Gå till innehåll

DeCaf

Medlemmar
  • Inlägg

    237
  • Blev medlem

Allt postat av DeCaf

  1. Först och främst måste du vara medveten om att RAID INTE är en ersättning för backup. Det enda RAID skyddar mot är hårdvarufel, och det ger således inget skydd mot oavsiktlig (eller avsiktlig) överskrivning eller radering av data eller att filer blir korrupta av andra anledningar på grund av mjukvaran. Skyddar alltså inte mot användarfel! Så backuper bör man fortfarande ta. RAID 0 ger ju enbart ökad hastighet och körs med minst två diskar. Du får det fulla utrymmet från båda diskarna. Men går en disk sönder förlorar du innehållet på båda. RAID 1 är en spegling, det vill säga att du använder två diskar och får utrymmet från den minsta av dem (vettigt att köra med lika stora diskar i detta fall, och i samtliga RAID fall faktiskt). Då innehåller båda diskarna samma data, och går en sönder finns ju datan kvar på den andra. Detta ger ingen ökad prestanda, men med rätt lösning ska det inte heller ge någon försämring av prestandan så vitt jag vet. RAID 10 är en kombination av de två ovanstående lösningarna, där du använder fyra diskar, och får utrymmet från två. Det är alltså en hel del "slöseri" med utrymme, men ger ökad säkerhet och prestanda. JBOD (Just a Bunch Of Disks) tillför ingenting i detta scenario, då det endast gör att flera diskar ser ut som en. Så RAID 10 är ju en trevlig lösning för den som har råd och vill ha en massa hårddiskar i datorn! :) Sen finns ju RAID 5 också som är en mer "ekonomisk" lösning på så sätt att den använder 3 diskar och ger dig utrymmet från två. Däremot får du nog normalt sett ingen prestandaförbättring utan snarare tvärtom. Är dock osäker på hur det är med prestanda om man använder bra RAID kontrollers, är möjligt att de kan ge oförsämrad prestanda eller kanske till och med bättre. Men RAID 5 lösningar som är bra är också ganska dyra tyvärr, så med tanke på hårddiskpriserna nu är det nog inte mer ekonomiskt om man inte ska ha mycket eller dyra diskar.
  2. Jag har fått för mig att det gäller om den upphovsrättsskyddade saken är en viktig del av handlingen, det vill säga att det är viktigt att det är just *den* tavlan, eller *det* skomärket... Men det är vad jag har hört.
  3. Att det laggar när du har effekter på i Premiere tror jag inte har med RAM minne att göra, det är nog bara CPU'n som avgör det i princip. Förmodligen lite samma sak i After Effects. Fast du har ju en jäkligt bra CPU å andra sidan, så det borde det ju inte göra tycker man. I min erfarenhet får de där programmen för sig att lagga ibland helt enkelt, inte alltid så lätt att utröna orsaken tyvärr. :/
  4. CPU'n du har ska vara fullt tillräcklig så det tror jag inte på. Men USB? Vad är det du har på USB?
  5. Bara för att vara petig, någon codec kör man ju alltid ;) (DV-codec för DV material vanligtvis) Har själv kört Premiere både 1.5 och numer 2.0 på olika AMD-processorer utan problem. (utan SÅDANA problem i alla fall ;)
  6. Vad är det för klipp du spelar upp, alltså filformat? Är det en DV-AVI så ska det inte hacka, förutsatt att du inte slängt på några effekter på klippet. Börjar man använda effekter eller ändra storlek på klippet eller modifierar det på något sätt så börjar det lätt hacka om man inte renderar en preview innan man spelar upp det. Är det något annat format, som exempelvis okomprimerad video eller liknande så gäller samma sak. Hackar det även om du genererar en preview (trycker på enter) innan du spelar upp det?
  7. Har själv varit med och gjort en film som hade just "Memento Mori" som arbetsnamn. Filmen fick dock ett annat namn i slutänden. Så, ja, det verkar vara en väldigt väl använd titel. "I dödens ögonblick" kanske man kan kalla den istället för att försvenska det hela lite? ;)
  8. Ska du ha en på bom så skulle jag vilja rekommendera Röde NTG-2. Den ger mycket trevligt ljud i mitt tycke, även om jag nu inte är någon expert. Den ligger dock på ca 2000 kr. Vi hade nån mik för 1000-lappen innan, men det ljudet var verkligen ingen höjdare. Finns för övrigt många trådar om detta på forumet redan, så jag rekommenderar att du söker lite i ämnet.
  9. Dela klipp? Vad menar du med det? (har aldrig använt elements, bara pro) Men om du kan köra båda programmen samtidigt kan du ju använda dig av en frameserver om du inte har hårdiskutrymmet till att rendera ut till okomprimerat (vilket ju tar väldigt mycket plats som nämnts ovan). Kolla på DebugMode Frameserver för Premiere. Den är gratis om jag minns rätt. Sök på google. (Risken är ju dock att saker och ting börjar gå ganska långsamt om du arbetar på det sättet med just redigering).
  10. DeCaf

    Vilket Adobe Program?

