Jump to content

darko

Members
 • Posts

  133
 • Joined

Personlig information

 • Name
  darko

darko's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

10

Reputation

 1. men hur fungerar det exempelvis om en producent blur knuten till ett independent-projekt. vad har en producent för day-to-day-uppgifter?
 2. hejsan. jad har sökt till kursen projektplanering, som drar igång till hösten 2008: http://www.draminst.se/kurser/aktuellakurser/aktuellakurser/produktionsledning/ jag har lite funderingar över hur jag på bästa sätt kan förbereda mig, om mitt mål är att kunna bli en producent/inspelningsledare i framtiden. har ni tips på litteratur etc. som tar upp producentyrket och vad jobbet innebär. kanske någon här har varit producent på någon produktion och kan delge sina erfarenheter? vad gick fel? vad blev bra? vad ska man tänka på?
 3. finns det något smidigt sätt (program) att exportera xml-fil från final cut och in till after effects, med alla videospår och ljudspår och effekter intakt? det jag vet är att automatic duck erbjuder ett sånt paket. men finns det inget annat, billigare, sätt att få ut sitt projekt utan att behöva göra om allt?
 4. har stött på 2 problem med kameran + disken vid testshoot. har iaf inte lyckats lösa det. problem 1: inställningen på kameran var inställd på 720p DVCproHD, 50p (den här infon visas också när man klickar på "egenskaper" i final cut). inställningen på Firestore FS100-disken var inställd på: VFR och Quicktime Pn och 25 p. problemet är att det material som är inspelat i 50 p inte verkar vara det när man spelar upp det. slowmotionen hackar fram om man sänker hastigheten i FCP. däremot så blev det slowmotion när inställningen på kameran var på 25p (den här infon ses också i final cut). problem 2: en annan sak är att det inspelade materialet "loopas" om. dvs samma skeende i en och samma fil läggs efter varandra innan fortsättningen kommer. vad beror det på?
 5. finns det något sådant enklare program man kan köpa? jag tänker mig något i stil med 3d studio max, fast så man kan sätta ut människor och etc. och visa hur kameran och hur människorna ska röra sig i det valda bildutsnittet vill minnas att det skall finnas något liknande program men kommer inte på namnet nu. underlättar ju onekligen i pre-prod.
 6. jag finner programmet väldigt kantigt och kommer inte alls in i "tänket" trots att jag förstår alla grundfuktioner. men jag förstår inte varför vissa funktioner bara går att göra på det bökiga "avid-sättet". nu till min fråga: det ligger ett klipp på timelinen. samtidigt har jag ett klipp uppe i det vänstra fönstret (tror det heter viewer eller composer), jag har satt mina in och ut punkter där. om jag ni vill dra ner det klippet (med hjälp av muspekaren)... går det att på något sätt att få det som finns på timelinen att "rulla med" när jag för söker mig igenom det klippet som är på timelinen, för att hitta den positionen där jag vill släppa klippet som jag valt ut i viewern/composern. går det i avid? hoppas min formulering är tillräckligt tydlig.
 7. jag testade nyss att exportera... men innan jag gjorde det gick jag in på adobe media encoder... (har inte en aning om vad alla funktioner där betyder..men iaf) och så valde jag: "MPEG2-DVD preset: NTSC DV high quality 4mb vbr 2 pass" när jag sedan spelade upp filen med winamp eller windows media player. så blev kvaliten (på dataskärmen) jättebra, trots att filen inte blev större än typ 90 mb. men ljudet/musiken kom inte med... vad beror detta på? och: varför är min avi-fil på exakt samma film så mycket sämre i kvalite när jag tittar på den? trots att den filen ligger närmare 600mb. i kort: vad för inställning ska jag välja om jag vet att jag ska visa filmen på en tv/alt duk. vilket val kommer resultera i den bästa möjliga bildkvaliten jag kan få.
 8. jag har lite frågor rörande kvalite jag har satt ihop som en stillbildsfilm. förminskade bilderna till 640*480 innan jag förde in dom i premiere och började redigera. det ser ganska bra ut på en dataskärm. men nu undrar jag om det kommer bli mer pixligt om man visar det på en stor duk med projektor? eller kommer det återges mer eller mindre exakt? är det någon speciellt jag ska göra i premiere innan jag exporterar filmen, för att kunna försäkra mig om att kvaliten övernesstämmer någorlunda med vad min dataskärm visar. t ex går det att förminska bilderna i premiere än mindre... kommer det bli mindre pixligt då?
