Jump to content

vetgirig

Members
 • Posts

  58
 • Joined

Everything posted by vetgirig

 1. Du presenterar aldrig personerna i beskrivningen i den scen där de introduceras. Annars var det hela lättläst och flöt på fint. Lite tveksam med referenserna till kameramannen - men de fungerar faktiskt i sammanhanget. Det stora frågan är - varför bevakar de honom ? Givet det så borde man veta vilka det är som bevakar honom.
 2. Några kommentarer: Scen 1 Hur filmar man "Det är nyårs afton:" ? Detta avslöjas senare i texten - så det behövs inte sägas i beskrivningen. "2.INT. FAMILJEN KOMMER - NATT" Familjen kommer ? Det skall stå var scenen inträffar inte vad som händer i scenen. Eftersom scen 2 utspelar sig på samma plats som scen 1 så behövs ingen ny scen utan fortsätt på den gamla. Själva historien är det inget fel på - även om den är rätt kort och man inte får veta på varför det hela sker men antar att filmens korta format inte kan innebära tid att etablera några psykologiska aspekter på tanken att flyga till mars.
 3. Man behöver bara beskriva det nödvändiga för historien: INT. CELL. DAG LARS och KARL sitter på sängen och snackar. LARS Du inser väl att min plan för att rymma är idiotsäker ? KARL Den är skitbra! EXT. STÄNGSEL UTANFÖR FÄNGELSET, NATT Karl och Lars springer fram till stängslet. Karl hukar sig ner och använder sina händer för att hjälpa Lars upp på stängslet. LARS Din tur. Lars räcker ner armarna och hjälper Karl upp på stängslet. Lars och Karl hoppar ner från stängslet och kutar iväg mot en väntande bil. Bilen motorer startar upp. Lars öppnar bakdörren och kastar sig in samtidigt som Karl öppnar framdörren och kliver in. Bilen far iväg med en sladd. (Formateringen funkar inte så bra.)
 4. [citat=ymmit]Går de läsa då?[/citat] Självklart kan alla ordbehandlare klara av att läsa filer i .rtf format.
 5. [citat=gorse]Jag som oftast blir förebrådd att tjata om regler hela tiden håller med om att man skall skriva rätt formaterat etc. Men just vad det gäller "vi ser..." är jag inte lika övertygad. Det är fult, det håller jag med om, men det är bättre än "kameran åker..." vilket jag tycker är mycket vanligare. [/citat] "vi ser" och "kameran åker" skulle jag aldrig tänka mig att skriva i ett manus. Både är helt felt att skriva - manusförfattarens jobb är att skriva en historia inte tala om för regissören hur historien skall filmas. Det går att skriva ett manus utan att använda dessa uttryck och trots det få regissören att göra en kameraåkning precis när man vill genom att beskriva vad som händer i scenen och inte vad publiken ser.
 6. Manustekniska råd: Voice Over är dialog - så formatterade den som dialog och ange vem det är som säger denna dialog. Skriv inte in några kameravinklar. Det förstör läsandet av manuset. Ofta kan man skriva manuset så att läsaren direkt förstår kameravinkeln i alla fall. Första gången en person introduceras så är det bra med några ord för att beskriva personen. t.ex. 20-årig hip-hoppare med blå mössa, eller 55-åring polis osv. Läsare kan då lättare föreställa sig personen och hur filmen kan se ut. Detta kan vara bra för personer som inte får något namn - kalla gärna dessa personer för något; te.x. CHOKLADKVINNAN (hon som köper choklad i butiken och som inte har något namn) då inser man att det är en mindre bifigur. Dialogen bör inte gå ut i kanten utan vara indenterad. Ja, den tar då mycket plats veritkalt men det är för att manuset skall visa på att det faktiskt tar väldigt mycket filmtid att säga en lång dialog. "Någon står vid en skivspelare" ? Vem är någon - en orangutang, en 75-åring pensionär eller vad ? "Den unga kvinnan handlar dyr choklad." ? Hur skall man visa det i filmen. Detta kan ta upp mycket tid av filmen om du inte förklarar mera precist vad som händer. "Någon står vid en skivspelare i ett rum fullproppat med lp-skivor och letar efter en episod i en låt, hittar den, lägger nålen 10 sekunder innan episoden och vänder sig om mot en kompis utan att andas, i sjuklig väntan efter det där vältajmade slaget på en bongotrumma kommer. " Du är inte Proust - detta är ett filmmanus. Skådespelare klarar inte av att läsa meningar som är så långa! Korta av till enkla distinkta meningar. "GRAFIK På något som irrar omkring i ett utrymme, i någon sorts frukt " Eh ? Vilken frukt - hur irrar det omkring ? Vad är det ??? Här gav jag upp att läsa mera. Läs gärna skrivrådan som finns på denna webbplats hur man skriver ett manus och skriv om manuset efter dessa så kommer manuset att bli mera lättläst och enklare att förstå.