    Ett tips är ju att kolla in tillverkarens hemsida och se skillnaderna. Se http://www.adobe.com/products/aftereffects/ för info om vad AfterEffects är. Kortfattat kan man säga att det är ett program för att skapa animeringar och specialeffekter för film.
  11. DeCaf

    Var hittar man dimmerpack?

    Tack för svaret... det hela känns dock som en något dyr lösning. Hittade lite grejer på http://www.mnaudio.se, framförallt en en-kanals dimmer på 1150W (Eurolite ED-5) för 496:-... Blir ju ca 2000:- för 4 kanaler då, är nog det billigaste jag hittat. De flesta flerkanalsdimrar jag hittat verkar ju tyvärr kräva DMX-styrning vilket innebär att man måste köpa sådan också vilket gör det lite dyrare genast. Hyrde dock en trevlig 4-kanals dimmer med reglar i våras, men vet inte var man kan hitta en sådan direkt.
  12. DeCaf

    Var hittar man dimmerpack?

    "Dedosar"? Nåväl, eftersom det ska komma från ett vanligt vägguttag så lär ju runt max 2kW totalt vara lämpligt, så antar att varje dimmer borde klara en 500-1kW iaf.
  13. Programmet finns ju på nätet nu, så det borde du väl veta vid det här laget? ;)
  14. Jag trodde NCB skötte även den kontakten?
  15. Att det dräller av filmer utan tillstånd innebär ju inte att det är lagligt för det. Det dräller av folk som laddar ner kopieringsskyddat material från nätet i mängder varje dag också, och folk som kör för fort etc... Det går, men det är inte rätt ;)
  16. Vet inte om det ska klassas som en Voodoo-film direkt, men jag har varit med och gjort en film som ska vara med på "Svenska Bilder" i alla fall. "För Gallerierna" heter den, producerad av Filosof-Filmarna (http://www.fiffi.ffs.gu.se).
  17. Finns flera trådar med liknande frågor på forumet. Det du ska göra om du vill använda musik i filmen är att kontakta STIM eller snarare NCB och prata med dem. Alla tillstånd och avgifter går via dem nämligen. Se http://www.stim.se Så vitt jag vet så behöver du tillstånd för att ens lägga in en låt i din film eftersom du då gör en kopia av den och mixar den med bilder som du själv har gjort (så kallad synkroniseringsavgift), men det spelar ju mindre roll om du aldrig visar filmen. Men ska du visa den måste du definitivt ha tillstånd. Eventuella STIM avgifter för själva visningen är det upp till den som visar filmen att betala dock om jag förstått saken rätt. Men den tunga kostnaden är oftast just synkroniseringsavgiften och i viss mån även kopieringsavgiften (som betalas för varje kopia du framställer av filmen sedan). Men för mer (och säkrare) information, kontakta NCB, de kan nog hjälpa dig med råd och tips...
  18. Hej, Undrar om nån har nåt tips på ett dimmerpack med typ 4 kanaler som matas med vanlig 1-fas från vanliga vägguttag typ, till ett vettigt pris?
  19. Kan inte tala för Pixma IP4300 eftersom jag har en äldre modell, Pixma IP4000, men den jag har tycker jag gör väldigt bra utskrifter, även på DVD, och 4300 lär ju knappast vara sämre i alla fall. En kompetent bläckstråleskrivare helt enkelt, vet inte vad jag skulle vilja ha ut av en sådan mer än det jag får ut av denna. Vad du menar med "håller det" är jag lite osäker på, men utskriften finns definitivt kvar på alla skivor jag skrivit ut i alla fall, (några 100 st), och den sitter fast bra. Vet inte hur den reagerar på vatten och så dock, för det har jag inte testat, men så ska man väl helst inte tvätta sina DVD:er heller. (Misstänker dock att bläcket är vattenfast)
  20. Canon Pixma IP4300 finns för typ 1195:- på Clas Ohlson (http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=2159491) också. Bra också eftersom den kan skriva ut kantfritt på A4 (såväl som CD/DVD-skivor), vet inte om Epson kan detta, men kan vara trevligt om man vill göra affischer eller dylikt. Vad gäller omslag så har jag inte testat de papper som har rätt storlek för just DVD-etui, utan jag skriver ut på vanligt foto-papper eller s.k. "High resolution paper" för bästa kvalité, då ser det på utsidan i alla fall ut som en köp-film (om man designar sitt omslag korrekt iaf). Sedan skar jag ut dem manuellt, kan ju kännas lite meckigt kanske, får testa de färdiga pappren från Clas Ohlson vid tillfälle. Men papper av olika storlekar kan ju alla skrivare jag känner till skriva ut, så där får du i alla fall inga problem.
