Jump to content

plf66

Members
 • Posts

  915
 • Joined

Everything posted by plf66

 1. Jag har nyligen blivit med ett par HMC151. Passar mig perfekt eftersom de har CCD-sensor. Någon som fortfarande använder modell? Jag behöver köpa nya batterier till dem för att gardera mig för några kommande långfilmningar med dåligt med laddresurser. Någon som har tips erfarenhet vilka batterier jag bör köpa? Noname från Ebay.de, eller andra idéer? Det är ju bra om kameran visar rätt återstående batteritid, men inte livsavgörande.
 2. DSR250 är en 4:3 SD-kamera, och i princip värdelös i dagens läge. PD175 är också SD-kamera och jag tror den också är optimerad för 4:3. FX1 var på sin tid mycket populär, är en HDV-kamera, och framförallt CCD vilket är trevligt om man ska filma rörliga saker. "Proffs"-varianten Z1 med lite mera inställningsmöjligheter är att föredra, men en FX1 till lågt pris är bra till mycket. HVX200 är en HD-kamera med P2-kort, också en CCD-kamera. Priset kanske lite högt men även den en kamera man kommer långt med ännu.
 3. plf66

  Jvc ky-2700

  VHS låter lite "ovanligt". KY-2900 användes väl oftast tillsammans med JVCs U-matic-saker. Jag hade till nyligen både en portabel JVC U-matic, samt redigering med två U-matic-bandspelare. Men kamera saknade. Bandspelarena släpade jag till återvinningscentalen i höstas, de stationära vägde säkert 45 kg styck.
 4. Vet du vad du har för källmaterial? Inte avsett som snorkig fråga, men det är ofta numera som man får material från annan fotograf, många labbar med olika inställningar och bildfrekvenser utan att veta bakgrunden. Har du redan behandlat det i nått mellansteg så det blivit tok där?
 5. Jag klipper dagligen i Vegas pro med radsprångmaterial. Fungerar utmärkt. Du har sannolikt "field order" inställt fel.
 6. Det blir ofta väldigt ruskig grön kall färg på scenerna om man inte hanterar färgprofilen rätt, det lättaste brukar vara att avaktivera XV-färgerna före inspelning. :-)
 7. Jag har några Sony-recorder hemma, och de ha troget tjänat vid bl a överspelning av gamla band. Hårddisk är extremt värdefullt för att finkapa början och slut, klippa bort reklam eller motsvarande, samt ibland dela i olika avsnitt. Ingen av dem har logo i menyer. Jag hade bättre koll på det för nått år sedan, men jag är rätt säkert på att ditt önskemål faller på kravet att det inte får vara menyer och att det måste vara autostart. Har du det kravet är det nog dator som gäller.
 8. Det finns ju ingen logik varför man inte skulle kunna använda en kamera som exponeringsmätare. Detta förutsätter att du manuellt kan ställa in bländaren på filmkameran. Ställ in 600D på samma ISO (Asa) som filmen i filmkameran har. Sen ställer du in slutartiden rätt på stillbildskameran, vad nu slutarvinkeln motsvarar i tid (1/25?). Ställ in Tv på 600D. Sen mäter du bara och får ett bländarvärde som du ställer in på filmkameran. I vissa fall ha man ett filter i filmkameran som stjäl ljus. Då måste man veta hur många steg det tar. Då kan man ju exempelvis ställa in det på exponeringskompensation (-1 eller vad det blir) så får man rätt bländarvärde och slipper mäta. MEN då ser det inte rätt ut på skärmen på 600D om du jämför. Vill du det ska se rätt ut får du räkna exponeringskompensation för filter manuellt.
 9. Att "Alla dina bilder kommer definitivt se mycket bättre ut än ovan nämnda kameror ...." som Jawhns skrev anser jag fortfarande är felaktigt! Inte en chans i världen för då skulle alla ha AF100 redan. Det är ingen universallösning på allt filmande.
 10. Alla bilder kommer definitivt inte att se mycket bättre ut. AF100 är en CMOS-kamera, som inte kan hantera många typer av rörliga motiv.
 11. Jag har en 60D. Jämfört med vanliga videokameror så är den ju rejält knölig att filma med. Jag har den därför som komplement till att ta enstaka scener. Jag filmar mest sådant som inte går att ta om. Därför är mina två HVR-Z1 huvudkameror, de är CCD-kameror och lätta att filma med. 60D är komplement där jag kan klara mig med CMOS. Jag har ett Sigma 8-16 som ger väldigt bra vidvinkel på 60D och då många gånger bli förstavalet i de situationerna. Ljud är jobbigt med DSLR, klumpigt att få en bra monterad mikrofon på kameran, klumpigt att ha separat inspelare. Jag tycker det är lätt (men tidskrävande) att fokusera med 60D, man förstorar på skärmen och ser att det skarp, och det blir det. Jag kör bara manuell slutartid och bländare. När jag köpte 60D så hade Nikon ingen i motsvarande läge som klarade 25p (och det vill jag ha för att kunna blanda med 50i på DVD). Panasonic var inget alternativ för mig eftersom jag sålde hela mitt Olympus 4/3-system och inte ville hamna i ny återvändsgränd. Nu ska jag nog köpa en EOS-M för att ha som smidigare Goprokamera, och kan dela en del objektiv etc med 60D. Önskade bara en EOS-M med vridbar skärm.... mmmh.
