Gå till innehåll

Tolin

Medlemmar
  • Inlägg

    1 300
  • Blev medlem

  • Dagar Vunna

    4

Allt postat av Tolin

  1. Hej, Det du är ute efter går att gör direkt i Final Cut Pro. Rita eller hämta grafik från Google, släng in och animera :bire
  2. Adobe Premiere Pro: User Guide Nikon D5000: User Manual Why is my DSLR video grainy? Export To Youtube Premiere Pro
  3. Ja :-) Filformatet ska vara .mov Quicktime Mov är i sig inget Codec utan endast en s.k. Wrapper. Codec ska i ditt fall vara Avid DNxHD. Tänk på det som en matlåda. Wrapper är lådan och Codec är maten som går in i lådan. En .mov fil kan alltså innehålla en utav flera olika codec (du kanske tidigare vart med om hur vissa .mov filer gått att spela upp men andra inte), som te.x. h264, Apple ProRes, Avid DNxHD, osv osv. Upplösning och framerate måste följa deras standard. Se bara till att det matchar ditt källmaterial så bör det vara lugnt. Ljudcodec talar för sig själv. Se till att det matchar med dina export settings i Sony Vegas. Videon måste ha 5 sekunder av svart & tystnad innan själva innehållet börjar. Vad de kallar "True Black" - De vill undvika att folk lägger en svart 5-sekunders frame i början som kanske inte är helt svart och sen vips är det 5 sekunder av mörklila när videon väl sänds i TV, pga skillnader i hur olika skärmar hanterar svärta. Säkrast är att se till att det är 5 sekunder av Ingenting innan videon börjar. Samma sak i slutet fast 1 sekund. ITU-R BT.709 compliant innebär att din video bör vara grade'ad för Rec 709-gamma (ca 6 stops). Rec709 är industristandard för broadcast och ser till att något som ser svart ut på din skärm faktiskt är svart och inte bara grått etc (men du tror att det är svart för att Just Din skärm har höjd svärta - Eller tvärtom). Du kanske vart med om tidigare hur en video du redigerat på din dator sett mycket mer högkontrast / lågkontrast ut på te.x. en TV eller någon annans skärm. Jag är inget pro på grading men kolla att dina blacks och whites är korrekta i histogram och kanske spela upp videon på lite olika apparater (tv, mobil, ipad etc) och se så det inte ser alldeles för galet ut. Sålänge du inte skickar iväg en video med LOG color space så lär du klara dig. Resten känns rätt självförklarande men undrar du nåt så är det bara att fråga.
  4. Lynda.com - Foundations of Video: The Art of Editing
  5. Det du gör i Premiere när du för-renderar kan i princip likställas med att skapa proxys allt eftersom du behöver. Mycket smidigare att skapa proxy-klipp av hela projektet innan klippningen. Samma sak i After Effects - även om ditt problem med svart skärm mycket riktigt låter GPU-relaterat. Har du provat att stänga av Hardware Acceleration så du drar lasset via processorn istället? Men som sagt, gör dig själv en tjänst och kom igång med ett proxyflöde istället. Krångligt i början men spar en så himla mycket tid och hår i slutändan.
  6. Konkurrens är inte för hård och det finns ingen brist på folk att samarbeta med. Problemet är att filmindustrin i Sverige, i allt från finansiering till produktion och distribution mer eller mindre är ett oligopol mellan resurscentrum, distributörer, ett fåtal etablerade produktionsbolag och filmskapare. Detta är ett resultat av att marknaden för Svensk film är så gott som icke-existerande. I större länder, te.x. Indien, USA, Kina, Spanien har du stora möjligheter att hitta finansiering till nischade lågbudgetfilmer och få dessa distributerade - samt att gå i vinst. För där är marknaden så mycket större, att även om du gör en film som bara tilltalar 1% av befolkningen så är denna 1%, om vi tar Indien som exempel, 13 000 000 människor. Om jag får överdriva lite för poängens så hade ju Svenska storfilmen "Arn" i princip vart tvungen att ses av halva Sveriges befolkning för att göra någon slags