Jump to content

Ivve

Members
 • Posts

  67
 • Joined

Everything posted by Ivve

 1. En film jag regisserat som jag gärna skulle vilja ha några ord på. Inspelad på Epic under 4 hektiska och snåla dagar.
 2. Musikvideo jag skulle vilja visa för några nya kritiska ögon. Feedback eftersökes med andra ord! Lovade bandet Funked Up från södra Skåne som står för huvudrollerna.
 3. Tack Tolin! Jag förstår vad du menar. Ska inte sitta och försvara, men mycket av besluten som har fattats har gjorts i ren och skär stress på grund av tight deadline så fanns inte så mycket tid att tänka utan bara göra. Färgkorren är totalt våldtagen. Och ljudet håller jag med om att man skulle kunna leka med. Beslutet med vinden togs förmodligen för att det förhöjde känslan att det skulle gå fort om jag inte minns fel. Men tusen tack för att du tog dig tiden. Uppskattas!
 4. Mitt slutprojekt från mina studier på Sydney Film School. Slå gärna en titt och lämna kritiken ni tycker den förtjänar. Blinded By The Love Sydney Film School 2010 Basil & Ian, två hemlösa vänner. En historia skapad av en vanlig dag i deras surrealistiska liv. Deras problem är pengar, och Ian, som dessutom är blind, kläcker ur sig idéen att råna en bank.
 5. Har kört som StenR kört på mina filmer. Dels för att det fungerar bra, men dels också för att det personligen rent ut sagt känns som överdrivet det smartaste om du tvunget ska färgkorrigera i ett externt program. Du får betydligt bättre styr på alla dina sekvenser och kan enkelt gå in och göra korrigeringar utan att behöva rendera ut hela filmen gång på gång.
 6. Som tidigare har tipsat om har du ett väldigt brett och bra forum ifrån sounddogs.com i deras ljudbibliotek. Är du dock inte totalt nöjd med hur atmosfärsljuden fångats upp kan du ju påverka en del med att lägga till lite echo ljud eller någon annan effekt efterhand, (fcp har stöd för detta) för att nå det du verkligen söker. Eventuellt att du går in på ett IKEA-varuhus och spelar in några minuter vid lunchtid där för att få ljudet själv eller något liknande. Låt inte latheten sätta käppar i hjulen för din kreativitet!
 7. Tänker då inte klanka ner på en mycket bra idé och video som andra har lyckats göra. Skitcoolt!
 8. Kommer förmodligen köra på något liknande med "utrunnet" smink som du nämner. Min film handlar om två bröder som leker krig, så det finns anledning att ha en tår som runnit ner och satt spår i smutsen i ansiktet.
 9. Börjar med att be om ursäkt till alla som stör sig på att denna tråd eventuellt hamnat i fel kategori. Hittade ingen tråd för smink (varför?), men finns det någon den passar bättre i får den gärna flyttas. Goderafton medlemmar. Hoppas livet leker! Ska fatta mig kort. Ska spela in en kortfilm i dagarna och i en av scenerna ska en av aktörerna, inte nödvändigtvis gråta men, se ut som att den har gråtit nyligen. Jag har snappat upp lite olika alternativ som jag bara vill kolla med era erfarenheter hur dem har fungerat och vilka ni föredrar. - Det hederliga lök-tricket där du hackar lök framför din skådespelare är ju en klar klassiker. - En annan metod jag hört ska vara användbar är att sätta lite tigerbalsam precis under ögonen, som gör det väldigt svårt för en att hålla tillbaks tårar. - Blåsa in luft med någon form av pump eller luftrenare i ögonen för att få dem att se röda och irriterade ut. - Låta aktören gnugga sig själv i ögonen för att få det att se irriterat ut. - Och för att stärka på dessa sistnämnda metoder leka lite med ögondroppar samt smink för att få det att se ut som att det precis runnit en tår. - Eller helt enkelt bara som den underbara regissör du är försöka få fram en känslosam sida i aktören och på så sätt få fram riktiga tårar (vilket onekligen lär vara den bästa då det hjälper till för spelets skull en hel del också). Hur har ni gjort i emotionella scener där en eller två tårar krävts för att förtydliga stämningen? Fler tips? Någon klar film som bevisar att er metod är bra? Vackert!
