Jump to content

TomStac

Members
 • Content Count

  701
 • Joined

Community Reputation

10 Good

Personlig information

Filmskapande

 • Influences
  Orson Welles, Stanley Kubrick, Sergio Leone, Akira Kurosawa, George A. Romero, Tobe Hooper, John Carpenter, Ridley Scott, David Cronenberg, m.fl. Den bästa filmen alla kategorier är Blade Runner, tätt följt av Apocalypse Now.
 • Gear
  Kamera: Blackmagic Pocket Cinema Camera med Zenit Meteor 5-1 f/1.9 17-69mm zoomobjektiv.

  Arbetsstation: Windows 10 Pro med Resolve 12.5.3.014. ASUS X99-A moderkort med Intel Core i7 5820K 3.3 GHz 15MB, 16GB RAM av märket Corsair DDR4 2133MHz CL13 Vengeance, och grafikkortet ASUS GeForce GTX 1060 Dual OC 3GB. Samsung 750 EVO 500GB SSD och Seagate Desktop 2TB HDD.
 • Interests
  Film
 1. En kärleksförklaring till Karlskrona sett genom en Blackmagic Pocket Cinema Camera och Zenit 16 OKS 3-10-1 f/2.1 10mm och Meteor 5-1 f/1.9 17-69mm objektiv. Inspelat både handhållet och på stativ. Redigerat, färgkorrigerat och graderat på DaVinci Resolve 14.
 2. I den här filmen så testar jag min nya handhållna rigg tillsammans med min Blackmagic Pocket Cinema Camera, som jag har plockat ihop från komponenter hämtade från POOLi, SmallRig och Zenit (Krasnogorsk-3). Passade på att fånga Megaloppisen i Majorna för en månad sedan. Ingen stabilisering i efterbearbetningen för att få en känsla för hur mycket riggen skakar (vilket är helt godkänt tycker jag, visserligen skakigt men med marginella mikroskakningar). Minimal gradering efter grundläggande färgkorrigering för att behålla objektivets karaktär, nämligen Zenit 16 OKS 3-10-1 f/2.1 10mm. H
 3. Min senaste skapelse. En visuell dokumentation av en eftermiddag jag tillbringade med familjen över en månad sedan på Johan Engbergs Antik i Lilla Edet, presenterat i tre akter med mina döttrar i huvudrollen. Inspelad på en Blackmagic Pocket Cinema Camera parat med ett Sovjetbyggt 16 OKS 3-10-1 f/2.1 10mm-objektiv.
 4. Här är mitt senaste alster, inspelad runt Röda Sten i Göteborg. Inspirerad av själva artefakten (den röda stenen) spånade jag vidare på diverse religiös och alkemisk symbolik som vävdes in i bilderna tagna i en maritim och kustnära miljö, ackompanjerat till 'Lux Aeterna' av György Ligeti. Inspelad med en Blackmagic Pocket Cinema Camera och Zenit Meteor 5-1 f/1.9 17-69mm objektiv. Stabiliserad med ett Fancier FC-270A/FC-02H stativ. Fångad på CinemaDNG RAW. Redigerad, färgkorrigerad och graderad på DaVinci Resolve 12.5.5, renderad till DNxHR 444 (10-bit) i QuickTime och UHD. Tog nästan
 5. Jag har en Krasnogorsk-3 men har inte filmat mer än en gång med den. En mycket enkel och robust kamera som inte behöver någon el för att driva motorn (fungerar som ett klockverk). Den har ett hyfsat bra och sabbt zoom-objektiv, Meteor 5-1 17-69mm f/1.9. Min är ej modifierad för Super 16. Kan vara kinkigt att ladda dagspolar och det kräver en hel del erfarenhet. Tror att den kommer att fungera fint för att spela in landskap. Tänk dock att 16mm film skapar en ganska så mjuk bild vilket kan missa de finaste detaljerna. Dessutom är inte objektivet speciellt skarpt på en K-3, vilket knappas bidrar
 6. Tack för tipset Magnuz, men helst vill jag undvika en motordriven gimbal. Är mera ute efter en steadicam/glidecam som fungerar, såsom Laing P-04S som jag har hört mycket gott om.
