Gå till innehåll

BasMartin

Medlemmar
  • Inlägg

    46
  • Blev medlem

Allt postat av BasMartin

  1. Det bästa jag kan säga är att ha någon som tar hand om ljudupptagningen! man kommer rätt långt med ganska så basic utrustning om man har någon eller ett par som kan LYSSNA och ta hand om ljudinspelningen, och som inte behöver koncentrera sig på ljus, bildkomposition och manus... en shotgun mikrofion, röde eller Audio-Technica kabn funka bra, en mikrofonboom och gärna en mixer är väll den mest grundläggande utrustningen som behövs för ljudinspelningen.
  2. BasMartin

    Mick eller Mygga?

    Luzer säger det! DPA (?) och Lectro är förvisso bra ock respekterade tillverkare, men sändarmikrofoner är alltid en kompromis! kan man använda en ordentlig mikrofon så blir det ofta mycket bättre tycker jag!
  3. Det funkar bra med QT filer i Pro Tools LE, bara att importera! däremot så måste man köpa DV tool kit om man vill importera OMF/AAF filer!
  4. Polteknik säljer både sonys ECM77 och sanken myggor, den förstnämnda är i det närmaste standard i video och tv samanhang. men det beror ju mycket på vilken nivå du vill lägga dig på och vilka krav du har!
  5. jag vet att jag har skrivit detta förr men en möjlighet är att spara allt källmaterial på orginalbanden, och bränna ut en projekfil, och edl (och all annan media som musik och bilder oxå) så kan man återskapa projektet (relativt smärtfritt) senare om det skulle behövas, precis som Max skriver! har själv fått återskapa projekt som legat på band i ca två år, och det har funkat fint!
  6. pro tools gillar QT men ananrs så beror det helt och hållet på vad programmet kan jobba med för format, AVI och quick time är nog de vanligaste! sedan får du labborera med olika upplösningar och kompressioner så att det känns bra och jobba! jag har jobbat mot video klipp med löjligt låg upplösning och det kan bli lite jobbigt ibland.
  7. BasMartin

    DAT-band

    dom flesta musik/instrument affärer borde kunna beställa hem DAT band till dig! annars så vet jag att soundware säljer DAT bans (soundware.se) fast där måste du nog köpa fler flera stycken.
  8. BasMartin

    Vitruell video mixer?

    ja det finns, läste om någon i Monotor för länge sedan jag ska försöka koll aom jag kan hitta vad det var för nått!
  9. BasMartin

    "ekot" ?

    Ladda ner Audacity, ladda in ljudfilerna i det och exprimentera själv! det är nog det bästa jag kan rekomendera!
  10. jag skull hellre välja att spela in ifrån mixerbordets linje utgång, olika mixerbord har olika möjligheter till detta, vissa ljudbord har en "tape out" utgång på rca-kontakter eller kanske via någon form av aux send. tala med den som ska köra ljudet på föreställningen och kolla villket sätt som är bäst. men jag tycker att du ska fråga dig varför det blir bättre ljud för att du spelar in det separat? vad har du för kamera? de inbygda ljudkorten i datorer brukar inte låta bra alls så om du inte har ett annat ljudkort så är frågan om det inte är enklare att spela in ljudet på kameran istället eller iallafall spela in ljudet både i kameran och på datorn om du har möjlighet! då blir det åtminstonde enklare att synka ljudet i efterhand.
  11. BasMartin

    Trådlöst ljud

    jag håller med Luzer, det behöver inte nödvändigtvis bli synk problem för att man spelar in i 44.1Khz, problem kan uppstå om du försöker samköra flera samplingsfrekvenser eller spela upp ljud inspelat i 44.1 i ett 48Khz projekt eller liknande. samplingsfrekvensen är inte låst till antalet bildrutor.
  12. hehe "hyfsat" var en helt subjektiv bedömning, jag växlade från en 416 till en NTG-2 under ett par dagar av ett längre projekt! och mitt intryck var att det hördes en skilnad mellan mikrofonerna! NTG-2 är inte dålig men jämfört med 416, som är avsevärt mycket dyrare så är den bara hyfsad. röde's diskant höll inte jämfört med 416, jag är medveten om att det inte är en riktigt rättvis jämförelse. i kort Röde NTG-2 är en bra mikrifon och jag tror att den är aningen mera mångsidig än VideoMic, men ska mikrofonen bara sitta monterad på kameran så kanske det är ett bättre val! men som sagt det är bara min egen bedömning!
  13. på pappret är NTG-2 aningen bättre än videomic, men det behöver inte betyda att det är så i verkligheten! jag skulle rekomendera NTG-2, det är ordentlig shotgun mikrofon och kommer förmodligen ge ett bättre resultat, speciellt om du vill använda den på ett spö! VideoMic verkar vara menad att sitta monterad på kameran. jag har använt NTG-2 en gång och den gjorde hyfsat ifrånsig så det skulle helt klart vara mitt val!
  14. BasMartin

    kvalitet band

    om du återanvänder band så slits ytan på själva bandet mer och risken för dropouts och andra problem ökar markant!
  15. BasMartin

    Dv-cam problem/program?

