Gå till innehåll

Yog Sothoth

Medlemmar
  • Inlägg

    30
  • Blev medlem

Allt postat av Yog Sothoth

  1. Undrar om inte premiere blir förvirrat när du försöker tanka in via USB. Firewire känner det av automatiskt. Men det är ju bara en dataström som ska transporteras från ett digitalt media till ett annat och USB 2.0 (480Mbps) är faktiskt snabbare än Firewire (400Mbps) så jag undrar om inte du borde testa ett annat program. Eller skaffa en firewire kabel (borde följt med kameran). Kameran har ju både USB och FW.
  2. Yog Sothoth

    Bärbart ljus?

    3 000 000 candela. Jo jag tackar. Det är starkare än solen... Vi tar fram räknaren och tillämpar högstadiematematik. Om lampan lyser i 6 timmar (med en laddtid på 18...) med ett batteri på 6v/4.5 Ah så får vi att den lyser med häpnadsväckande 4.5 watt. Starkare än solen? Du kommer inte behöva oroa dig över att sprida ut ljuset. Du kommer att behöva stå en meter ifrån och lysa... Om det låter för bra för att vara sant...
  3. Reflektionerna kommer från ljus som lyser in i kameran framifrån och studsar omkring i optiken. Filmkameror har kompendium av den anledningen. De bstår av några stora flärpar, barndoors, som man kan vika ut. Jag har använt pappskivor för detta. Testa att bygga ett kompendium genom att tejpa på pappskivor på sidorna av linsen så att de sträcker sig ut framför och skuggar den. Se bara till att inte pappskivorna kommer med i bild!
  4. För det första så är det ännu värre i USA än i Sverige. Detta på grund av den konstanta rädslan för att bli stämd. INGEN i USA rör nånting om det INTE kommit från en agentur. En legitimerad agentur, dessutom, godkänd av Screen Writers Guild of America. Så att få ett manus läst där är ännu svårare än här. För det andra; I stil med Världarnas Krig? Som Spielbergs film som kommer i sommar? Lite sent ute kanske. Men Världarnas Krig är ju visserligen en remake av Independence Day som var en remake av Världarnas Krig 1953, som var en filmatisering av en radio pjäs av Welles som var löst baserat på boken... Och dom gjorde ju AVP som är det mest fantasilösa dravlet någonsin. Din filmidé är Bergman i jämförelse.
  5. Yog Sothoth

    RÖk!!!!

    Jag byggde en rökmaskin av ett ångstrykjärn en gång men ok...
  6. Jag utgår från att du använder firewire porten. Det låter som om du använder fel upplösning när du grabbar. För bästa kvalité använd DV PAL. Premiere är utmärkt för detta och har en för intsällning som heter DV PAL. Inte windows media eller något annat fult. Din DV kamera tar ju bilder i dv kvalité som har upplösningen 720x576 så varför använda något annat?
  7. Balkarna refererar till en testbild. Som på tv när det inte är sändning. Det borde finnas något sådant du kan använda.
  8. Yog Sothoth

    Bärbart ljus?

    Och även om handstrålkastarna från CO funkar bra så måste du ju kunna ladda dom när dom tar slut...
  9. Yog Sothoth

    Bärbart ljus?

    Hoppas bara att Clas Ohlson lamporna är kalibrerade för film... Det finns professionella lampor som är bärbara och batteri drivna (går att hyra). Jag har själv använt såna till lättning i en mörk miljö. De fungerar bra men batterierna räcker ju inte särskilt länge med den effekten. Om det är nattscener, däremot, så har de inte effekt att lysa upp allt. En generator är då det bästa alternativet. Med det nämnda ljudproblemet...
  10. Yog Sothoth

    Gulaktig bild

    När det gäller kameror, lita aldrig på något som säger "auto nånting" "för definierad nånting". Vad du vill och vad kameran tror att du vill skiljer sig alltid. Ställ in dina värden manuellt.
  11. Du får använda filter, spun, flaggor, friggor, flood, spot med mera. Om vi tar ett enkelt standard problem: En person går mot kameran i en trång(mörk) korridor. Hur få ett jämt ljus på honom? Jo man får ta sin starkaste lampa eller lampor, sätta dom bakom kameran ganska högt upp och rikta dom så att personen blir ordentlig exponerad när han är längst bort. Sedan får han ta några steg framåt tills han är ett steg ljusare i ansiktet (använd ljusmätare). Ta nu din spun (en slags glasfiber väv) och sätt ett lager på lampan så att det ljus som nu träffar personen är lika starkt som när han var längst bort. (Du sätter alltså inte spun över hela lampan, bara under den "nivå" som träffade honom när han var längst bort) Sedan får man fortsätta så och stegvis sätta spun på lampan tills personen är i slutpositionen närmast kameran. Det kommer vara ett ganska tjockt lager med spun på lampan tillslut! Du får helt enkelt studera dina platser, gå omkring i dom, och kika på var du kan ha lampor och om du kan använda det befintliga ljuset som lättning/ grundljus.
  12. Yog Sothoth

