Jump to content

Fredrik Blom

Members
 • Posts

  321
 • Joined

Everything posted by Fredrik Blom

 1. Denna ständiga jakt på gratis musik. Varför inte kontakta någon kompositör istället? Finns många som gör musik som är i samma situation som ni filmskapare - de vill träna och testa sig fram, mot betalning eller kanske mot att få credits. Visst - musiken kanske inte kan mäta sig med Hans Zimmers senaste alster eller den hetaste trailermusiken från Audiomachine, men i gengäld får du musik som är skräddarsydd för din film, och kanske en kompositör som du kan jobba med framöver när du utvecklas som filmskapare. Att lära sig samarbeta med kompositörer är lika viktigt som att lära sig jobba med andra delar av filmteam eller filmproduktion.
 2. Hej! Jobbet ska köpa in en videokamera och eftersom jag jobbar med film så frågade de mig. Dock är min kompetens mer riktad mot att bli påkörd av bilar och komponera än att filma, så jag tänkte höra med folk som kan mer om kameror. Rådet de hade fått på jobbet var en Canon XA10, som jag har förstått det en bra kamera för pengarna, men vad finns det för alternativ i samma prisläge och med ungefär samma prestanda? Nackdelar och fördelar med Canon XA10 jämfört med andra. Ett krav är XLR-ingång för ljud. Shoot! ;)
 3. Menar du inte Jessica, Kate springer väl mest på egen hand? :) Det är ju i alla fall samma författare som skrivit boken som ligger till grund för Blade Runner och novellen som Total Recall baseras på. Och den författarens universum kan man fundera mycket över men som jag minns det så är hans skildringar av framtidens samhälle i dessa båda böcker rätt nära varandra (det var längesedan jag läste "Do androids dream..." dock så jag kan missta mig). Även om jag tror att filmen Blade Runner är det största skälet att det ser ut som det gör i denna och andra dystopiska framtidsskildringar.
 4. Länken ovan innehåller en bra förklaring av royalties, men det är värt att notera att friheten ofta är villkorad till att bara gälla icke kommersiella produkter. D.v.s. så länge du gör en film för hemmabruk eller utan vinstsyfte så går det bra att använda den köpta musiken utan att betala för användandet, men är det däremot en kommersiell produkt (reklamfilm, kommersiell film eller trailer för en kommersiell film, o.s.v.) så är det inte fritt att använda musiken utan att betala för användandet. Gränsdragningen kan vara svår... Är ett show reel en kommersiell produkt? Ja kanske, eftersom den är tänkt att generera jobb som i sin tur ska generera pengar = "reklamfilm".
 5. Tjenare!

   

  Tyvärr söker jag ingen regissör just nu men kollade in dina filmer på hemsidan och blev imponerad. Speciellt cnema (som jag sett förut) är häftigt gjord både till idé och genomförande, men jag gillade även Scania-reklamerna och Vitriol.

   

  Tänkte bara höra om du någonsin behöver hjälp med stuntjobb, antingen någon som gör stuntet eller riggning för flygningar eller liknande eller bara bolla idéer så hör gärna av dig om du inte redan har sådana kontakter. Eller filmmusik, men det verkar du redan ha täckt upp :)

   

  Allt gott och kör hårt!

  /Fredrik Blom

   

  Lite skryt:

  - Musikvideo som jag fightkoordinerade, riggade och gjorde en stunten i:

  - Reklamfilm som jag skötte vajerriggning och lite koordinerande i: Le Parkour film: Traveur

