Jump to content

Olika karaktärers perspektiv!


bomaye

Recommended Posts

Hallå kära filmvänner, jag är filmregissör och håller på med ett projekt som bygger på olika karaktärers perspektiv på världen. Filmer har förstås nästan alltid ett tydligt perspektiv, tex i skräckfilm så upplever ju inte "monstret" sig själv som läskig, så även när vi ser världen ur monstrets ögon (pov) så är det oftast huvudpersonens "perspektiv" eftersom det bygger på den läskiga stämningen.

 

I filmer som "första dagen på resten av mitt liv" följer vi olika personer som upplever samma händelser, vi förstår deras olika känslor och tankar och bilden kompletteras - men den yttre verkligheten ifrågasätts aldrig - de upplever tex aldrig ett skeende på olika sätt.

 

"Snake eyes" är crime/mysterium men som lägger ett pussel där man förstår mer och mer om vad som egentligen hände. Jag letar efter nåt där verkligheten faktiskt upplevs olika!

 

Om man tänker sig ett samtal mellan två personer, så upplever vi ju inte samma sak:

När vi tittar på varandra ser jag bara dig, och väggen bakom dig. Jag ser också inre bilder, mina minnen och mina föreställningar av vad du berättar. Det här är mitt perspektiv. Men jag upplever också våra ageranden olika. Vad du egentligen sa. Om det var en trött blick eller en flirt? En lätt knuff eller ett hårt slag? Vem började egentligen? Och vi är olika bra på att återberätta och försvara oss. Världen kan alltså se ut, upplevas, på olika sätt.

 

Så till efterlysningen: Har någon tips på en film som gör detta? eller nån film som visar samma skede men som upplevs olika. genre kvittar men helst drama.

 

Tusen tack på förhand, är säker på att det finns massa såna här filmer!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...