Jump to content

mjg

Members
 • Content Count

  260
 • Joined

Everything posted by mjg

 1. mjg

  Extern hårddisk

  USB lastar dessutom ner processorn. Proffs kör FW (eller SATA etc...) - aldrig USB-diskar. Aldrig.
 2. mjg

  Extern hårddisk

  PocketSmart ALU. Jag har en 7200 rpm. Helt suverän, snygg och liten. Svart "börs" följer med :-) http://www.macoteket.se/product_list.jsp?group_id=46343
 3. mjg

  Stor Britanien

  Denna särskrivning slår allt! Stor Britanien!!!! Jeezeez! jag kräks.
 4. Jo, Panavision rules. Jag tror inte att man ens kan köpa dom - man hyr dom av Panavision. Stämmer det?
 5. Om detta är vad virus kan orsaka så tackar jag ännu en gång Herren att jag kör Mac. Vilken mardröm!
 6. Alla som har QuickTime (ingår i iTunes) eller RealPlayer kan se på mpeg4 (och även variationen H.264 som är det bästa som finns idag). Dom som är intresserad laddar hem t.ex. QuickTime och installerar den - det tar 30 sekunder. Jag använder bara H.264 nuförtiden - det är lika självklart för mig som att jag inte kör VHS längre utan DVD istället.
 7. [citat=barnholdt]Jag älskar H.264 det är helt klart bäst för mina behov då jag har internet som mitt media, men att ha H.264 som inspelad film i en kamera? Kommer man kunna klippa eller lägga RT effekter utan en dator med minst 8 CPU kärnor och dedicerad hårdvara för H.264?[/citat] Man blir väl tvungen att göra om materialet till något vettigt som man kan klippa i - precis som med HDV (mpeg2). För mig är mpeg2, mpeg4 och H.264 slutformat/distributionsformat. Ingenting jag någonsin kommer att använda för inhämtning av material. Aldrig.
 8. mjg

  16:9 format???

  [citat=jbergman][citat=jmalmsten]och kubrick körde tillochmed 1,33 (4:3) i the Shining[/citat] Vadå till och med? 4:3 funkade jättebra som format i en herrans massa år, så om man inte har några planer på att projicera sin film på en jättestor bred duk och känner att man vill utnyttja hela ytan så finns det ingen anledning att inte köra 4:3. [citat=jmalmsten]widescreen är snårigt...[/citat] Det kan i alla fall sägas med säkerhet att 16:9 inte är något filmformat, utan ett teveformat. /Jakob[/citat] Kubrik hade nog planer på att projicera sin film på en jättestor bred duk :-D Vad tr
 9. Massproducerade DVD's (och CD's) är matris-stansade - ej brända. Fördjupningarna blir djupare och felaktigheterna färre. Dom är varken - eller +... dom är...tja...matris-stansade. Äldre spelare har ofta problem att lira hembrännt, men spelare köpta senaste två åren funkar - jag har testat hemränt i många, många nya spelare av olika fabrikat utan problem. Har man en gammal spelare och det står att den lirar hembrännt - så är det inget att bry sig om...vad dom menar är att den kanske lirar vissa hembrännda plattor. Men - även idag så tar jag med mig en hembrännd gjord på Macen och en hembr
 10. mjg

  Citizen Kane

  Medborgare Kane hade en varm och trygg barndom som han traumatiskt slets ifrån. En av hans käraste saker som lyckligt barn var kälken "Rosebud" som han ofta lekte med i sitt vintriga och oskuldsfulla barndomslandskap. Den lilla kälken - kanske även dess doft av fuktigt trä - höll han djupt i sitt hjärta hela sitt liv. Vi har alla nevrologiska präglingar av ting, miljöer, dofter, färger, etc - från speciella känslo/sinnes-tillstånd från vår barndom och uppväxt. "Rosebud" är alltså inte mera mystiskt eller sensationell än just detta - kälken får representera vem mannen var djupt inne i sin sj
 11. [citat=Carlberg]Jag har gjort ett Widescreen Projekt i iMovie men när jag exporterar filmen blir den inte i widescreenformat. Export till DV-band och export till DVD fungerar galant men jag vill ha den som en filmfil också. Vad skall jag göra?[/citat] Dela ut / QuickTime / Expertinställningar / Dela / Film till QuickTime-film / DV-PAL 16:9 / OK / Spara.
 12. mjg