  21. Jag har en Canon PIXMA IP4000 (en något äldre modell än de som finns idag), och den fungerar alldeles utmärkt för att skriva ut direkt på skivorna, och man slipper alla de problem som klisteretiketter kan medföra. Den skriver dessutom ut fina omslag till DVD-skivorna också, en bläckstråleskrivare jag verkligen kan rekommendera. Har separata bläckpatroner för de olika färgerna också, och piratversioner av bläcket är ganska billigt. Skivor ska man precis som du säger ha speciella. Själv använder jag Verbatim Photo Printable DVD-R skivor, de finns exempelvis att köpa på http://www.wesellcd.com, men finns säkert även på andra ställen. De jag använt har en matt yta, men ska även finnas skivor med "glossy" ytskikt nu som borde ge ännu finare utskrifter. (Dock är glossy-skivorna dyrare, får 10 st sådana för samma pris som 25 st med matt ytskikt... Tycker dock resultatet på de matta blir väldigt bra också) Lycka till!
  22. Det tråkiga med att kompositören återbetalar pengar är ju att pengar i princip bara går förlorade, dels till NCB antar jag, för de lär väl ta någon procent på allt som skall till kompositören, men framförallt staten eftersom kompositören då måste skatta för den inkomsten. Så det är ju ett litet tråkigt system faktiskt.
  23. Precis, och jag vill alltså inte använda mig av musik som är skriven för en storproduktion som redan haft premiär, utan beställningsmusik som är skriven specifikt för vår film, där kompositören inte vill ha ersättning för att vi använder materialet i filmen. Självklart får vi inte rätt att göra något annat med musiken, som sälja den vidare till en annan produktion eller trycka upp en CD och sälja separat från filmen. Så om upphovsrättsmannen inte vill ha betalt för användningen av musiken till ett specifikt ändamål, så känns det ganska märkligt om en organisation skall tvinga oss att betala till honom (vilket han i så fall har erbjudit sig att betala tillbaka till oss, förutom skatten då som han ju måste betala, så det är ju bara helt galet om så vore fallet). Det handlar alltså inte om att sätta synkroniseringsavgiften till 0:- för alla som nånsin vill använda materialet, utan till detta specifika ändamål. Torde vara det som fri förhandling innebär.
  24. Jag förstår i ärlighetens namn inte varför man inte skulle kunna avtala fram 0 kr i synkroniseringsavgift. Särskilt om man arbetar i en ideell förening så finns ju inga ekonomiska intressen, så det låter logiskt. Som sagt, vi hade två personer som ringde till dem och kollade och fick två olika svar, varav det andra svaret var att det var okay med 0 kr. Vi har dock inte skickat in anmälan ännu då vår kompositör befinner sig utomlands ett tag, men om ett par månader skall även det vara ordnat. Det enda vettiga för att få definitiva svar torde ju vara att ringa och prata med dem, men som sagt så verkar de svara lite olika vid olika tillfällen. (Och ja, det var till och med samma person på NCB båda personerna pratade med, så det är ju snurrigt värre uppenbarligen).
  25. Vad gäller beställningsmusik så är här ett litet utdrag från STIM:s (och NCB:s) hemsida: Beträffande Stim/NCBs tariffer för beställningsmusik har kompositören i stor utsträckning möjlighet att själv bestämma NCB-avgiften (se under de separata produktionstyperna för närmare besked). Det är därför nödvändigt att kompositören fyller i kostnaden för licensieringen på blanketten. Utöver denna avgift tillkommer Stim/NCB:s fasta kopieringsavgift. Detta säger ju ganska klart (tillsammans med lite övriga texter om synkroniseringsavgiften på hemsidan) att det är fri prissättning för kompositören som gäller, vilket ju torde inkludera 0:-. Kopieringsavgiften kommer man ju inte ifrån vad gäller DVD-produktion som man säljer. Där är det procent på försäjningspriset som gäller, vilket verkar vara: 9,009% (pro rata) av försäljningspris (exklusive moms) till butik per framställt exemplar alternativt 7,4% (pro rata) av försäljningspris (exklusive moms) till konsument per framställt exemplar dock lägst minimiavgiften: 6:50 kr (pro rata) per framställt exemplar På denna sida står det dock att synkroniseringsavgiften för dylik DVD-produktion är 3:40 kr per sekund. Så det är lite veligt och jag förstår faktiskt inte riktigt. Men jag antar att detta gäller ICKE-beställningsmusik.
×
×
  • Skapa nytt...