Gå till innehåll

FredrikD

Medlemmar
  • Inlägg

    61
  • Blev medlem

Allt postat av FredrikD

  1. FredrikD

    Piratkopiering?

    [citat=gorse][citat=FredrikD]Piratkopiering är inget nytt. Mina bröder kopierade ganska flitigt redan på 80-talet. [/citat] Cykelstölder är inte heller något nytt. Jag fick cyklar stulna redan på 70-talet. Ändå såldes det inte så mycket cyklar på 70-talet som i dag. Jag tror inte antalet cykelstölder påverkar försäljningen negativt.[/citat] ...och om inga cyklar stals så skulle försäljningen av nya cyklar alltså öka? På vissa låter det som att filmbranschen är döende pga piratkopiering men så är det knappast. Om man törs så kan man klicka på "box office & business"-fliken på imdb å se hur sjukt mycket pengar vissa filmer drar in...
  2. En idé är ju om man har en berättelse i botten som många kan eller i varje fall känner igen och sedan bygger filmen uppepå den historien. Det kan t.ex. vara en berättelse om King Arthur, nå Shakespear eller varför inte Sagan om ringen. Sedan gör man en modern version av det i en samhällsskildring. Man ha milstolpar i manuset där man röstar om vems text man ska fortsätta på. Eller det kanske räcker med att diskutera fram vilken fortsättning som ska komma. Alla får givetvis va med och putsa på det hela sen... blir nog lite kaos men ändå :)
  3. FredrikD

    Piratkopiering?

    Piratkopiering är inget nytt. Mina bröder kopierade ganska flitigt redan på 80-talet. Hela diskussionen är lite sned tycker jag. Innan DVD kom så såldes det inte alls så mycket film som det gör idag. Som jag har fattat det så har inte antalet biobesökare minskat heller och det är den största enskilda inkomstkällan för en ny film. Jag tror inte att nedladdningen konkurrerar främst med bio och köpfilm utan med hyrfilm. Det kanske har blivit svårare att komma undan med skräp men det tror jag inte med tanke på vad som går på bio i min håla iaf.
  4. FredrikD

    Scifi-sportfilmer

    [citat=dreeze]Fotboll och robotar? Any Given Sunday fast med robotar? Häftigt juh! =)[/citat] Ja, den hade jag glömt. Det finns en del filmer med robotar som utöver sport men det är mer neo-gladiator-filmer som Caine utryckte det som jag är ute efter. Det är nästan så att Battle Royale passar in i genren.
  5. Jag har en böjelse för scifi-sportfilmer så jag tänkte att ni kanske kunde hjälpa mig att hitta några som jag missat. Följande har jag sett. Roller ball (både orginal och remake) Death Race 2000 The New Gladiators Blood of heros The Running man Sen är jag på jakt efter Death sport. Hursom är det en ruskigt underskattat genre! :) Kan ni tipsa om andra?
  6. FredrikD

    Batman Begins

    [citat=TDA]Har personligen alltid haft lite svårt för Batman. Som serietidning finns det många bra episoder men jag tycker man misslyckats med filmerna. Första var ok men sen har det gått käpprätt utför. Tyvärr tror jag att man inte vågar göra Batman Begins så mörk och gotisk som iaf jag önskar. Lär av Rodriguez och samarbeta med Frank Miller säger jag.[/citat] Man blir ju orolig när den bara är från 13 år men den ska tydligen vara mörkare än de tidigare Batman-filmerna.
  7. [citat=Usarpe89]Va säga om att dom gav sagan om ringen 2 av 5 i lokal tidningen när den kom ut första gången då?:)[/citat] Ja, det är obegripligt. Däremot så tycker jag att "Sagan om de två tornen" är överskattad. Bara för att hela slutet på filmen är fantastiskt så kan man inte förlåta att den första delen av den är ett riktigt hafsverk med ett hoppande hit och dit och pinsam dialog osv. Att "Superhjältarna" fått dåligt betyg är väl inte så konstigt. Visst, den är snyggt animerad och det är en halvrolig idé men det är allt. Filmen är ju skitjobbig att kolla på och man blir bara förbannad när moralyra blandas med klyschor och taskig story. Unbreakable skulle jag däremot inte sätta ett på. Det är inget mästerverk men klart godkänd och jag tycker den är bättre än andra filmer i genren så som X-men och liknande. Det som stör mig mest är att vissa recensenter ställer samma krav på olika filmgenrer. Ta en film som Blade, snyggt underhållningsvåld med vampyrer. Då känns det för mig som det kvittar att vissa detaljer i storyn inte riktigt är logiska. Klart de ska slåss om saken! Det finns ingen anledning att börja jämföra en sådan film med en thriller där en lucka i manuset gör att filmen blir obegriplig eller orealistisk. Jag menar, vad spelar det för roll om en redan orealistisk film blir lite mer orealistisk...
  8. Repulsion är rätt cool. Gillar man den så kan jag rekommendera rekommendera Images. The fearless vampire killers såg jag häromdagen faktiskt. Underhållande men inget mästervärk. Rosemary's baby är klart bra. Chinatown är nog min favorit. Med den historien och med Jack Nicholson i huvudrollen är det i och för sig svårt att misslyckas. The Tenant är bra. Jag tyckte den var bättre än Rosemary's baby. Jag har bara sett The ninth gate av hans nyare filmer och den var väl ok. Jag håller Chinatown högst av det jag har sett. Får väl lov att hyra "The Pianist" någon dag.
  9. FredrikD

