Jump to content

JDEK

Members
 • Posts

  24
 • Joined

Everything posted by JDEK

 1. Där verkar du ha löst problemet åt mig! Jag har bara 500 mb på grafikkortet. Jag trodde det var datorns RAM de menade. Tack!
 2. Hallå! Sitter med ett projekt och ska exportera ut klipp från Redcine. Sitter på en ganska så dålig dator för tillfället och har för första gången stött på detta problem: http://i59.tinypic.com/2nvtbav.png Det står som ni ser att jag behöver minst 768 mb RAM, och jag har 4 gb, så det borde ju räcka... Någon som vet vad som är fel?
 3. Nu har jag löst det. Det var bara att högerklicka och använda "Replace footage" på de andra klippen.
 4. Hallå! Sitter med ett kort projekt och har stött på ett problem. Det är väldigt mycket dialog i detta projekt, och det medför att samma klipp dyker upp flera gånger. När jag gör min offline/online-konvertering får jag problem med just dessa klipp. Ibland blir bara ett klipp relinkat, och ibland blir inget klipp relinkat. Har fått klippen från en postkille, och de klipp som dyker upp flera gånger har han namngett: A002_C001_1102NI_001 A002_C001_1102NI_002 A002_C001_1102NI_003 A002_C001_1102NI_004 Därför får inte klippen samma namn som klippen i offline-klippningen, och det är då jag stöter på problem. Alla klipp kan ju inte ha samma namn. Ibland händer det att 001 blir relinkat ändå (?), men inget annat klipp. Någon som vet hur man bär sig åt här? Killen från postföretaget är på semester och går inte att nå.
 5. Gör inte grade innan du har börjat klippa. Gör det först när du har låst klippningen. Du vet inte vilka klipp du kommer använda förrän du har låst klippningen helt och hållet, och då är det onödigt att sätta grade på en massa klipp som sedan aldrig kommer användas. Samma sak med effekterna. Du vet inte hur långt klippet kommer vara, eller att du helt säkert kommer använda just det klippet. Du börjar lite från fel håll, och det är inte särskilt smidigt. Jag gör enligt följande (Säg att jag jobbar med RED-material): 1. Drar in materialet i Encore och exporterar ut rushes av originalmaterialet, d.v.s. samma klipp fast i lägre kvalité. Brukar då också bränna in klippets namn, tidkoden och en liten text som visar att detta är klipp för offline-klippning. 2. Synkar ljud med bild. 3. Börjar klippa (Premiere). 4. Jobbar jag för en klient skickar jag ett utkast, får feedback, klipper lite till och så fortsätter det så tills de är nöjda. Är det ett eget projekt försöker jag ändå att skicka ut det till vänner som också sysslar med film för att få feedback. Det har nog aldrig hänt att jag har jobbat på ett projekt helt och hållet själv, och då finns det ju folk att diskutera med. 5. LÅSER klippningen. Här är jag tydlig med att detta är klippningen som KOMMER användas. Man kan inte hålla på att ändra i klippning efter att man börjat lägga ljud, grade o.s.v. Speciellt inte om det är flera andra personer inblandade som sysslar med det. 6. Skickar iväg klippningen till personen som sysslar med effekterna för filmen (Förutsatt att det finns effekter). Då skickar jag de klipp som ska ha effekter i originalkvalité till effektkillen. Eftersom klippningen är låst behöver man inte skicka hela klippet och därmed spara lite på hans/hennes datorkapacitet. 7. Under tiden jag väntar på effekter byter jag ut mina offline-klipp till originalklippen. 8. När effekterna är klara skickar jag iväg klippningen till personen som jobbar med ljud. Här kan det skilja sig om jag inkluderar effekterna, eller om jag skickar klippen med effekter separat för ljudläggning. 9. Lägger grade på originalmaterialet. 10. Lägger text, intro-animationer och allt annat som ska vara med i filmen. 11. Får färdigt/färdiga ljudspår av personen som jobbat med ljudet och synkar det. Blir så otroligt mycket smidigare att synka om man bara lägger in ett högt synkljud cirka fem sekunder innan filmen börjar, och ber ljudkillen ta hänsyn till det. 12. Exporterar filmen. Förutsatt att teknik inte krånglar så är detta ett så otroligt smidigt sätt att göra det. Tycker det är extra lönsamt att dra ut rushes, och klippa med 200 mb stora klipp istället för 3 gb. Det säger ju sig självt. Mitt första RED-projekt klippte jag med originalklipp. Inte roligt. Klipper jag med t.ex. DSLR-material så kör jag på originalfiler direkt. De är såpass små så det känns onödigt.
