Jump to content

Bigmackorgen

Members
 • Posts

  88
 • Joined

Everything posted by Bigmackorgen

 1. Jag sparar ALLTID mina klipp/scener i .avi Raw Uncompressed (Inte Yuviyuv, Xvid och allt vad skiten heter), tills dess att filmen har klippts klart. Väl där renderar jag ut det färdiga klippet i Uncompressed .avi-format och behålle denna som "Master". Naturligtvis med fulla ljudinställningar, ljus, kbps, etc. 25 b/s låter väl....... aningen lite? :P Rätta mig gärna om jag har fel. .MP4 är annars ett utmärkt format om man vill få ned filen i storlek med en acceptabel kvalitètsförlust (Handbrake är ett bra program för detta). Så fortsätt på den banan. Men mastern bör vara flera gigg i storlek, för .AVI är fortfarande det ultimata containerformatet.
 2. Ingen av dom. Köp en rejäl handycam istället! :D (Rejäl: Stor lins, kan filma i HD, etc.)
 3. Video, utan tvekan. GoPro är väl för övrigt "inne" när det kommer till extremsport och liknande.
 4. Sjuk humor! Vad ska man säga egentligen? Genialisk! :D
 5. Ett intressant ämne som många av oss funderat mycket på. "The dark ages of digitalisation" etc. Man talar ofta om Workflow så här skulle kan man väl kunna kalla det Storage Flow - Konsten att lagra information på ett så vattentätt (pun intended) och smidigt sätt som möjligt inför den ovisa framtiden. Jag själv tror på att hålla det minimalistiskt. Dvs; Skrota konceptet med DVD/CD/Diskett och går ner på så få hårddiskar som det bara är tekniskt möjligt. Ha flera stora hårddiskar som tar allt material och inneha en eller (helst) flera backups. Allt DVD/CD/Diskett-material, förs samman med Mindre hårddiskars material till en stor hårddisk (Vad som bör definieras som "stor" kan man ju diskutera i framtiden, men i nutid anses väl 3TB+ som 'hyfsat' med utrymme). Ett exempel är en 3-Terabyte hårddisk fylld till bristningsgränsen. Den är naturligtvis Sata-konfigurerad med en lika stor hårddisk som backup. Båda är externa (jag tror mer på externa hårddiskar då de är mer stryktåliga för förflyttningar) och sedan har man två stycken kopior av dessa som uppdateras/bytes ut, med jämna mellanrum. Naturligtvis har man dessa gömda på ett "säkert" ställe långt bort ifrån strålning/kyla/värme och kemikalier. Ett kassaskåp är t.ex. ett alternativ, då dessa kan klara av att stå emot bränder. Ca. vart 4e år säkerhetskopieras allt material från de äldsta hårddiskarna till nyinköpta hårddiskar, för att sedan ersätta SATA/Backuphårddiskarna i Kassaskåpet/Garderoben/Lönnfacket. Processen upprepas och cirkeln sluts vart fjärde år in finitum. Stora USB-stickor går också att använda sig av om man vill skydda det "viktigaste" materialet en stund in i framtiden. Lägg upp massa färdigklippta filmer på en USB-sticka och låna ut till en nära vän. Stickan byts ut ca. vart fjärde år. En USB-sticka är verkligen inte dyr och i framtiden kommer man hitta 16gb-stickor för en 20-lapp på vilken loppmarknad/2nd hand som helst. Åtminstone är det såhär jag planerar att göra - Hålla mig till färre, men större lagringsutrymmen och byta ut dessa med jämna mellanrum. Det enda som oroar mig är väl solstormar och atombomber, men den risken är väl inte direkt överhängande ? Filmrullarna kan man behålla ändå - Det är ju det som är det charmiga med att kvalitén oftast är lite sämre och grynig eftersom det skapar en filmlook som inget annat format kommer i närheten av idag; Den neutrala levande filmlooken från slitna, nötta och färgskadade filmrullar. Det är som en ovärderlig skatt, så behåll dessa, det tycker jag definitivt. VHS tror jag inte på. Filmrullar är mycket bättre. DV-band kan funka, men ytterst tveksamt. Var kreativa, som ni brukar vara annars! :D
 6. Bigmackorgen

