Jump to content

Stene

Members
 • Posts

  42
 • Joined

Everything posted by Stene

 1. Hej! Det är flera år sen jag använde Encore, men nu skulle jag behöva fnirpa ihop en enkel DVD med en enkel meny: Visa scen 1 Visa scen 2 . . Visa scen 5 Visa alla scenerna ...men jag kommer ta mej 1000 inte ihåg hur man gjorde! Alla tutorials petar sej snigelsakta igenom detalj efter detalj som om livet vore oändligt, men klockan på väggen säger att det är i högsta grad ändligt. En snabbuppfräschning i Encore, med kortahuggna telegrafikommandon, är vad jag trängtar efter. Förslag på enklare/snabbare DVD-menyprogram? Jag kollade på DVD-Styler (http://www.dvdstyler.org/en/), men ... rörigt, rörigt. /Stene
 2. Av praktiska skäl har en dialog spelats in i studio (hårt dämpad). Det filmade materialet är däremot taget utomhus (i ganska gles barrskog). Jag har testat att skapa en 'skogsakustik' genom att lägga multipla reflexioner (motsvarande många trädstammar), men det låter inte naturligt. Hur låter det då i skogen? Dags för inspelningsprov: en person som sjunger i skogen på olika avstånd från mikrofonen. 0s.mp3 mygga i dämpad studio 1meter.mp3 mygga på 1m avstånd i skog 5meter.mp3 mygga på 5m avstånd i skog 10meter.mp3 mygga på 10m avstånd i skog 25meter.mp3 mygga på 25m avstånd i skog Så min fråga är: hur bearbetar man studioljudet 0s.mp3 för att få en klang som motsvarar att sångaren står i skogen på 10 m avstånd? Ett sätt vore ju att spela upp studioljudet i en högtalare i skogen, på 10 m avstånd från en mikrofon, som spelar in det hela.... 0s.mp3 1meter.mp3 5meter.mp3 10meter.mp3 25meter.mp3
 3. Ibland behöver man påfyllning med nya infall, idéer och varianter. När de bildlösningar man klämmer fram känns triviala, utslitna och långtråkiga. När man känner att det bara är en rak linje man tänker på när huvudpersonen ska förflytta sig från A till B (fast man ju egentligen vet att berättelsen skulle vinna på att följa andra, slingrigare vägar). Vad jag söker är naturligtvis inte färdiga lösningar för mitt epos, men tips om inspirerande filmer, facklitteratur mm. (Utbildning vore nog inte så dumt, men det är liksom inte läge för det just nu.) Så personen P ska gå genom en skog för att komma fram till ett mål. P är på sin vakt, lite ängslig, men ändå nyfiken. Skogen är okänd, både vild och vacker. Hans upplevelse av skogen är viktig. Kan ni komma på några inspirerande filmexempel på en sådan vandring?
 4. 1. Jag skulle nog säga att man i de flesta avseenden bör bemöta en barnskådespelare på samma sätt som en vuxen: med allvar och respekt. Om du hittat en 6-åring som verkligen VILL delta så är det viktigt att hantera det intresset lika seriöst som för en vuxen skådespelare. Och det där med att bli arg är sällan en bra hantering av ett problem, oavsett personens ålder. Försök istället genomskåda varför personen gör som den gör: Är hen nervös, trött, hungrig? Då kan du bättre hantera situationen än genom att skrika "Jamen, skärp dej nu för tusan" 2. Att ge repliker kan vara bra för att komma igång, men ännu viktigare är att se hur barnet förmår att leva sig in i rollen med tonfall, mimik och kroppsspråk. Det barnet saknar av skådespelarerfarenhet kan vägas upp av otvungenhet och spontanitet. Ofta kan det vara bättre att skissa en situation och låta barnet utforma egna repliker till detta, snarare än att ge exakta repliker.
 5. Tack Max, nu fungerar det!
 6. Behöver göra detaljretusch på en kort närbildssekvens av ett ansikte. Lätt som en plätt i Photoshop om det vore en stillbild. Men mina försök att - Exportera sekvensen ur Premiere - Importera den i Photoshop - göra retuschen - Exportera sekvensen ur Photoshop - Importera den i Premiere ger fel proportioner på bilden. Hur bör jag göra? Använda After Effects istället för Photoshop? (CS 5, sekvensen en DV AVI PAL widescreen 720x576 16:9)
 7. WinDV är en enkel & gratis liten applikation för detta ändamål. En EXE-fil på bara 94 kB, som körs direkt utan att behöva installeras. Hämtas på http://windv.mourek.cz/
 8. I Grängesberg finns gamla industrihus i ett avspärrat område (rasrisk). Apropå postapokalyptisk så letar jag själv efter ett sånt område i mellansverige: Känsla av stenöken med knappt skönjbara husrester, sönderbombat, eroderat.
 9. Det är som du säger ett väldigt enkelt program, utan inställningsmöjligheter, det lagrar med de värden på upplösning, bitrate mm som originalet har. Detta ser jag inte som nån nackdel: oftast konverterar jag den lagrade filen till det filformat jag egentligen vill ha och DÅ gör jag de inställningar som behövs.
 10. Jag har med framgång använt gratisprogrammet StreamTransport (http://www.streamtransport.com/). Funkar för YouTube, MySpace etc och t.o.m. för svtPlay.