 6. Jag kör med CS5. XML finns här. gala.xml - Speedy Share - upload your files here
 7. Kul att man äntligen kan se den! Bra jobbat Pontus. Riktigt snyggt foto.
 8. Tittade på denna för någon vecka sedan, och jag minns den fortfarande väldigt tydligt. Bra tecken. Gillade verkligen känslan, och den funkar jättebra som kortfilm. Big up!
 9. Det är som Tolin säger. Tror inte man kan skaffa copyright på företag/produkter man inte har underlag för att de faktiskt finns på riktigt, och inte bara är ett namn. Registrera en enskild firma kostar typ 900 kr i registreringsavgift och sedan är det klart. Handelsbolag är också "gratis" men jag avråder dig från att starta ett sådant. Det påverkar din personliga skatt, och kan göra dig personligt ersättningsskyldig om något skulle gå snett + massa mer pappersarbete än enskild firma.
 10. Ja, det är helt klart värt det. Det finns en anledning till att branschen använder sig betydligt mer av 5D än av 550D. Framförallt är det väl ISOn som man kan gå mycket högre med på 5D. Att man kan filma i RAW skulle inte vara en deal breaker för mig, eftersom det är rätt krångligt att få ett vettigt workflow med det, som Anders sa. Man får mer information i bilderna från 5D, och bilden är skarpare. En liten grej som är högst personlig för mig är också att 5D är tyngre, vilket jag tycker är skönare för handhållet. Det är en rätt liten grej, men många bäckar små.
 11. Testa Handbrake. Sjukt bra komprimeringsprogram för amatörer. Finns bra med inställningar så du kan välja hur mycket/lite du vill förlora i kvalité för att gå ned i storlek. HandBrake: Downloads
 12. Hej! Har stött på ett problem jag inte lyckas lösa. Har jobbat med DaVinci ett tag, och har genom XMLs skickat projekt mellan Premiere och DaVinci. Det är bara ett projekt jag har jobbat med som har haft detta problem. När jag har jobbat klart i DaVinci och försöker importera XMLen till Premiere får jag bara ett felmeddelande där det står "The project could not be loaded, it may be damaged or contain outdated elements". Har kollat igenom filerna som kommer med XMLen, och de ser ut som de alltid brukar göra. I Premiere på en annan dator får jag ett helt annat felmeddelande. Någon som upplevt samma problem och vet hur det kan lösas? Viktigt att det är just Premiere det tankas in i.
 13. Regissör är ett väldigt luddigt begrepp överhuvudtaget. Det finns så många olika typer. Det finns regissörer som bara vill stå för personregi, men det finns också sådana som knappt ger sin fotograf något annat att göra än att trycka på rec. Det är samma med regissörer för animation. Vissa styr animationerna, vissa styr bara röstskådespeleriet och vissa styr allt. Det beror helt enkelt på vilken typ av regissör man är.
 14. Det kan vara lite olika vem det är man ska kontakta. Oftast framgår det ganska tydligt av deras jobbtitel, men är man osäker kan man alltid maila/ringa och kolla vem det är man ska prata med. En bra första kontakt är att kolla intresse först. Skriv ett mail där du presenterar dig själv väldigt kort. Håll dig till det som är viktigt för dem att veta. Sedan frågar du helt enkelt om de är intresserade av att kolla på några programidéer du har. Skicka inte hela idén direkt, utan skicka något slags synopsis eller några rader om programmet som får upp deras intresse. Får du inget svar har du antingen hamnat i spam, eller så är de inte intresserade. Det går alltid att följa upp. Är de intresserade kommer de att höra av sig igen. Lycka till!