    Kommande filmer?

    [citat=ragnjj][citat=TDA]Sin City är det bästa jag sett i år, ja, en av de bästa filmerna jag någonsin sett. Inte bara för att den är vidrigt snyggt fotad utan också för de härligt nattsvarta historierna. Ska man göra en nyinspelning av Lone wolf & cub?[/citat] Yes, Darren Aronofsky står för regin, låter lovande.[/citat] Kan bara hålla med, Darren är grym. Batman begins, C Nolan regisserar (Memento, following), kan bli kalas.
  10. Adam88: Två fel blir inte ett rätt brukar man väl säga. Det finns en poäng i att man inte får föra låtsasbrottsregister i kommersiellt syfte. Jag tycker det är en bra lag som man inte ska ta lätt på även om jag misstänker att den kommer att mjukas upp med tiden.
  11. FredrikD

    Gissa Filmen!

    [citat=final_cut] Det låter som en mentalsjuk patient :p så jag gissar GÖKBOET. [/citat] Helt rätt!
  12. [citat=Christian van Caine] [citat=FredrikD]Dessutom gör man en hel del förenklingar och antagande i tillvaron. Vill tant Agda 85 år gå före i kön på Ica så har hon antagligen något bra skäl till det och man låter henne gå före utan att lyssna på hennes anledning. [/citat] Försöker nån gammal nucka klämma sig före i kön utan att först fråga snällt så har jag som grundregel att beordra henne/han en trivsam resa till helvetet. Vad skulle berättiga någon alls respektlösheten att bara knö sig? Om tanten ifråga däremot skulle be SNÄLLT, så får hon givetvis gå före om man inte har för bråttom & hon ett helt berg varor. Din mentalitet är beundransvärd, men en typisk sådan som många gärna utnyttjar tyvärr.[/citat] Vad jag menar är att om hon frågar snällt, då låter man henne gå förbi utan att lyssna på vad hon egentligen har för argument. Jag tror man skulle bli galen om man hela tiden aktivt behövde väga in för eller emot i varje enskild situation man hamnar i. Därför förenklar man omvärlden och det borde bli obehaligt om man hittar en bra sådan vardagsförenklingen som får katastrofala följder. Skulle hon bara tränga sig så skulle jag tränga mig tillbaks vilket kanske inte är så rätt egentligen men jag är bra på att bli förbannad på sånt. :)
  13. FredrikD

    Gissa Filmen!

