Jump to content

paracelsus

Members
 • Content Count

  85
 • Joined

 • Days Won

  1

Everything posted by paracelsus

 1. Hej. Jag håller på att kolla på olika format och testar vad som funkar bäst för mig och har fått tips om att titta på mpeg4-formatet. Mina filmer kör jag standardmässigt i mpeg2 för bränning till dvd, så är det någon som kan tipsa om en bra, säker och gratis programvara som konverterar mellan mpeg2 och mpeg4? Om inte gratis, så i alla fall billig? ;-)
 2. Om jag inte är ute och cyklar så är väl USB2 och FireWire i princip lika snabba?
 3. Jag filmade två väldigt nära vänners bröllop på kort varsel. De hade två vokalgrupper som sjöng, samt en kille från The Real Group. De hade fantastiska kläder, designade av en kompis. Jag hade inga nya band och spelade över ett gammalt, och kamerans tonhuvud var lite smutsigt. Resultatet av världens vackraste bröllop - rutten, hackad film. :( Alltså: KÖP NYA BAND!!!!
 4. Oj, vad spännande att höra en hel del av de här synpunkterna! Jag har som sagt kört Vegas ett tag nu, men inser mer och mer att jag nog inte kör det effektivt. Trepunktsklippning har jag inte hört om förut, och fattar nog inte riktigt vad det innebär rent funktionellt. Har dessutom funderat på just hur arbetsflödet ser ut hos de som gör det "på riktigt". Anar nu vad skillnaden är, men lägg gärna ut orden mera! (Ganska off-topic iofs) Gärna oberoende av program, även om det naturligtvis är svårt att undvika alla specifika referenser.
 5. Jag började med PPro, men kände inte att jag kom in i det. Provade Vegas och fastnade direkt. För mig hängde det på att jag inte vill jobba med programmet, jag vill jobba med filmen, och Vegas' gränssnitt fattade jag instinktivt och kunde börja producera direkt. Sen finns det säkert tekniska för- och nackdelar med båda versionerna, men det har jag inte brytt mig om.
 6. Jag är inte riktigt med på allt... arbetar du på skolans dator, och har projektet och klippen där? Eller har du kopierat dem från skoldatorn till din egen? Jag tror att du menar att du jobbar på skoldatorn och utifrån det så kan jag tänka mig följande alternativ: - Klippen ligger på en extern hårddisk och den inte är ikopplad - Klippen ligger på en volym på nätverket som inte är tillgänglig - Klippen ligger på den lokala hårddisken, men du har förlorat rättigheterna till katalogen - Klippen har raderats, men de kan då återskapas av någon it-tekniker på skolan. (om inte hårddisken formate
 7. har kollat på Sonys info om Vegas och deras system requirements är väääldigt låga. Det är väl absolut minimum, inget annat. Blender har ett bra forum, där hittade jag rekommendationen nVidia. nVidia 7300GS är ett kort som många förordar. Några synpunkter?
 8. Tack för alla bra tips än så länge! Jag fortsätter skicka funderingar och frågor så får vi se om ni orkar fortsätta svara! :) Nu ska jag kolla vad Vegas och Blender rekommenderar, bra tips!
 9. Jag hittade det här paketet på komplett.se, det har både de minnena du föreslår och den processorn. Är det något i detta jag bör krydda, och är det något jag kan plocka bort? T ex det "extra ljudkort" som kommer med, vad innebär det? Grafikkortet PowerColor Radeon HD 2900 XT 512MB, är det värt att uppgradera t ex? https://www.komplett.se/k/ci.aspx?sku=10278
 10. Bra, konkret tips! Det gillar jag! :) Processorn då? Jag har sett många inlägg som diskuterar huruvida det är Quad eller Dual Core som gäller. Och multipla processorer? Är det värt att satsa på?
 11. Det låter som att jag är hyfsat rätt ute alltså... hur är det med olika märken? Två minnen kan ju se lika ut, men olika märken har helt olika priser. Vad gäller där?
 12. Hej. Det finns jäkligt många kompetenta hårdvaru-experter här inne, så jag hoppas på bra svar. Jag ska ta mej fan ta och skaffa mig en riktig dator nu, och släppa 1900-talet bakom mig. Men i komponentdjungeln finns det för mycket lianer framför guldgruvorna. Så vad är det som inte får snålas på? Jag ska köra Vegas 7 och något 3d-modelleringsprogram, vet inte vilket, ev Blender. På vilken nivå ska jag lägga mig för processor och minne? Har varit och kollat på komplett.se men klarar inte av alla komponenter. Så här tänker jag: - Sjukt snabb processor, kanske fler? - 2 gb ram, efte