 11. Det funkar inte att för mej att via Firewire exportera till Tape med Premiere CS5, får ingen bild till bandet, bara ljud. Detta fungerade bra i CS3. Har nån annan fått detta problem? Och hittat nån lösning? Win 7, 64 bit Intel i5, 8 Gbyte RAM Premiere Pro CS5 Canon HV20
 12. Bifogar en Word-fil som jag använt ibland. DVD-omslag_Rev01.rtf
 13. Tja, repliken må finnas i Robocop, men går filmhistoriskt längre bakåt än så: That's all folks! is the catchphrase on the banner shown at the end of Looney Tunes cartoons. The phrase was first used at the end of a 1930 Warner Bros. Looney Tunes cartoon and was spoken by the character Bosko. This appears to have been a development of the earlier line 'So long, folks!', which had been used in 1929 Bosko cartoon. The Looney Tunes lines may have been influenced by a British cartoon from 1926 in the Jerry The Troublesome Tyke series. This ended with 'And That's All!'. Many other characters have uttered the line since, in both the Looney Tunes and Merrie Melodies series. Notable amongst these was Porky Pig. His stuttered 'Th-th-th-that's all folks!' is the best remembered version of the line. The voice behind many of these characters, including Porky Pig, was Mel Blanc - probably the best-known voice actor and the person who virtually invented that medium. His grave marker includes what has become one of the best-known of all epitaphs - 'That's All Folks',
 14. Ett enkelt sätt att åstadkomma en linje som kryper fram på en karta är följande: 1. starta ett ritprogram och öppna en bild på önskad karta 2. starta ett screen recorderprogram och börja spela in allt som sker på skärmen 3. rita nu i ritprogrammet på frihand en linje på kartan längs färdvägen. jobba långsamt och noga 4. när du ritat klart, stoppa screen recorderprogrammet och spara inspelningen som en AVI-fil 5. öppna in AVI-filen i ditt videoredigeringsprogram. justera till önskad hastighet på den rörliga linjen lämpliga gratis screen recorderprogram är tex CamStudio (http://camstudio.org/) eller FreeScreenRecorder (http://www.nbxsoft.com/screen-recorder.php)
 15. Vid Capture i Premiere Pro kan man lägga till olika metadata. De flesta av dessa sparas bara i projektfilen, men två sparas i AVI-filen (LongNote samt Tape). Finns det nån programvara som gör det möjligt att se dessa två metadatafält i Utforskaren? (på samma sätt som man kan se MP3-metadata tex. bitrate, genre mm)
 16. Hej! när man gjort Capture på sitt inspelade material, så står man där med en eller flera AVI-filer, som kan innehålla flera scener med alternativa tagningar. Finns det nån etablerad konvention kring hur man bäst namnger dessa filer? Jag tänker mej nåt i stil med 2009-07-22_FilmensArbetsnamn_Tape05_Scen40,17,23,25.avi Stene
 17. En 1000 Watt halogenlampa kan på nära håll (några decimeter) få en tändsticka att efter några sekunder antändas av värmestrålningen. Strålkastaren ger ju samtidigt belysning till filmningen... Men se till att skärma av med skyddsplåtar så att inte kameran värms upp!
 18. För att bestämma den optiska mittpunkten (på engelska ofta kallad Nodal Point eller Entrance Pupil) behöver du en rigg där du kan förskjuta kameran i sidled och längs den optiska axeln. Metoden beskriv bla. i denna länk: http://www.vrphotography.com/data/pages/techtutorials/technotes/nodalptalign-tn.html Observera att den optiska mittpunkten flyttar sej längs den optiska axeln då man ändrar brännvidden (zoom eller tillsats).
 19. Tack för länken Rogge, precis vad jag behöver!
 20. Jag har ett stativ Velbon C-600 med oljedämpat videohuvud PH-368, som jag är mycket nöjd med. Har dessutom byggt en enkel SteadyCam där jag skulle vilja ha ett Quick Shoe-fäste samma som på Velbonstativet. Då skulle jag smidigt kunna flytta kameran mellan dessa båda stativ. Har nån provat att tillverka ett sånt Quick Shoe-fäste? (se bifogad bild) Eller finns det att köpa nånstans?
 21. En backdrop kan användas som bakgrund vid fotografering/filmning. Och resultatet av den första instruktionsfilmen visas om man följer länken högst upp på filmsidan, dvs denna: http://www.dvcreators.net/mai/backdrop/backdrop2.html
 22. Länken till Historiska Världars forum var toppenbra! Tack Fürni !
 23. Det jag är ute efter är kläder med riktigt hårt slitage, blekta, tunnslitna och flammiga. Cementblandare låter som en intressant idé. Ska man köra dem med sand och stenar i blandaren?
 24. Har nån tips på hur man behandlar kläder (vadmal och lin) så att de ser mångårigt slitna ut? Kemikalier, mekanisk bearbetning? Att leta på loppmarknader etc är inte inte rätt väg, där är kläderna för moderna (och inte tillräckligt slitna!) Tacksam för tips!
×
×
 • Create New...