Jump to content

Norbert

Members
 • Posts

  2,282
 • Joined

 • Days Won

  4

Everything posted by Norbert

 1. 99 stycken besvarade enkäten varav 75 besvarade alla frågor. Målet var 100 svar, så uppslutningen var riktigt bra. Rätt svar på blindtestet, d v s, bilden som hade producerats med Blender, var... (*trumvirvel*)....... bild X! Blindtestet slutade oavgjort. Hälften gissade fel och den andra hälften gissade rätt. Här har jag kompilerat svaren i diagram för den som är intresserad: http://lantis.myownb3.com/blindtest/diagram.html
 2. Hej, några av er kanske kommer ihåg mig från förr i tiden. Jag är tillbaka och skulle behöva er hjälp med en sak. Jag skriver mitt examensarbete på Högskolan i Gävle om chroma keying och compositing och skulle uppskatta om du vill ta ca 10 minuter för att svara på totalt åtta frågor angående programvaror för chroma keying och compositing. Enkäten inleds med sju frågor angående ditt förhållande till olika programvaror. Enkäten avslutas med att du granskar två bilder, som har postproducerats med hjälp av antingen Adobe After Effects (kommersiellt) eller Blender (gratis), för att gissa vilken som är vilken. Länk till enkät: http://www.surveymonkey.com/s/V9PT22T Tack på förhand!
 3. Jag sitter med CS3, så vad jag har att önska har säkert redan fixats i CS4 eller CS5. Om så inte är fallet så önskar jag: - Att man kunde välja flera klipp i projektfönstret och ta bort frame blending på dem samtidigt istället för att behöva gå igenom och göra det för varje klipp, eller att man kan kryssa i nån slags "default frame blending" on/off innan klippen importeras. - En till sak jag har önskat många gånger är att kunna unlinka ljudet från bilden på flera klipp samtidigt på timelinen. Alltså, markera önskade klipp med en bounding box, högerklicka på vilket som helst och välja Unlink. - Bättre färgkorrigeringsverktyg skulle jag också önska. 3-way CC skulle jag gärna vilja se lite utveckling på så att den fungerar mer som Coloristas färghjul. Exempelvis får shadows-hjulet börja påverka midtones och highlights mer och mer ju längre utåt kanten man drar det. I CS3 är tonomfånget på varje enskilt hjul väldigt strikt. Försökte själv trixa med tonomfånget men fick aldrig till det. - Luma curves och RGB curves skulle må bra av att designas om för att se lite mer ut som i Photoshop eller AE. De är så små att det är svårt att göra precisionsarbete på kurvorna. Helst ser jag ett sammanslaget Curves-verktyg som går att skifta mellan Luma, R, G och B. - Det skulle inte skada om man med hue/saturation kunde välja vilken färg man vill mätta eller tona ner, alternativt en "color slider" där man får välja det färgområde som ska påverkas, som i AE. - Stöd för video från Canon 5D/7D/550D som tolkar den skumt mappade kontrasten på rätt sätt istället för att klippa bort all information utanför 16-235. Jag tycker mig ha läst att CS5 har stöd för dessa kameror, men jag har inte läst något om hur det hanterar kontrastproblemet.
 4. Såg andra avsnittet igår. Ultra-ISO-testerna på D3s överraskade mig rejält. Precis som de också påpekar gillar jag bruset på Nikon i det testet men i alla andra tester har jag lite svårt för hur mycket den brusar och kryper i jämförelse... fast det kan vara komprimeringen jag ser.
 5. Hade fel namn på minnet bara. "Motion" heter det och ligger under Effect controls för varje klipp.
 6. Har upplevt samma sak i CS3. För mig löste det sig genom att rotera klippen 180 grader under "Move" för klippen istället för att använda flip.
 7. Om det inte är första april blir jag förvånad. Jag menar, det här är väl lite väl även för Canon: "unfortunately one side effect of the new RAW recording is we lose the ability to do timelapse due to the removal of the camera’s stills function" Utstuderat skämt i alla fall. :D
 8. Rullande slutaren gissar jag. Läsningen rullar uppifrån och ner. Den är långsam, så objekt kan bli något förvrängda när de hinner ändras mycket mellan läsning av bildens övre och nedre halva.
 9. Jämför med vad du fick för samma summa, eller den summa du fick ge för att få liknande resultat för bara ett par tre år sedan så går det nog bra ska du se. :)
 10. Varför inte filma 1080p om du ändå ska konvertera innan redigering? "Nackdelen" med 720p är att du får 50p vare sig du vill eller inte. Inga problem att konvertera då den bara behöver kasta bort varannan frame, men då bör du även tänka på slutartiden så att du får rätt mängd rörelseoskärpa när bildhastigheten är den dubbla.
 11. Jag kan iaf tala för 18-135-objektivet som brukar följa med. Största nackdelen är att fokus- och zoomringarna väsnas när man skruvar på dem, så att spela in ljud nära kameran blir fult. Optisk kvalitet är helt okey om man inte har skyhöga krav. Har du råd rekommenderar jag varmt Canons 24-105mm f/4L som ett allroundobjektiv. En polare har den så jag provfilmade lite med den. Det fina är att bländaren är konstant fast du zoomar, så exponeringen ändras inte. Tror även fokusen förblir konstant under zoomning, men jag kan ha fel.
 12. Norbert