 6. Jag antar att det är gamla nyheter för många men det verkar ändå som om det faktum att ALLA lägger sig i manus förbises, ett faktum som gör att det som från början kanske var tänkt på ett sätt snabbt kan förvanskas till något som mer är ett utrymme för egot hos producenter, skådespelare och andra inblandade i produktionen. På stage32.com går just nu en bloggserie av manusförfattaren till "Hostage" (den med Bruce Willis) där han beskriver hur produktionen drivs framåt (bakåt?) av alla, all politik som är inblandad och så vidare. Vinklat från hans lite bittra synvinkel, javisst, men ändå lite intressant läsning. Och de som såg Guldbaggegalan igår och hörde Inga Landgrés tacktal om manusets vikt förstår av hennes anförande att det som låter så självklart inte alls är det. Sorry för utvikningen, jag är all-for svensk sci-fi och skulle gärna hjälpa till med det lilla jag kan men Malmö är en bit bort. För kul stunt kan jag dock gärna åka :)
 7. Hur tänkte du dela upp lagringen mellan hårddisk och SSD? Förr hette det alltid att man skulle ha så snabb hårddisk som möjligt för videoklippen, minst 7800 rpm men det beror kanske på och du skrev att du hade hårddiskar redan?
 8. Z68-chipsetet är lite nyare teknik och kan som sagt hantera den integrerade grafikkretsen i i5/i7 om man nu vill det av någon anledning. Det ska även vara snäppet bättre på lite andra saker (SSD-hantering t.ex.). Vad gäller pris på moderkort så är i alla fall min erfarenhet att det skiljer väldigt lite mellan moderkort i den prisklassen (runt tusenlappen), i alla fall kvalitetsmässigt. Det som skiljer är istället portar och expansionsplatser; Fler USB-anslutningar, fler PCI(-express)-platser, fler USB3.0, o.s.v. Brukar själv alltid försöka välja ASUS om jag kan, spelar säkert ingen roll idag men en gång i tiden var det säkrast för att få det att fungera med annan hårdvara som jag har.
 9. Eller "mjukare rörelse" som vi också säger ibland ;)
 10. Då har du hört alldeles rätt - man SKA undvika att använda riktiga vapen!!!
 11. Friendly reminder - bara för att en låt är så gammal att den inte omfattas av upphovsrätten så kan fortfarande framförandet och/eller inspelningen omfattas vilket gör att man ändå inte får använda en viss inspelning utan att betala för den eller få tillstånd att använda den. Det är däremot fritt att göra sin egen inspelning av den.
 12. På hemsidan står det 1920x1080, men de svarar nog snart själva då de brukar (brukade?) skriva här på forumet.
 13. Hmm, men på hemsidan står det att de skannar till HD, både på "förstasidan" som Sten länkade till, och mer ingående här: Smalfilm till HD - super 8 - dubbel 8 - single 8 - 16mm film | Smalfilm till DVD, Super 8 & Dubbel 8 filmscanning - Uppsala Bildteknik AB |
 14. Tips: Filma först och jaga musik sedan! De flesta kompositörer vill ha minst en råklippning att jobba efter både för timing och för stämningens skull. Visst kan man ta fram teman och sånt som exempel innan, men när det gäller gratisjobb så tycker i alla fall jag att det är skönt att veta att det finns något filmat innan man sätter igång, det ökar chanseran för att filmen faktiskt blir gjord och musiken verkligen använd. Ett annat tips är att använda befintlig musik när man klipper eller funderar kring musik (temptrack) som ett stöd för tankarna och för klippningen. Antingen filmmusik eller "vanlig" musik som man gillar, eller musik från den kompositör man kontaktat.
 15. Hej! Fick veta att de kör player_flv inbäddad i en vanlig HTML-sida (php-skript som styr vilken fil som ska köras), och av den kod jag såg så hade de inte satt autoplay=1, vilket man enligt den dokumentation jag hittade kan använda. Så jag föreslog det och hoppas att det ska kunna avhjälpa felet. Fortfarande lite underligt varför just min fil inte autostartar dock... /Fredrik
 16. Tack för snabba svar (som alltid! :) ) Har tyvärr ingen aning om vilken slideshow-player de har, men kan försöka ta reda på det. Ska testa appen, men då jag inte har slideshow-playersn så är det svårt att veta om det fungerar eller inte, men det är alltså CUE-points man ska försöka ta bort eller ändra? /Fredrik
