Jump to content

Program för ljudinspelning


Kasavi

Recommended Posts

Jag är ganska ny när det gäller inspelning av ljud separat. Jag skall göra en inspelning på en skola där en skolteater spelas upp. Jag står ganska långt bak och filmar. Tänkte då, för att få bättre ljud, koppla upp min bärbara dator till skolans mixerbord. Mina frågor är.

1. Vilket program behöver jag ha i datorn får att få in ljudet från mixerbordet?

2. Går det bra att ta ljudet från mixerbordets uttag som normalt används till hörlurar?

3. Jag redigerar i Premiere. Vilket format bör ljudet sparas i?

Link to comment
Share on other sites

1. Audacity är ett bra gratisprogram för inspelning, redigering och mixning av ljud.

2. Ja, det borde funka, men mixerbord har även line out som det är meningen att man ska använda till sånt.

3. wav är ett format som alla program brukar stödja. Premiere gör det definitivt.

Link to comment
Share on other sites

jag skull hellre välja att spela in ifrån mixerbordets linje utgång, olika mixerbord har olika möjligheter till detta, vissa ljudbord har en "tape out" utgång på rca-kontakter eller kanske via någon form av aux send. tala med den som ska köra ljudet på föreställningen och kolla villket sätt som är bäst.

 

men jag tycker att du ska fråga dig varför det blir bättre ljud för att du spelar in det separat? vad har du för kamera? de inbygda ljudkorten i datorer brukar inte låta bra alls så om du inte har ett annat ljudkort så är frågan om det inte är enklare att spela in ljudet på kameran istället eller iallafall spela in ljudet både i kameran och på datorn om du har möjlighet! då blir det åtminstonde enklare att synka ljudet i efterhand.

Link to comment
Share on other sites

Det spelar ingen som hellst roll om du kör tape out, line out eller monitor out från mixerbordet, det är samma signal men kanske på olika kontakter och olika starka. Nackdelen med detta är att du kommer få obalans bland instrumenten eftersom du får samma ljud som går ut i PA´t och detta är ju ställt för vad som ska låta bäst i lokalen. Du kommer tex få väldigt hög sång och "lajnade" gitarrer tex. Medans mikar dom upp förstärkare från scen så kanske detta från scen kommer låta så mycket att det knappt kommer gå ut i PA´t och då får ju du inte heller med det.

Det bästa är att ställa upp mikar några meter ifrån varandra i lokalen och ta ljudet akustiskt i stereo. Men även ta en stereosignal från mixerbordet, sen får du blanda dessa så det låter bäst. Låter det från mixerbordet bra så kör i huvudsak på det men lyft in lite från rummet för att inte få det så torrt (du kommer ju tydligt se rummet men det är risk att det låter studio om du bara kör mixerbordssignalen). Har du mikat upp hyffsat och det är inte allt för mycket andra ljud i lokalen (och du har hyffsade mikar) så kommer du antagligen tycka att dina mikar låter bäst.

Med detta sätt måste du ju ha minst 3 kanaler (räcker oftast med en från mixerbordet då denna ofta är mono (man panorerar inte ofta ut i PA).

Link to comment
Share on other sites

Tack för infon. Nu har jag inte så många mickar och inte heller kablar som är långa tillräckligt. Jag får nog använda mig av line out på mixerbordet och mixa det ljudet med det som jag tar in direkt via min Canon XM2-kamera. Jag kommer att redigera i Premiere pro. Jag tar in ljudet från mixerbordet i programmet Audacity som "Vilcans" föreslog.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...