  7d

  Korrekt. Jag gjorde ett tappert försök att hitta ett svenskt uttryck för det. Beskärningsfaktor är närmare sanningen, men cropfaktor går fortare att skriva så vi kör på det.
 13. Toksnyggt! Inget fel på det filmiska och stämningen. Det enda jag skulle vilja rikta kritik mot som inte har tagits upp än är hur ni visar handen på växelspaken upprepade gånger när han växlar under bilfärden. Det är filmat som om själva växlingen har en stor betydelse i den delen av filmen, som en plantering nästan. Jag väntade mig att något skulle hända med växelspaken. Klipp bort dem så blir det guld. :)
 14. Det är en tolkningsfråga vilken av kamerorna som skulle vara den bättre i min jämförelse. Skulle aldrig få för mig att dissa Chinon super8, har en själv. ;)
 15. Vad menar du med professionellt sätt? Jag skulle antagligen kunna börja filma musikvideos och kortfilmer med: 550D-kit = ca 10k en Zoom H2 att spela in ljud på = ca 2k två 32gb minneskort = ca 2k = ca 2k ett stativ = ca 2k ett fader ND = ca 1k med stepring nån gammal sliten 50mm-lins från blocket = ca 1,5k Har jag glömt något viktigt? Hamnar på 18-19 000 kr totalt. Kameran stannar på omkring 50% av totalkostnaden. Frågan är vad som är absolut nödvändigt att ha i ett "professionellt" sammanhang för att kunna filma. Follow focus exempelvis är säkert jättetrevligt men enligt mig inte nödvändigt för att kunna filma. Och vad är en riktig filmkamera i sammanhanget? En Panavision eller en gammal Chinon super8 som man har hittat i någon dammig skrubb? :)
 16. onlyme: Kul att du säger så! Charmen kan nog ligga i att den har få scener och inte är för långdragen. jbergman: Tack ska du ha, tänkte inte på det tidigare. Det kan bli ett antiklimax mot slutet om jag berättar i kronologisk ordning eftersom det mest actionladdade i berättelsen då skulle ligga i början, men jag förstår din poäng. Om det blir ett antiklimax så är slutet för svagt helt enkelt. Jag gillar mystiken kring hur filmen börjar mitt i smeten och kring huvudkaraktärens agerande, så jag får kanske utveckla ett nytt slut efter tillbakablickarna.
 17. Johan vaknar upp skadad och chockad bakom ratten på sin bil efter en enslig skogsväg. Framför bilen ligger en död man. När Johan ringer efter hjälp bryts samtalet. Han tar därför saken i egna händer, men vad ska han ta sig till när mannen plötsligt vaknar till liv och är pratsugen? Varnar känsliga läsare för våldsamheter. Manuset är komplett från start till slut, inget halvfärdigt. Nu har jag suttit i min egen värld och skrivit helt utan synpunkter. Jag känner att jag kan behöva konstruktiv kritik om jag ska gå vidare. Kritisera allt, kom med förslag. Inget är heligt. Om jag bör posta manuset till Stilla havets botten så skriv det, och gärna en anledning till att det bör ligga där. Jag tror han är död (version 2).pdf
 18. Norbert