 7. För openoffice.org så finns formatmallar här: http://www.geocities.com/n2geoff/OO/oo.html
 8. [citat=TheBrotherOfLight][citat=erik_m]När Sandra Bullock första gången fick manuset till "While you were sleeping" hette den "Coma guy". Hon ville inte ens läsa manuset och hur många hade viljat se en romantisk komedi som heter "Coma Guy".[/citat] Ja du, vem vill egentligen se en film med Sandra Bullock överhuvudtaget?[/citat] Smyger upp handen.
 9. [citat=mattsand][citat=henrikp]Det är skillnad i Sverige och USA. Här har du automagiskt upphovsrätten, men i USA måste © stå med.[/citat] nej, inte ens där sedan något decennium tillbaka eller så. fast det bär mig emot att säga emot någon som använder ordet automagiskt. svenskans vackraste ord. /mattias[/citat] automagiskt är egentligen gammal IT-slang och tillhör såvitt jag vet inte svenska språket - än.
 10. Läste första 2 orden och skrek högt! "Vi ser" ??? Här ser vi inget - det är bara papper! Beskriv historiern och inte vad biopubliken ser när filmen är klar. Det står faktiskt INT VARDAGSRUM DAG - så hela första meningen är en upprepning av vad som står i scenbeskrivningen. Sedan fortsätter du med en roman över hur vardagsrummet ser ut. Finns det någon anledning till att du gör scenografens jobb ? Sluta med det annars kommer deras fackförbund och fästar en tung stålkula med en boja och kastar dig från en finlandsfärga. I ett manus så beskriver man med så få ord som möjligt. Ta hellre bort en mening än skriv dit det. Meningen är att sidan skall vara så vit som det bara går! I ett manus så skriver man bara det absolut nödvändiga för att berätta historien. Har man ett vardagsrum så behöver man inte beskriva det - om det inte är något särskilt som händer med just den saken av vardagsrummet. Berätta inte vad biopubliken kommer att se på duken - utan vad som händer på duken. Hur det ser ut bestämmer scenografen och regissören - manuset skall bara beskriva historien. Gå igenom manuset - jag är säker att du kan korta det till häften så långt utan att för den skull förstöra historien. PS Jag erkänner att jag bara läst första scenen så det kanske blir bättre senare i manuset.
 11. Irriterade mig på att det står NITE och inte NIGHT - dessutom så är andra meningen väldigt konstig med syftningsfelet. Shuts gäller väl dörren och inte personen. Annars tycker jag att filmen är ett utmärkt exempel på hur hur användbart det visuella kan vara för att berätta en historia. Dock har jag en sak som inte känns rätt och det är att ingen brukar begå självmord när det är en massa personer runt omkring dem. utan det görs när de är ensamma. Så det hade varit bättre om han väntat till att han sagt adjö till vännerna och stått på bron och gjort det där. Personenra runt bordet borde utan problem kunnat stoppa hans självmord genom att stoppa blodflödet.
 12. I Sverige gör det bara barnfilmer, drama, komedi och en del deckare. Andra filmer går inte att göra pga att filmer i sverige är lågbudgetfilmer. Aktionkomedier/SF eller stora historiska kostymdrama kostar helt enkelt för mycket för att de skall spelas in i Sverige. Även om jag tycker att enklare konstymdrama kanske är något Sverige borde kunna spela in - tänk en film om Gustav Vasa, Drottning Kristina eller Karin Månsdotter - skulle säkert kunna dra publik. Det finns iofs några aktionfilmer som Tredje Makten och Coq Rouge-filmerna - men de är i princip undantagen som bekräftar regeln.
 13. Niklas är en 80-årig gammal man och Fredik är 6 år? Glöm inte och beskriva karaktärerna när de introduceras så att läsare får en uppfattning vem de är. En annan sak är att du direkt vill fånga läsaren och biobesökaren - den känns lite seg att läsa.
 14. Det finns ett stor fel med detta manus och det är att det är för kort! Jag hade gärna läst ett tre gånger så långt manus ! Till skillnad från de flesta andra manus på denna webbplats så var detta mycket läsbart. Det fanns någre skrivfel men jag orkade inte notera dem eftersom jag var så upptagen med att läsa manuset. Mycket välskrivet och roligt! Det fanns några ställen där man använder sig av poker-specifika termet som inte förklaras - jag som vet vad det betyder hade inte svårt för den delen men för en stor del av publiken så vore det bra att förklara det hela. Slutet i pizzerian fann jag dock inte riktigt vara i stil med resten av historien.
 15. dold ondska poster 2.jpg med 2 personer sida vid sida är snyggare i min mening
