Gå till innehåll

Kvaser

Medlemmar
  • Inlägg

    37
  • Blev medlem

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Kvaser

  1. Dom där stadycam och glidecam är dyra som stryk. Det finns mycket billigare alternativ som gör jobbet för en bråkdel av priset. T ex Flycam. Skall du springa länge med den så kan du ha en Body Pod om du nu inte vill satsa på en riktig väst med fjäderarm. Du kan få tag i hela kittet mycket biligare än en enkel Merlin.
  2. Kvaser

    köpa kamera i japan

    Jag har inte varit runt där på ett tag men tidigare var det jädrit billigt i Japan. Sedan vart det rätt dyrt där och man köpte betydligt billigare i Singapore. Men jag har inte dagsförska priser. Så det lönar sig att kontrolera priserna på olika ställen om man åker runt. Tidigare kunde man köpa 2 kameror i Japan sedan sålde man den ena i Australien så hade man den som man behöll gratis.
  3. Kvaser

    Handtag till kamera?

    Ja trä kan vara väldigt starkt om man väljer dom rätta träslagen ( Tror inte furu är så lämpligt ). Men i alla fall så undrar jag om Tillbehörsskom är konstruerad för att bära omkring kameran. Skulle nog satsa på att festa den i en båge som är fest i Stativ gängan. Hur det skall se ut utan att bli klumpigt eller sitta i vägen tål nog en hel del funderingar.
  4. Kvaser

    Canon XH-A1 Interlaced?

    Min reflektion var framföralt ekonomisk om man klarar sig med en utgift på under 8 000:-, så är mycket att läga ut 27 000:- för några klipp. Att 10X inte skall räcka bror väll på topografien, från en lång brygga eller utstickande klippa skulle surfaren i princip kunna köra över fötterna på filmaren. Är det lång grunt får man nog ha en stadig följebåt för då räcker inte en bra zoom till i alla fall. Vid rätt väder är inte kontrasten så stor och det lär ju vara massa ljus så man kan minska kontrasten lite med ett filter. Jag menar det är ju inte brist på ljus och inga svåra blandljus. Och vist har du rätt att A1 har längre zoom omfång och kan till viss del stälas in för höga kontraster. Och det vore ju konstigt om man inte skulle få till lite snyggare bilder med den kameran. Men 27 000:- extra utöver 8 000:-, det är 8 000 kontra 35 000:-,och kan man inte lyfta av momsen, så är det ännu värre.
  5. Kvaser

    Canon XH-A1 Interlaced?

    Vindsurfing låter som en väldig enkel filmning. Det görs väll på dagen i enbart dagsljus med massa ljus tillgängligt? Har aldrig filmat något sådant själv men det låter som det skulle räcka med HV20. Den har fått rätt bra kritik av många ( skall också finnas lite nakdelar med den men jag tror inte du skall lida av det) A1 är en rätt komplicerad kamera som kräver lite pillande med instälningarna. Men när man fått till det, så kan det bli otroligt bra bilder från den, även fast miljöerna man filmar i är väldigt olika. Som tur var kan man spara ner olika grundinställninger på olika minneskort. Nu har jag inte HV20 själv utan bara A1:an av dom 2. Men jag tycker det låter som A1:an är lite overkill. Mitt föreslag är köp HV20 med dykhus först och se om du klarar dig med det. Känns det som du inte kan få alla dom bildena du vill ha. Skaffa då en A1:a i det läget ( kanske det inte behövs).
  6. Vet inte så mycket om kameror i den prisklassen men jag har förstått på inlägget att det fins kameror som tillomed saknar separat ljudingång. Saknar kameran separat ljudingång -+ Köp den inte ! Om du inte är sjukligt förtjust i att höra surr, slammer, greppljud och andningsljud mm. För alla andra är en kamera utan ljudingång Värdelös om du inte tänker ta upp allt ljud på en DAT. Det är viktigare än antal chips. märke mm. Även på en kamra som kostar 10 - 40 ggr mer är den inbygda micken värdelös. Lägg lite pengar på en bra lös mic !
  7. Jag skulle vilja säga att det precis är hårddiskar du skall ha. Men inte sådana där med talrikar som snurrar utan flach hårddiskar (utan några röliga delar). Sedan skulle jag nog föreslå ett mekaniskt objektiv. Inte sådana där mordärna med ett elektriskt servo som håller skärpan utan ett mekaniskt som du ställer in i förväg och låser med en bred tejpbit. Likaså skall det nog vara med elektronisk skaknings dämpning (bildstablisering), ej med optisk. Med andra ord en videokamera utan rörliga delar.
  8. Kvaser