  7d

  Man jämför båda med fullformatsensor (1x förstoringsfaktor), som exempelvis 5D har. Ett 200mm ser ut som 200mm på 5D, 320mm på 7D och 400mm på GH1. Det beror alltså på vad man jämför med. Det hör ju till saken att 7Ds sensor är ungefär lika stor som 35mm film eller sensorn i RED, så jämfört med de kamerorna är inte förstoringsfaktorn märkbar.
 19. Norbert

  7d

  Båda har det. Somliga säger att GH1 är lite bättre. 7D är i alla fall lite bättre än 5D. Var inte rädd. Bara en sån grej som att sätta kameran på ett stativ och hålla i stativet istället för kameran hjälper otroligt mycket då det eliminerar de små ryckiga skakningarna som tillsammans med jello annars har en ful effekt. Du får en förstoringsfaktor eftersom sensorn är mindre. Delar av bilden hamnar utanför sensorn. Exempelvis blir 50mm som 80mm på en 7D (1,6x förstoringsfaktor) och som 100mm på en GH1 (2x förstoringsfaktor). Jag går ut på djupt vatten här och påstår att DOF blir detsamma, men det blir också mer tele så det är inte så konstigt. Tror det är som du säger, 7D visar bara på en display åt gången. Vill man ha samtidig monitorering på extern display så är inte ens GH1 ett alternativ, om man inte köper eller bygger en videotapp till sökaren vill säga. GH1 kan i alla fall spela upp klippen på en extern monitor efter inspelning.
 20. Norbert

