Jump to content

Qbrik

Members
 • Posts

  17
 • Joined

Everything posted by Qbrik

 1. Den tydligaste normfunktionen jag kan komma på i en film är båtuthyraren i Gökboet. Han är lite som en åskådare och reagerar som vi/publiken när han träffar galningarna. Syftet är ju att skapa trovärdighet i att alla är inte galna. Sedan finns det större roller som har sådana funktioner integrerade i själva karaktären, som Hugh Grants galne rumskompis i Notting Hill. Men där har man vänt på det så att Hugh Grant ska framstå mer normal och därmed ge trovärdighet till att han kan få Julia Roberts.
 2. Qbrik

  Stumthriller

  Jag tycker du börjar lite i fel ände. Låt istället din idé/berättelse avgöra om det ska bli en "stumfilm". Format och teknik ska serva berättelsen inte tvärtom. Och att skjuta på super-8 är ingen bra idé. Det kommer bara kosta en massa pengar och bli krångligt. Andvänd DV-teknik och skapa en känsla av super8.
 3. Det är inget konstigt eller otrovärdigt med detta. Det enda problemet är väl snarare hur man raderar någons minne och sedan manipulerar till att mörda sin egen bror och dessutom göra en medveten om det hela... Där har du en nöt att knäcka!
 4. Den skulle nog funka som en scen ur Jim Jarmusch "Coffee and Cigarettes". Jag vet inte om du har sett den, men den påminner mycket om ditt upplägg och tema. Själv tycker jag det är en överskattad film. Jag har lite svårt för grabb-jargong-filmer. Ditt manus är bra skrivet (kanske en aning långa scenanvisningar enl. mitt tycke) men dialogen är rolig och framhäver karaktärerna väl. Men sen blir det inget mer än en just en grabbig jargong. Och det var ju lite det du var ute efter. Så det är väl bara att gratulera. ;-)
 5. Läs andras manus här på forumet. Det är inspirerande.
 6. Nej, jag har inte sett att man kan låsa stycken. Ska kika på det. Tack!
 7. Vem sa något om en kamera? En kamera för varje frame var det, sedan skapade datorer nya frames där i mellan... coolt va?
 8. Det låter som bullet-time som dom använde sig av i Matrix. Alltså chromakey compat med ett slowmo-lager och ett fastmo-lager.
 9. Jag använder MS Word när jag skriver men är ganska petig när det gäller format och läsupplevelse. Därför gör jag alltid en pdf av slutversionen som låser formateringen. Jag gillar inte när ord och rader ofrivilligt halkar över till nästa sida, det stör läsupplevelsen. När det gäller miljön så fick jag också samma bild i huvudet. Jag tror det är Gamla stan, där finns många tobaksaffärer och konstgallerier. Författaren själv beskriver det bara med "...en liten cigarrbutik vid en bakgata."
 10. Håller med dig gorse, Söderberg var en mästare på skildra den enkla vardagen. Trots att novellen skrevs för över hundra år sedan så funkar den lika bra idag tycker jag. Det var mest språket som som var annorlunda. Du vet "Ni" istället för "Du" och det där... Om jag minns rätt så säger upphovsrättslagen att verket blir "fritt" sjuttio år efter författarens död. Söderberg är nog en av de killarna tror jag. Men jag har heller inga planer på att göra filmen. -Jag tycker mest om att sitta här, vid datorn och skriva, skriva alla dessa manus... (doh!)
 11. Läste för ett par år sedan en kortnovell av Hjalmar Söderberg som jag blev sugen på att adaptera till en kortfilm. Utmaningen var att göra den så kort som möjligt. Jag tror den slutade på 3-4 min och handlar om hur mycket vi kan påverkas av bara ett litet möte. Nu när jag läste om den med lite distans så kändes den kanske lite väl sentimental om jag får säga det själv. Vore kul och höra vad ni andra tycker... Tuschteckningen v3.pdf
 12. Hmm.. abstrakt, svårt att hänga med all symbolik. Kanske för att jag inte har läst "Den sista pärlan" av HC Andersen, vad vet jag. Men att visa den texten på mjölkpaketet går bort, den är alldeles för lång. Ingen skulle orka läsa den. Annars gillar jag bildspråket, det är poetiskt och suggestivt. Problemet är dialogen. Den är bara utfyllnad och leder ingen vart. Sen är det lite för många karaktärer som inte fyller ngn funktion. Jag tycker du ska satsa på det visuella. Kanske tom slopa dialogen helt. Fundera på det. Jag tror den skulle funka att bara berätta i bilder. Det kan bli en intressant konstfilm.
 13. Kan bli coolt att köra med skakig handkamera som "Blair witch project", det kändes lite så, samma stämning... Annars kändes det mer som en spökfilm än en film om UE. Du får nog ta och bestämma hur du vill ha det där... Men som det ser ut nu tycker jag att du kan stryka UE-förklaringen i början. Även första scenen där det snackas om vilken utrustning de ska ha med, det blir bara tjatigt. Gå direkt till skogen på väg till fabriken, där kan dom kort kommentera utrustningen. Sen kommer den stora frågan; Var det ett spöke eller? Vad gör han där, och vad har hänt honom??? Du får nog ge oss lite mer.
 14. http://www.voodoofilm.org/forum/showthread.php?t=192
 15. Om du ska zooma och glida över stillbilder till musik så är premiere pro att föredra. Mycket likt AE att sätta keyframes förutom att den gör allt i realtid. Även med högupplösta bilder (upp till 4000 pixlar). Men om du måste köra AE så ställ om "audio preview" i preferences, den står på 8 sek. default. Ställ in ljudkvalliten på samma som ljudfilen, helst 22kh 8b mono för snabbheten. snabbkommando: (0) = ram preview (,) = audio preview.
 16. Störtskön karaktär!! Han är så psyko så det blir bara roligt. Jag tycker det var riktigt bra manus. Gillar verkligen den svarta humorn .. "Du har sålt din sista deodorant!" *ler* skitbra! Det enda jag inte hajar riktigt är köks- och sopptippscenen. Måste han göra/sälja deo efter att han dödat försäljaren? Det blir lite för mycket tror jag... själv hade jag nog strykigt de scenerna och gått direkt från mordet till psykologen och sen avsluta med "Tycker du att jag luktar illa?" Det blir lite mer "punchy ending" och lämnar slutet mer öppet, (ska han döda psykologen också??). Bra jobbat!!
×
×
 • Create New...