    här skulle det vara bra med lite mer information! Vad har du för kamera? Vad använder du för redigerings program?
  16. jag antar att i teorin så kan avspelnings huvudena vara av olika kvalité men men informationen är ju digital så skilnaden på materialet borde vara obefintlig eller näst intill. jag är inte helt hundra på det här dock!
  17. K6 är ett bra system! i just din situation (dvs efekt inspelning i en kontrollerad miljö) så kan det nog funka med med en hyfsad kondensator mikrofon så länge den är riktad (njure) sådana brukar gå att hyra från musikafärer, och om du har em mixer så borde den kunna ge fantommatning, det är ofta bättre att hyra in grejer om man inte planerar att anvanda dem mycket! då har man ju oxå en chans att prova olika modeller innan man investerar i en. om du vill hyra en k6 eller liknande så kan du oxå kolla EBH!
  18. det enda riktigt vettiga sättet är att spela in ljudet som är utanför bild separat och lägga på det i redigeringen! det finns en hel uppsjö med problem med att spela in allt i en tagning! det första som jag tänker på är att det blir svårt att klippa utan att skarvarna hörs! och när det gäller sån't här är kontroll a och o och om du spelar in allt "live" så finns det så många saker som kan gå fel!! "Vad är egentligen bäst när det kommer till att spela in ljud separat?" man tar vad man har! ´DAT, dator , MD det beror helt på vad du har tillgång till, jag har vid flera tillfällen spelat in ljud på dv bandet när jag inte haft någon DAT med mig ut till inspelningen! det funkar!
  19. BasMartin

    2 skärmar?

    har du ett dubbelskärms kort! ett grafik kort med två utgångar? om du har det så bor det bara vara en windows inställning! och ja det är en helt annan värld att redigera med två skärmar!!
  20. När jag jobbade med redigering så komprimerade vi alltid med sorenson squeeze... fast jag kommer inte ihåg vilka inställningar vi kom fram till!
  21. trodde iLife följde med OSX men det kanske är lite olika! annars rekomenderar jag Audacity (freeware) det är helt ok för vad det är! bara använt det på pc dock! Ja har den en USB port så bör det funka!
  22. Allt beror på vad det är du vill göra? ska du spela in musik? speaker röster? ljudeffekter? mjukvarumässigt så borde GarageBand räcka, annars kanske du borde kolla på audacity! normalt så använder man ett ljudkort med mikrofon-preamps och ad-omvandlare och allt annat som behövs för att få in ljudet i datorn! Jag tror att I-booken har en linje ingång och då behöver du en preamp som kan stärka upp signalen till linje nivå, M-audio's Audio Buddy tex. annars så finns det en uppsjö av usb ljudkort som ligger under tusenlappen i pris. kolla upp i-mic ( http://www.griffintechnology.com/products/imic/index.php ). mikrofoner är en hel vetenskap och det beror helt på vad du ska spela in för grejor vilken typ av mikrofon som är att föredra! jag utgår ifrån att du ska jobba med tal/sång så kan en kondensator mikrofon vara ett bra val! Golden Age FC1 kan vara ett alternativ, jag har alldrig använt den eller hört något om den men den är definitift att klassa som budget-alternativ, annars rekomenderar jag varmt A-51s. du kanske burde ta och kolla på en usb-mikrofon typ Samsons ( http://macoteket.se/product_list.jsp?group_id=757614&product_id=855623 ) dev verkar kosta strax under tusenlappen oxå! det finns som sagt enorma valmöjligeter och det beror helt på vad du ska göra och vilken nivå du vill lägga deig på?
  23. Ja vissa brus reducerings pluggar är riktigt bra, har alldrig använt den i audition, har för mig att det finns en i audacity(som är gratis) som fungerade ok oxå! om du ska återanvända gammla band så kan det vara bra att spela in "svart" over bandet, då har det iaf inga tidkods brott till att börja med, men det finns inga garantier för att det kommer att hålla, då har man ju dessutom slitit ytterligare en gång på bandet så jag tror faktiskt inte att det gör nån större skillnad!!
  24. Det finns plug-ins i diverse ljud program som kan "tvätta" bort bruset, ibland riktigt bra men inte alltid och ibland kan det skapa artefakter på det övriga ljudet. Det är alltid bäst att ha en människa som koncentrerar sig på ljudet vid inspelningen, då slipper man en massa strul i redigeringen. DV-band. humm ja man kan återanvända banden MEN det finns en överhängande risk för dropouts och andra konstigheter i bilden! ofta fungerar det bra men långt ifrån alltid. personligen så rekomenderar jag inte någon att återanvända band av flera anledningar, jag har vid ett flertal gånger varit med om att produktions ledare har sparat in på bandkostnader och att man sedan har haft problem med just den perfekta(eller den enda) tagningen (en gång har jag varit tvungen att retuchera bort pixelering från ljust den perfekta tagningen av ljust den här anledningen) en annan anledning är att jag brukar spara alla projektfiler och edl's tillsammans med banden så kan man återskapa projektet om kunden kommer igen om ett år och vill ha tillägg eller ändringar!
  25. BasMartin

    DVband - DVD

    låter som om du igentligen är ut efter en friståend dvd-recorder! såna finns i både kunsument och profs varianter men jag har alldrig hört talas om ett dator program som ska göra så! det finns program som kodar direkt till mpeg2 och då är det ju bara att bränna filen på en dvd sen, man behöver inte koda om den...
×
×
  • Skapa nytt...