    Letar kamera

    Nej den är inte så himla bra. Men det är ingen annan kamera i det prisläget. Det fins en anledning varför en del kameror är dyra och en del billiga. Du får inte ha så stora krav på färjer skärpa mm. och inte tro att du skall kuna filma i mörka rum. Vore den så bra skulle proffsen ha den och inte en kamera som kostar runt 500.000:- Men skall du ta lite semesterbilder på släkten när dom badar och dansen runt majstången i dagsljus men framför allt inte har några större krav på ljudet då duger den nog lika bra som andra kameror i den prisklassen. Hittar du en med en separat ingång för mikrofon skall du nog välja den för då har du möjlighet att med en separat mic ha den närmare och få åtminståne hörbart ljud. Bra att du i alla fall valde en med MiniDV band. Men du kan inte vänta dig undervärk i den prisklassen. Men jag har hört dom som prisat videoinspelningar i mobiltelefoner och förutspått videokamerors död, men man kunde knapt se vad för något han försökt filmat.
  9. Kvaser

    Canon HV-20

    Vet någon en länk där man kan ladda ner en manual ? Canon har för dålig hemsida. Inte alls i parantet med sony där man kan få mer uppgifter och ladda ner manualer så man ser vad kamerorna klarar. Vad har canon för motsvarighet ???
  10. Ett alternativ för bandare är externa hårddiskar. Kör över hela banden i ett svep och bevara det på hårddiskarna medans du jobbar med projektet. Med några externa kabinett kan du ha flera projekt och fylla på efter hand. Då blir slitaget på kamran minemal i jämförelse med när du filmar. Sedan skall ju kameran slitas ut. Du har väll inte räknat med att ha samma kamera om 10 år ? Utveklingen kräver nästan att man förnyar kameran ändå, efter ett tag. Sedan är det ju inget fel att skaffa en HV20 som reservkamera och för lite mer riskfulla filmningar. Det är inte alla ställen där dom tillåter en springa runt med en A1 heller. Då kan det vara bra att ta en lite mer diskret "turistisk" kamera.
  11. Skall du bara ha kameran för det projektet ? Kanske du skulle hyra, då kan du få en betydligt bättre kamera. Men har du ljudutrustning stativ mm.?
  12. Kvaser

    Samköp dyrare kamror

    Flera måste absolut ha den ett vist datum Kan lösas t ex att man köper 2 kameror på 5 personer. Väldigt olika brukartid mellan olika personer Kan lösas genom man har en förening med en gemensam kassa som man betalar en viss summa till per användar dag. Använs sedan till nya inköp/utbyte av kamera. Det gör att med tiden kan stort kapital samlas i föreningen. Därför måste regler göras från början vad händer om föreningen lägs ner eller någon går ut ur föreningen.
  13. Kvaser