  Rättigheter

  Man behöver ju inte nödvändigtvis skaffa rättigheter till, man kan ju faktiskt sluta avtal med filmare som är "independent" där de ger dig tillåtelse att visa upp sina filmer och då blir det ju en Win-Win situation eftersom: A. Deras filmer blir sedda av en publik. B. Du kan få inneha en andel av intäkterna, alternativt sponsring. Ett snabbare sätt är väl att man låter skaparna själva skicka in sina filmer för visning. I samma ögonblick som de skickar iväg filmen har de givit ett godkännande åt dig att visa upp deras verk (I exempelvis 3 veckor). Gäller att vara tydlig med vad som gäller och att det faktiskt finns ett intresse, annars sitter man ju likförbaskat där med noll filmer att visa upp, eller ännu värre; En tom salong. Kommunikation är jätteviktigt. Ingen part ska behöva känna sig överkörd och parasiterad. Lycka till och kör hårt!
 7. Jag tänkte inte logga in här alls idag eftersom jag har så mycket att göra, men efter att ha sett er film var jag bara tvungen att droppa en kommentar. Kort sagt: Charmig film med kul idé! Kanske litet spretig och lider väl ibland av skärpedjupssjukan, men det är ingenting som är i vägen och stör. Gubben gjorde en utmärkt skådespelarinsats (snygga Jeans hade han också), gillade helt klart den naturliga icke-styltiga stilen på skådespel. Ni har smugit in en hel del humor också, "Ursäkta det blir ingenting idag" "nähä..??" - Utmärkt!! :D Ni har använt er av en hel del kreativa idér på ett bra sätt som faktiskt fungerar och håller tittaren kvar. Dock litet spretigt ibland som sagt. Brister finns och behöver inte nämnas, allt kan naturligtvis bli bättre. Men var inte för hårda mot er själva: Dessa 7 minuter av mitt liv var väl investerad tid och underhöll mig för stunden. Ni ska vara nöjda och stolta över filmen!
 8. Problem vet jag inte. Men kort sagt: Jag är inget fan av RED heller.
 9. Fick en lite B-aktig känsla när jag såg trailern (missförstå mig gärna rätt) : Kan det vara så att Trailern i sig är så mycket bättre än själva filmen? Isåfall är den ett mästerverk.
 10. Hmm. Den spontana tanken jag fick när jag såg videon är att ni skulle kunna klippa om det här till en komedi. Tänk tanken att han på stolen går på stan och ska köpa varmkorv, han har en dålig dag och är lättirriterad. Sedan kommer han med kepsen och börja terrorisera honom medan han går där framme och äter på sin varmkorv, himlandes med ögonen åt knäppskallen i keps som stalkar honom. De respektive rollerna skulle passa dessa som handen i handsken. Det finns potential här!
 11. Hmm. Njaa. Även om det är Black Magic så får man fortfarande den där horribla "DSLR-känslan". Det är inte alls bra. Det ser fortfarande fake ut; framförallt de extrema närbilderna - Man ser direkt att det är digitalt. Jag blir INTE imponerad av denna försök till filmlook överhuvudtaget, även om ni har gjort det bästa av materialet. Sedan får det vara hur hög upplösning det vill - Det handlar så mycket om känsla. Och även i Black Magic's fall ser det fake ut. Tyvärr... Men produktionen är självfallet stabil i övrigt och känns stundtals väldigt proffsig. Ljudet är kristallklart, även om skådespelarinsatsen och den halvsjaskiga engelskan (Jag borde själv inte ens få säga något...) gör att produktionen får godkänt av mig. Bra jobbat med "The Bag".
 12. I början hoppade man ju mellan massvis av freewares och demoversioner som kanske inte var det mest optimala i alla situationer. Men i takt med att projekten blev större så fick till slut Premiere Pro bli programmet att jobba in sig med. Självklart Virtualdub som komplement. Då jag gillar att arbeta med begränsningar och är en envis bakåtsträvare så lär det nog inte bli någon uppgradering på den fronten inom den närmsta tiden. ;-) Premiere är min bästa vän och det skulle bli svårt att övergå honom - Så även i framtiden.
