Jump to content

gorse

Members
 • Posts

  3,553
 • Joined

 • Days Won

  9

Everything posted by gorse

 1. Jag hade hoppats på att någon skulle säga: Jag kan ha användning av en sådan...
 2. Hej själv, det var länge sen jag var här. Nej, ärligt talat behöver jag inga fler skivor. Snarare behöver jag veta om det finns något värde i en dylig apparat då jag inte längre behöver den. Den var attans bra när jag använde den, det blev nog bara nån enstaka inspelning och övervägde om jag skall sätta ut den på tradera, annonsera här eller rent av slänga bort den. Jag hittade en NTSC videokamera också. Jag får nästan en tår...
 3. När jag städar bland mina grejor hittar jag min gamla minidisc-spelare med inspelningsmöjligheter. Jag erinrar mig att den både var sjukt dyr och hade väldigt fint ljud, bra mycket bättre ljud än dåtidens MP3-inspelare. Tanken var att använda den som separat ljudinspelerare till min videokamera. Apparaten är en 1-bits MD-recorder med USB-sladd, andra sladdar, hörlurar med fjärrkontroll etc, dock ingår inte microfon. Jag har fyra disketter till den också. Är detta något som fortfarande är något att ha?
 4. Mja, den mexikanska wrestlern och sedemera filmskådespelaren El Santo lyckades hålla sin identitet hemlig i hela sitt liv. http://www.superluchas.net/wp-content/uploads/hijo-del-santo.jpg Hur många invånare är det i Gotham City? Alltid finns det 10-tal personer som liknar någon annan utan någon tycker det är konstigt. Kanske kan polisens analysavdelning misstänka hit och dit, men de kommer nog få ett tiotal misstänka i alla fall. Tror jag.
 5. Man kan spela in ljudet på en annan ljudinspelare, och använda klappa för att synca ljudet i efterhand.
 6. Det beror på. Rent juridiskt kan du inte använda så värst nånting i musikväg så fort du sprider det utanför din egen närmaste krets, typ familjen. Å andra sidan, inom en sluten krets kanske det inte kommer till allmähetens kännedom? Men skall du vara säker och vara laglig kan du inte sälja filmen med musik ur den egna skivsamlingen om du inte har frågat om lov att göra så. Även om du betalt för dina skivor. Å andra sidan, spelar de bara fotboll eller finns det nått band i omgivningarna som kanske skulle vilka få lite spridining av sin musik?
 7. Polisen har ganska dålig koll på det mesta tycker jag. Liksom väktare och ordningsvakt. Men det är min personliga uppfattning. Om man håller sig till ämnet, så skriver tex IronLion att "polisen säger att det är olagligt att filma i skola". Det är Ironlion som säger meningen, inte polisen. Skulle polisen säga så, så har de grovt fel. Det troligaste är nog att polisen som organsiation vet nog hur det ligger till, men enskillda poliser kan göra fel eller gissar om lag ordning precis som du och jag. Polisen är inte lagen utan de som skall upprätthålla lag och ordning. Juristerna är de som har sista ordet om lagen.
 8. Skall man inreda hemma och vill också vara modern går man till tidningsaffären och kollar bland "tanttidningarna" och försöker hitta just inredningstidningar. Man köper några olika, och tittar även mycket noga bland annonserna. Man hittar ofta webadresser bland annonserna. Det som är kul med inredningstidningar är de ofta använder loppisfynd och annat som inte bara är köpt i affär.
 9. Jag tycker att det går. Till och med riktigt bra om du menar tre akter, vändpunkter och så. Då är det perfekt start. Det som skiljer film från teater tycker jag, är att i film är inte publiken med. På film får man även lite större frihet vad det gäller tidskomprimering, längden på scener, platser och det som de flesta kanske tycker är väsentligt, klipp- och vinkelmöjligheter som saknas för teater.
 10. gorse

  Stativ?