 12. Vet du vilken typ av videokamera du köpt, så blir det lättare att anpassa nivån på förslag? Typbeteckning står ofta på en märkskylt på undersidan.
 13. Finns det ljudfilm att få tag på numera då, så frågeställaren kan använda mikrofonuttaget på filmkameran? ;-)
 14. Ja, du har ju i princip redan svaret på det. Du har ju materialet i DVCPRO50. :-) Är det svenskt material är det rimligt inspelat i 576/50i, är det amerikanskt material är det 480/60i. Så mycket knepigare lär det inte vara.
 15. Vore det så väl att XF300 har 3CCD skull jag köpa ett par direkt, men de har 3CMOS.
 16. Jag har tittat lite på inspelarna Tascam DR-40, DR-100II och framförallt Roland R-26, men inte kommit till mitt val för inköp än. Vet därför inte hur de klarar fantommatning. Det finns en del recensioner att DR-40 inte klarar att ändra hörlursvolym under inspelning, vilket jag inte klarat av att reda ut än om så verkligen är fallet. Manualen är synnerligen vag på den punkten. Jag var länge intresserad av DR-100, men just nu lutar det väldigt mycket åt R-26. Däremot verkar det som R-26 inte klarar av att mixa MS-mikrofon i efterhand, men det gör DR-40, så det verkar inte som man kommer 100% i mål där heller. För min del tittar jag inte på inspelare med andra kort än SD/SDHC för jag vill att det ska kunna vara smidigt med datoröverföring.
 17. Det finns raderbara bluray-skivor, både som 1- och 2-lagers. Speciellt 1-lagers är ofta billigare som raderbara än engångsskivor.
 18. Nån som läst sig till om det blir exponerings- och vitbalanslås på den? Annars är det ju fortfarande mest leksak. Fast en kul sådan.
 19. Sverige är stort.... Dvs, vet du var du bor alt var du behöver rekvisitan, så är det nog mycket enklare att göra en efterlysning.
 20. Ja, jag vet inte till 100%, men jag är lite på väg att uppgradera till ny bärbar dator också, så jag försöker sätta mig in i vad som går att få nu. Personligen skule jag inte köpa en bärbar utan SSD. Datorn blir rejält tyst då, och speciellt när man håller på med annat än stumfilm är det bra att slippa hårddiskssurret hela tiden. Jag har kört bärbar med SSD nu i över 2 år, och kan inte tänka mig att pruta på det. Går det att få tag i en bärbar med firewire numera? Iofs fungerar ju ett expresscard-adapter... Kanske helt ointressant för dig? Men jag kör mycket "historiskt" material från dv/dvcam/hdv så jag lär inte klara mig utan det på många många år. Det var ett par tankar.
 21. Stora fördelen är ju att det blir mycket lättare att köra Sony Vegas Pro med en PC, den dagen du vill sluta med Premiere. :-)
 22. Det var ju några år sedan, typ förra seklet, jag pysslade med en PD100. Men... ECM-CG50 har ju 3,5 mm-kontakt, och till PD100 har man väl ofta XLR. Finns 3,5 mm-ingång på PD100? Sen får du väl börja utforska menyerna och se efter hur du väljer olika mikrofoner/ingångar. :-) Manual är alltid bra.
 23. På bilden är det fullstort DV-band. Fullstort DV-band är ju i första hand använt för just dv-inspelning, men kan ju i praktiken användas för dvcam-, och även hdv-inspelning. För att vara riktigt säker på att det fungerar bör man ju sedan veta vilken sida Atlanten det är inspelning, och så det inte är nått av JVCs lite ovanligare progressiva format. Det finns nyare stationära Sony HDV-spelare som tar alla dessa varianter. Nyare varianter av Sony HVR-M15A och HVR-M25A klarar det mesta. Men ser det ut som bilden är det väl mest sannolikt dv-inspelning eller möjligen dvcam. Du bör nog försöka ta reda på vad som finns på banden, var det är inspelat etc för att gå vidare.
 24. Utan att tveka en sekund skulle jag välja XH-A1. Jag filmar mest rörliga saker, eller från rörliga fordon. Då är 3CCD helt ovärderligt. XH-A1 ger skarp och fin bild, har bra optik, och det finns många möjligheter att finjustera bilden om man vill ha den på eget sätt.
×
×
 • Create New...