Jump to content

Gomer Swahn

Members
 • Posts

  40
 • Joined

Personlig information

Gomer Swahn's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

10

Reputation

 1. Det har inget med min frågeställning att göra Spaceromancer. Min fråga är om det. 1. Är förenligt med svensk lag att göra så. 2. Om det är pressetiskt riktigt. Som medlem i BLF ställde jag frågan till pressombudsmannen i går. Han (Staffan Teste) kan förmodligen ge ett riktigt svar. Redovisar resultatet här när jag hört något.
 2. Om vi börjar med Hamnen.se är långt ifrån alla deras klipp egenproducerade. Bifogar ett exempel. http://www.hamnen.se/artiklar/spektakulaert/sjonod-pa-land.html Det är inte länkningen till Youtube som min fråga egentligen rör utan sättet. De två exempel som jag tagit upp är båda kommersiella aktörer som tjänar på sin verksamhet. Håller inte med Pace helt att det enbart är respektive upphovsman som tjänar på att klippet visas. Genom att bädda in filmen på en egen artikelsida stärker man webbsidans status som nyhetssida. Detta i sin tur genererar besökare som man kan redovisa för annonsörer och på så sätt själv tjäna pengar på klippet. I exemplet från Husbil & Husvagn lämnar man inga uppgifter om upphovsman till klippet eller anger källa i texten. När det gäller tryckta media finns det tydliga regler hur man gör när man använder någon annan bilder eller text. Det gäller även citat. Frågan är hur man skall tolka det här när det gäller digitala media. Var och hur får man publicera andras material på digitala media.
 3. Någon som vet hur upphovsrätten ser ut om någon lägger upp en artikel på egen sida och sedan bäddar in en länk till någon annans klipp? Här kommer några exempel på vad jag menar. http://www.husbilhusvagn.se/reportage/humor/en-film-om-gamla-godingar-till-husbilar I det här fallet ser det ut som en vanlig artikel från förlaget. http://www.hamnen.se Det senare exemplet är fullt av externa klipp.
 4. Redigerade en juldagsfilm i iMovie 1080p inga problem. Funkade klockrent. Vet att den här datorn är långt ifrån optimal för redigering, skall byta upp så snart plånboken tillåter.
 5. Blev klart nyfiken på Resolve och laddade hem den i går. Fick meddelande att jag hade för vekt grafikkort för tunga renderingar men 1024 skulle gå utmärkt. Får bifogat varningsmeddelande när jag startar upp. Har inte hunnit sätta mig in i tutorials eller manualen ännu, förmodligen hittar jag något där men tänkte ändå höra om ni har några tips.
 6. Jag kommer att vara ute på reportage runt om i Sverige mest hela tiden från maj till slutet av september. Planen är att filma mycket med iPhone 7+ med DJI Osmo Mobile samt med deras Mavic drönare. Kommer även att släpa med en mindre kompaktkamera för stöttning inom film och stillbild. Tanken är att redigera i iMovie på en MacBook Pro. De flesta av våra besökare på nyhetsportalen kommer att titta i padda eller telefon. Så jag försöker hitta en optimal lösning som ger en acceptabel kvalitet med ganska enkla medel. Jag åker pickis med camper på så utrustningens storlek och vikt är även det att tänka på. All uppladdning kommer att ske via mobilt bredband så 4K är nog inte att tänka på. Att jag valt iMovie beror i första hand på att allt skall ta ganska kort tid att redigera och skriva runt. Har även PP och AE men tänkte testa iMovie först. Det är inga spelfilmer med Oscarsdrömmar vi pratar om, korta videosnuttar på mellan fem och absolut max tio minuter per reportage. Att jag börjat tänka i de här banorna beror på att jag förra sommaren släpade på en ganska rejäl kameraväska, DJI Phantom. Då var det bara fråga om stillbilder, ingen video iofs men kom på att i slutet av sommaren plåtade jag det mesta med min iPhone 6.
 7. Kanon, exakt vad jag letade efter! Gott Nytt!
 8. Tack för svaret, jo att man laddar upp färdigt material har jag fullt klart för mig. Jag tänkte mer på kvalitet på det man laddar upp. Kollar en del på youtubekanalen via AppleTV och där är det minst sagt varierande kvalitet på det som laddas upp. Det syns ju så mycket tydligare på 60-tums TV. Jag vill självklart ha så bra kvalitet som möjligt. Sedan är gäller det där med hantering av sociala media. Det finns ju bättre och sämre sätt att göra själva grundupplägget. Skapa egen kanal och hela den biten, länkar till andra sociala medier osv. Att Youtube har info har jag kollat upp men var mest ute efter info från någon med erfarenhet av kontinuerliga uppladdningar av material i reportageform. Mest för att slippa trilla i fallgropar som andra redan varit i. Hellre rätt från början än att göra om, göra rätt.
 9. Kommer att skriva ett stort antal reportage i sommar. Tanken är att bädda in video i de flesta av dom. Någon som har bra tips eller länkar hur man hanterar Youtube på bästa sätt. Upplösning för uppladdning, teknik, kanaler. All info är av nytta då jag är riktigt usel på Youtube.
 10. Skall du flyga kommersiellt måste du ha tillstånd från Transportstyrelsen samt försäkring. Kostnad ca. 6.000:-
 11. BLF (Bildleverantörernas Förening) har juridisk rådgivning för sina medlemmar. Bildombudsmannen Staffan Teste hjälper medlemmarna rätt med juridiken. Förstår inte riktigt problemet. Upphovsrättslagen är ju tydlig. Du får inte använda någon annans material utan tillstånd. Sedan går det säkert att nosa upp både bilder och musik som är fritt att använda. Men då är det noga att du läser vilka villkor och förutsättningar som gäller för den fria användningen.
 12. Kontakta Staffan Teste på Bildleverantörernas Förening BLF
 13. Alltid lika kul att följa dina välgjorda tester!
 14. Innan du reagerar så starkt på priset jag nämner 5000:-/år kanske du skall tänka på följande. Jag använder programmen i mitt företag, tjänar således pengar på dom. Jag använder inte enbart PP utan dessutom Lightroom, Photoshop, Illustrator samt InDesign. Jag tycker fortfarande att det är överkomligt att alltid ha senaste uppdateringen av dessa fem yrkesprogram, som dessutom integrerar med varandra för 5000:- om året. Bör kanske tillägga att jag i den summan även har tillgång till After Effects, Audition. Dreamweaver m. fl.
 15. Det sämsta med den här tjänsten är att Adobe enbart har ett betalningsalternativ. Rätta mig om jag har fel, så var det när jag bokade för snart två år sedan. Du måste uppge ditt kortnummer och beloppet dras automatiskt runt den 26e varje månad. Tidigare fick man inte ens en kopia på betalningen men den kommer i lådan i dag. jag hade föredragit en månads- eller kvartalsfaktura. Det bästa är att jag som företagare får tillgång till hela sviten inkl. uppdateringar för ca. 5000:- + moms per år. Det tycker jag är överkomligt.
×
×
 • Create New...