    "Suckie suckie ten buckie" Det finns bäl massa filmer med sådana där billiga asiatiska fnask med halvroliga fraser. "Suckie suckie five buckie" låter dessutom mer bekant, hmm. Med risk för småfel så kommer här ett litet psykbryt... garanterat ett av de längsta citat jag kan. I'm talking about my life. I can't seem to get that through to you. I'm not just talking about one person, I'm talking about everybody. I'm talking about Form, I'm talking about Content, I'm talking about Interrelationships, God, the Devil, Hell, Heaven. Do YOU understand? FINALLY!!!
  14. [citat=gorse] Om man tänker efter; hur brukar man försöka bota rädda personer? Genom att utbilda dem. Man botar flygrädsla genom att informera, man botar doktorsräddsla genom berätta vad man skall göra. Det därför skräckhistorier från typ 1954 är relaterade till kärnvapenprov. Det är därför skräckhistorier från 1910 är relaterade till hemska väsen tex vampyrer. Så skall ni göra en skräckhistoria, fundera över vad man är räddast för i dag.[/citat] Jag håller med. Dessutom gör man en hel del förenklingar och antagande i tillvaron. Vill tant Agda 85 år gå före i kön på Ica så har hon antagligen något bra skäl till det och man låter henne gå före utan att lyssna på hennes anledning. Sen är det alltid obehagligt i sig när man måste ändra uppfattning om något eller någon när man redan tagit ställning för eller emot. Jag vet inte om jag kommer fram till något egentligen. :) Det jag menar är att om man lyckas få tittaren att få eller ha en bestämd uppfattning om något och sedan lyckas rasera den uppfattningen helt så kan resultatet bli ganska skrämmande. The Others fungerar väl lite så...
  15. Clint Eastwood har väl spelat en hel del antihjältar i sina dar. I hjältarna från telemarken är ju en av hjältarna på g att våldta sitt ex. Kirk svinade ju rätt så mycket i sina filmer faktiskt. I vissa gamla Tarzan-filmer finns det en hel del antihjältar. I en av filmerna går de in och själ en skatt från infödingar. Infödingarna blir ju såklart arga och när de vill ha tillbaks skatten börjar hjältarna skjuta ihjäl infödingarna och kalla de för "savages". Jätterasistiska tjuvhjältar, det är grejer det. Men annars finns nog en av mina favorit antihjältar i Death Race 2000. Jag menar, en hjälte som kör ihjäl folk med flit för att vinna en tävling måste väl stå sig ganska bra på en lista över antihjältar.
  16. [citat=Stupider...lika a fox]Precis, i dagens Sverige har man glömt bort det visuella och istället försöker filmare (?) och producenter påverka människor med politiskt tråkiga korrekta åsikter.[/citat] Ja, eller åsikter som uppfattas korrekta. Att det går illa för fulla tjejer och att det främst är de själva som bär skuld till det och att killarna bara är osäkra känns inte ens pk. Det känns bara som en kraftig förenkling av verkligheten. Något man vill tro. Feel good-film om hemskheter. Jag kan ge mig fan på att det finns fler fall där en tjej blir utnyttjad av ett gäng killar där tjejen inte ens är halvfull och där killarna är självsäkra och vet exakt vad de sysslar med. Men då kan det väl inte vara _våra_ barn och då kan man inte ha med det på film. För att återknyta till ämnet. Bergman var inte sån, han var inte så ruskigt pk egentligen. Vissa av hans filmer var kontroversiella när de kom i ett kristet Sverige. Hur många nya svenska filmer skulle det kunna dyka upp en stor snopp i inledningen på? Svensk film kanske skulle behöva ett pervo som Larry Clark som bara riktigt går in och rör om och får folk att vidga perspektiven lite.
  17. Det känns lite som att det är bara Bergman som verkligen tänker film. Visst, det finns dom som kan berätta en historia och få det att se snyggt ut på duken och göra underhållning, men kan dom göra högkvalitativ film? Ta Persona t.ex. när halva ansiktet på de båda huvudpersonerna ligger i skugga igenom slutscenerna med de två karaktärerna och det finns en tanke bakom det. Det är filmupplevelse! Att göra "tjejer ska va duktiga och inte dricka sprit för då hamnar dom på rygg"-film, vad är det? Men visst har andra en Bergman gjort bra film i Sverige. Jag tycker t.ex. att Sånger från andra våningen är bra gjord, igenomtänkt och inget hafs. Jag har två tavlor med motiv ifrån Bergman-filmer hemma så jag är väl lite partisk... :)
  18. FredrikD

    Gissa Filmen!

    Jag tycker det är svårt det här... En favorit: "This would sharpen you up and make you ready for a bit of the old ultra-violence."
  19. Ninja Warriors är en av de mest underhållande ninjafilmerna som finns. Så många fantastiska luckor i manuset och underhållande ologiska saker att man garvar och förvånas om vartannat. Shogun Assasin är väl en klassisker annars. Samma story finns säkert i 10 olika filmer med bland annat Jet Li och Jackie Chan men jag tror SA är orginalet. Helt enkelt en bra historia, en klassisk samurai-splatter. :) Kurosawas samurai-western filmer är ju annars rätt sköna. I B-genren får man inte glömma American ninja-filmerna med Dudikoff.
  20. FredrikD

    Kommande filmer?

