Jump to content

Bleckert

Members
 • Posts

  863
 • Joined

 • Days Won

  4

Everything posted by Bleckert

 1. En film vi gjorde åt Alliansloppet i Trollhättan-Vänersborg 2012. Kör på hög upplösning och ha bra ljud!
 2. Du är ju väldigt självkritisk får jag säga! Du hade ingen del i att filmerna inte blev så bra eller? :P Skämt och sido så är finansiering av film en ganska hård nöt att knäcka, men allt handlar om att sälja in det. Först och främst så måste du tänka ut vad det är som säljer till rätt person. Om du ska få stöd och resurser från ett kommunalt resurscenter eller liknande så är inte nödvändigtvis filmidén det vesentliga utan snarare att du kan vis att det blir ett bra projekt som aktiverar fler ungdomar och bygger upp intresset. Medan en privat sponsor, precis som MugshotPaparazzi skriver, kan vara intresserad om det handlar om dem på något vis eller att de kan exponeras i filmen. Sen kan man faktiskt kontakta allt folk, både framför och bakom kameran, och säga att vi planerar att göra en film, inget är klart än men vi vill att du är med för att få ihop det. och sen om man lyckas få ihop allt så är de på och om man inte får ihop allt så är det ju så. Slutligen är det alltid lättare att få materiell sponsring än rena pengar. Så fråga runt bland bilfirmor (om ni behöver bilar för både transport och rekvisita), restauranger för mat till teamet, bygghandel för ev. scenbygge, klädbutiker för ev. kostymlån osv. Vissa större butiker i sthlm, exmpelvis Åhlens, har produkter att låna för fotograferingar, recensioner osv. så vidare. Slutligen kan ni ju testa att göra en pilot eller spela in något annat mycket kort för att visa vad ni kan och samtidigt köra ihop teamet. Lycka till!
 3. Det beror väll på för vems skull du skriver produktionsplanen. Om det är för din egen del för så är det ju vad du själv upplever att du behöver för att få koll på projektet, medan om du ska skicka den till någon finansiär/intressent, så kan du väll förhöra dig med dem om vad de vill ha?
 4. Har under året jobbat med en säljfilm åt det multinationella företaget AAM som tillverkar drivlinor på bilar. Nu är den äntligen klar. vad tycks!? Omslagspojkar och transatlantiska samarbeten « Bakåtkupad. Jolt Jokern här på forumet har stått för de grafiska effekterna!
 5. Vet inte hur ingående samarbetet är men normalt sett så budgeterar man ju för rubbet. Filmen är ju inte klar förrän allt det är gjort. Däremot kan det ju vara bra att grovt bryta isär budgeten så typ redigering är en egen post, ljudläggning en osv. Då ser de ju att du har med det i budget och de kan säga att vi fixar det så det behöver du inte göra. Glöm inte att pengarna man får från SVT inte är momsade. PS. tror att denna fråga hör hemma i förproduktionstråden!
 6. Vem får du stödet av? Du borde kunna fråga. Du ska inte budgetera med moms då detta (ur redovisningssynpunkt) inte är en kostnad. Skulle inte tro att du kan lägga på moms på ett beviljat belopp eftersom att du inte säljer något utan mottar ett ekonomiskt stöd. Om du däremot säljer filmen i efterhand, styckvis eller rättigheter, så ska den momsas.
 7. Låter väll helt ok, men sen beror det ju på om du har några kostnader, exempelvis resor, utrustning osv.
 8. Det låter ju som ett bra avtal för han i alla fall. Men att hans tycke och smak ska avgöra om du får betalt eller inte låter ju liter riskabelt. 150/h i bruttolön eller på faktura?
 9. Sen beror det ju helt på vad kunden/uppdragsgivaren har för resurser. Instämmer med att du borde förhandlat innan, men än så länge är det ju inte för sent. Men räkna själv på ett rimligt timpris/arvode (tänk på att ta ganska mycket mer om du ska fakturera än om de betalar det som lön då du ska täcka sociala avgifter osv.) och hör sedan med uppdragsgivaren vad de har för resurser. Så länge du inte är klar har du ju en förhandlingsmöjlighet.
 10. Kan bara svara för mig och mitt företag men vi har ganska mycket att göra. Vi är tre personer som lever av det och ett antal personer som delvis lever av det. Men att kalla det för att man "får" uppdrag tycker jag är fel beskrivning, man snarare jagar och säljer in jobb. Har varit igång i över 4 år nu och visst händer det numer att företag/kunder kommer och frågar men det är hårt slit med säljet som gör att vi har mycket att göra. Som du skriver är det viktigt att man brinner för det man gör men man får absolut inte glömma att det även är ett yrke, något som man ska tjäna pengar och leva på. Många tycker att man brinner så för att göra film så man kan göra det gratis. Detta är något som underminerar väldigt mycket då kunderna inte värderar det jobbet man gjort som något värdefullt. Man ber aldrig en rörmokare att komma och rörmoka lite gratis för att han tycker det är så roligt?! men det är helt naturligt att be en filmare göra något gratis för att "du får ju meriten". Vet att jämförelsen kan upplevas som