 9. [citat=Santafantasma]har du gjort några texter i premiere måste du flytta över dom också...helt enkelt allt!=)[/citat] jo... men i vilken mapp? vart ligger grejerna (ljud/klipp/effekter/stillbilder osv) som jag jobbat, lagt in i premiere på timelinen? vilken mapp sparas alla grejer som gör att, jag - om jag flyttar över alla grejer från min stationära till min bärbara - kan se, när jag öppnar upp mitt projekt att allt ligger där det ska i timelinen... hm blev rörigt.. hoppas du förstår..
 10. jag sitter just nu på en stationär pc där jag använder mig av adobe 7.0. jag håller på med redigering av en stillbildsfilm... grejen är den att jag om några dagar måste skicka iväg min stationära... jag har en bärbar dator som jag tänkte använda istället.... själva filmen är mer eller mindre klar... nu undrar jag vad det är för något jag ska föra över från min stationära till den bärbara? jag gissar på att det är projekt-filen, och mappen där jag har mina stillbilder. men är det några mer saker jag ska föra över? några mappar som sparas i adobe-mappen någonstans?
 11. [citat=Hane]1. I Project fönstret klickar du på Effectsfliken. Där klickar du på "video transitions", sedan på "dissolve" och där finner du övergången "cross-dissolve". Denna övergången drar du till det klippet på timelinen som du vill tona. Lägger du den i början av klippet så tonar du upp, lägger du den i slutet så tonar du ner. 1.2 Svart blir alla bitar i Timelinen där du inte har något material, vill du tvunget ha ett svart klipp så kan du i botten av Projectfönstret klicka på "new item" och välja "black video". 2. Tror det var jag som rekommenderade panoreringen och jag kan inte förklara det tydligare än vad jag försökte i den andra tråden, så jag låter det vara. 3. Jag antar att du menar att man tar bort lite av filmen där uppe och där nere så att det blir lite widescreen effekt. Då kan du välja effekterna "clip" eller "crop" dessa effekterna kan du justera så att dom klipper av filmen olika mycket från olika håll. Liksom övergången så drar du effekten till det klipp som du vill att effekten skall påverka. Hur mycket de ska klippa och var justerar du i monitorfönstret i fliken effects control. 4. För att göra titlar, som premiere kallar det, går du in i på samma ställe som du hittade din "black video" alltså "new item" och sedan väljer du "Title". Där kan du jobbar med olika texter.[/citat] på nr 3. om man till exempel vill lägga en effekt på hela filmen. hur gör man då? t ex om man vill dra ner hela filmen till en viss ton...
 12. sitter just nu med premiere pro (7.0 tror jag) och försöker lära mig grundläggande redigering. håller just nu på med att redigera lite stillbilder... och har lite frågor: 1. hur tonar man till svart? hur får man "dit" en svart runta i timelinen? 2. en annan kille här iforumet rekommenderade att man kanske skulle zooma in lite på bilderna så att man kan göra panoreringar. jag fattade aldrig riktigt hur man kunde göra detta... någon som kan utveckla? 3. hur lägger man till som en "smalfilm remsa" (ni vet ett lite svart där nere/uppe) på hela filmen sen, utan att det svarta "stjäl" så mycket ifrån bilden? 4. basic som fan. hur gör man enklare för/eftertexter i adobe. vart går man in? vet att det kanske står i turtorialen. men tänkte fråga här ändå
 13. jag undrar om något vet vad för manusprocess manusförfattare som t ex tarantino (alltså mer "egna" filmskapare) har för arbetsprocess. är det vanligt/troligt att dom innan sätter sig ner för att skriva sin historia redan vet exakt allt som ska hända.. att dom har ett glasklart treatment från början. någon som vet?
 14. [citat=EzekielMartyr]Tyvärr är jag bara en glad amatör men filmar du på dagen så behöver du inte ha någon artificiell ljussättning och då blir det ju "billigare" och enklare.[/citat] men annars då? om vi säger att jag har ett manus... men jag har inte bestämt mig för om jag tycker att hela filmen ska utspela sig på natten.. ller om hela filmen ska utspela sig på dagen... är det något annat som påverkar inspelningen? utöver ljussätningen. är dagens filmkameror (35mm, 16mm, dv osv) så pass ljuskänsliga att man med hjälp av steadicam kan följa efter en människa på gatan... där typ den enda belsyningen som finns är den från exempelvis en lyktstolpe? alltså om vi säger att DU är ute och promenerar på natten. hur pass ljuslänslig är en kamera i jämförelse med ditt öga? återger kameran, det du ser med ditt öga, mycket mycket sämre och mörkare?
 15. brukar det vara några skillnader? om vi säger att jag har ett manus...där jag inte bestämt mig om större delen av handlingen kommer att utspela sig på dagen ller på natten ( i utomhusmiljöer) blir det ekonomiskt billigare att filma på dagen? är det oftast krångligare på natten? och nu vill jag ha svar från folk som har haft lite erfaranht från hur det brukar vara i mer "professionella" sammanhang
×
×
 • Create New...