 13. Du gör ju helt rätt! Man sparar i uncompressed tills dess att man klippt klart filmen. Då kan man rendera hela rullen i uncompressed och använda som master senare i framtiden. När man vill ladda upp den på youtube så tycker jag själv att man bör använda programmet Handbrake. Jag var lite skeptisk till programmet i början men sedan upptäckte jag att den komprimerar på ett otroligt bra sätt och försöker bibehålla kvalitèn så gott det går. Sedan finns ju den här otroligt praktiska inställningen: Välj din egna filstorlek! http://istianjinelearning.org/tips/files/2010/11/HandBrake.jpg
 14. Härligt att du vill sluta med DSLR-filmandet. Detta otyg måste väck! Vad för kamera du vill ha beror självfallet på vilken typ av film du tänker göra. För dokumentärer och konsertfilmande lär väl dessa tre du nyss nämnde vara ett lämpligt alternativ. Men vill man istället arbeta med begränsningar så kan en simpel handycam göra underverk. Det beror precis som du säger på preferenser. Du får gärna berätta vad för typ av film du hade tänkt göra. Action? Drama? Komedi? Dokumentär?
 15. Positivt: Den är bra klippt och har ett strålande ljud. Rytmen i filmen klaffar på ett väldigt bra sätt. Negativt: Precis som många andra filmer som följer den nuvarande trenden så ser man DIREKT att det är filmat med en DSLR-systemkamera. Det ser plastigt och digitalt ut. Men jag gillar konceptet som filmidé och med små medel plus en skog kan man åstadkomma en hel del - Det har vi ju sett förut.
 16. Charmig och helt i min stil. Men scenen när han firar på slutet var lite "too much" för min smak. ;)
 17. Jag arbetar i CS3 och har upplevt de problem du talar om. Projektet kan bli för tungt om man har en äldre dator och jobbar med HD-filmer. Renderingen avbryts eller så kraschar hela programmet, ofta med ca. 60% färdigt. Att arbeta med en lägre upplösning och rendera ut små segment åt gången som sedan fogas samman i ett nytt projekt gör att programmet blir lättare. Har du testat att rendera med "Work Area Bar"? Kraschar det då också? Testa att enbart rendera ut den del där renderingen stannar och se vad som händer. Hur du ska spara filmen för att få ut maximal kvalitet beror på inställningarna. Jag själv brukar rendera ut i "Microsoft AVI", Compressor: "None" och sedan välja den upplösning som programmet är inställt på, t.ex. "720x476 D1/DV PAL (1.067)". Filen tappar ingen kvalitet överhuvudtaget för jag har jämfört originalklippen med de renderade och inpå minsta lilla pixel är kvalitén likvärdig. Jag testade mig fram genom klassisk trial-and-error. Alltså: File Type: Microsoft AVI Compressor: None Color Depth: Millions of colors Fields: No Fields (Progressive Scan) - Du kan välja själv hur du vill ha det.
 18. Ja, vad ska man säga egentligen? Hehe. Det märks ju att ni har filmat en hel del material och efterhand verkligen jobbat på att tighta till filmen. Ingen scen eller klipp är för lång och filmen överlag har ett bra tempo. Det räckte åtminstone för mig att se förbi bristerna och titta igenom hela er film. Verkligen synd att ljudet var så dåligt och att vissa skämt inte gick fram då vissa scener var lite hafsigt sönderklippta. Exempelvis hade ni försökt få till en känsla av stress när han drar på sig tröjan, men den känslan lyckades ni inte leverera riktigt. Det är en bra idé på film för så få personer och det är ju roligare med filmer som rivstartar på det här sättet