  Citizen Kane

  Manuset! Betänk detta fulländade manus! Njut också av dynamiken och tempot i t.ex. scenerna på redaktionen. Sist men inte minst: Det som var sensationellt nytt med denna film var blandningen av fiktion och "fakedokumentär" - idag är det vardagsmat - Welles uppfann detta cinematiska språk.
 13. Sök upp skugga när du filmar - undvik direktsol. Molniga dagar är bäst :-)
 14. Varför inte göra en helt vanlig DVD? En PAL (mpeg2 720x576) DVD som man alltid gör? (NTSC är sämre än PAL - amerikanerna lider med detta).
 15. Varför en musikfil i mp4???? Förvirrande. Bra låt.
 16. Hyr en videomixer - t.ex. Panasonic AG-MX70 - den har ett grafikminne där bakgrunden kan ligga - är det rörlig bakgrund tar du in den på en av kanalerna - och den har chromakey så klart. Den slutliga key'ingen gör du givetvis i postprod, men allt kommer att hamna rätt tack vare att du körde med mixern vid filmning och då hade en "påtitts"-keyning. Pluggar och FireWire i "realtid" (hmmm...jag säger Kraftig Latency) låter som Problem och Krux och Skit i karburatorn :-)
 17. Varje etta och nolla följer med från DV-bandet till datorns hårddisk - DV är DV är DV. Om du inte får med allt så är det detsamma som error. Alltså: antingen får du med hela DV-informationen intakt och EXAKT som den är på DV-tejpen - eller så blir det ingenting (=error). Detta är den binära världen - glöm det analoga tankesättet. Om en DV-film packas med mpeg2 och ser bättre ut - så är det ett psykologiskt fenomen som ingenting har med den objektiva verkligheten att göra.
 18. mpeg4 är det som gäller - bäst nu och en ISO-standard som kommer att dominera världen närmaste 10 åren. H264-varianten är enastående - små filer som ändå ser mycket bra ut jämfört med allt annat tillgängligt. PC-folket som vill se på pärlorna på Nätet får skaffa QuickTime-player eller RealPlayer - MS MediaPlayer stödjer INTE äkta ISO-standardiserad mpeg4. Kör man Mac har man givetvis QT redan. Har man iTunes på PC'n så har man också redan QT installerat. Satsa på framtiden - kör med det bästa: mpeg4.
 19. Sedan många år kan man köra ljud snabbt eller långsamt genom en burk som i realtid (eller åtminstone så snabbt att latency ej märks av människa) - och pitcha ljudet till valfri "hastighet" (snarare tonart). Man resamplar ljudet helt enkelt. Även mjukvarumässigt gör man sånt här dagligen i t.ex. Logic och Cubase. Man har t.ex. en A-ton före låten - speedar ner/upp och vrider sen på en knapp tills A-tonen är en A-ton igen. Då är musiken "stämd" rätt. That's it.
 20. En billig DVD-recorder är den enda vettiga lösningen om man ska dumpa över stora mängder VHS till DVD. Ska man inte redigera materialet så behöver man ju inte gå via en dator och mpeg2-rendera materialet i 45673 timmar. Om du däremot egentligen menar att du vill ha VHS till DV (och inte DVD som rubriken antyder) så är lösningarna ovanför lämpliga.
 21. mjg

  dv eller hdv?

  [citat=alpha60][ Det kan ju vara roligt att veta att den "jättehårt komprimerade HDV-n" är 25% mindre komprimerad i 720p än vad dvcprohd 720p är... /Fredrik[/citat] HDV är mpeg2. DVCproHD är mjpeg. Det går inte ens att jämföra. HDV skjuter ett par bilder i sekunden - DVCproHD skjuter 25 bilder i sekunden. Dessa två format spelar alltså i två olika ligor. DVCproHD är alltså Intraframe (spatial) komprimering. HDV är... "a constrained form of MPEG-2 video, employs both intraframe and interframe (temporal) techniques. Frames are recorded in groups of 12(PAL) or 15(NTSC), with unchangi
 22. mjg

  dv eller hdv?

  [citat=louis cyphre]Att jämföra Mpeg2 komprimeringen och mp3 till ljud tycker jag är väldigt missvisande.. Mpeg2 komprimeringen syns inte alls lika bra som man hör att mp3 låter skit. Och så finns ju nya JVC GY-HD101E vilken har en analog utgång där du kan köra ut äkta okomprimerad HD i 60p. Samtidigt som den har utbytbar optk.[/citat] Jomen...vad ska man göra med den guldsignalen? Hur spara den? Är vi fortfarande ute på fältet eller är vi i en studio och gör HDTV? Kärnan i min utrustning är en camcorder...jag accepterar inte ens en extra bandare i axelrem...och absolut inte en sladd
 23. mjg

  dv eller hdv?

  Vill man klämma in HD på 5 mbits så förstår väl vem som helst att kompromissen är mycket hårt dragen. Mpeg2-komprimeringen i HDV är mycket, mycket hård...och kom ihåg att en droppad frame är lika med en sekund material borta. Ni som kör HDV - prova en snabb panorering. har ni testat att filma i dåligt ljus? Mörka ytor? Som sagt. Även om man har 35 Neuman-mickar ich en 24-bitars AD-omvandlare så spelar man ALDRIG in musik i mp3. jag anser fortfarande - och jag är INTE ensam - att hårdkomprimera högt upplösta vackra bilder med mpeg2 är en skam. En kompromiss jag inte köper. That's it.
 24. mjg

  dv eller hdv?

  [citat=Jonas Nyström]MJG - vad är det du skriver??? "Mpeg2 som inhämtningsmedium är ett skämt för att lura in konsumenter snabbt till HD. Att "framtidssäkra" sig med HDV är som att "framtidssäkra" sin musik med mp3..." eller "kommer att skratta åt inom kort" eller "Idag kan man bara sitta hemma och RUNKA till upplösningen om man kopplar sin HD-kamera till en HD-monitor" - Blah, blah, blah. Va fan snackar du om? Var du full (aspackad) när du skrev dessa inlägg? Har någon du som helst jävla aning om vad du skriver nu? Massa beskäftiga kommentarer på denna tråd, från folk som aldrig har jobbat me
×
×
 • Create New...