Jump to content

Camensky

Members
 • Posts

  75
 • Joined

 • Days Won

  1

Everything posted by Camensky

 1. Nu går det att anmäla sig, Dags att anmäla din film! | Sveriges Kortfilmfestival 2014.
 2. Söker du efter ett budskap i TV-serien Two and a half men? Då får du leta länge...! Eller tänker du på filmen Three men and a baby? Självklart sätter sig nån ner och skriver ett roligt manus och får det sålt. Sen kan man ju fundera hur mycket man vill huruvida nån puckad, rolig komedi har så mycket att säga. Kanske finns det något under ytan, kanske gör det inte det. Sen tycker väl kanske inte jag att det är särskilt asspännande att söka efter budskap i Rat Race eller i Two and a half men/Three men and a baby när det finns så många bättre och mer intressanta filmer att diskutera och fundera på.
 3. Fick du något svar? Vore intressant att veta hur det går till/vad det kan kosta.
 4. Kul tråd! Vi får ju absolut inte glömma Michael Nyman som bland annat gjort musik till flera av Peter Greenaways filmer, exempelvis Memorial till The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover. Cliff Martinez har på senare år gjort ett par riktigt bra scores (Only God Forgives, Contagion, Drive, Traffic). Dessutom får man inte glömma bort den största av de största, mr Morricone. från Allonsanfàn och alla känner ju till . Sen tycker jag verkligen att hade ett toppensoundtrack och soundtracket till gjorde var väl det bästa med den filmen.
 5. Ja, precis, just ordet 'själar' ger det hela en religiös ton, även om jag inte tror att det var det TS menade. Annars kan man ju ta det (apropå Arnold) åt Total Recall-hållet, att man opererar in någon typ av "personlighet"/programvara som får personen att agera på ett visst sätt (vilket inte är vad som händer i Total Recall, men som ett exempel på procedur). Kanske kan HP senare ta strid mot den programmeringen och vilja bryta sig loss osv osv yada yada.
 6. :) Inte meningen att sno tråden åt sånt, hoppas det går bra för er!
 7. Du menar att få den ganska matta looken, va? Om du filmar så är det ju en picture style med låg kontrast som Oller säger, typ Cinestyle eller liknande. Om du sysslar med efterbearbetning så kommer nog Jolt_Jokerns förslag fungera.
 8. 100 miljoner kronor? Vad har du fått de siffrorna från? En svensk långfilmsbudget ligger väl snarare runt 20-30 miljoner TROR jag (vet dock inte om P&A är inräknat i det). Men Box Office Mojo är väl kanske inte den mest tillförlitliga källan när det kommer till hur det går för svenska filmer i Sverige? Skulle mer lita på den här: Statistics
 9. Jag tycker att den är lite rörig. Rösten säger en sak och det skrivs sedan upp på skärmen, ordet "word" dyker upp väldigt många gånger och det känns lite upprepande... Det är väldigt på näsan och gör mig inte särskilt intresserad av hur slutprodukten kan se ut. Det hela känns lite som en historialektion. Mitt tips skulle vara att snabba till det litegrann och korta ned på meningarna. Allt behöver inte sägas med ord om du vill göra en trailer för en grafisk novell, låt de tecknade bilderna visa vad det hela handlar om. Gör mig intresserad av det grafiska, det som är det unika i det här.
 10. Tror inte att det är en sitar, det är som sagt lite för låga toner för det (tycker jag). Knepigt alltså, kan inte bestämma mig för om det är ett sträng- eller blåsinstrument :) Påminner lite om den typ av musik ormtjusare brukar spela med en flöjt, så jag är lite inne på om det är nån typ av flöjt. Kanske en panflöjt? Eller kanske nåt helt annat, kanske en cello? Hjälpte säkert ingenting, men vore kul att veta vad det är. Påminner om soundtracket till Uncharted-spelen.
 11. Tänker du något som typ Kurosawas Rashômon? I den får vi se hur en händelse upplevs olika av varje karaktär.
 12. Spännande: Upstream Color | Shane Carruth
 13. En mataffär för rika människor som heter RICA, det är inte så illa pinkat... Om nio av tio som har gett dig feedback på ditt manus tar upp att det är för snåla beskrivningar så att man inte riktigt får en bild av vilka personerna och platserna är, då kanske det ligger något i det? Sure thing, en miljonär som lever "rena lycksen" kan absolut käka panpizza eller makaroner och köttbullar, men vad är poängen med det? En films inledning handlar väldigt mycket om att bygga upp karaktärer och presentera en problematik, om en miljonär sitter och käkar panpizza finns det väl något mer i det än att "det är bara är så." Gör det till en grej, om du absolut vill ha med det. Låt Erik vara supersnål. Låt Erik vilja ha panpizza för att det påminner honom om något. Låt det finnas en poäng i att det absolut ska vara panpizza de käkar. Det är inte konstigt att någon vill ha en slice Billys då och då men det är en film du har skrivit, låt det finnas en poäng med saker och ha inte med saker bara för att din morfar brukar käka sådant.