    Canon HV-20

    Stämer det verkligen att man kan ta ut okomprimerat HD från HV20 ? Står inget om det i Canons spec. Det är i stort sett det som skiljer A1 från G1 och för det får man nästan betala dubbla priset för G1 mot A1 ! Nu har jag inte sådana behov och Flachdiskar är än så länge dyra, Då finns ett lite klumpigare och dyrare altenativ - Panasonic AG-HVX200, men så bra altenativ när man fått allt på plats. Det är synd att flachdiskarna inte är billiga.
  14. Jag håler inte med att det skulle vara ett sämre fokus system. Jag håler fukus minst lika bra med Canonen däremot är ju ingen av dom perfekt om man jämför med betydligt dyrare kameror. Sony kamerorna har inte ens irisring ! Canon har inte mer brus om man inte kör fabriksinstälnin - skall man göra det så kanske man kunde håla sig till mer billiga kameror. Men du har rätt att det kan vara lite mer arbete med instälningar på canon och det skrev jag också tidigare. Avsaknad av XLR kontakter är ju ett mycket stort fel och bara det diskvalifiserar dom kamerorna ( finns ju på Z1 och V1 ) eller kör du allt ljudet på en lös DAT spelare? Du kan ju programera skärpepunkena och hur snabbt den skall ändra sig mellan. Mycket bättre än follow focus nu när det inte är riktiga mekaniska objektiv. Skall du köra det rekomenderar jag samma kamera med ett annat hus nämligen XL H1, men du får betala mycket för samma kamera med ett annat hus bara för att få möjlighet att byta objektiv och en del instälningar flyttade ut från menyer till knappar. Sedan skall du köpa ett bra mekaniskt objetiv också! Men det bror på vilka behov man har. Det lilla NTSC jag har gjort har jag renderat ner till efter jag varit fördig med filmen och i dom fallen har det varit kunder som varit intreserad av NTSC kopior förutom PAL som varit huvudbestälningen. Du kunde sagt att den saknar DVcam då hadde du i alla fall haft en poäng med det. Det finns några andra funktioner från dyrare kameror jag också saknar men det finns inte på dom soynena heller. Jag är egentligen Sony frälst och hadde sony en liknande kamera till samma pris så hade jag inte tvekat att välja Sony. Så jag är den första att bekaga att det inte finns ett bra Sony altenativ.
  15. Undrar lite vad du menar med värsting dator för 4 år sedan ? Den borde kunna hänga med bra om det var en värsting dator! En ny värsting dator skulle kosta mellan 70 - 100.000:- i dagsläget. Men då har du 4 kärnor, den största vattenkylningen, 8 GB ram av snabbaste sort, ett batteri av 10.000 varvs diskar, osv. Jo jag har tittat på alternativen för att få riktig fart på renderingen. Men det vart lite dyrt.
  16. Är dom där ställena utanför EU så billiga ? Du skall gånga det med kursen för dollar sedan lägga på en saftig frakt Eventu ellt kan det komma till lite tullavgifter också. Sedan skall du gånga hela summan med 1,25 för att få vad det blir med momsen pålagt. Krånglar det så man måste kanske skicka kameran på servise några gånger, kan det mycket väl vara billigare att köpa den i sverige. Det kan vara bättre att hitta en kamera i Tyskland t ex. Sedan: Canon XH A1 är nog mera konkurenter med Sonykamerorna Z1 och V7 FX1 och FX7 är mer amatörvertioner. Du har mer instälninar på Canon än Z1 och V7 men en bättre LCD på dom 2 sonyna. Canon har lite bättre mörker egenskaper men kräver lite mer instälningar så du kanske föredrar Z1 eller V7 för det är lättare med inte för mycket instälningar om du inte är van.
  17. Kvaser