 16. Du inser väl att det du beskriver är i princip Romeo och Julia ?
 17. Ideen är strålande! Men som alla sagt tidigare - så verkar det mera vara en novell än ett filmmanus. T.ex. hur filmar man " intet ont anande" ? "Show not tell" dvs är en amerikansk fras som är passande. I stället för att tala om hur ninjan är pissed - visa det med ord. Ja det kan vara svårt men det är det skapandet av filmmanus går ut på. Man kan bara ha med sådant som går att filma!
 18. Filmen börjar med de förbjudna orden "Vi ser" Ta bort dem! Ett manus skall berätta en historia och inte tala om för oss vad vi ser. Tala inte om för läsaren vad denna ser utan beskriv det. Formateringen är mycket dåligt - manuset är oläsligt pga det. Använd nyrad i stället för att tabba dig fram hela tiden. Kollade bara halva första sidan för jag kunde inte läsa manuset.
 19. 1. Man brukar inte ange kameravinkar i ett manus. 2. Font skall vara courier inte times. 3 Hur filmar man "Han får syn på en offentlig toalett dit han fortsätter för att gömma sig.
 20. Suck. C-hash är Microsofts rip-off av Java så det är inte alls likadant som C++ som sägs ovan utan likadant som Java. Java bygger i sin tyr på C/C++ syntax men har helt ändrat de objekt-orienterande delarna. Java är dock bättre att lära sig i mitt tycke. Kunskaperna är mera framtidssäkra än C++. PS En gång i tiden jobbade jag på ett svenska företag som sponsrade den svenske representanten i standardiseringskomitten för C++ och råkade då indirekt att påverka hur den standarden ser ut idag på en liten punkt.
 21. Tekniskt så är manuset bra - den som har skrivit det vet hur man skriver ett manus. Förstasidan innehåller även scenografiberättelsen - den hör inte hemma i manuset. De två stora tunga blobbarna på förstasidan med beskrivningar var tungläst. Innehållsmässigt så är manuset trist. Jag vill inte läsa mera av det. Jag tror att du behöver koncentrera dig mera på att beskriva historien och mindre med att beskriva allting du ser framför dig på bioduken. Nu har jag inte läst boken så det kan mycket väl vara så att det är boken som är trist och det återspeglar sig i manuset.
 22. [citat=ekan]Hejsan!! Har nu börjat kriga i manuset, men jag är osäker hur man skriver "stridsscener". T.ex öppningsscenen i Rädda Menige Ryan, när de landstiger. Har de skrivit att den och den dör just då eller skrev de: Under tiden Tom Hanks springer uppför stranden dör folk runt omring. Någon som läst? //ekan//[/citat] Det är bara och ladda ner en version av manuset till Rädda Menige Ryan (Saving Private Ryan) från nätet och läsa själv: http://www.movie-page.com/scripts_n-z.htm När det gäller motivet så kan det enklaste vara det bästa - låt USA anfalla Norge och ta Sverige på köpet - lite järnmalm och skog kan även den vara bra att ha och det är enklare att försvara den skandinaviska halvön än norge - särskilt om Sverige lovar militärt bistånd till Norge för att förhindra ett USA invation av norge - och så anfaller USA både och. Tänk ett scenario där ultra-konservativa krigshetsare i USA vill åt Norges olja och gör en deal med en Rysk president som vill åt Finland pga av dess klagan på bristen på mänskliga rättigheter eller något. Du kan även ta med att USA vill komma över Ericssons mobiltelfoniteknik och ryssland vill åt Nokias så det gör ett avtal som Hitler/Stalin inför andra världskriget. Du kan även göra det som ett gemensamt USA/Ryskt krig mot nykomlingen EU som tar över alltmera av deras gamla status som världsmakt. Sverige har ingen olja men väl en av världen största fyndigheter av URAN - som då kanske USA vill åt nu när oljan är på väg över 200 dollar /fat (i en nära framtid) pga Kinas allmer ökande oljeberoende. Att hitta på realistiska orsaker till att USA anfaller Sverige är inte svårt. När jag börjar läsa manuset ser jag mycket kameravisningar i manuset - de bör tas bort för ett manus skall beskriva handlingen inte hur filmen skall filmas.
 23. Storyn är orginell så på sätt så kan det säkert bli en bra komedi. Det är trist med filmer som bara är kopior på andra filmer. Och som du berättar historien så tycker jag den skall sluta då han träffar tjejen i montern och de ljuva två se på varandra och låta publiken själv få anta framtiden. Nu är det bara för dig att skriva ett manus på storyn.
 24. Självklart kan man skydda ideer som patent men det gäller inte manus - än så länge. Får rekommendera följande intressanta artikel om patent på film: http://www.ffii.se/dokument/filmpatent.html
×
×
 • Create New...