  7d

  GH1 har vridbar display, användbar autofokus i videoläget och ingen längdbegränsning på inspelning, vilket gör den lite mer lik en videokamera att jobba med. Jag lade pengarna på 7D av andra anledningar: Större sensor (kortare skärpedjup och billigare vidvinklar), bättre stillbildskamera, videoutgång som möjliggör monitorering av bilden samtidigt som kameran spelar in, samt en codec som inte bryter ihop vid medelsnabba rörelser som GH1 kan göra.
 21. Jag gick igenom de här trådarna: http://www.dvxuser.com/V6/showthread.php?t=197892 http://www.dvxuser.com/V6/showthread.php?t=171230 http://www.dvxuser.com/V6/showthread.php?t=171947 De snackar mycket om pulldown removal men det är inget vi behöver bry oss om i PAL-världen. Resten kan man ta fasta på i alla fall. Såhär skulle du kunna börja: 1) Installera: - Avisynth - Haali Media Splitter ("Enable MPEG-TS support" ska vara ikryssad under installation) - ffdshow (AVCHD directshow codec) - VirtualDub 2) Lägg alla MTS-filer i en mapp (utan åäö eller mellanslag i mappnamnet). Öppna anteckningar och skriv in följande: set pfs_path=.\ for /f "tokens=*" %%a in ('dir/b/s ^"%pfs_path%\*.mts^"') do echo directshowsource("%%a") > %%a.avs exit Spara som "mts2avs.cmd" eller annat fyndigt namn, men ändelsen ska vara ".cmd". Lägg in mts2avs.cmd i samma mapp som MTS-filerna och dubbelklicka på den. Avisynthskript för varje fil genereras. 3) Avs-filerna som har skapats går att redigera direkt i Premiere med pluginen "PremiereAVSplugin". Den visar då originalfilerna genom skripten med hjälp av directshow. Det kan gå långsamt att klippa men det skadar inte att prova. 4) Importera annars skripten i VirtualDub och batchrendera dem till Microsoft PAL DV. Du får uppenbarligen stå ut med kvalitetsförlust när du konverterar redan komprimerat material till DV och sedan komprimerar igen vid slutrendering, men det är lämpligt att klippa och tar lite plats. För att slippa kvalitsförlust är det bara att ersätta DV-filerna med motsvarande avs-skript i Premiere innan du gör slutrenderingen. Vill du som jag ha ett skript som sköter allt från skript till batchrendering så får du läsa i trådarna jag listade längst upp och kanske läsa på ytterligare om VirtualDub och hur man skriver batchskript. Tanken är då att du skriver ett batchskript som för varje avs-skript genererar ett virtualdub-skript som i sin tur importerar avs-skriptet i VirtualDub och renderar en videofil med de renderingsinställningar du vill ha (upplösning, codec, ljud, osv). Jag har även lagt till lite kod i batchskriptet som tar bort alla onödiga skriptfiler när den är klar och lägger alla färdigrenderade videofiler i en bestämd mapp. Jag skulle kunna ge dig mitt skript som exempel kanske, men det är nog bara rörigt för dig om du inte har pysslat med det. Du skulle behöva göra ändringar för att få dina önskade renderingsinställningar. Är du motiverad så hittar du vad du behöver efter nån dag på google. Annars är det ju inte jättekrångligt att själv bara öppna VirtualDub, importera skripten och rendera. :)
 22. Kan försöka svara på nåra frågor. 1. Har för mig att 2/3" är nånstans i närheten av super16 (?). GH1:ans sensor är 4/3", mao dubbelt så stor. Kort skärpedjup ska inte vara några problem om man har objektiv med stor bländare. Med kitoptiken kan man behöva zooma in lite. 3. Batchskript för att konvertera många filer i exempelvis virtualdub till proxys/intermediates är ett bra gratisalternativ, men det finns alternativ som kostar pengar som antagligen är smidigare men som jag själv inte kan uttala mig om. Jag började med att ladda hem andras klipp som de laddade upp direkt från kameran så att jag kunde prova ut ett eget arbetsflöde innan jag tänkte köpa kameran. Det rekommenderas varmt. Metoden med batch -> avisynth -> virtualdub är inte krånglig att använda när man väl har installerat programmen och skrivit skriptet en gång. Bara dubbelklicka så sköter skriptet allt. 4. Jag gjorde avisynthskript till varje fil som använde directshow för att spela upp originalklippen och sen importerade jag själva skripten direkt i PPro CS3 med hjälp av en plugin. Det fungerade halvbra att klippa på min C2D 1.8GHz, 2GB RAM. Kör nu 7D med ungefär samma arbetsflöde, men konverterar istället till lågupplösta proxys i virtualdub som går att klippa på vilken skitdator som helst. Ersätter sedan med HD-klippen innan jag renderar.
 23. Den som söker han skall finna. :) http://forum.voodoofilm.org/showthread.php?t=25338&highlight=canon+5d
 24. Du hittar säkert massa roliga tagline-ord på wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Animal Hur coolt låter inte: "multicellular, eukaryotic organisms of the kingdom Animalia"? Där har du din filmtitel om du frågar mig. :P Skulle också kunna tänka mig att se filmen om den hette bara "Kingdom Animalia". Av dina egna titlar gillar jag "Heavy Petting" just för att man börjar undra vad det handlar om. De andra låter lite åt Disney/Pixar-hållet, men det kan vara en fördel för att ge lite kontrast.
×
×
 • Create New...