    Köpa från USA

    Sökte lite på dom, och kunderna hadde inte så goda ord om dom, utan det var mest att man skulle undvika dom. Har någon fått en avslutad affär från dom?
  18. Men Movie Maker är betydligt mer känt än alla andra redigeringsprogram. så är det det som är det viktiga så skall du nog använda det i stället. Många påstår här att Vegas är ett lätt program, Det stämmer nog för att komma i gång i det men det är ett mycket svårt och avanserat när man tränkt ner i et och det finns så otroligt mycket det kan göra. Problemet är att det är inte lätt att hitta alla funktioner och dom står inte med i någom manual! Så tyvär dom som håler på med Vegas har oftast bara skummat på ytan, och jag vet inte var för dom inte kan skriva en fullständig manual till programet.
  19. Jag vet inte om det är det effektivaste men för att få ett hål att lägga in matrial på, så behäver man lite tid på linan som man petar ner matrialet i ( sedan kan man ju ta bort den tiden som blev över). Ställ markören där du vill ha det ( i det här fallet främst på tidlinan ) sedan Insert , time, skriv i hur lång tid, OK
  20. Kvaser

    hdv kvalité

    Ja det är en fil som progrqamet lägger i den map man har för det projektet i mitt fall en .veg fil. Den prova att ta den och dra till tidlinan och se om inte redigeringsprogramet börjag fråga efter Band. Jag testade att fönga den i Windows utforskare och dra den till tidlinan och det fungerade, normalt tag man den i redigeringsprogramets utforskarliknande fönster.
  21. Kvaser

    hdv kvalité

    Du tar kliplistan som fil och sparar när du är färdig med filmen. Det är egentligen en styrfil för redigeringsprogramet eller ett macro. Den inehåller ingen bild eller ljudinformation utan bara informationen hur redigeringsprogramet skall bearbeta matrialet för att få den önskade filmen. Det blir altså en liten kompakt fil som inte tar någon plats. Lägger du in den i redigeringsprogramet kommer programet att börja fråga efter banden som är källan och du får tanka in matrialet, där programet plockar dom snuttarna som används i filmen. sedan om du vill ha ut en film så får programet börja rendera som en ny film. Fördelen är att du kan ha renderat som DV första gången och dena gång kan du rendera som HD eller något annat format. Samt att det är en mycket liten fil som enkelt kan lagras många år. Nakdelar råfilmen måste tankas in (finnas lagrad). Filmen måste renderas. Altså inte ett bra sätt att kopiera en DVD utan mer att ha en säkerhetskopia som kan tas från det ursprungliga matrialet (altså kan man göra en HD film av en gamal DV film om matrialet var HDV från början). Inte något som kommer till användning ofta men det har hänt några gånger där man velat ändra i en gammal film. Man har då fåt en bättre kvalitet på en mycket enkelt sätt.
  22. Det var mycket lång tid. Tag upp aktivitetshanteraren ( ctrl, alt, delete, på en del datorer) och stäng ner alla program som körs i prosseser. När datorn kolapsar skriver du upp vilken prosses det var så du inte stänger den nästa gång. När du gått igen om alla prosseser vet du lilka som måste köra och vilka du kan stänga ner. Om du har datorn för att surfa mm. så kör igenom datorn med ett virusprogram (det skall vara avstängt sedan när du redigerar). Det bästa är att som jag ha en speciell dator bara för redigering, men gör man det bara för nöjetsskull så kanske det är lite att överdriva. Jag har testat att redigera på surfdatorn med virusprogram mm. körandes och jag vart förvånad hur bra det gick i alla fall ( en del besservisser på forumet påstår att det skall vara omöjligt men det är bevisligen helt fel). Jag kör flera diskar i RAID för att få upp dataflödet på redigeringsdatorn, kanske kan det vara en flskhals för dig.
  23. Lekte med tanken själv en gång att göra det men när jag började titta på det så är det antingen enkla engelska ord eller rena fackord - som man använder även i svenskan. Det är bara att lära sig vad orden menas med. Att hitta på ett svenskt ord är inte meningsfullt om man inte vet vad som menas i alla fall. Ta en uppslagsbok och lägg dig och läs. Det är inte många ord du behöver slå upp om du kan lite skolengelska - och dom du slår upp blir en nyttig övning. Sedan är det fackorden som du behöver veta vad dom betyder - där behöver du lära dig oavsett vilket språk det är skrivet på. Vet inte vad jag skall råda dig till men sök på nätet och testa i pogramet om det stemer med vad du fik fram att det betyder. Du kan ju alltid fråga här på forumet vad ett uttryck betyder. En mycket förenklad ordlista hittar du även på denna hemsida som kan hjälpa dig lite på traven. Se det som en nyttig engelska övning att gå igenom manualen. Du slår 2 flugor i en smäll.
  24. Kvaser