    Redigeringspogram

    [citat=salander] Upptäckte att det gäller att inte "stressa" programmet utan göra allt lugnt och metodiskt. En vis praxis när det gäller windoze generellt...
  13. Tryckluft, som någon nämnde, är ett vanligt alternativ till pyroteknik. Själv använder jag ofta en CO2 tank från att paintboll gevär (något liknande altenativ finns säkert) när jag behöver simulera enklare kulträffar som den gamla goda skott-i-huvudet-blodstänk-på-vägg effekten. Det är dyrt att köpa och konstruera "infrastrukturen" till tryckluft men när man väl har sakerna så kan man återanvända det i all oändlighet. Min tank kostar hundralappen att fylla på och räcker länge länge. Pris per skott blir då i längden väldigt mycket lägre än pyro. (Och troligtvis samarin...)
  14. När man blåser upp video (dv) till film så använder man sig av en svindyr teknik som kallas digital intermediates. Väääldigt kortfattat så kan man säga att ett speciellt program räknar ut var punkter skulle funnits om det var filmat med en högre upplösning. Tänk att du målar en cirkel i några punkter på en ballong. När du blåser upp ballongen så hamnar punkterna längre ifrån varandra men du kan fortfarande se att det är en cirkel. Och då är det enkelt att fylla i några fler punkter för att få cirkleln att se finare ut.
  15. Yog Sothoth

    fågor om film

    2 perf? Ha ha ha... Inte riktigt. Nej du har helt rätt. En 1000 fots (300 meter)rulle är 10 minuter (+ -) i 4 perf 35mm. En 120 meters rulle är knappt 5 minuter. Det var 120 meters rullar han fick.
  16. Men personligen anser jag att HD/24p INTE är filmkvalité!!!
  17. Jovisst. Det är digitalt som kommer gälla. Om man ändå har effekter eller/och förtexter som är digitala och som ändå kräver att man måste printa ut en del digitalt, varför inte göra allt digitalt när man ändå håller på? Det är ljussättarnas tid. Bara mindre produktioner som inte kräver/har råd med något digitalt sitter och klipper i klippbord och använder negklippning.
  18. Yog Sothoth

    35mm i svenska filmer?

    Kopps spelades in på super 16 och överfördes till HD för att sedan blåsas upp till 35 digitalt. Vilket är varför den ser så usel ut....
  19. Yog Sothoth

    fågor om film

    Man ringer till Kodaks huvudkontor i Upplands Väsby. Man säger att man är intresserad av spelfilm, inte stillbilder. Kolla om Karl-Henrik ("Henke") Råssmo finns där.
  20. Yog Sothoth

    fågor om film

    Film (exponerad som oexponerad) blir gammal helt enkelt. Färgpigmenten börjar att förlora sin lyster efter ett tag. Ingen vill köpa gammal film så det slängs eller ges bort. För att kontrollera att filmen ens går att använda så kan man lämna in rullen till Filmteknik. Det klipper ut en liten bit (i ett mörkrum!) exponerar och framkallar den. Sedan undersöker dom den nogrannt för att se att pigmenten fungerar som de ska. Detta kallas "slöjtest" och är ofta gratis om man har en eller två rullar. För drivor med film så kostar det. Min kompis struntade i slöjtestet och körde på ändå. Allt var bra men det är en ganska stor chansning...
  21. Yog Sothoth

    fågor om film

    De här var 10 minuters (120 meter) rullar.
  22. Och en video, som i musikvideo, filmas ju mer än ofta på film....
  23. Man klipper film inspelad på 35mm/16mm digital så gott som alltid nu för tiden men det är bara en "preview". Efter framkallningen (negativ) så gör man en arbetskopia (positivfilm eller video i dv, dvcam, Beta, DigiBeta osv). DigiBeta är väldigt bra kvalité men det är fortfarande bara en preview. Negativet rör man inte. Med på dessa digitala arbetskopior finns fotnummer. Det är en slags tidskod som finns inprintad i filmremsan. Efter att man klippt klart sin arbetskopia (digitalt eller på klippbord) så går man tillbaks till Filmteknik och visar dom filmen. "Exakt så här vill jag ha det!" säger man bestämt. Sedan går de iväg och tar fram negativet, som ligger i ett valv, och börjar klippa i det. Det kräver en specialist, en negativ klippare, för här vill man inte göra fel! Det är ju orginalet. Allt annat är ju bara previews. Sedan, när negativ klippningen (och ljudmixningen) är klar så börjar man göra kopior.
  24. Yog Sothoth

    fågor om film

    Film är färskvara med ett bäst före datum. Man köper inte gammal mjölk eller hur? Alltså borde det med jämna mellan rum finnas utgången film som ingen vill köpa på tex Kodak... hint hint... En kompis fick 12 (!) rullar 35 mm film efter att jag uppmanat honom att ringa dit... Och med så mycket film så fanns det ingen anledning att ens fundera på att filma på 16mm. Ok, så filmen är en ingrediens. Du behöver en kamera också. Sådana kostar ca 5000 spänn per dag. Man måste veta hur man använder den också och framkallningen är aldrig gratis. Till skillnad från Kodak så har Filmteknik inga konkurrenter och behöver inte bry sig om sin image. De kan dock vara generös om man är nybörjare eller filmskole elev. Men efter att rasket framkallats så ska det klippas också. Och det är lite annorlunda med film...
  25. [citat=mattsand]one light är den "sämsta" av de "professionella" typerna av scanning. /mattias[/citat] Därför kallas det även "slaskscan"
×
×
  • Skapa nytt...