Jump to content

tomgrejs

Members
 • Posts

  546
 • Joined

Personlig information

Filmskapande

 • Influences
  Blockbusters
 • Gear
  CS4

tomgrejs's Achievements

Proficient

Proficient (10/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

10

Reputation

 1. Håller med Tollin. Ta en funderare innan du skaffar LED. Inte ens de dyra är bra. Har jobbat med massor av olika märken och kvalitéer. Nästan alla har problem med färgtemperaturen. Även om det står 6500K så är det lik förbannat helt olika färger på dom. Har köpt en LED, och gör aldrig om det. Den går inte att använda.. Lysrör.
 2. Jag har 2 st Dell Ultasharp U2713H. Riktigt bra skärmar för videoredigering och VFX! Kommer fabrikskalibrerade och är mycket enkla att kalibrera med Eye1/I1. Jag personligen tycker det är stor fördel med 2550x1440 upplösning på skärmen som visar bilden också. Då kan man alltid köra 2k och 1080 i full skala och se ifall bilden är skarp. Det är enkelt att fixa med effekter i full upplösning och ändå ha arbetsyta runt bilden. Och den andra skärmen rymmer lagomt timeline och alla mindre fönster.
 3. Två SSD kan vara bra, en för program och en för cache/export. Men det är helt onödigt att köpa SSD-diskar till materialet. Vanliga 7200rpm HDD duger mer än väl! Har gjort otaliga tester och skillnaden i hastighet är knappt märkbar när du håller på med stora video-filer. Det rör sig om någon sekund bara. Håller du på med mindre filer kan du kanske se märkbar skillnad på SSD/HDD. Googla på tester så får du se. :)
 4. mpeg streamclip gratis, finns på deras hemsida: Squared 5 - MPEG Streamclip video converter for Mac and Windows
 5. Jag har hört precis samma sak, fast tvärt om. Mac strular jämt. Och gör det inte det, så klarar den inte ens av att redigera h264 filer native, utan alla filer måste först konverteras till prores för att systemet ens ska orka spela upp. är det ett smidigt workflow? final cut7 är också rätt förgånget så det är inte längre är en fördel. har man en bra dator och premiere så slipper man använda prores över huvud taget. kvalitén är inte överlägsen. bitar gör skillnanden. det är inte så stor skillnad på operativsystemen idag som det var för 6-7 år sedan. men gillar man apple så kan det vara svårare att inse.
 6. http://www.youtube.com/watch?v=GzUksIhBX6w Synopsis: Göran har köpt på sig ett aldeles för stort lager av toalettborstar som han nu måste sälja för att ha råd till hyran. Lämna gärna en kommentar på filmens Youtube-sida och betygsätt på Imdb-sidan! Filmad under 5 dagar i Rättvik, Dalarna med Canon 7D och 17-55. Allt on location med en kameralampa och två redheads. Annars allt naturligt ljus. Klippt i Final Cut, gradeat i Adobe After Effects. Manus/Regi/Klipp/Producent: Kristian Solin Exekutiv Producent: Daniel Wallentin Foto/Grade: Tom Grejs Ljud/FAD: Moa Waldén Mask/Kostym: Cajsa Jackson Musik: Luke Corradine Några bilder från inspelningen: Cleaner 2000 -Ny kortfilm » Lineup Film -
 7. Hej Jag vill bara poäntera; I mitt förslag får han en dator och två skärmar för ca 50.000:- och det är vad jag skulle ha kollat på om jag hade den budgeten. Klart det går att få det billigare. Det går det alltid. 2st grafikkost är bättre än 1. Pablo skrev i sitt inlägg att han kommer mestadels arbeta med 3D och AE, inte PP och AE. Därför ska han använda två. och med tanke på kalibern på datorn han sätter ihop så är nog två att föredra. Dock har jag inte gjort någon efterforskning alls, och det finns säkert bättre än 580. Jag tog det bara för att jag vet att det är bra. Han efterfrågade väl en rejäl dator. Den är inte alls dålig den jag har plockat ihop. Eller? Och han får också en dator och två skärmar för 50.000:- i mitt förslag. Har du ens kollat igenom det? Skulle jag köpt en dator för 50.000 skulle jag defenetivt sata på vattenkylning. Det är tyst! och kyler bra. Sen vil jag inte att datorn ska gå varm och överhetta, då den komme rjobba med mas belastning... Kostar inte speciellt mycket med tanke på den totala budgeten heller. :) Okej. spara in pengar på en billigare låda och moderkort. Men det är ändå 2-3.000:- vi snackar om. Ingenting i samanhanget, och när jag satte in mina datordelar i Enermax Power Supply Calculator (ett test för att se hur många watt agget ska vara på) fick jag rekomenderat 1100w. Så jag ser inte hur ett 1200 kan vara överdrivet. Speciellt inte med tanke på att de blir sämre med åren.... Håller med om att AEs network render inte är den bästa. Så kör på en dator. VIll du ha ännu mer kräm an du kolla på moderkort som kan ha två processorer och 4 grafikkort också. tex. WEBHALLEN.com - EVGA Classified SR-2 - E-ATX / Intel 5520 / Dual Xeon / DDR3
