Jump to content

Gulaktig bild


frehåk

Recommended Posts

När jag filmar med min canon xm-2 så tycker jag att bilden ofta blir lite gulaktig. Syns inte så väl på lcd-skärmen men i datorn. Jag redigerar i premiere pro 1.0. Beror den lite gulaktiga tonen på filmen att det är för lite ljus eller är det en inställning på kameran som ska göras. Hitills har jag fått bort den lite gulaktiga tonen med att dra upp den blåa färgen något i premiere. Då har det vita blivit mer vit som den ska vara.

Nån som kan hjälpa mig!?

/F.

Link to comment
Share on other sites

Vitbalansera bör du alltid göra annars får du lätt en gul ton inne och väldigt blå utomhus. Ta ett vitt papper (eller något annat som är vitt) och håll i ljuset, rikta in kameran på det vita och ställ in vitbalansen.

 

Det ska finnas som en knapp eller som ett val i kamerans meny, kolla instruktionsboken.

Link to comment
Share on other sites

På XM2:an finns det fördefinierade lägen för "utomhus" och "inomhus". En knapp till vänster, nedanför LCD:n. Kolla manualen för vilka symboler som är vad. Har inte testat dessa standardlägen mycket, så jag vet inte om de anses bra eller skräp. En manuell vitbalansering blir säkert ännu bättre, fast lite jobbigare att göra, om man ska filma i många olika miljöer.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

dels så måste du vitbalansera men sen om det inte blir bra då så är filter en anan lösning. ljus från inne miljöer som glödlampor, stearinljus m.m ger en gul nyans på ljuset medan ljus från fönster ger en blå. om du sätter ljus med bygglampor eller readheads så kan man sätta blåfilter på dem och på så sätt få bort den gula efekten. testa om inne eller ute vitbalansen passar bäst. när man sätter ljus är det inte alltid kamerans auto funktioner vet bäst! vitbalansera mot tex ett vitt papper och testa exponeringen ev ndfilter. för att få mer karaktär i ansiktet på personen framförkameran så kan det vara bra att sänka exponeringen under det som kameran föreslår.

 

/jonas

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...