märkvärdig vinst, och budgeten där var ändå hälften av vad en typisk biofilm i USA snittar på. För att sammanfatta så är inte konkurrensen hård och folk väljer inte att inte satsa pengar på oetablerade filmskapare för att det finns så mycket bättre i landet - Utan det är för att pengar satsade på Svensk film är pengar kastade i sjön. Mitt tips är att vill du komma någonstans så gör du film mot en större marknad - Engelska, Spanska, Indiska, Kinesiska osv. Lyckas du sälja en film som faktiskt går i vinst kommer alla möjliga dörrar att öppna sig för dig som filmskapare.
  7. Både We Will Part och Finding Alice har samma känsla av äkthet i dialog och sättet konlikterna är struktuerade att spela mot varandra. Är filmen hälften så bra skriven som teasern får det att verka lär det bli ännu en höjdare :bire
  8. Du kan endast göra retroaktiva avdrag för inköp gjorda året innan samt samma år firman registrerades och du drar då av utifrån inköpspriset på originalkvittona. Utan inköpsbevis är de inte avdragsgilla.
  9. På de beställningsjobb jag vart en del av har avtalsdelen sett ut i stil med: Du lämnar offert på jobbet; Det du uppskattar totalsumman blir. (Dina timmar + ev. reseutlägg + materialkostnader osv). Specificera dessa i den utfattning kund önskar (Inte alltid nödvändigt att nämna te.x. bensinpengar om kund inte kräver att ha allt vartenda utlägg specificerat). Om kund godkänner offert har du juridiskt avtal redo som förankrar ovan nämnda offert samt täcker vad som sker i fall av övertid, försenad leverans, ånger mm. Finns säkert exempel online och om inget annat kan du själv be om offert från företagsjurister och se vad de skulle ta för att hjälpa dig ta fram ett beställningskontrakt. Typiskt är väl att om det drar ut på tiden och det är egenorsakat, ex. du hinner inte med jobbet, teknikstrul, dubbelbokningar, sjukdom (kund ansvarar aldrig för att du ska vara frisk) så får du ingen ersättning för mertid. Är mertiden på kunds begäran (ex. tilläggsbeställning) bekostas detta av kunden; Det kan gälla tillägg av scen, eller att de vill ha ytterligare edits, annat leveransformat etc. Och ett litet sidotips som jag önskar jag hade haft med mig när jag började. Om en kund nekar din offert, lämna frågan om de kan tänka sig ett möte för att diskutera ett framtida avtal. Du kan ha färdiga avtal med företag du aldrig gjort jobb för, men de finns där för bådas vinning. Om företaget behöver dina tjänster räcker det med att du lämnar offert och de godkänner -- Allt kring övertid, mertid osv är redan överenskommet mellan er båda sedan tidigare och blir aldrig en diskussion.
  10. Peter Jackson kom åt rättigheterna till LOTR och New Line satsade aldrig några pengar på Honom som regissör utan på LOTR som produktion. LOTR-romanerna var stora redan innan filmerna så var nog ingen konstig satsning för NLC. Ingen kommer att satsa pengar på Dig som regissör om du inte har ett etablerat namn eller innehar rättigheter till ett tydligt vinstbringande filmkoncept (eg. romanrättigheter eller annat baserat på redan existerande material). Det är därför allt som inte görs av Colin Nutley eller Ruben Östlund här i Sverige är baserat på redan ok-/bästsäljande böcker.
  11. [video=youtube;1ltMh4-ipOE] David var 33 när han gjorde sin kortfilm "Lights Out" 2014 och idag jobbar han för fullt med att regissera långfilmer i Hollywood. Han har en hel del kortfilmer på sin Youtubekanal ponysmasher som perfekt illustrerar hur det går att fånga publiken på så liten tid som 14-sekunder (se )