 8. drygt med tre datorer? med den budgeten hade jag tittat på något liknande: Kundvagn - filmredigering - Inet.se 2st 580 grafikkort 8x8 gb ram 2011 sockel Core i7 3900 4x 2tb sata hdd 250gb ssd vattenkylning 2st 27tums ips skärmar lite snabbt ihopplockat... finns säkert bättre grafikkortslösningar osv i den prisklassen om man kollar runt lite.
 9. Jag arbetar ungefär lika mycket med båda. Men ska jag köpa en dator just nu blir det nog en PC. Därför att den är avsevärt mycket billigare än Mac. Bara att kolla på prisjakt.nu -Du får betala nära dubbelt för att få samma prestanda på en Mac som en PC. Sen håller jag med Tolin, idag kraschar sällan datorer. Om dom gör det är det fel på datorn, oavsett OS och komponenter. Så valet faller då på filformat och redigeringsporgram. Idag är Adobes Premiere Pro inte heller sämre än Final Cut. De är likvärdiga och funkar till både PC och Mac tex.. Så välj det du tycker är roligast och smidigast att använda utifrån dina erferenheter och behov. För mig är det roligare att ha mer prestanda för pengarna.
 10. En enkel sökning på google gav flera kameror som kan vara intressanta för dig. bla. Panasonic HDC-TM90 Camcorder Review - CamcorderInfo.com vet dock inget om prisklassen. kom ihåg att det inte bara är upplösningen som avgör hur bra bilden blir. optiken på kameran är minst lika viktig. många dslr med stillbildsoptik kan tex förstoras upp från 1280/60p-1920/60p utan märkbar skillnad. kanske med bättre bild än en vanlig videokamera. för oavsett kamera har du ju alltid en rigg för att få det stabilare när du åker skidor. och gärna vidvinkel för att få en mindre skakig bild.
 11. konvertera de filerna som krånglar vid exporten till något lättsammare. tex om det är go pros h264klipp som inte funkar. konvertera det till quicktime och byt ut "replace" klippet i premiere sen.
 12. Glöm Final Cut 7. Det är ett gammalt program som inte updateras längre och VAR det enda redigeringsprogrammet till Mac. Final Cut X är det nya som kommer att gälla i framtiden. Det kommer strax ut en ny uppdatering till det också som kommer introducera alla funktioner som det hittills saknat från sjuan. Så passa på att lär dig X medans det inte är fullt utvecklat. Dvs. det är enklare och användarvänligare än sjuan om man kommer från imovie. Du kommer inte ångra dig om ett par år. :)
 13. Grymt jobbat! Att bara få ihop en färdig film är en eloge, speciellt när den är så här lång. Tycker många här har klankat ner helt onödigt på din film, och det är troligen i brist på självförtoende hos sig själva. För varje negativ sak man har att säga finns alltid en positiv. Sen måste man alltid se vart man ska utgå ifrån när man ger negativ kritik. Jag kan ju säga till de som klankat ner aldeles för mycket. Gör det bättre själva då!.. Jag blev riktigt less på att läsa all kritik, och det är inte det minsta konstruktivt och kommer hjälpa nordahlaren göra bättre filmer, -om man inte samtidigt kan lyfta fram de bra sakerna! Och det kan man, speciellt om det här är din första film! Jag tycker fotot är riktigt schysst. Kompositoner och vinklar. Det är handkamera som gör det lite mer levande. Och jag gillar att ni utnyttjar det och rör mycket på er. Det är snyggt gradeat, inte för kontrastigt som många lätt gör det. Sådespelarna är helt okej. Jag förstår vad de menar och känner. Musiken är passande och förmedlar känslor. Det är snyggt klippt, med bilder som berättar och för handlingen frammåt. Det är en av de bättre filmerna jag sett i år. Riktigt schysst i sin helhet. Möjligtvis att ni kan korta ner några scener och göra den lite tajtare. Det spelar ingen roll på längden om ni ska skicka den till festivaler, då 30 min är maxgränsen på de flesta. Och ni kan fortfarande kalla det för en novellfilm fast ni gör den kortare. Lägg upp den på voodoofilms kortfilmsavdelning! Skicka den till massor av festivaler. Grymt jobbat! Ser fram emot fler filmer från dig i framtiden!!
 14. vet inte bästa eller enklaste sättet i fcp, då det toligtvis inte är så enkelt i ett klippprogram. men om du har tillgång till ett compositingprogram tex adobe after effects kan du enkelt animera några masker över en solid eller liknande bild. blanda ihop det med originalet sen. :)
 15. vad vill du få ut av ditt filmskapande? både nu med de filmer du hålle rpå med och har gjort,, samt vad vill du göra i framtiden?
×
×
 • Create New...