    hdv kvalité

    Det fins lite olika vägar att gå. Förstår inte riktigt vad du menar i hela frågan. Jag kör inte Premiere men det borde ha liknande möjligheter där. Du kan köra in antingen HD eller DV från kameran in på datorns hårddisk. Sedan är det bara att redigera därifrån. Skit samma vad det är för matrial arbetet blir ju samma. Sedan när filmen är färdig får du bestämma vad du skall ha det i för format och rendera ner det i det formatet. Sedan spar du klipplistan (det är ju bara en liten fil ) så du automatiskt kan göra en kopia senare. Eller du spar ner den renderade filmen på ett band i HDV. Jag spar det ursprungs matrialet som är värt att spara och klipplistan. Nakdelen är att det blir en helsilskes massa band till slut och hela bandet måste sparas även fast bara 5 minuter är intresant på en kassett. Klart man kan spara matrialet på en skiva, som en fil men då kan man inte hämta in det automatiskt. Men får snart ta en funderare för med tiden blir det ett stort kapital i band och ett omfångsrikt arkiv.Man får alltid en liten kvalitetsförlurt nör man kör runt matrialet men i DV är det mycket litet. I HDV blir det så man får räkna på det så det inte skall renderas för många gånger för då kan det bli en märkbar försämring. Det finns väll inga patentlösningar men det mest kvaletiva är väll att behålla grundmatrealet och klipplistan men man kan ju inte ha ett helt rum bara för matrealet. Det bästa är väll att bräna ner en skiva i något HD-DVD format när det kommer och sedan koppiera därifrån. Sedan behöver man inte köpa band på ett bra tag.
  25. Kvaser

    hdv kvalité

    Det där tekniksnaket är väll rätt ointresant! Frågan är väll om kamern levererar och det gör väll både DV och HDV fast frågan är om inte DVCAM är det bästa om man inte kan ta om senen. Nu vet jag inte om du menar 1 :an eller 3:an men för mig är 3:an totalt ointresant för den skall inte ha separat ljud in, viserligen brukar jag lägga ut en DAT spelare till inspelnngar liknande Bröllop. Men man måste kunna vara rölig och man vill inte missa en bra komentar. Naldelen med 1:an är litet objektiv ( ljussvag kamera ). FX eller hellre Z1 har en klar fördel i svagt ljus öven fast dom börjar bli lite gamla nu ( Det är på väg mordernare variant FX7 och V1). Du har A1 också som du kan välja vilket format du vill spela in på och en hyfsad mic levereras med. Men i alla fall så inser man inte värdet att säga att man spelar in i äkta HD (jag vet att det inte är alla plixlar på ena hållet ) och att kunna säga ett man kan leverera matrialet på HV skivor när det blir allmänt använt, ja då skall man nog ta en funderare på om man inte skall vara en ansälld bara, eller ha ett bra kontrakt med ett brodcastföretag. Det fins otroligt många som bara vet att video är något som man spelar upp på teve och HD är något nytt som skall ta över senare. Sedan kan det vara personer som är otroligt bra företagare för det, dom vill bara ha hjälp att visa upp sig och dom skiter totalt i tekniksnaket frågan är bara om man kan leverera det dom vill visa upp. Då skall man inte underskatta reklam värdet i HD möjligheten. Sedan är det en annan sak att säkert inte kommer att bli aktuellt att leverera HD
×
×
  • Skapa nytt...