 15. Det brukar fungera bra. Jag har aldrig tagit bort replikerna helt från ett manus, men jag har valt att inte visa replikerna för skådespelarna, och från min erfarenhet fungerar det bäst :)
 16. Finns flera olika sätt att göra detta. Det bästa hade egentligen varit om du flyttat micken så lite som möjligt, eller i alla fall set till så att "avståndet" på ljudet ändrade sig så lite som möjligt. Nu har jag inte gjort jättemycket ljud förut, men av det lilla jag har gjort har jag konstaterat att ljudmatta är en väldigt bra grej. Jag brukar lägga en ljudmatta under hela scenen (Satsa på att göra en egen. Förinspelade på internet är sällan bra) för att täcka lite brus och sådant. Sedan lägger jag in ljudet i något ljudprogram och tar bort så mycket brus och bakgrundsljud som möjligt utan att det påverkar dialogen för mycket. Efter det beror det helt på vad du vill göra med soundet på din dialog. Oftast brukar det vara bra att "smutsa" ned ljudet lite. Helt enkelt att få det att låta mindre inspelat. Sedan funderar jag på hur akustiken lät i rummet vi spelade in i. Oftast har jag tagit referensljud från inspelningsplatsen som jag kan lyssna på efteråt. Jag försöker att passa akustiken på den inspelade dialogen till rummet och tar bort höga/låga frekvenser för att få till den riktigt akustiska känslan. Någon gång har jag till och med spelat upp dialogen hur en högtalare i ett rum med liknande akustik som rummet på inspelningsplatsen. Det har fungerat ibland. Det var ungefär de tipsen jag hade. Hoppas det gav dig något.
 17. Du behöver egentligen inte skriva ditt manus utan repliker, av min erfarenhet gör det bara att det blir svårare att hålla koll. De gånger jag har jobbat med improvisation som har blivit bra, har jag först skrivit ett manus med dialog så att JAG vet vad jag vill ha ut av scenen. Sedan kan man köra improvisation med skådespelarna, men jag tror inte att du bör göra det vid första inspelningstillfället. Mitt tips skulle vara att ge skådespelarna ett eller flera träningstillfällen där du ger regi utan att ge repliker. Berätta bara för skådespelarna vad de har för varsitt mål i scenen och se vart de tar den. Det kan även vara en bra övning för ditt manus. Jag upplever att man kan få bra idéer från skådespelarnas improvisationer, och att man lär sig väldigt mycket om karaktärerna och kan bygga ännu mer regi baserat på improvisationerna. Sedan får man se vad man har fått fram. Det kan hända att du går tillbaka till ursprungsmanuset, gör en hybrid mellan manus/improv eller kanske rentav kör scenen på total improv. Det enda du absolut inte borde göra är att träffa skådespelarna på inspelningsplats, ge ett scenario, slå på kameran och säg "Improvisera!". Det kommer garanterat inte gå bra.
 18. Nu har ni skrivit fem inlägg som lätt skulle kunna vara ett eller max två inlägg. Det är spam, och det är jag ganska säker på att Voodoofilm har någon slags regel mot. MEN! Jag ska ge er feedback på filmen. Klar förbättring sedan förra filmen rent tekniskt, men som jag har förstått det var det inte ni som stod för den tekniska delen. Regin är också förbättrad sedan sist, men lämnar fortfarande en hel del att önska. Blev helt klart överraskad av skriket i början, det var snyggt. Titles var också snygga och gav rätt känsla för filmen. Inledningen var tråkig. Och för lång. Känns som att en hel del shots bara är där för att de är "snygga" och inte för att de berättar något för oss som tittar på filmen. Självklart ska man ha snygga klipp, men då ska man helst se till att de tillföra något rent berättarmässigt också. Tänker framförallt på vissa av bilscenerna. Sedan måste man inte visa när mannen går hela vägen från bilen till dörren. Med rätt klippning kan man få det mycket kortare, utan att bryta illusionen för tittaren. Då föredrar i alla fall jag en likadan klippning som när han hämtar sina grejer i bilen. Fotot hade ingen tydlig stil, och det gör det väldigt spretigt. För mig blir jag påmind om att det inte är en film jag tittar på, mycket på grund av fotot. Ajjabajja på automatiska inställningar. Vissa klipp var alldeles för stilla för min smak, med tanke på att både filmen, och många andra klipp hade ett visst tempo och en stil som nog kräver mer rörelse. Ljudet var inte särskilt