 14. Varför lägger du upp ett manus om du inte är intresserad av att lyssna på kritik eller feedback? Om det är så att Erik äger en bondgård och är ekonomiskt oberoende, skriv det. Det finns ingen anledning att vänta till slutet med att kasta in ett stall och att vi då ska förstå att det hela utspelar sig på en bondgård. Skriv det i början. Ändra INT. ERIKS HUS till INT. HERRGÅRD eller något så vi direkt förstår var vi är någonstans och att det är ett stort och fint hus, istället för en enplansvilla i en förort. Att hitta den faktiska platsen där man ska spela in är "locationsnubbens" uppgift, men din uppgift som manusförfattare är att måla upp en bild av var vi är så att "locationsnubben" vet vad han ska kolla efter, men framför allt för att de som läser manuset ska få upp bilder i huvudet. Beskriv mer av karaktärerna och omgivningen, "Huset är stort och gammalt" är manusets första mening. Gammalt? Det kan ju vara från 70-talet eller från 1700-talet. Mörka korridorer, snirkliga trappor, piedestaler...? Hur ser det ut? Du vet säkert hur du tänkt dig att det ska se ut, beskriv det för oss. Som en sista grej, på sidan sex har du repliken "Du har mig, Karl, Bengt och Josefin kvar. Vi kan inte vara utan dig." Det är allmänt jävligt knepigt i en film när man pratar om en person som inte finns med i bild, speciellt när man aldrig har fått se den personen, så det kanske vore nåt att fundera över. Lycka till!
 15. Det är väl bara skyffla undan? Eller är det en hel fotbollsplan som är täckt?
 16. Sjukt imponerande! Ska bli spännande att följa er i framtiden.
 17. JEPPE JANSSON (på ryska) Finns det nån vodkabutik här ute på tundran? Eller ska vi göra egen? DIETRICH (på tyska) Vad snackar han om? Jag hajar inte ett jota.
 18. Automatisk och manuell vitbalans.
 19. När jag läste ditt första inlägg och såg videon trodde jag att du ville visa upp hur bra kameran var, vilket gjorde att jag kände att jag ville kasta in ett inlägg. Men, yes, jag håller helt med dig. Att både kunna se positiva och negativa sidor av en kamera/pryl är ju enbart positivt. När jag började mitt nuvarande jobb hade jag aldrig filmat med en systemkamera. Jag fick en 5d satt i handen och fick snabbt lära mig hur den funkade, men blev trots det jävligt besviken när jag såg det jag fick fram. Det handlar ju om att öva sig, och att lära känna sin utrustning. Det finns awesome saker på vimeo/youtube från folk som filmat med systemkameror, eller kanske med nån RED-kamera för den delen, men det finns (minst) lika många förjävliga klipp där ute. Saker som verkligen ser skit ut, dels för att kameran inte passar syftet men också dels för att kamerapersonen inte har koll på prylarna. Allt sånt vet vi ju, det är inget nytt. Men du har helt rätt, du ville prova kameran och sedan visa upp. Det är ju intressant att kunna se olika klipp och sedan kunna jämföra för att se vad man personligen kan tänkas åstadkomma med den utrustningen. Inget dumt i det inte, problemet för mig personligen är väl att jag skjuter en hel del handhållet om jag måste, och då vill jag veta att det blir så bra det kan bli. Och jag blir lite nervös av den där wobbligheten. :) Men sure, om du har koll på utrustningen (som du säkert får när du haft den ett tag) så kommer du säkert få till det precis som du vill ha det. Precis som jag fick efter att ha fuckat upp med 5d:n innan jag förstod dess fördelar och nackdelar.
 20. Tack för att du la upp videon, alltid kul att se resultat från olika kameror, speciellt också när det är i en schysst prisklass. ;) Problemet är bara att varenda klipp wobblar som en tok, vilket gör det omöjligt att avgöra huruvida det är en bra kamera eller inte. Visst, bildmässigt ser det väl ok ut, men när jag funderar på att investera i kameror så räknar jag även in ev rolling shutter-problem. Därför vore det mer intressant att se ett test av kameran med stativ, slider eller nån typ av rigg, för det här skrämmer iaf bort mig. Jag har inga problem med handhållet, men då måste man vara så pass stadig på handen att man iaf inte får den här wobble-effekten. Problemet för en tittare/ev köpare som ser det här (gäller alla tester för den delen) är att man inte vet om wobblet beror på kameran eller kameramannen. Wobblar det så där om man kör handhållet? Kan man lösa det med en rigg eller är kameran faktiskt så känslig? etc. Jag blir ju lite rädd när du skriver "jag använde ett stativ på inomhusscenerna, men det syns nog inte." Aj då, är den så känslig? :/ :) Du verkar ha filmat det här "bara för att" och det är ju fine om du vill kolla hur kameran funkar, men det finns ju inte riktigt nåt allmänintresse om det är jobbigt att se på eller om du faktiskt inte lagt ner nån tid på att presentera det... :) I all välmening.