 10. Hm, du får gärna rätta mig om jag har fel då jag inte är någon expert på handgranater direkt, men den är en kopia på bilden av granaten jag hade i huvudet. Med urdragbar splinter samt gjord i metall som har alla dessa slitna detaljerna. Oerhört närbildsvänlig. Antar att du hade velat att den skulle vara lite mer grönaktig? Hur som haver, är nöjd med köpet och det fångades bra på bild.
 11. Spelar för tillfället in en krigsfilm med barn och tänkte bidra med lite hjälpfulla länkar: maskeradkammaren.se - säljer en hel del kostymer för barn och vuxna i bra kvalité. Köpte en komplett kamouflage-kostym (byxa, jacka, keps) för 199kr. armyshopen.se - brett sortiment med kamouflage-kläder till ett prisvärt pris. cabom.se - sida med väldigt bra attrapper samt ett brett forum med vapen och kostymer. Köpte hem en ananas-granat i metall som ser väldigt realistisk ut. Sen för er som är ute efter vapen, sök på soft air guns och pröva ifall det polska företaget som har en del vapen ute har något som liknar det du har visualiserat. Fick 2 stycken soft air guns, replikor på colt och mp5 som ser väldigt bra ut, och framförallt känns väldigt verkliga, för endast 250kr inklusive frakt. Otroligt prisvärt. Ett hett tips!
 12. Du skriver ny scen. Likaså med scener där du till exempel står i en trädgård och en konversation händer på en sida av gräsmattan mellan två, då är det en scen. Men vill vi sedan flytta över kameran till de två som tittat på de första paret och följa deras konversation eller skitsnack då kallas det för en ny scen. Mycket också för att det ska bli lättare när produktionen väl kommer till verklighet att man ska lätt kunna förstå och läsa att det är en "hela-paketet-flytt" med lampor, kamera, ljud osv.
 13. En annan positivt reaktion du får ifrån att använda stativ när du spelar in är att du sen på efterhand kan lägga in en handhållen-skakning som faktiskt blir väldigt tacksamt emot ifall där är lite små skakningar/flytningar i polaroid bilden. Du kan ju göra inzoomningen på två olika vis. Antingen så gör du det helt digitalt, så du spelar upp en liten bild och förstorar den samtidigt som du zommar in hela bilden som du har upptagit med killen som sitter och håller bilderna i handen. Annars kan du ju göra en manuell inzoomning emot polaroid fotot med kameran och sedan följa med och förstora den inklippta filmen. Därav får du förmodligen bättre kvalité på själva klippet då du inte zoomar in i den information du endast har i en bildstorlek, utan skapar ny. Pröva dessa metoder innan ni går ut. Övning ger färdighet. Sen bara kör på det ni föredrog.
 14. Kalla det en pilot om ni skickar vidare det till eventuella produktionsbolag! Lite väl lång för en trailer. Precis som andra sagt såg jag ingen direkt koppling emellan de olika situationerna. Men sålänge de vävs ihop snyggt och på ett kreativt sätt känns det som en film som skulle kunna bli något riktigt bra, en film med bra potentialer. Jag skulle absolut säga att ni ska sätta den i produktion. Det har gjorts filmer som har en otroligt mycket sämre grundidé eller -tanke än det här, så varför skulle inte er bli gjord? Kör på, väl gjort!
 15. Bra idé, och resultat därefter!
 16. En scen där han tränar kamsport i sitt hem eller var han nu håller hus hade väl hjälpt en del. Som visar att personen är driven i att träna och har ambitionerna, och då man eventuellt kan ta slutsatsen att han är en såkallad autoridakt. Möjligheten som du säkert själv har kommit förbi är att visa flashbacks där han i sitt "förra" liv blivit tvungen att använda dessa metoder också. Sålänge det på något sätt förklaras under filmens gång att personen i huvudfråga har kvaliteter, möjligheterna och förutsättningarna för att kunna utföra dessa karatesparkar kommer det inte bli en fråga för publiken. Men förtydligas det inte kommer det tränade ögat tro att det var en impulsidé från manusförfattaren för att lösa scenen på ett så smärtfritt och enkelt sätt som möjligt. Och du har en variant på en såkallad B-film.
