Jump to content

Ljussättning vid rörelse?


Bleckert

Recommended Posts

Är fotograf i ett novellfilmsprojekt som kommer att pågå i maj juni. har funderat på ljussättning när man har en sen där skådisarna rör sig mycket eller går långa sträckor. en fast sättning när de är still är inga problem men skuggor och liknande är ju en pers när de ska börja gå runt eller närman kör långa steady shots! har tillgång till 3 stora readheads och tre små med alla möjliga filter. några förslag?

 

/jonas

Link to comment
Share on other sites

Du får använda filter, spun, flaggor, friggor, flood, spot med mera. Om vi tar ett enkelt standard problem: En person går mot kameran i en trång(mörk) korridor. Hur få ett jämt ljus på honom? Jo man får ta sin starkaste lampa eller lampor, sätta dom bakom kameran ganska högt upp och rikta dom så att personen blir ordentlig exponerad när han är längst bort. Sedan får han ta några steg framåt tills han är ett steg ljusare i ansiktet (använd ljusmätare). Ta nu din spun (en slags glasfiber väv) och sätt ett lager på lampan så att det ljus som nu träffar personen är lika starkt som när han var längst bort. (Du sätter alltså inte spun över hela lampan, bara under den "nivå" som träffade honom när han var längst bort) Sedan får man fortsätta så och stegvis sätta spun på lampan tills personen är i slutpositionen närmast kameran. Det kommer vara ett ganska tjockt lager med spun på lampan tillslut!

 

Du får helt enkelt studera dina platser, gå omkring i dom, och kika på var du kan ha lampor och om du kan använda det befintliga ljuset som lättning/ grundljus.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

men hur gör man om det är grejer på sidorna? då kommer ju skuggorna röra sig och lampan kommer avslöjas! jag har en scen där 6 skådespelare ska gå i en grupp och prata från en nattklubb (på natten såklart) (filmas snettfarmmifrån med en glidecam). Förhoppningsvis så kommer det inte stå så mycket saker på sidorna eller runt om men ändå! antar att man få mosa på massor med softfilter för att inte få så skarpa skuggkanter och sedan följa med ljuset frammifrån!

 

/bleckert

Link to comment
Share on other sites

sant men man har kvar problemet med att skuggorna för sig onaturligt i bakgrunden. men om man bara kör närbilder är ju inte det ett problem! men jag skulle vilja utnytja stillastående ljus som ser naturlig ut! möjligt vis ett lättningsljus frammifrån men risken är att skuggorna i ansiktena rörsig på ett onaturligt sätt!

 

/bleckert

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...