 21. Tagga ner litegrann. Allt står inte på wikipedia rakt upp och ner. Just benämningen producent är på många sätt jävligt svårt att förklara, för det finns inte bara en typ av producent. Du har din "vanliga" producent, men du kanske har en exekutiv producent, kanske en line producer och säkerligen en fjärde producentroll om du gör en långfilm. Det är ett jävla knep om man inte vet vad det är, och jag har inte heller superkoll på exakt vad det är och vad varje producentbenämning innebär. Men om du ska göra en kortfilm exempelvis så kan producenten kanske hjälpa dig att fixa rekvisita, hjälpa till med inspelningsplatser och käk, ta kontakt med folk som behöver kontaktas. Eller så är producenten kanske bara nån som sticker till dig ett par tusingar att göra filmen med för att han/hon tror på dig. Om vi snackar långfilm så kan producenten ha samma roll som för kortfilmer: någon som anordnar och sammanfogar folk, platser, utrustning, ting mm. På många sätt en överkucku. Men det kan ju också vara så att en producent har fått vantarna på ett manus/en bok som de vill göra något av. Då funderar de på vad för typ av film det ska bli, vilken vision de har. Alla manus kan ju filmatiseras på oändligt många sätt, beroende på producent, regissör, skådis, fotograf, scenograf mm... Men låt säga att en producent äger en bok som heter Bylletskis Liv. Den producenten kanske känner att det här är en tragisk historia, och bestämmer sig för att göra filmen på det viset. Då anlitar han kanske en regissör som kan förmedla den visionen. Eller så kanske han ser det som en hjältes resa, ett Spartacus-liknande epos, och kontaktar därför medarbetare som kan förmedla den visionen. Har t ex för mig att Fincher blev kontaktad av producenterna som ägde Fight Club-manuset/boken för att de kände att han skulle kunna förmedla den vision de hade. Men samtidigt har ju en regissör/fotograf mm också egna visioner, så därför måste ju alla förhoppningsvis kunna jobba åt samma håll, annars vet vi alla vad som händer... Trouble ensues. Ja, det här var kanske inte alls den korrekta förklaringen eller ens en korrekt bild av vad en producent gör. En producent kan ju vara den som styr upp ett projekt från första början, eller kanske någon som blir kontaktad av en filmmakare att hjälpa till, så en prod kan ofta också ha konstnärliga mål och visioner. För er som vet; var det inte en stor diskussion kring just detta för ca ett år sen? Att de ville ändra i kollektivavtalen eller nåt så att producenter också ska kunna få ta del av den konstnärliga kakan?
 22. Yes, jag körde iaf en AE-fil, det är väl smidigast om allt finns lättillgängligt, speciellt om man behöver kopiera rörelser och animationer från tidigare filmer. Jag hade det filmade i AE iom att bilder och text låg ovanpå det filmade materialet, men om du inte behöver göra något åt det filmade materialet utan bara ska tänka på sekvensen efteråt så kan du ju absolut låta bli det filmade och ha det i Premiere hela tiden och sedan importera AE-filen i Premiere och lägga in det i premieresekvensen efter det filmade. När jag nämnde en mapp menade jag framför allt i AE där det kan bli lite rörigt i menyn om man inte sorterar saker. Jag kunde ibland behöva samma filer i flera filmer så det blev lite väl huller om buller, men sen är jag kanske inte den som är mest organiserad när det gäller mappar i AE/Premiere...
 23. Jag gjorde nyligen en liknande grej, en serie reklamfilmer som bestod av ett filmat material som bas (alltid samma) för att sedan byta ut produkterna i bild och ev logga och text. Vi kanske inte har samma typ av uppgift och därför kanske annorlunda tillvägagångasätt, men för mig funkade det att ha det filmade materialet som jag sedan skapade en ny comp åt för varje reklamfilm. Sedan la jag på bilderna/texten, gick in i Premiere och importerade AE-projektet och rätt comp, styrde upp ljudet och exporterade. Kanske kan du göra något liknande, fast att du duplicerar den senaste compen varje gång och ersätter och uppdaterar bilderna/texten så att animationen/rörelsen blir densamma. Måste du göra enskilda comps som läggs i en huvudcomp för varje reklamfilm? Eller är det bara lägga in stillbilder i varje enskild films comp? Ps. En mapp per reklamfilm! Det gör en jävla skillnad :) Ds.
×
×
 • Create New...