bra. Ihåligt och alldeles för uppenbart inspelat. Allt ljud i film är självklart inspelat på ett eller annat sätt, men utmaningen ligger i att inte påminna oss tittare om det. Jag kan tycka ibland att det är svårt att skilja på vad som beror på dålig regi och vad som beror på dåligt skådespel, kanske för att jag själv inte är regissör. Det kan också vara ett manusfel, men jag kände inte karaktärerna alls. Jag tyckte inte kvinnan gav ett särskilt galet intryck, vilket jag antar att ni var ute efter. Visst, hon gjorde sjuka grejer, men för mig är det en skillnad på handlingar och förmedlande av känslor. Antingen är det ni som regissörer som inte förmedlat karaktären på ett sätt som skådespelaren kan ta till sig, manuset ger inte karaktären några tydliga anledningar till att handla och uppföra sig på ett visst sätt eller så är det helt enkelt en dålig skådespelare. Jag har svårt att avgöra. Jag fick heller ingen tydlig bild av vems värld vi befann oss i. Mannens eller kvinnans? Jag förstår vad ni är ute efter att uppnå. Ni vill antagligen förvirra tittaren och få oss genuint intresserade av vad som faktiskt hände. Mig tappar ni i alla fall bort någonstans i slutet av filmen, helt enkelt för att ni inte lyckats göra mig tillräckligt engagerad för att bry mig. Jag tror att det beror på att jag inte får någon bild alls av vad någon av de två karaktärerna har för motiv. Mannen beter sig väldigt underligt och då trodde jag direkt att han hade ett som han skulle kunna uppnå med hjälp av att bo i det huset, men så var det ju uppenbarligen inte. Vad kvinnan har för motiv för att slakta mannen (Slaktar hon fler människor också? Eller är just denna mannen hennes mål? Otydligt.) förstår jag inte heller. Är hon bara rent galen? Då tycker jag att hennes vinst i att döda honom ska förmedlas på något sätt. Jag tyckte inte att filmen var särskilt tilltalande, och det beror inte på genren då jag tycker om psykologisk skräck. Men det jag blev imponerad över och som jag absolut tycker att ni ska ta med er, är er utveckling som filmskapare. Det var ett stort steg ni tog mellan era två filmer.
 19. Det beror mer på förhållanden som ljudet ska tas upp i, än typen av film du ska spela in i. Allt som oftast kör vi det mesta in i en Zoom H4. Vad som finns i andra änden beror helt på vad/var vi spelar in. Sedan tål det att tänkas på hur ljudet ska låta i den färdiga produkten innan du väljer hur du ska spela in det. Finns tyvärr inget universellt svar på vad som är bäst under reklaminspelningar. En bom-mick jag kan tipsa om är Röde NTG-2. Klyschigt men sant. Billig som fan och sjukt bra kvalité för pengarna.
 20. Ja, du hade svaret själv. Jag har bara hört om det här, så det är väl det enda jag kan bekräfta. Kolla om det går att stänga av den "förbättrande" funktionen. Annars finns det väl inte så mycket annat man kan göra.
 21. Även om jag inte skriver särskilt ofta på forumet (Och när jag väl gör det, gör jag det oftast i mitt produktionsbolags namn) så följer jag aktiviteten, då främst i "Kolla min film!" och "Kolla mitt manus!". Jag kan direkt säga att jag inte har något emot dig personligen, och det tror jag inte att andra har heller. Däremot kan jag tänka mig att det blir väldigt frustrerande för människor som försöker hjälpa dig, som t.ex. Désirée, eftersom du ofta är spydig tillbaka. Ett tips till dig är att tänka över ordentligt innan du gör saker som att namedroppa, påstå att du har stora filmprojekt på gång utan några egentliga bevis för det samt ställa frågor som du kan få svar på genom en enkel Google-sökning. Detta är ett beteende som garanterat kommer väcka irritation var du än vänder dig.
 22. Har hört mycket bra om mpeg (MPEG Production - MPEG Production) för pressning av DVD och BD. Både duktiga och prisvärda. Har inte varit i direkt kontakt med dem själv, men har jobbat i filmprojekt som pressat just där. Skickar ett PM till dig också.
 23. H.264 fungerar, som FelixWallsten säger, väldigt bra. Speciellt för internet. De förinställda Vimeo- och YouTube-exporterna är skit. Dra ut en H.264, lägg det på en bra bitrate, men inte allt för hög, för Vimeo och speciellt YouTube komprimerar det rätt hårt. För en högupplöst fil i bästa kvalité är ProRes det absolut bästa enligt mig.
×
×
 • Create New...