 17. Hej! För ett tag sedan klippte jag en film som skulle levereras till en mässa, och då levereras i flash-format (flv-fil). Efter lite om och men gick det bra och filen skickades iväg. Nu har jag fått veta från de som arrangerar mässan, där filmen ska läggas in i en slide-show med olika filmer, att "min" film (och någon mer) inte autostartar i slide-showen, och de ber mig "remove the mode 'press play' at the beginning of the video". Jag har letat på nätet efter information om någon sådan mode eller flagga i flv-filer men inte hittat något. Min gissning hade annars varit en inställning i slide-showprogrammet, men eftersom de inte verkar ha problem med andra filmer så verkar problemet faktiskt ligga i den fil jag har levererat. Är det någon som har några idéer om vad de kan mena och hur man i så fall fixar till det? Kruxet är att filmen exporteras från Adobe Premiere Elements 2.0 som wmv-fil (det enda format som jag kan få ut med tillräckligt bra kvalitet), och sedan har den konverterats on-line (eller med ffmpeg) till flashfil. Och jag kan inte hitta någon inställning som rör autoplay eller "press play"-mode i vare sigg ffmpeg eller den on-line konverterare som använts. Tacksam för all information! M.v.h. Fredrik Blom
 18. Inte tar det 3 timmar för Premiere att rendera ut tio sekunder ur ett 40-minutersklipp... Annars finns gratisprogrammet VirtualDub om det är AVI-filer du jobbar med, den kan klippa upp, slå ihop och fixa och trixa utan att rendera om klippet (om du inte verkligen vill det)...
 19. Tack för svaren! Att köra en separat konvertering var också en idé jag hade, alternativ ta hem allt och göra det i PPro 2, men jag misstänker att flash-stödet är ungefär lika begränsat där...
 20. Hej! Lovade att hjälpa till på jobbet med att klippa en informationsfilm, och det program som finns är Premiere Elements 3 (!). Filmen ska levereras som FLV-fil. Mycket av filmen består av screen-capture-klipp som är i bra kvalitet - man kan läsa texter och sådant utan problem, däremot lyckas jag inte exportera något från Premiere där det fortfarande går att se vad det står (inte som FLV, Windows Media går dock bra). Har inte exporterat FLV förut och inställningsmöjligheterna i Elements 3 känns lite begränsade minst sagt. Någon som har några tips?
 21. Den andra filmen, skulle det kunna vara Luc Bessons Kamikaze? http://www.imdb.com/title/tt0091322/
 22. Det funkade i alla fall fin-fint att ta in klippen i PPro 2, och så långt jag testade så flöt det på bra, inte sämre än något annat HD-material jag provat, snarare bättre. /Fredrik
 23. Tack för svaret Max! Det blir CS5 så småningom, men då kan jag tills vidare köra på med PPro2 och hoppas på att uppspelningen blir okay i alla fall. Och just i det här fallet gör inte 8- eller 10-bitars någon skillnad, men bra att veta om begränsningen i alla fall. /Fredrik
 24. Hej! Ska precis få ett antal klipp från en produktion jag jobbade med för att kunna plocka de tagningar jag helst vill ha till mitt stunt reel. Naturligtvis jobbar produktionsbolaget på Mac och filerna är ProRes, medan jag kör PPro 2 under windows så nu är frågan vilket som är bästa sätt att ta det hela vidare. Tanken har länge varit att uppgradera till CS5, men det har inte blivit gjort än av olika anledningar. Som jag förstår det så går det att läsa in ProRes-filer med nyare versioner av Quicktime, och i alla fall i nyare versioner av PPro imprtera dem, men kommer det ens att fungera med PPro 2? Jag vet att det uppenbara är att uppgradera till CS5, men vilka andra vägar har jag att gå? Ta klippen till kompisar med mac och konvertera klippen till något mer windows/PPro2-vänligt format där? Konvertera klippen utanför PPro (som jag fattar det kan man inte göra det i Quicktime dock) och sedan importera dem? Tack för alla tips!
×
×
 • Create New...