Jump to content

Bygg din egen steadycam


vetgirig
 Share

Recommended Posts

 • 2 weeks later...
 • 2 weeks later...

Jag och mina polare byggde en förut, fungerade rätt bra till mindre kameror, men allt sånt där fancy är ganska onödigt tycker jag. Lättaste sättet är att sätta fast kameran på något som är större och stadigare än kameran själv. Bäst resultat fick jag när jag fäste kameran på ställningen till en golfvagn. (jag tog bort hjulen, rullade den alltså inte)

Link to comment
Share on other sites

Jag har byggt precis en sån. Den funkar fint. Jag har en XM1:a som, med lite tillbehör och så, väger runt 1.7 kilo, och har byggt steadycamen med en tvåkilosvikt. Har man tyngre grejer får man se till att vara rejält styrketränad.

 

Jag kan ju tillägga att materialet kostade runt en femhundring här i Sverige.

Link to comment
Share on other sites

Jag och en kompis snickrade ihop en steadycam ganska snabbt. Och kostnaderna blev exakt noll spänn. Vi gjorde den endast av sånt som vi hittade runt huset och växthusen. Självaste ramen tog vi av en gräsklippare, altså vi kapa av styret lr va det heter på en knuffgräsklippare. Tyngden tog vi från motorn på en gammal golf. Fästet till kameran gjorde vi så att vi tog en skruv som passa i kameran och limma fast den på en platta. Och sen tog vi lite vinkorkar som vi slipa ner så att när man skruva fast kameran så blev den riktad rakt frammåt då den är som mest fastskruvad. Och handtaget är ett handtag från ett cykelstyre som vi kapade av.

Allt funkar rätt bra och det blir mycket mindre skak när man filmar. Vår speciella limning håller också riktigt bra. Synd bara att ramen är lite rostig :)

DSCF0013.JPG

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Den svenska flystand verkar ju ganska trevlig och billig. En nackdel är dock att den är ganska skakig runt den vertikala axeln (panorering). Detta torde dock vara ganska enkelt att lösa genom att sätta kullager på handtaget så det snurrar runt.

 

Min fråga är dock, vad blir det egentligen för skillnad om man sätter på ett handtag som GlideCam har mot om man håller direkt i själva pinnen?

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Som du säger själv så är det kullagret i den horisontella ledden som gör det bättre med ett handtag som GlideCams, det är också ledat på vertikalen för att skilja kameran från handens rörelse så mycket som möjligt. Bästa lösningen som jag ser det, är en kulled, precis som på orginalet från SteadiCam. Alternativt kan man använda en kullänk som finns att köpa lite överallt till överkomligt pris. Jag har försökt att hitta en kulled, men inte hittat nån. Fördelen med kulled jämfört med en kullänk är att den är ledad i panoreringsledden också. Problemet går ju iof. att lösa med en kullänk+kullager.

Testade för skojs skull idag att fästa en 2 kilos hantelvikt vid änden på mitt kamerastativ. Den passade perfekt! Och vips hade man förvandlat stativet till en fullt fungerande kamerastabilisator! väl värt att testa!

kullänk.jpg

Link to comment
Share on other sites

Här är min sled. Armen är och vesten är klara, bara små justering som väntar på armen. Armen är byggt för att klara 23+kg. Nästan månad ska jag byta ut 'the post' och 'gimbal' sen blir det klart med 'the sled'.

mysled.jpg

mysled2.jpg

vest.JPG

Link to comment
Share on other sites

[citat=vetgirig]Tänk vad enkelt det låter:

 

http://www-2.cs.cmu.edu/~johnny/steadycam/[/citat]

 

Hej!

Intressant tråd...

-om man har ett stativ (vilket jag har alltså)

-kan man inte bara hänga en vikt med lagom tyngd i kroken som finns på denna

(nu låter jag säkert som en video-kamera-newbie...men det ÄR jag så...)

-hadtag för den andra handen finns ju också, vilket borde få motsvarande effekt som "steady-cam-byggsatsen" (låg stabil tyngdpunkt osv)

 

mvh/Hwagang

Link to comment
Share on other sites

jag tror det borde funka. Enbenta stativ med en tyngd borde också gå bra, det är väl bara att testa. Dock tror jag att allt måste sitta stadigt för att det inte skall bli ännu skakigare. Och så måste det väl vara någolunda balanserat så att inte tyngden pendlar vid rörelse.

 

Jag fick ett begagnat stativhuvud av en kompis som hade ett havererat stativ. Då fick jag snabbfäste, skruv och gummiplatta helt gratis med proffsig design. På huvut finns gängade hål, så det blir antagligen "bara" att skruva fast pinnar och vikter. Nu är jag också byggtagen. :-)

Link to comment
Share on other sites

[citat=gorse]jag tror det borde funka. Enbenta stativ med en tyngd borde också gå bra, det är väl bara att testa. Dock tror jag att allt måste sitta stadigt för att det inte skall bli ännu skakigare. Och så måste det väl vara någolunda balanserat så att inte tyngden pendlar vid rörelse.

 

Jag fick ett begagnat stativhuvud av en kompis som hade ett havererat stativ. Då fick jag snabbfäste, skruv och gummiplatta helt gratis med proffsig design. På huvut finns gängade hål, så det blir antagligen "bara" att skruva fast pinnar och vikter. Nu är jag också byggtagen. :-)[/citat]

 

-du har rätt: en för stor pendling blir nog inte bra.

