Jump to content

Fredrik Blom

Members
 • Posts

  321
 • Joined

Personlig information

Filmskapande

 • Interests
  Musik, filmer och kampsport

Fredrik Blom's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Week One Done
 • One Month Later
 • One Year In

Recent Badges

10

Reputation

 1. Denna ständiga jakt på gratis musik. Varför inte kontakta någon kompositör istället? Finns många som gör musik som är i samma situation som ni filmskapare - de vill träna och testa sig fram, mot betalning eller kanske mot att få credits. Visst - musiken kanske inte kan mäta sig med Hans Zimmers senaste alster eller den hetaste trailermusiken från Audiomachine, men i gengäld får du musik som är skräddarsydd för din film, och kanske en kompositör som du kan jobba med framöver när du utvecklas som filmskapare. Att lära sig samarbeta med kompositörer är lika viktigt som att lära sig jobba med andra delar av filmteam eller filmproduktion.
 2. Hej! Jobbet ska köpa in en videokamera och eftersom jag jobbar med film så frågade de mig. Dock är min kompetens mer riktad mot att bli påkörd av bilar och komponera än att filma, så jag tänkte höra med folk som kan mer om kameror. Rådet de hade fått på jobbet var en Canon XA10, som jag har förstått det en bra kamera för pengarna, men vad finns det för alternativ i samma prisläge och med ungefär samma prestanda? Nackdelar och fördelar med Canon XA10 jämfört med andra. Ett krav är XLR-ingång för ljud. Shoot! ;)
 3. Menar du inte Jessica, Kate springer väl mest på egen hand? :) Det är ju i alla fall samma författare som skrivit boken som ligger till grund för Blade Runner och novellen som Total Recall baseras på. Och den författarens universum kan man fundera mycket över men som jag minns det så är hans skildringar av framtidens samhälle i dessa båda böcker rätt nära varandra (det var längesedan jag läste "Do androids dream..." dock så jag kan missta mig). Även om jag tror att filmen Blade Runner är det största skälet att det ser ut som det gör i denna och andra dystopiska framtidsskildringar.
 4. Länken ovan innehåller en bra förklaring av royalties, men det är värt att notera att friheten ofta är villkorad till att bara gälla icke kommersiella produkter. D.v.s. så länge du gör en film för hemmabruk eller utan vinstsyfte så går det bra att använda den köpta musiken utan att betala för användandet, men är det däremot en kommersiell produkt (reklamfilm, kommersiell film eller trailer för en kommersiell film, o.s.v.) så är det inte fritt att använda musiken utan att betala för användandet. Gränsdragningen kan vara svår... Är ett show reel en kommersiell produkt? Ja kanske, eftersom den är tänkt att generera jobb som i sin tur ska generera pengar = "reklamfilm".
 5. Tack så mycket.

  Coolt, jag lägger detta på minnet och hör av mig.

  Mkt värdefull resurs!

   

  Ha en bra fettisdag!

 6. Tjenare!

   

  Tyvärr söker jag ingen regissör just nu men kollade in dina filmer på hemsidan och blev imponerad. Speciellt cnema (som jag sett förut) är häftigt gjord både till idé och genomförande, men jag gillade även Scania-reklamerna och Vitriol.

   

  Tänkte bara höra om du någonsin behöver hjälp med stuntjobb, antingen någon som gör stuntet eller riggning för flygningar eller liknande eller bara bolla idéer så hör gärna av dig om du inte redan har sådana kontakter. Eller filmmusik, men det verkar du redan ha täckt upp :)

   

  Allt gott och kör hårt!

  /Fredrik Blom

   

  Lite skryt:

  - Musikvideo som jag fightkoordinerade, riggade och gjorde en stunten i:

  - Reklamfilm som jag skötte vajerriggning och lite koordinerande i: Le Parkour film: Traveur

 7. Jag antar att det är gamla nyheter för många men det verkar ändå som om det faktum att ALLA lägger sig i manus förbises, ett faktum som gör att det som från början kanske var tänkt på ett sätt snabbt kan förvanskas till något som mer är ett utrymme för egot hos producenter, skådespelare och andra inblandade i produktionen. På stage32.com går just nu en bloggserie av manusförfattaren till "Hostage" (den med Bruce Willis) där han beskriver hur produktionen drivs framåt (bakåt?) av alla, all politik som är inblandad och så vidare. Vinklat från hans lite bittra synvinkel, javisst, men ändå lite intressant läsning. Och de som såg Guldbaggegalan igår och hörde Inga Landgrés tacktal om manusets vikt förstår av hennes anförande att det som låter så självklart inte alls är det. Sorry för utvikningen, jag är all-for svensk sci-fi och skulle gärna hjälpa till med det lilla jag kan men Malmö är en bit bort. För kul stunt kan jag dock gärna åka :)
 8. Hur tänkte du dela upp lagringen mellan hårddisk och SSD? Förr hette det alltid att man skulle ha så snabb hårddisk som möjligt för videoklippen, minst 7800 rpm men det beror kanske på och du skrev att du hade hårddiskar redan?
 9. Z68-chipsetet är lite nyare teknik och kan som sagt hantera den integrerade grafikkretsen i i5/i7 om man nu vill det av någon anledning. Det ska även vara snäppet bättre på lite andra saker (SSD-hantering t.ex.). Vad gäller pris på moderkort så är i alla fall min erfarenhet att det skiljer väldigt lite mellan moderkort i den prisklassen (runt tusenlappen), i alla fall kvalitetsmässigt. Det som skiljer är istället portar och expansionsplatser; Fler USB-anslutningar, fler PCI(-express)-platser, fler USB3.0, o.s.v. Brukar själv alltid försöka välja ASUS om jag kan, spelar säkert ingen roll idag men en gång i tiden var det säkrast för att få det att fungera med annan hårdvara som jag har.
 10. Eller "mjukare rörelse" som vi också säger ibland ;)
 11. Då har du hört alldeles rätt - man SKA undvika att använda riktiga vapen!!!
 12. Friendly reminder - bara för att en låt är så gammal att den inte omfattas av upphovsrätten så kan fortfarande framförandet och/eller inspelningen omfattas vilket gör att man ändå inte får använda en viss inspelning utan att betala för den eller få tillstånd att använda den. Det är däremot fritt att göra sin egen inspelning av den.
 13. På hemsidan står det 1920x1080, men de svarar nog snart själva då de brukar (brukade?) skriva här på forumet.
 14. Hmm, men på hemsidan står det att de skannar till HD, både på "förstasidan" som Sten länkade till, och mer ingående här: Smalfilm till HD - super 8 - dubbel 8 - single 8 - 16mm film | Smalfilm till DVD, Super 8 & Dubbel 8 filmscanning - Uppsala Bildteknik AB |
×
×
 • Create New...