  Jag tror jag vågar påstå att ett billigt stativ är bättre än inget stativ. Bara en sån sak som att tex luta sig mot ett träd med handhållen kamera förbättrar stabiliteten avsevärt. Ingen budget? Skaffa en skruv som passar i hålet på kameran. Observera att det är tum och metriska gängor. Kan vara lite svåra att hitta i järnhandeln. I denna skruv som man skruvar in under kameran, knyt fast ett stadigt snöre. Stå på snöret och få stabilitet som ett stativ och rörlighet som handhållet. Panorering går helt hackfritt. Prova och bli förvånad hur bra det funkar. Vill du fota stabilt där det är stativförbud? Använd snöret. (Förklaring: På en del håll hävdar de fotoförbud utom för familjealbumet, typ museer eller slott. Kommer man dragandes med stativ, kommer de och säger till. Handhållen kamera sticker tydligen inte ögonen lika mycket och går bra)
 11. Jag som bara köper billiga grejor... Mitt stativ köpte på netonnet. Man fick inget huvud med, och kostade runt 500 spänn. Jag var snål och köpte deras billigaste huvud så jag kunde komma igång, med tanken att köpa ett dyrare senare. Mycket riktigt hackar panoreringen, men inte så farligt. Ett burk 5-56 åtgärdade den saken. Går det att köpa ett nytt huvud till ditt stativ?
 12. Är inte star wars rätt dött vid det här laget? Det var kul 1977 men nu tycker jag det är passé om man inte gillar retrofilm. Det är ju rätt inne nu iochmed indiana jones, rambo och rocky...
 13. Det hade varit en bra titel. Eller "The Joker - Gotham City" (med "Van Helsing" i åtanke) Appråpå karaktärsdrivna filmer brukar de ofta få kritik för att vara dåliga för att man inte är så van att se karaktärsdrivna filmer. Jag tror karaktärsdrivna filmer går hem bättre hos äldre publik än tonåringar. Filmen "varg" uppfattar jag som karaktärsdriven och i min familj var det bara jag som uppskattade filmen. I Batman var det väl föresten bara Batman själv som inte var utvecklande figur. Eller jo kanske. Rent spekulativt: Om jag hade fått "rätta" manuset hade jag drivit manuset ännu mer, men då hade filmen antagligen tappat sin publik och gått för mycket ifrån serieoriginalet. Jag hade gjort Jokern till huvudkaraktär, gett honom mer plats. Sen kan jag inte bestämma mig. Ena alternativet hade varit att Harvey Dent fick bli Jokerns antagonist och introduderats tidigt som dubbelface. Eller, så hade polischefen fått ännu större plats och hjälte. Fast då får jag svårt att motivera Dent? Jag har inga problem att rent av stryka batman eller reducera honom till bi-figur helt och hållet. Wayne hade väl inget i filmen att göra alls? Undrar om det finns folk som skriver Ghost-manus på skoj? Det finns ju de som gör fanedits av filmer. Det skulle vara skoj att redigera bort Batman och se vad som händer med filmen? Kanske bäst att filmen är som den är i alla fall.
 14. Nu har jag också sett filmen. Frågan är om inte Jokern hade kunnat fått ännu större utrymme? Det är ju han som är filmen. Batman var rätt blek figur och ännu en skurk tillförde ingenting. Jag håller med tidigare talare, antingen bort med twoface eller intruducera honom tidigare filmen. Jag tycker Jokern var huvudrollsinnehavaren, eller borde vara det. Jag fick aldrig någon riktig relation till varken twoface eller batman, men jokerns karaktär var så briliant att jag gärna se nästa batman-film som en Joker-film. Jag gillade filmen skarpt, men frågan är om filmen är så bra som en tia av tio? En av de posters som länkades tidigt i denna tråd är rätt bra, faktiskt. Med ett Jokeransikte målat på en mur, träffar rätt bra hur jag upplevde filmen. En konflikt mellan polischefen och jokern och resten av figurerna är bi-figurer, inklusive batman? (undrar hur mycket kritik jag kommer få för detta inlägg?)
 15. Tack för alla svar men det var inte riktigt vad jag förväntade mig. Det är säkert rätt även om jag inte riktigt förstod. Hm, jag måste nog förtydliga mig. Jag köpte kameran för mina egna privata pengar för mitt eget och familjens privata bruk. Jag har ägnat sommaren åt att plåta lite i omgivningarna där jag bor. Bortsett från kamerans köp och lite nöjesåkning med bilen har det inte kostat något alls, utan alla utgifter är på mitt nöjes-/fritidskonto, precis som entrebiljetterna till Kolmårdens djurpark. Någon ambition att tjäna pengar har aldrig funnits. Skall det vara krångligt, så ger jag hellre bort bilderna. Jag hade en föreställning om att jag säljer mina bilder för några hundralappar och skriver de hundralapparna på "övrig inkomst" på självdeklarationen. Hade det varit en privatperson hade jag stoppat pengarna i fickan utan att deklarera dem, på samma sätt som jag sålt en begagnad bok till en vän. Frågan kvarstår; Skall jag ta 5, 50 eller femhundra för en bild?