  12. All moms du fakturerar kan du göra avdrag för i din egna momsskatt. Dvs, du köper tjänst av musikproduktionsbolaget som fakturerar dig 1000kr inklusive moms. Du säljer sedan en tjänst för 1000kr inklusive moms, där 250kr är momsskatten som ska in till Skatteverket. När du deklarerar kan du kvitta det du ska betala in mot den moms du redan betalat för inköp till företaget -- Dvs de 250kr du betalade i moms till musikproduktionsbolaget. Din momsskatt blir således 0kr (kom bara ihåg att spara alla kvitton). Du kan kvitta din inkommande moms till alla inköp du gör till företaget i din deklaration.
  13. http://www.ljud-bildmedia.se/#Products-Search-Flickermaster%20Shadowmaker
  14. Kolla om kamerorna endast matar +24 volt. Ger de +48 har jag ingen aning om vad problemet kan vara.
  15. Om du kopplar på/av mikrofon med fantommatning igång finns risk att mikrofonen tar skada, om det var nåt sånt du syftade på. Har du en annan mikrofon att testa med kamerorna så slipper du ta mitt ord på att det troligtvis är mikrofonen det är fel på ;)
  16. Det låter definitivt som att mikrofonen gått sönder. Signalen går lite olika vägar på kortet beroende på strömmatningen, vilket kan förklara varför det fungerar med din UR22 men inte kamerorna. Om du har testat tre kameror, och flera XLR-kablar, och problemet blir bättre/värre när du klämmer på mikrofonen så lämnar det inte många andra möjligheter.
  17. Låter det som att något sitter löst inne i kameran så utnyttja garantin och få den utbytt. Lite skakande, eller mycket för den delen, ska inte kunna få delar att lossna. Då är tillverkaren mer att skylla på än stackarn på postombudet.
  18. Reklambranschen är ett naturligt nästa steg om du vill jobba med just reklam. Långfilm? Kanske inte. Inget produktionsbolag kommer att ge dig en chans, eller få dig på sin radar utifrån reklamfilmer du gör. Vi lever i en värld där det är billigare och mer lättillgängligt än någonsin att göra film; och att sprida filmen. Detta innebär också att även konkurransen är bra mycket större. Det bästa tipset jag kan ge är att göra det du brinner för. Långfilm? Skriv en långfilm, regissera långfilmen, sprid långfilmen. Bra innehåll hittar alltid ett sätt att lysa igenom. Ta Ruben Östlund - Ingen gav honom en chans, utan hans framgång som regissör är helt egengjord. Samma sak med Lars Von Trier - Och listan fortsätter.. Kan du skapa filmer och hitta din publik så skapar du även ett värde i dig själv som regissör, och det är först då du kommer börja bli attraktiv till industrin, prod. bolag mm.
  19. Blackmagic Pocket Cinema Camera
  20. Höger + Vänster = Center
  21. Kasta en nit mot Adobe sådär när du fått allt att funka ;) Är PPro "instabilt" så börja med att se till att du har de senaste codecs installerade, att din media cache och mediafiler finns på stabila diskar, och fungerar det fortfarande halvtaskigt kan du alltid posta dina specs så kan nog Max säga ett eller annat om vad problemet kan tänkas vara :bire
  22. Såg hela 0 artifakter. Men du vill kanske skaffa ett stativ.
  23. Tricket är att nätverka (kliché!). Väldigt få yrken inom filmproduktion är såpass eftertraktade att folk hoppar från att jobba med den ena personen / företaget till det andra. Hitta aktiva filmskapare du klickar med och fokusera på att vårda dessa relationer - Så att när behovet uppstår så är det dig de vänder sig till i första hand. Det räcker med ett fåtal kontakter och vips har du fyllt hela året med diverse projekt. Lönekurvan brukar också se bättre ut när du jobbar under samma personer. Varesig regissör eller producent så tenderar det alltid vara någon som håller med om att när jag jobbade för x på projektet med x budget bör jag få x mer på projektet med x mer i budget.
  24. Tolin

    Tips på bra mikrofon DSLR

    Du får se till att mixa ljudet i redigeringen till vad du anser är mer naturligt. De exempel jag fann på Youtube lät ganska neutrala och så "naturligt" som mina öron kan tycka röster låter. Se till att du har bra hörlurar när du lyssnar som korrekt representerar de olika frekvenserna.
×
×
  • Skapa nytt...