Jump to content

OP5

Members
 • Posts

  354
 • Joined

Personlig information

Filmskapande

 • Influences
  Charles Aperia
 • Interests
  Meet new people, discover new places...

OP5's Achievements

Proficient

Proficient (10/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

10

Reputation

 1. Skall använda en liten Sony Kamera typ EX1, som skall skicka signalen med SDI kabel till en skärm. Problemet är bara att kabeln måste vara 50 meter lång. Här tidigare haft ett problem men en något längre kabel där signalen inte var tillräkligt stark från den lilla kameran och vi fick hyra en större. Nån som har erfarenhet och kan uttala sig om saken. Sen spelar ju kvaliten på kabeln etc också roll, men vore ändå bara att höra lite åsikter då jag inte har möjlighet att testa just nu.
 2. Nån här som har vana att använda gimbals typ Ronin eller Movi och har lust att svara på lite frågor om användingen?
 3. Jobbar en hel del med småjobb som kan komma med mycket kort varsel där jag hyr utrustning. Har svenskt företag, jobben kan dock vara utomlands. Skulle vilja ha tips på företag som erbjuder försäkring för utrustning med kort varsel för korta produktioner. Tack!
 4. Håller på att ansöka till diverse filmfestivaler med en kortfilm. Har en digital visningskopia DCP. Undrar därför, OM jag blir antagen, 1. HUR brukar visningskopian levereras? Laddas upp till FTP server? Skicka på hårddisk med post? 2. Om det senare, vem står för kostnaden? 3. Hur pass vanligt är det att festivaler bjuder in regissören att närvara vid visningen? 4. Om man blir inbjuden, vem står då för kostnaden (hotel, flyg etc), förutsatt att det inte är en känd regis
 5. En fråga till. OK, men var går gränsen mellan vad som är karaktärsdrivna ljud på skärmen? Ja menar om alla ljud som någon karaktär i bild är upphov till skall ligga i centern så skulle förutom musiken 90% av alla ljud i filmen jag jobbar med ligga i centern. Förstår att det inte finns någon helt tydlig gräns men för att ge några exempel... vilka av följande ljud skulle du lägga i centern förutsatt att de sker i bild: - Fotsteg/klädprassel - En karaktär bläddrar i en bok/öppnar en låda etc - Slagsmålsljud - En karaktär kör fram en bil mot kameran (billjudet allså) - En karaktär skjuter med pistol - En hund i bild skäller - Rumsatmosvär TACK PÅ FÖRHAND
 6. Tack, bra svar. En följdfråga, anledningen till att jag funderade på 3 kanals mix är att jag läste nånstans att vissa festivaler inte vill ha stereomix eftersom det låter konstigt på bio om dialogen kommer ur höger och vänsterkanalen... synpunkt?
 7. Skall ljudlägga och mixa en kortfilm för första gången. Har lärt mig lite på nätet. Tänkte göra en 5.1 eller 3 kanals mix (Center, höger, vänster) för bio och stereo för hemmabruk. Dialogen är helt inspelad efteråt och finns därför som ett rent spår. Har även delat upp övriga ljud i ljudläggningen i följande spår: Atmosvär, Effekter, Foley, Musik. 1. För 5.1 eller 3 kanalsmixen, skall dialogen normalt sett BARA ligga i centerkanalen? (förutom om någon pratar utanför bild till höger.) 2. Vad annat brukar ligga i centerkanalen? Atmosvär? Fotsteg? 3. Finns det några generella riktmärken för högt ljudet skall vara i DB i de olika kanalerna?
 8. Har gjort lite tester i båda programmen och funnit att jag tycker fan att de Adobe film LUTsen som finns i Premiere är snyggast. Finns det nån anledning att gå in i DaVinci istället för att bara färdigställa i Premiere?
 9. Håller på med en kortfilm, allt utspelar sig i en miljö och är ganska enkelt, ser inte att ljudet behöver mycket effekter och liknande. Siktar på en Stereo och 3 kanals mix. Är heller inte mycket som behöver filtreras. Har gjort rätt mycket i premiere redan. Så vad har jag egentligen att vinna på att fortsätta i Protools istället för att färdigställa direkt i Premiere?
 10. OP5

  Dcp

  Är det DCP-o-matic du menar inte håller färgerna?
 11. OP5

  Dcp

  Jag provade att exportera DCP direkt från Premiere Pro med Wraptor, verkar funka förutom att bitraten blir väldigt låg. Det står att den skall blir runt 5 GB och vara 250 men den färdiga filen blir bara runt 200mb. Har provat olika inställningar, finns ju inte så många. Läste om nån annan som haft samma problem men hittade ingen lösning. Vad gör jag för fel? Vad tycker ni annars om Wraptor? Tråden är lite gammal, så vilket program rekommendar ni nu?
 12. OK, så om jag nu måste blanda 4K och 1080p på timelinen så gör jag en ny 1080p timeline (har tidigare klippt i 4K timeline) och lägger in både 4K och 1080p klippen där och förminskar 4K klippen och sen exporterar 1080p? Tackar för svar och ursäktar om jag är omständig med mina frågor, vill bara vara säker på att jag gör på bästa sätt... ELLER kan jag lägga in 1080p klippen på 4K timelinen, förstora upp dem till 4K, och sedan exportera 1080p utan någon försämring i bildkvalitet?
 13. OK, en följdfråga - De bilder som jag tar in i After Effects, bearbeter jag där och exporterar i 1080 (eftersom flera behöver zoomas i ovs och slutresultatet ändå är 1080), MEN när jag importerar dem på 4K timelinen i Premiere så kommer de ju bara att fylla upp en liten del av bilden. Det gör iofs inget för klippningen, MEN kommer de att fylla ut hela bilden när jag exporterar 1080 från Premiere eller kommer de att bli en liten del i 1080 bilden också?
 14. tack igen, sista frågorna (tror jag). 1. Om jag kör en edl eller xml till Davinci, kommer ev enklare effekter jag gjort i Premiere, typ inzoomingar etc att följa med, eller måste jag göra om dem. 2. När gradingen i DaVinci är klar, brukar du mastra (lägga in ljud och köra ut den färdiga filen i DaVinci eller går du tillbaka till Premiere? 3. Har hittat diverse gratis lutar på internet bla dessa U-SONY-S-LOG3-V8-LTR.3dl, hur kan jag veta att det är en 3d lut eller ej? Är det ändelsen 3dl = 3d Lut?
×
×
 • Create New...