 13. Du får gärna förtydliga lite. Vadå för "bild"? Tillhör den inte den sekvens du editerar, eller var kommer den ifrån och hur ser den ut? Titeln är interlace, hur menar du att det spelar in? Förtydliga frågan.
 14. Nej, när det stelnar får det en gulbrun ton, som kan skifta över i rött och orange beroende på om man påverkar stelnandet med t ex hårtork, citronsyra och annat. Inte direkt hudfärgat, men långt ifrån genomskinligt.
 15. Kolla upp de olika alternativen för "Compositing mode" (knappen längst till höger i videospårsfältet), där finns det en massa sätt att stöpa ihop två filmbitar, Add, Subtract, Multiply etc. Labba lite så hittar du nog det som passar dig bäst.
 16. Uhh, Digital Video är riktigt dålig. Jag köpte ett ex för ett år sen och höll på att få krupp över alla stavfel, grammatikfel, och även att de hade fel bilder i ett kameratest. Trodde att det var en engångsföreteelse, så jag köpte nästa nummer och det var precis likadant. Dessutom verkar de mest översätta engelska artiklar (och inte särskilt bra), så köp andra. Tyvärr vet jag inte vilka...
 17. Där ser man. Desto större anledning att se till att ha rätt storlek från början.
 18. Multiply tror jag att jag kör. Känns som att det borde gå snabbare än Chroma Key, eftersom det bara finns två färger i bilden. Men det kanske är sammasamma.
 19. Om du gör den större kommer den ändå renderas ner till 720x576 i videoprogrammet, så det är bättre att ha den i exakt den storleken så att du själv har kontroll på pixlarna.
 20. Jag sällar mig till Vegas-kören. :D Jag började i Premiere, men kände mig ofta lurad på konfekten, när saker inte hände som jag ville. T ex när jag skulle lägga på textrutor. Insåg snart att det var själva gränssnittet jag inte kom överens med, som inbiten pc-användare låg det inte i ryggmärgen att fatta fönsterprincipen i den miljön. Första gången jag öppnade Vegas kände jag igen mig, det uppför sig som förväntat i dialoger och i all interaktion, så jag valde att fortsätta där. Har dessutom upplevt preview-fönstret som bättre, att den hela tiden visar klippen med effekterna pålagda, i "nea
 21. Jag har provat en del av de gratisvarianter som finns, och min dator orkade inte riktigt med, även om jag ställde in den på 15 fps. Kan iofs bero på vad man försöker fånga, jag gjorde glidningar i Google Earth.
 22. Här är den filen jag använder. Om du använder den i kommersiellt syfte kan du ju bjuda på en öl nån gång. ;)
 23. Du kan också slå på "Auto Ripple". Sen när du flyttar ett klipp kommer alla klipp som börjar efter det klippets startpunkt att flyttas exakt lika mycket. Går även att göra "post ripple", dvs om du redan flyttat klippet kan du med ett tangenttryck flytta resten som om du hade "Auto ripple" på. Minns inte vilken knapp, men kolla i hjälpen på dessa termer.
 24. Jag har skapat en mask i gif-format, som är 720x576 pixlar stor, med svarta fält i över- och underkant, så att den återstående bildytan är i 16:9-format. Denna mask lägger jag i översta videospåret med "multiply" valt för spåret. På det sättet kan man också fuska lite vad gäller placeringen av klippen i höjdled, man beskär ju i efterhand. Dessutom är det väl rätt få (rätta mig om jag har fel) videokameror som filmar i äkta 16:9, min XM2:a gör det inte.
 25. På varje videospår finns en knapp som expanderar spåret till att vara ett A och ett B-spår. Om du trycker på den och lägger klipp på spåret kommer Vegas att lägga vartannat på A och vartannat på B, om du sen drar i klippen så att de överlappar varandra i tid kommer det skapas en transition i mellanrummet mellan spåren. Om du högerklickar på denna transition får du upp en massa möjligheter att välja typ och olika typer av kurvor för in- och utgång i din transition. Det går att göra precis samma sak även om man inte har A/B-upplägget, men det blir tydligare då.
×
×
 • Create New...