 17. Ska spela in en krigsfilm om några veckor och hade samma problem. Har beställt billiga soft air guns från något företag på Tradera. ingen aning om hur dem är i kvaliten men flera som skrivit gott om deras produkter. Pröva där, dem har annonser ute ännu.
 18. DSLR har någonting emot lysrör i tak, paniklös det med att öka slutartiden.
 19. Gick på skolan 2010 och gick ut nu i December. Onekligen det bästa valet jag har gjort i hela mitt liv. Först och främst så får du väldigt bra erfarenhet inom filmskapandet, då du är delaktig med en drös olika produktioner (tror jag slutade med mitt namn på 16 stycken, vilket dock helt och hållet beror på dig själv. Då det görs cirka 50-60 filmer per termin har du möjlighet att vara med på en hel del fler). Sen får du en erfarenhet, som jag hela tiden predikar om, väger över min tid på skolan, med att träffa människor och lära dig kulturer samt lära känna dig själv på ett sätt som du aldrig hade fått en möjlighet till att göra här hemma. Må säga vad man vill om att jämföra utbildningen med något i Sverige, men erfarenheten kommer du aldrig lyckas mäta upp till. Nu var jag relativt ung när jag gick där, så det var ett stort steg för mig. Men kommer aldrig ångra mitt val. Så tycker inte det finns någon anledning att tveka ifall ni har ställt in er på att gå där. Liksom tidigare posts är ni välkomna att höra av er vid frågor.
 20. Underhållande läsning. Jag tycker dock du ska skippa voice-overn då det i detta fallet är extremt onödigt och verkligen bara enklaste lösningen för att få förklarat hur Leo tar ställning till situationen, vilket jag vet du kan lösa på ett mer kreativt sätt än så där. Sen är anledningen, för mig i alla fall, alldeles för svag för att en pappa skulle mord-hota två pojkar. Visst det finns psykopater, men jag tror du måste hitta på en bättre anledning än att någon har träffat hans dotter bara. Sålänge det inte, som ovanstående tidigare skrev, utspelar sig förr i tiden, men då har du problem med mobiltelefoner. Eventuellt att någon form av risk har utförts genom vad dem två gjorde tillsammans då Leo riskerat bådas liv typ. Sen två viktiga frågor. Hur får Krister reda på att Leo och Samuel ska på den festen då han står och väntar inne i skogen? Finns ingen logik i det alls. I så fall måste du möblera om lite i scener, då till exempel Leo OCH Samuel kickar boll tillsammans och pratar (här kan du rädda både mobil-samtalet och voice-overn genom dialog) och har Krister som spionerar från en läskig p.o.v eller något för att få mer logik i det. Jag ser idén med ett återkommande mobilsamtal och Leo som blir rädd av att den ringer, vilket är väldigt bra, men som blir ett problem ifall du gör så som jag precis skrev. Men det skulle kunna vara någon annan som ringer när han är och spelar fotboll med Samuel, till exempel hans föräldrar som grälar om någonting och frågar Leo om han kommer hem till maten eller någonting. Dem skulle eventuellt kunna berätta att "en kompis" ringde och frågade vad du gjorde, hörde inte vad han hette bla bla men sa till honom att gå ner till fotbollsplanen (vilket då var Krister). Den andra viktiga frågan är om din början. Jag är hårt emot alla manus där huvudpersonen i frågan i det allra första ögonblicket vaknar upp i sin säng. Det betyder i detta och i de allra flesta fall att huvudpersonen ligger i frid och sover och har ett lugnt liv, men att något ovanligt händer som ändrar hans vardag. Det borde du väl kunna lösa på ett annat sätt? Sängen är ingen spännande miljö (det är där sömn och trötthet uppstår, och i detta fallet så även för mig). För tillfället ser din scenordning ut såhär: Säng, fotbollsplan, framför dator i rum, utgång hus, skog, okänt rum. Det finns absolut ingen sammankoppling mellan saker och ting vilket jag inte riktigt tror på är en bra idé. I ett sånt här kort format måste saker vara mer sammanbundna när det finns någon form av story inblandad. 6 locations känns väl lite onödigt? Som all annan kritik behöver inte denna vara korrekt. Men det är den kritik du får höra från mig. Men det var en väldigt spännande story. Fortsätt!