    A history of violence! Den lär bli årets film!
  21. Har ingen aning om vad det är för film men samma regissör gjorde ju "12 angry men" som är helt fantastisk. Jag tycker det släpps ganska mycket gamla skumma filmer som inte borde ha så stor publik på DVD. Vissa filmer i The Criterion Collection kan inte gå så bra t.ex...
  22. [citat=final_cut] Att jag försöker rationalisera med lite självdistans istället för att utgå från en personlig ståndpunkt gör mig inte till voodoos sjukaste medlem. Vill du veta vad som är sjukt? När en regering agerar emotionellt istället för intelektuellt och berövar en människa livet i lagens namn. Det kallar jag sjukt. [/citat] Det finns ett jäkligt bra ord på engelska som är "bias". Det går inte att komma ifrån att den man är påverkar det man gör. Det finns även lagar som bygger på emotionellt tänkande snarare än fakta. Jag skulle kunna ta ett exempel som brukar göra folk förbannat upprörda men jag ska nog inte göra det här. [citat=final_cut] [citat=TheBrotherOfLight]Det kanske till och med var det Hitler & Co sysslade med? Mycket blev väl dokumenterat... Nej, jag menar filmat? [/citat] Nazisternas dokumentation fungerar inte som konst, och det var ju inte heller syftet med det, eller hur?[/citat] Men propgandan hade inte heller som syfte att va konst. Ändå så var tyskarnas propagandafilmer både innovativa och vackra och sovjets affischer och statyer oerhört välgjorda och i vissa fall väldigt snygga. Får man kalla det för konst då? [citat=final_cut] [citat=TheBrotherOfLight]Lika lite som en mördare kan ha ett motiv starkt nog att döda en annan människa.[/citat] Individen har existerat långt före det civilliserade samhället. Denne blir en brottsling först då han sätts i ett samhälle. På så sätt är mord sett ur ett subjektivt perspektiv alltid berättigat. Däremot kan man inte säga samma sak om när staten väljer att beröva en människa livet, just för att samhället med dess lagar är upprättat för att skydda oss mot oss själva. Det är något konstruerat, något falskt. Så när staten avrättar brottslingar begår de en svårare synd än den som brottslingen ifråga begått. Det är i alla fall ett sätt att se på det.[/citat] Kan bara hålla med. De allra flesta morden är inte genomtänkta heller utan det är impulshandlingar.
  23. Ni får inte glömma att film är kulturbetingat. Jag vet inte hur katter står sig i de områden där regissören till filmen är uppväxt men det kan ju vara så att katter inte primärt ses som gulliga husdjur där. I Sverige står sig katter högt. Jag menar, om man kör på en katt i Sverige så blir de flesta ledsna och tycker så synd om katten men om man kör på en grävling så kollar man först om det blev några skador på bilen.
  24. FredrikD

    The Wicker Man

    Jag tror att den kan bli helt ok. Orginalet är en av mina personliga favoriter. Det är svårt att säga något om filmen utan att förstöra för de som inte sett den. :) Det ska va den oklippta versionen trots att bildkvaliteten är riktigt pissig emellanåt. Konstigt att den inte finns i svensk utgåva. Det måste ju vara en av Britt Eklands bättre rollprestationer. :) Lite synd att May Day lades på is. Det var ju orginalregisörren som skulle gjort en ny film på i stort sett samma tema med C Lee å allt. Nu vet jag iof sig inte om det är rätt regissör som gör remaken. Skulle va kul om Peter Jackson (för att göra den naturskön och sagolik men samtidigt bisarr) eller David Cronenberg (för det primitiva köttsliga tänkade) hade regisserat den.
  25. [citat=final_cut][citat=FredrikD] Jag säger så här. Om katten bli uppäten för att förverkliga regissörens sjuka fantasier. Ja, då är det sinnessjukt. [/citat] Men kan inte regissörens sinnessjukhet sättas i ett konstnärligt sammanhang? Som att låta en mördare göra en film om det mord som han begått. Visserligen är det inte samma som autentiska styckningar av människor eller djur, men gränserna för vad konst är sätts inte av lagen och rättsväsendet.[/citat] Jag måste ta tillbaka hela mitt uttalande. Definitionen av sinnessjuk är ju faktiskt endast att man avviker ifrån en normalfördelningskurva. Bögar, flator och kvinnor i största allmänhet har ju klassats som sinnessjuka, historiskt sett. Det finns många exempel framförallt inom musik där skaparna är "sinnessjuka". Så, jag behöver inte gilla det, jag behöver inte se på det, jag behöver inte bli upprörd av att det existerar, jag behöver inte kategorisera det, jag behöver inte moralpredika över det och jag behöver inte kunna avgöra om det är konst eller inte. Så! :)
×
×
  • Skapa nytt...