 7. Här är en liten film där jag leker runt med min Blackmagic Pocket Cinema Camera i mitt vardagsrum för att testa mitt LOMO OKS 3-10-1 f/2.1 10mm objektiv för första gången, tillsammans med en RafCamera Kinor-16SX till MFT adapter, bl.a. med hjälp av Flycam HD-3000. Filmade resten med mitt Fancier FC-270A/FC-02H stativ och delvis monterad till en dolly. Måste bara förtydliga att inte alls gillade Flycam HD-3000, som var mig till låns. Tänker inte anskaffa en likadan.
 8. Riktigt bra. Snyggt foto och väl utförd regi, inte minst av skådespelarna (som också visade talang). Gillade det faktum att regissören/fotografen utgjorden en del av skådespelarensamblen.
 9. Fiori de Ferro var min klara favorit. Blev riktigt otäckt efter 8 minuter. "Pretto" filmen var intressant ;-) Det blir ju snarare en mörk sörja på YouTube och Vimeo med tanke på deras hemska komprimeringar. En DCP fil borde göra filmen mer sebar på en stor duk. Tips för att göra den mer sebar på YouTube: Rendera filmen till Ultra HD och ladda upp den på YouTube i 4K.
 10. Här är mitt senaste altster, in första officiella kortfilm, den narrativa dokumentären med titeln 'The XmasTree Hunt'. Inspelad med en Blackmagic Pocket Cinema Camera på CinemaDNG RAW, handhållet utan någon yttre stabilisering tillsammans med Olympus M.Zuiko Digital 14-42mm 1:3.5-5.6 objektiv. Scenen med eftertexten, på julgranen, är taget med ett stativ och mitt LOMO Meteor 5-1 objektiv. Kom gärna med konstruktiv kritik :-)
 11. Passade på att se dina andra alster. Där finns ett mönster och det är hur du vänder vardagstypiska situationer och ställer dem helt på ända genom att föra in helt oväntade och "inkorrekta" element/vändningar. Älskar din svarta humor :-)
 12. Det där felmeddelandet fick jag också första gången jag startade Resolve för tre månader sedan på en helt ny dator. Problemet jag hade var att jag inte hade hade laddad ner senaste drivrutinerna till mitt Nvidia GTX 1060-kort. Drivrutinerna lyckades jag dessutom ladda ner först efter att jag hade senaste uppdateringen av Windows 10 Pro. När jag hade aktiverat senaste versionen av Windows och installerade senaste drivrutinen med hjälp av GeForce Experiece så startade Resolve utan några problem (och utan det där felmeddelandet). Föreslår att du gör det samma. Vad har du för hårdvara? Jag lyck
 13. Undvik H.264. YouTube komprimerar alla uppladdningar så om du redan har komprimerat ditt material hårt så blir det komprimering av komprimering = fulbild. Vet inte vilket redigerings och renderingsprogram du har. Själv kör jag på DaVinci Resolve. Andvänder alltid QuickTime som "wrapper/container" och som komprimerings-codec använder jag DNxHR HQ. Om du kan, ladda upp i Ulra HD 4K (3840 × 2160). Då får du som bäst resultat även om du får enormt stora filer som kan ta många många timmar att ladda upp. Några erfarenheter som jag har av YouTube: https://guerillafilmsoldier.wordpress.com/2016/12
 14. Till dokumentärer brukar man väl oftast råda en att köpa Sony (pga handhavandet, inbyggda micar, etc.) men om du vill spela in drama/spelfilm eller reklamfilm så är väl Blackmagic Design-kameror att föredra pga den överlägsna bildkvalitén. Ni kanske skulle investera i Sonyn och behålla Blackmagic-kameran.
×
×
 • Create New...