 21. Karaktärers personligheter brukar ju växa fram med tidens gång. Men kan inte alltid vara så lätt. Jag utgår ifrån att du har hittat på en huvudkaraktär, och då är väl tipset att han är omringad av karaktärer som har någon form av kontrast till honom. Ge dem en backstory. Vad har tidigare hänt i deras liv som format dem till de dem är idag? Men för att lära känna karaktärer som redan är skapade finns det en del övningar man kan göra. Du kan till exempel skriva ett brev till någon när du spelar karaktären du vill veta mer om. Du kan också ställa frågor till karaktären och se vad du tror den hade svarat. Exempel på dessa frågor skulle kunna vara något som "Vad tycker du om barn?", "I vilka situationer tar du för dig?", "Hur skulle du använda pengarna om du vann en miljon?", osv. Fortsätt skriva. "Tillbringa tid med dem", så lär du ofta känna någon, precis som i verkliga livet.
 22. Godmorgon! Trevlig läsning, intressant tema det där med mobbning och jag tycker att du fick fram ett bra budskap i din berättelse. Dock tror jag på att lite finjusteringar förmodligen skulle göra susen. Jag själv personligen är grovt emot att första scenen i en film är när huvudkaraktären vaknar upp i sin säng. Det finns inget tråkigare och mindre kreativt i mitt tycke, men det är dock ett väldigt bra sätt att visa publiken att det är "en ny dag, med nya möjligheter". Jag ska dock villigt erkänna att efter att läst hela berättelsen blev jag inte särskilt störd av det, med tanke på att det är just det hans historia handlar om, en dag i hans liv. Så jag är villig att hålla med om att den scenen fungerar. Har du övervägt att sätta upp den på ett annat sätt dock? Kan man göra något liknande som visar att det är en ny dag? Starta med att hans föräldrar ignorerar honom i bilen efter att dem släppt av han på busshållplatsen eller något sånt? Din story, ditt val. Sen kan jag också tycka att du använder dig av lite för mycket beskrivningar. Visst, läsaren förstår vad du vill förmedla, men det måste ju också framgå tydligt för tittarna. Till exempel med att han tänker i förväg på den pinsamma stämningen som kommer framgå i bussen kanske kan visas genom att vi först ser en bild inifrån bussen på mobbaren och hans gäng som hånar honom inifrån så stämningen redan där är uppbyggd och på så sätt har du presenterat en viktig karaktär på ett smidigare sätt. Samt det här med att alla ignorerar honom kanske kan bli lite för mycket "in your face". Låt busschauffören titta ihjäl sig på honom, utan att säga någonting, som att det var något "fel" på honom. Annars tycker jag att det fungerar bra. Vi kanske kan visa att självmordsförsök på något sätt (utan att publiken förstår det förrens i slutet), är någonting som Jasper har tänkt på tidigare men inte velat göra. Ingenting som ska vara uppenbart, men för mig känns det inte som att han är trött på livet. Mer att alla andra är trötta och irriterade på honom. Fixa lite med din dialog också. Scenen när Jasper säger att han aldrig har sett Jonas rädd förut känns väldigt stel och cliché. Men skrattet tillsammans kopplar ändå ihop Shay och Jasper på ett bra sätt. Är det Jaspers första dag i skolan? Det känns så, med tanke på att Shay förklarar hur Jonas är. Men det motsäger att han förstår sig på erfarenheterna han går igenom som att han gått igenom dem 100 gånger tidigare, samt att han vet vad som väntar honom i alla situationer. Lite att arbeta på, men jag tror du kommer få en fin berättelse.