-jag får försöka fästa en tyngd på ett mer fast vis längst ner på stativet.

-men om jag lyckas med det så borde väl stativet ha samma egenskaper?

(låg tyngdpunkt, ett handtag under kameran och ett för den andra handen...)

 

/Hwagang

 

http://www.hwagang.com

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Gorse...

 

Det finns billiga skruvar (som passar i kameran) hos välsorterade bult/skruv/fjäder företag.

 

Det finns säkert lite överallt... men i Söderhamn finns det ett som heter Inseco. Jag åkte dit med en bult som passade från ett stativ och så mätte dom den å kom tillbaka med ett tjugotal av olika längder bara för ett par tior.

 

Skulle inte förvåna mig nå om det kanske finns lämpliga fjädrar till steadycam hemma rigg att köpa också.

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

[citat=ti]Här är min sled. Armen är och vesten är klara, bara små justering som väntar på armen. Armen är byggt för att klara 23+kg. Nästan månad ska jag byta ut 'the post' och 'gimbal' sen blir det klart med 'the sled'.[/citat]

 

Den ser riktigt bra ut... är sugen att bygga själv men vet inte vilken model som är bäst. Får vänta och se var det blir.. men det va ett bra bygge ti

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Linus Karlsson
   Hej!
    
   Dettta är min första musikvideo som jag började planera redan för snart ett år sedan! Med den samnlagda tiden av filmning, planering och främst så har jag räknat ut att jag måste ha lagt ner MINST 150-170 timmar! Och då menar jag VERKLIGEN MINST 150-170 som förmodligen är en 20-30 timmar mer.
    
   Musikvideon handlar enkelt om en kille som runkar till en porrfilm men eftersom jag har tycker bäst om att jobba med "seriösa" projekt, alltså projekt som inte innehåller en massa fjant eller liknande så har jag gjort musikvideon RIKTIGT SERIÖS! Vi har filmat mestadels i Karlskoga men även i en grotta i Stilas Stoll utanför Filipstad.
    
   Kort om musikvideon:
   Längd: 4:31
   Band - Panzermensch
   Regi, manus & klippning - Linus Karlsson/ Underground WORLD pictures
   Sammanlagda VFX tagningar - 78 var av 62 så har jar HELT bytt ut bakgrunds himmelen plus att samtliga clipp förutom två så har jag gjort Dag till Natt effekten
   Medhjälpare till musikvideon: Bregårdsskolan - Karlskoga & CTV.
   Filmat med: Steadicam & en Sony Axelkamera!
   Redigerat i: Adobe Premier Pro CS3 & Adobe After Effects CS3
   Filmat i: Runt om i Karlskoga och i en grotta i Philipsstad
    
   Eftersom jag lagt ner så OERHÖRT MYCKET TID på denna video så uppskattar jag all form av kretik och kommentarer och ni FÅR GÄRNA SPRIDA denna vidare sålänge ni refererar till mig och Panzermensch!
    
   https://www.youtube.com/watch?v=fAOODBrg_Xo
  • By DRiley
   Tänkte höra ifall man kan få lite respons på en musikvideo jag och 3 kompisar gjort. En musikvideo plåtad på min 5D. Vi hade 2000kr i teknikbudget, så vi hade inte allt för fria tyglar om man säger så. Redigering är inte någon av oss starkaste sida direkt, inte häller regi då vi inriktar oss som, fotograf, scripta, projektledare och tekniker.
    
   Men såhär blev resultatet:

    
   Kul att höra vad ni tycker som sagt så man lär sig mera inför en till video. :)
  • By Eeliasmedia
   Tjena, jag har kört helt handhållet med min 550D under en lång tid nu och jag börjar bli sugen på en riktig glidecam/flycam/steadycam. Jag har kikat lite på glidecam 1000/2000 och 4000, 4000 och 2000 är nog lite för dyra för min del men 1000 har jag i alla fall råd med. Vad jag har hört ska den fungera ganska bra till 550Dn eftersom den inte väger så mycket. Frågan är bara om den fungerar med 7Dn om man vill uppgradera någon gång.
    
   Men om det är någon som har någorlunda koll på det här med var man kan köpa en glidecam och vilken som är mest prisvärd till en 550D så är jag väldigt tacksam om ni delar med er dyrbara information. :)
    
   /eeliasmedia
  • By Isak
   I den här videon kan ni se exempel på hur U-Fly steadicam funkar också efter ett par dagars träning, den där indiska versionen som inte bränner plånboken till aska. Vad tycker ni?
  • By frette88
   Hej!
   Jag har funderat på att skaffa en Canon eos 60D som väger 750g (kamerahus). Till den så tänkte jag köpa någon slags steadicam. Den jag tittat på är Hague Mini Motion Cam. http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=11028183
   Problemet med den är att det står att den tar kameror upp till 800g. Och med tanke på kamerans vikt plus objektiv så kommer vi garanterat överskrida den vikten.
    
   Min fråga är: Tror ni att den kommer funka om man lägger på egna vikter, eller på annat sätt kan ordna så att den funkar som den ska?
   Om inte har ni något annat förslag på steadicam som ligger inom samma prisklass?
   Skulle det fungera bra med canon 50mm 1.4 usm på när man filmar med Steadicam med tanke på skärpedjup?
    
   Tackar för alla tips!
   Fredrik

×
×
 • Create New...