dålig eftersom att man som filmare är beroende av referenser i större utsträckning men ändå måste man som yrkesman bli lika seriöst tagen som en rörmokare. Vi gör då och då jobb till mycket låga priser för att få nya kunder men då påpekar vi mycket tydligt att vi investerar i vår relation och att nästa projekt vi gör kommer kosta vad det egentligen kostar. Ledsen att säga det men branschen är inte speciellt glamorös så är det av den anledningen man sökt sig till den (som jag tyvärr tror många gör) så har man kommit fel. Men det är en otroligt kul bransch med mycket variation i arbete och nya erfarenheter. Jag skulle vilja påstå att, visst man ska brinna för det man gör, men viktigare är att ha ett mål och att man jobbar mot det. Talang/känsla för vad man gör är också en otroligt viktig detalj. Och som sagt en känsla för affärer, för hur kul det än är så betalar inte ett kul projekt som man gör gratis varken mat eller hyra och i slutänden kommer du behöva betala både och. Hur många åtaganden i siffror varken kan eller vill jag gå in på och det är ganska ointressant då vissa jobb är hundra gånger större än vissa men vi har både byggt en ny marknad och tagit oss in på existerande sedan vi startade och vi ser ingen inbromsning i utvecklingen. Hoppas jag svarade lite på dina frågor/tankar!
 11. NEJ, köp inte ett 50 mm. Köpte 3 objektiv när vi skaffade vår 7D:a, ett 20mm f1,8, ett 50mm f1,8 och ett 85mm f1,8. Med undantag för att vi provade det en gång har det aldrig suttit på kameran. De är plastiga, och av dålig kvalité, dessutom är utsnittet tämligen oanvändbart. Satsa på ett Tamron (begagnat om det finns) med zoom, typ 17-55 eller liknande, sikta på lågt f-för bra ljuskänslighet.
 12. Men i övrigt är det samma? Är plug-on-sändaren något att ha?
 13. Hej! Ska köpa in myggor men är lite vilse bland alla j*vla olika beteckningar på prylarna. Killen som brukar ta ljud åt oss rekommenderade den här: http://www.scandinavianphoto.se/produkt/10507207/sennheiser-ew100-eng-g3-g-kameramottplug-on-ficksmygga Men då den inte finns i lager hittade jag den här: http://www.scandinavianphoto.se/produkt/10507059/sennheiser-ew112-p-g3-g-kameramottagare-mygga-ficksaendare Whats the f*cking differens utöver att den ena är dyrare?
 14. Lön/ersättning är väldigt varierande beroende på utbildning, erfrarenhet och meriter. Om man pratar 5-6000/dag så är det oftast på f-skatt, inte brutto. Dessutom beror det på typ av projekt, reklamfilm har oftare dyrare taxor än en spelfilm pga. att man "säljer ut sig". Sen skulle jag vilja påstå att det är skilnad på en en kameraman och en filmfotograf, kameraman betalar man nog inte fullt så mycket som en etablerar/erfaren filmfotograf.
 15. Tycker det låter lite konstigt att producera en dokumentärfilm med hjälp av sponsorer. Vet inte vilket ämne det är du ska göra filmen/filmerna om men ofta brukar det ses ganska oseriöst och "köpt" att göra en dokumentär med en massa sponsorer i slutet, men som sagt det har ju helt och hållet att göra med vilket ämne du gör.
 16. Sex och våld, på ett sätt som gör att det ser "verkligt" ut!
 17. Bor du i Trollhättan och pluggar på HV? Skicka ett PM till mig så ska jag ge lite råd.
 18. Med dina önskemål tror jag du ska söka in till en folkhögskola, typ Molkom, för att sedan få bättre koll på vad inom film du vill göra, om du vill jobba professionellt alltså!
 19. Tror att det finns några ja, men det är inte helt lätt att berätta den rakt av heller. Själv pluggade jag, gjorde film, startade ett företag och jobbade som fan på att sälja det vi gör. Tror inte att det finns någon mirakelmedicin mer än att bli grym på sitt hantverk och att bli grym på att sälja det.
 20. Den här tråden:http://forum.voodoofilm.org/filmutbildningar/30089-vilken-utbildning-ger-baest-framtidsmoejligheter.html tar upp det mesta om att komma framåt i branschen både genom plugg och jobb.
 21. Tror du ska söka lite här i forumet, detta diskuteras i ganska många trådar så kolla dem först.
 22. Inget! Du kommer knappast hamna i finkan. Däremot kan ju folk ifrågasätta din trovärdighet! Ändra så mycket du själv tycker behövs.
 23. Kolla med rent a wreck. Rent-A-Wreck biluthyrning Stockholm norr - billig hyrbil i och runt Stockholm norr Annars är släpkärra ett bra alternativ!
 24. Känns som att man sett detta förut. En gäng kompisar som går ut och leker krig i skogen och tror att det blir film. Jag tror och hoppas att ni lärde er en hel del när ni filmade det men det är inte mycket att visa upp. Man få ingen känsla för varken story, karaktärer eller vad som händer. Jag säger inte att ni ska sluta göra film utan fortsätt att träna men försök att identifiera vad som är bra och funkar och vad som inte funkar. att göra en film på 3 timmar är nog inget jag skulle skryta över utan ta tid på er och se till att ha en klar bild över vad det är för film ni ska göra.
×
×
 • Create New...