 16. Sist jag var på hobbex var i göteborg under ghotia cup. Under glasrutan i disken fanns många skjutvapen som enligt mina ögon såg ut som de äkta vapnen jag såg i sportaffären i florida, USA. Borde duga för film tycker jag.
 17. Det är lite offtopic för detta forum, men jag har köpt en digital systemkamera. Jag har plåtat lite, och det känns som jag fattade snabbt hur man använder den. Nu blev den lokala brukskulturföreningen intressade av mina bilder jag plåtat i omgivningarna. Men, jag har inte en susning vad jag skall ta betalt. De klurar över att göra en ny turistbroshyr över de ekologiska museerna (i princip gropar i naturen efter gammal gruvdrift). Den tidigare broshyren hade lite bilder typ 5x4 cm bilder, ibland mindre. Komunen har tagit sin hand från brukskulturen, så numera drivs verksamheten ideelt med stödpengar från kommun och stiftelser. Men, jag har inte en blåsning. Skall jag ta 5, 50, 500 eller 5000 kronor per bild? Det finns en prislista att köpa från bildföreningen, men lite känns det som att prislistan kommer att äta upp min eventuella förtjänst. Mitt övriga dilema är att jag vill inte komma i konflikt med lokala expertfotografen, men inte heller sänka brukskulturens ekonomi. Egentligen kan de slita bilderna med hälsan, för det är ju bara en fritidshobby. Å andra sidan, kan avbetalningen av kameran få lite hjälp är jag inte heller ledsen. Jo, föresten, de bilder de sett finns tillfälligt att se på http://www.ida.liu.se/~gse/foto/ Det är mest Stenebo gruva de gillar mest. Edit: Joföresten, jag har ingen firma och planerar inte heller att starta någon heller. Vad gör man med skatt och moms och annat sånt jag aldrig annars brukar betala?
 18. Jag skulle leta nya drivrutiner till chipsettet (motherboard). Därefter alla andra onboard-drivrutiner.
 19. Har ni ingen parabolantenn? Av gratisutbudet på Astra är det mesta på tyska.
 20. Agree! Och det är den musiken som genomsyrar hela filmen. Bandet som syns i trailern är tydligen skitberömd i mexico, typ som Sven Ingvars här.
 21. Ja, både hemsidan och trailern är amerikaniserad så det visslar om det. Jag valde den för jag tänkte att det inte dräller av spansktalande i forumet. Babel har jag sett och det är en annan typ av film. Den mexikanska tråden av Babel liknar denna film en smula, men babel är mycket mer USA-produktion än La misma luna. Jag gör ett nytt försök. Regisören är föresten ung, kvinna och latina. Nu är jag lite partisk eftersom min fru är mexikanska och filmens hjärta och blod är mycket mexikansk. Appråpå musik så är filmen musik rakt igenom välkänd mexikansk musik och när min fru och jag såg filmen, så sjöng hon med i alla låtar hela filmen igenom. PS: America Ferrera är Ungly Betty
 22. Min mexikanska svåger skickar i bland filmer och denna gång kom en pärla jag måste tipsa om. Om filmen kommer upp på svenska biografer vete tusan, och det vore ju typiskt i så fall. Prisvinnare och allt. Trailern är lite missvisande vad det gäller språket då antalet engelska meningar räknas på ena handens fingrar. En film på spanska (med engelska undertexter som tur är). Att korsa gränsen är en tuff resa för somliga grupper och ännu tuffare om man är nio år. http://www.foxsearchlight.com/underthesamemoon/
 23. Det finns en wordviewer på microsofts hemsida. Gratis. http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=95E24C87-8732-48D5-8689-AB826E7B8FDF&displaylang=sv
 24. Konspiration 58 kan ses på SVTs hemsida just nu, med anledning av reprissändingen av Finalen Sverige-Brasilien fotbollsVM 1958 på Råsunda. http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=21830&a=1183000&lid=puff_1183025&lpos=rubrik Föresten är nog fotbollsmatchen sevärd den med. Nils Linholm och gunnar gran med flera i sina bästa stunder...
×
×
 • Create New...