Jump to content

DeCaf

Members
 • Posts

  237
 • Joined

Personlig information

Filmskapande

 • Interests
  Film, Spex, Teknik, Datorer m.m.

DeCaf's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

10

Reputation

 1. Först och främst måste du vara medveten om att RAID INTE är en ersättning för backup. Det enda RAID skyddar mot är hårdvarufel, och det ger således inget skydd mot oavsiktlig (eller avsiktlig) överskrivning eller radering av data eller att filer blir korrupta av andra anledningar på grund av mjukvaran. Skyddar alltså inte mot användarfel! Så backuper bör man fortfarande ta. RAID 0 ger ju enbart ökad hastighet och körs med minst två diskar. Du får det fulla utrymmet från båda diskarna. Men går en disk sönder förlorar du innehållet på båda. RAID 1 är en spegling, det vill säga att du använder två diskar och får utrymmet från den minsta av dem (vettigt att köra med lika stora diskar i detta fall, och i samtliga RAID fall faktiskt). Då innehåller båda diskarna samma data, och går en sönder finns ju datan kvar på den andra. Detta ger ingen ökad prestanda, men med rätt lösning ska det inte heller ge någon försämring av prestandan så vitt jag vet. RAID 10 är en kombination av de två ovanstående lösningarna, där du använder fyra diskar, och får utrymmet från två. Det är alltså en hel del "slöseri" med utrymme, men ger ökad säkerhet och prestanda. JBOD (Just a Bunch Of Disks) tillför ingenting i detta scenario, då det endast gör att flera diskar ser ut som en. Så RAID 10 är ju en trevlig lösning för den som har råd och vill ha en massa hårddiskar i datorn! :) Sen finns ju RAID 5 också som är en mer "ekonomisk" lösning på så sätt att den använder 3 diskar och ger dig utrymmet från två. Däremot får du nog normalt sett ingen prestandaförbättring utan snarare tvärtom. Är dock osäker på hur det är med prestanda om man använder bra RAID kontrollers, är möjligt att de kan ge oförsämrad prestanda eller kanske till och med bättre. Men RAID 5 lösningar som är bra är också ganska dyra tyvärr, så med tanke på hårddiskpriserna nu är det nog inte mer ekonomiskt om man inte ska ha mycket eller dyra diskar.
 2. Jag har fått för mig att det gäller om den upphovsrättsskyddade saken är en viktig del av handlingen, det vill säga att det är viktigt att det är just *den* tavlan, eller *det* skomärket... Men det är vad jag har hört.
 3. Att det laggar när du har effekter på i Premiere tror jag inte har med RAM minne att göra, det är nog bara CPU'n som avgör det i princip. Förmodligen lite samma sak i After Effects. Fast du har ju en jäkligt bra CPU å andra sidan, så det borde det ju inte göra tycker man. I min erfarenhet får de där programmen för sig att lagga ibland helt enkelt, inte alltid så lätt att utröna orsaken tyvärr. :/
 4. CPU'n du har ska vara fullt tillräcklig så det tror jag inte på. Men USB? Vad är det du har på USB?
 5. Bara för att vara petig, någon codec kör man ju alltid ;) (DV-codec för DV material vanligtvis) Har själv kört Premiere både 1.5 och numer 2.0 på olika AMD-processorer utan problem. (utan SÅDANA problem i alla fall ;)
 6. Vad är det för klipp du spelar upp, alltså filformat? Är det en DV-AVI så ska det inte hacka, förutsatt att du inte slängt på några effekter på klippet. Börjar man använda effekter eller ändra storlek på klippet eller modifierar det på något sätt så börjar det lätt hacka om man inte renderar en preview innan man spelar upp det. Är det något annat format, som exempelvis okomprimerad video eller liknande så gäller samma sak. Hackar det även om du genererar en preview (trycker på enter) innan du spelar upp det?
 7. Har själv varit med och gjort en film som hade just "Memento Mori" som arbetsnamn. Filmen fick dock ett annat namn i slutänden. Så, ja, det verkar vara en väldigt väl använd titel. "I dödens ögonblick" kanske man kan kalla den istället för att försvenska det hela lite? ;)
 8. Ska du ha en på bom så skulle jag vilja rekommendera Röde NTG-2. Den ger mycket trevligt ljud i mitt tycke, även om jag nu inte är någon expert. Den ligger dock på ca 2000 kr. Vi hade nån mik för 1000-lappen innan, men det ljudet var verkligen ingen höjdare. Finns för övrigt många trådar om detta på forumet redan, så jag rekommenderar att du söker lite i ämnet.
 9. Dela klipp? Vad menar du med det? (har aldrig använt elements, bara pro) Men om du kan köra båda programmen samtidigt kan du ju använda dig av en frameserver om du inte har hårdiskutrymmet till att rendera ut till okomprimerat (vilket ju tar väldigt mycket plats som nämnts ovan). Kolla på DebugMode Frameserver för Premiere. Den är gratis om jag minns rätt. Sök på google. (Risken är ju dock att saker och ting börjar gå ganska långsamt om du arbetar på det sättet med just redigering).
 10. Ett tips är ju att kolla in tillverkarens hemsida och se skillnaderna. Se http://www.adobe.com/products/aftereffects/ för info om vad AfterEffects är. Kortfattat kan man säga att det är ett program för att skapa animeringar och specialeffekter för film.
 11. Tack för svaret... det hela känns dock som en något dyr lösning. Hittade lite grejer på http://www.mnaudio.se, framförallt en en-kanals dimmer på 1150W (Eurolite ED-5) för 496:-... Blir ju ca 2000:- för 4 kanaler då, är nog det billigaste jag hittat. De flesta flerkanalsdimrar jag hittat verkar ju tyvärr kräva DMX-styrning vilket innebär att man måste köpa sådan också vilket gör det lite dyrare genast. Hyrde dock en trevlig 4-kanals dimmer med reglar i våras, men vet inte var man kan hitta en sådan direkt.
 12. "Dedosar"? Nåväl, eftersom det ska komma från ett vanligt vägguttag så lär ju runt max 2kW totalt vara lämpligt, så antar att varje dimmer borde klara en 500-1kW iaf.
 13. Programmet finns ju på nätet nu, så det borde du väl veta vid det här laget? ;)
 14. Jag trodde NCB skötte även den kontakten?
 15. Att det dräller av filmer utan tillstånd innebär ju inte att det är lagligt för det. Det dräller av folk som laddar ner kopieringsskyddat material från nätet i mängder varje dag också, och folk som kör för fort etc... Det går, men det är inte rätt ;)
×
×
 • Create New...