 23. Jag tyckte om vad jag läste, absolut, och var intresserad av hela händelseförloppet. Dock dyker det onekligen upp en del frågor som du kanske inte behöver svara på här, men åtminstone ta till dig. "Flickan" är ju uppenbarligen imaginär, och förstår efter hans dialog samt smaklösa text på sina sånger att han är smått galen. Innan Tove dök upp resonerade jag i att han var totalt psykiskt sjuk (vilket blev en väldigt humoristisk bild gentemot hans eldiga kostym- / harley davidson tema byxor), efter en tragisk förlust. När Tove dök upp övergick mina funderingar mot pedofili, till 100%, eller något annat hemskt som att han skulle råna bort barnet för att han förlorat sitt egna. Men jag hade såklart tankarna kvar med att kvinnan i slutet var hans ex hustru och dottern, Tove, på ovanvåningen var hans dotter som har fått influenser från sin far med tanke på gitarren och rock n roll tema sakerna på sitt rum. En bra förbindelse, men är det den bästa? En idé jag fick bara som eventuellt skulle vara lite intressant hade varit ifall dottern hade haft den avrivna biten från fotografiet, ansiktet på kvinnan, som Inferno tidigare tittade på. Som kopplar ihop dem UTAN att du behöver dressera ett flickerum med rock n roll prylar. Vad tror du? Också, en god tanke som du kanske kan ta med dig handlar om Thorgny i slutet. Blickriktningar och ansiktsuttryck från Inferno när han får syn på honom är ett väldigt bra sätt att visa publiken om vad Inferno har för relation till Thorgny tidigare. För just nu är det bara ett par som han inte bryr sig om. Han har förmodligen fortfarande känslor för "mamman" och Thorgny är en ond varelse som har tagit hans liv ifrån honom, tänker jag. Allt som allt en bra story, men du har mer att arbeta på. Det är väldigt mycket "gång" och förflyttelse utan något snack eller någonting annat som händer i filmen, hur ska du få Inferno att framstå som scizofren kontra psykiskt sjuk då? Ticks eller något sånt kanske skulle kunna hjälpa till, för att i mina ögon kommer det se löjligt och naket ut med en man som bara går runder och scener innan skrek och framstod som galen. Man kan eventuellt utveckla hur han går i så fall, men någonting tål att ändras. Sen bör du se över din dialog. Den blir väldigt cliché emellanåt med saker som "Somliga ska inte ha barn, som jag till exempel". Lös det med att han säger "Somliga ska inte ha barn" och sen en blick ut i det tomma intet med blanka ögon. Ge inte publiken för mycket. Jag föredrar nästan att han skriker, sjunger och pratar om saker som för oss inte riktigt är förstådda, som att han är inne i sin egna värld, istället för att han säger de saker som gör det enklare för dig som författare att få fram den historia du vill. Lös det på annat sätt. Gör honom mer mystisk, då tror jag du får en både bättre och mer intressant film att titta på i slutändan. Men bra jobb, jag gillade det som sagt! EDIT: Uppenbarelse! I slutet när "flickan" tittar på Inferno och följer efter honom när han går. Flickan tittar på den avrivna biten på fotot som jag tidigare sa Tove gjorde. Och sen klipp till -> BLACK, CREDITS, BAM, OSCARS. Ridå.
 24. När du skriver manus fattar både du dina beslut som dina karaktärer fattar sina. Ifall din karaktär väljer att ta den vänstra vägen istället för den högra är det klart du får en helt annan story och konsekvenserna hade kanske varit de motsatta gentemot vägen han valde att ta. Vilket kan vara värt att göra en andra version av manuset. Detta för att du som författare ska veta vilken väg DU ska välja. Det kan också vara som så att när du läser igenom manuset vill du ändra någonting som har en väldigt stor betydelse då det är bra att döpa denna till version två ifall du vid något tillfälle skulle vilja gå tillbaka till version 1. Sen som några har sagt att första draften är oftast aldrig din "Final Draft". En producent kommer vara väldigt skeptisk till ett manus ifall han ser att det bara har gjorts en version av manuset då man bara där kan se att det kanske inte är så genomarbetat som det borde vara och frågorna som kan komma att dyka upp kan bli många.
 25. Finns många manusförfattare som blir förbannade ifall det finns en kameravinkel eller -rörelse med i ett manus. Ett manus ska, enligt min och mångas mening, endast innehålla din story. Det ska klart och tydligt framgå vad det är som händer, vem dina karaktärer är samt hur allt utvecklas. När vi snackar kameravinklar i ett manus kommer vi in på något som kallas "inspelningsmanus" eller "shooting-script" som är anpassat för att göra det enklare för människor på set, till exempel regissören och fotografen. Men det är sånt man börjar arbeta med närmare inspelning.
×
×
 • Create New...