Jump to content

DavidAndersson

Members
 • Posts

  15
 • Joined

Everything posted by DavidAndersson

 1. I den här diskussionen bör det heller inte glömmas hur SFI får pengar till sitt filmstöd: 10 procent av biljettintäkten går till institutet som vidare använder pengarna till filmstödet. Tyvärr går det inte att bortse från att filmkonsulenterna - som jag trots allt tror älskar film minst lika mycket som vi - alltid i bakhuvudet har pressen på sig att få ut "block busters" som den vanliga massan går och ser, för att i sin tur generera intäkter till institutet som vidare kan satsa på "annan" film (än Beck, Tredje vågen, Jägarna etc).
 2. Cruise och barnen var väldigt bra. Även jag gillade hur fokus inte alls låg på laservapnen eller Will Smith lånandes ett utomjordingsskepp, utan på hur en splittrad familj beter sig i en kris-/katastrofsituation. Mycket bra om familjen. Effekterna var även de rätt snygga, speciellt inledningssekvenserna var schyssta. De sista 20-30 minutrarna fallerar dock alltihop till att kännas töntig och overklig. Om man känner till historien sen tidigare så vet man att slutet är ganska platt och på något viss känner jag mig lite snuvad på konfekten. SPOILER-VARNING Jag är glad att det inte blev någon kyss mellan Tomman och hans ex-fru, även om hon dock hade lyster i ögonen som att "han är ju rätt bra ändå".
 3. Roy Anderssons "En kärlekshistoria" (1970) Susanne Biers "Pensionat Oskar" (1995) Masjävlar var faktiskt bra. Jag var gravt skeptisk då min mamma föreslog att vi skulle göra något tillsammans och föreslog en svensk film. (Hade förväntat mig Reine och Mimmi i fjällen eller liknande.)
 4. [citat=Steiven]Nu är det så att det kommer at bli billigare att spela in film eftersom vi kommer att komma upp i samma kvalité med digitalt som vanlig film. Mycket billigare och mycket mer skräp kommer det i så fall.[/citat] Det hade varit tacksamt om enkom inspelningen var dyr, nu är ju distributionen också ett helvete.
 5. Ett tips är att läsa Stefan Jarls "Visionen i svensk film - vart tog den vägen?" från 1998. /// Jag hade gärna gjort ett svenskt actiondrama: Sverige invaderas av USA; hur ställer sig politikerna till amerikanarna? Hur reagerar svenskarna? Vad gör amerikanarna med landet? En typisk sci-fi-approach: tänk om det vore så här (USA invaderar Sverige) och därefter bygga kring det antagandet med logiska och genomtänkta argument.
 6. Vad roligt! Grattis! Är det därför länken är nedtagen? Jag kommer bara till en död länk.
 7. [citat=Davio]Dock var det några saker som jag tyckte inte passade in personligen, plötsliga handkamera när resten var ofta på stativ. Sedan var många saker ganska så utdraget, kunde kanske tagit bort eller gjort om någon parkbänkscen och clownjobbet? För jobbet fattar jag att han ska försöka tjäna pengar och så, men det kändes som det bara försvann plötsligt och var orelevant i berättelsen vid senare i filmen.[/citat] Handkamera var först tänkt enbart då man såg ur hans perspektiv; i klippningen märkte vi dock att vi inte ville dölja vissa saker med Rederietansiktena/blålila effekten. Det visade sig passa bättre att ha med klippen precis som de var. Jag håller med om att vissa scener är utdragna och överflödiga. Det är svårigheten när man jobbar i ett filmkollektiv, alla accepterar inte alltid Kill Your Darlings. Ett klart exempel på när det kan vara bra med en regissör. Jag och en till jobbar så att vi är två som regisserar/klipper tillsammans; vi vägrar lämna den andre ensam, för då kommer något fel/dåligt smyga in. Vi litar inte på varandra. :) (Befogat!) Vi testade en annan klippning då clownjobben varvades med bänkarna, men för att inte förvirra publiken satte vi (inte utan ganska hård diskussion bör tilläggas) samman alla klipp till varsin del. Hela produktionen gjordes på 2½ vecka skiftet januari/februari. (Manuset hade klurats lite på under december, men spikades en vecka före produktionsstart.) I efterhand känner man att det skulle varit skönt om man hade kunnat lägga det ifrån sig en vecka eller två och därefter fortsätta, men deadline är deadline. Tack så jättemycket för synpunkterna!
 8. http://www.student.itn.liu.se/~davan839/Peking_Pedagog/Goodbye,_Farewell,_Auf_wiedersehen_(Peking_Pedagog_2005)_756kbps_divx.avi (49 Mb) Goodbye, Farewell, Auf Wiedersehen gjordes till studentkortfilmstävlingen Snuttefilmen i Linköping i februari, deltog även i Östgötska Filmfrossan för ett par dagar sen.
 9. Länken fungerar inte för mig heller.
 10. [citat=gorse]Det finns ett exempel i den bok jag lånade på biblioteket om dramaturgi. Man tar Gökboet som exempel; I början är det en scen där Nickolsson leds in till sjukhusets manager för ett litet samtal, just han blir inskriven och läkaren läser ur journalen. Den scenen för inte berättelsen framåt ett enda dugg...[/citat] Hehe, jag läste precis den boken jag med. :) Rätt skönt med en ganska "enkel" bok med bra exempel.
 11. http://www.student.itn.liu.se/~davan839/Peking_Pedagog/Im_jahre_2014_alles_klar_geburtstag_(Peking_Pedagog_2005)_DIVX.avi 2014 - Framtiden. En födelsedagshälsning till en son.
 12. Verkligen jättefin! En av få prettofilmer som blivit riktigt bra! Jag är imponerad, och glad!
 13. Solaris är en personlig favorit. Steven Soderberghs remake är bara 1½ timme lång, men den känns aldrig kort. Den är inte tråkig heller, som originalet faktiskt är i början.
 14. Jättesöt! Att det var skakig kamera var inget jag reagerade på. Det enda är väl att det tycks vara samma bil i bakgrunden i sista klippet när han tittar längs spåren som det tidigare klippet.
 15. Personligen tycker jag det är lite för klyschigt med det här "om imorgon inte fanns". Nu är jag 22 år och kanske inte främsta målgruppen, men även en fjortonåring ser väl igenom en klyscha? Jag gillar att han säger "jag undrar" och det är det filmen heter.
×
×
 • Create New...