än det klassiska "Person A Går från plats B till punkt C" vilket det tyvärr blir i många sådana här typer av kortfilmer. Den fällan har man ju klivit i ett antal gånger. Ni förstår nog själva att det behöver jobbas en hel del på ljudet och hur ni använder kameran (det blev lite skakigt emellanåt) så det tänker jag inte ta upp. Ljussättning inomhus är jätteviktigt. Filmen hade kunnat bli så mycket roligare att titta på om ni verkligen hade ansträngt er med att använda bättre utrustning. Använde ni en mick när ni filmade eller körde ni enbart på Kamerans ljudingång? Även om man försöker förbättra ljudet i t.ex. GoldWave så är det väldigt svårt att få till det bra. Men den här filmen har ju iallafall satt en mall på hur ni ska göra i fortsättningen så jag tvivlar inte en sekund på att er nästa film blir mycket bättre! Lycka till med filmandet! :)
 19. Väldigt väldigt bra. Känslan finns absolut där.
 20. Jag tror också på det där med att bredda filmen: Nå ut till en stor målgrupp. Undvik politiska moraliska ställningstaganden och sedan bygga upp en värld av broderskap och kärleksfull sammanhållning. Sympati och Feelgood-känsla hos tittaren slår (nästan) aldrig fel. Amerikanarna är ju mästare på det där sötslibbiga sentimentala uddlösa kramkriget som sällan kränker någon eller något inom de moraliska paragraferna. Och det verkar ju fungera för dom. Inte sant? Hängde ni med? ;)
 21. Jag är inte den som sitter inkapslad i en glaskula mellan några moraliska skygglappar utan jag har en ganska frisk syn på livet och på de jag arbetar med; Åtminstone om man ska tro andra. Med det sagt vill jag instämma i delar av det ni alla har skrivit och bara tillägga att jag inte tycker det är fel om produktionsansvarige väljer att ta den risken, MEN då får han eller hon också ta på sig ansvaret och konsekvenserna av de repressalier som uppstår när markägare avhyser produktionsgruppen från platsen. Kort sagt: Ta risken om du vill; Men blir du påkommen så är det du som måste vara beredd på att sköta snacket med markägaren och eventuellt be om förlåtelse. Var förnuftig!
 22. På nåt sätt visar ändå den här filmen hur lätt det kan vara att göra film och hur otroligt kul det är. Den känslan fick jag redan i den första versionen. Passionen finns definitivt där! Det jag känner är väl att ni kunde ha jobbat mer med ljudet som "hoppar" under vissa delar av filmen. Dessutom hade mer musik hjälp. Det hade inte behövts något jätteavancerat utan kanske bara något piano (exempelvis) som sätter en ton på stämningen. Oftast brukar ju ljudet följa med lite i nästa scen och i er film så klipps ju ljudet EXAKT där scenen slutar. Sedan hade ni kunnat brusreducera en aning och tagit bort påträngande diskant. Det känns befriande att se en film som inte är fylld med massa skärpedjup och kladdiga färger. Bara rått och fräscht. Fortsätt göra film, för det märks att ni har kul.
 23. Rapporterar om jag stöter på något fel som passerat obemärkt.
 24. Det obligatoriska talet som skurken bara måste hålla innan han dödar hjälten. Slutar alltid med att hjälten vinner tid samt lyckas avväpna och besegra skurken. En annan klassiker är att någon sitter fastklämd eller bunden på ett tågspår. Naturligtvis närmar sig tåget men hjälten lyckas rädda personen i absolut sista sekunden. Blir lika spännande varje gång trots att man VET vad som kommer hända. Många varianter finns även på denna typ av klyscha. Något man retar sig på är dessa överdrivna utdragna biljakter som aldrig tar slut, samt hur skurkarna skjuter salva efter salva med automatvapen utan att ett endaste skott träffar hjälten.
×
×
 • Create New...