Gå till innehåll

eimermusic

Medlemmar
  • Inlägg

    92
  • Blev medlem

Allt postat av eimermusic

  1. Håller med. Känns som ett företag som försöker tjäna pengar på att lägga MagicBullit presets på DV-material. I alla fall exemplen på sidan är väldigt lika vissa presets i MB "look suite". :)
  2. Förutsatt att den inte ÄR fel-exporterad: Det kan ganska ofta bero på att datorn inte orkar spela upp filmen. Kolla hur många sekunder filmen är och hur många MB/GB den är. Då kan du räkna ut hur många MB per sekund den måste dra från disk för att spela upp filmen. 30 så gäller att ha en riktigt ny dator. Det kan även vara att codecen är för tung för datorn att "räkna fram" varje bildruta. Moderna, smarta codecs kräver moderna datorer.
  3. Allt för TV måste vara i PAL för att funka. "Digital PAL" brukar oftast vara i D1 upplösning 720*576 (med rektangulära pixlar). Normalt förutsätts materialet ha "Lower Fields First" om inget annat anges. DVD-video använder mpeg2 för videomaterialet och lite olika format för ljudet (mp2, vanlig 16bit PCM, AC3...). Mpeg-4 funkar överhuvudtaget inte. Vad är det då som kan orsakat att bilden blir dålig? Det beror lite på vad det är som ser illa ut. Om bilden i sig ser bra ut men uppdateringen är hackig är det troligt att det är problem med att läsa allt från skivan i tid. Det beror då antingen på att skivan är kass (= noname_cheap_dvd.com) eller att materialet är kodat över tillåten gräns för DVD-standarden. Programmet som du multiplexade materialet i ska varna om det toppar över den tillåtna gränsen på 9.8Mbit. Tänk på att om ljudet är en "vanlig ljudfil" (wav eller liknande) så tar den väldigt mycket av den tillgängliga bandbredden (ca 1.5Mbit). Det gör att bilden inte bör överstiga 8Mbit för att vara på den säkra sidan. Om bilden strobbar hemskt så är det ett tecken på fel fältordning. det gör att varannan field gör en rörelse framåt och varannan gör en bakåt (så att säga). Allt som rör sig kommer att rycka väldigt mycket. Om bilden (även stillbild) ser illa ut så kan det vara skräpskivan som spökar igen, det kan vara för låg kodningsgrad eller så är vissa av spelarna du spelat på "dåliga". Om du inte vet vad multiplexning är så kanske du inte ens gjort en DVD-video skiva utan bara en DVD-data med en videofilm på. Innehållet på en DVD-video skiva ser ut ungefär så här: skiva/ skiva/VIDEO_TS/ skiva/VIDEO_TS/VTS_01... .... massor med roliga filer som är numrerade och har ändelserna bup, vob, och liknande. Tips på "säkraste skivorna är att köpa Maxell, Verbatim eller annat "stort märke" och att då välja DVD-R inte +R. 99.9% av alla spelare klarar +R men varför chansa om man inte behöver. :)
  4. Har Adobe bekräftat detta? Jag hittar inget i varken forum eller officiella artiklar om att AE inte skulle funka i Tiger. De flesta har mest skrivat att det går snabbare/långsammare och liknande saker. Har du AE 6.5.1? Uppdaterade du eller installerade du Tiger? (Att uppdatera brukar knasa till det för vissa program och tillbehör.) Jag har inte installerat Tiger men min nya dator som kommer ikväll har det installerat så då lär jag ju snart märka om även jag får problem. :)
  5. eimermusic

    Göra egen musik

    Snabbaste och mest "välljudande" vägen till enkel musik för den som aldrig hållit på förr är helt klart ACID (Win) eller Soundtrack/Garageband (Mac). De är inte perfekta för den som vill utvecklas musikaliskt men för den som bara vill sätta ihop nått enkelt utan att lära sig "musik" funkar det bra. Programmen jobbar företrädelsevis med färdiga loopar av olika instrument (bas, synth, trummor... allt möjligt). Dessa loopar innehåller information för programmet om vilken hastighet och tonart de spelats i. Detta använder sedan programmet för att se till att alla ljud du väljer automatiskt "funkar ihop". Den låter dig "rita" ut när olika ljud skall spelas och de gör det i takt och ton med varandra. det är liksom gruntanken. Programmen funkar även ganska likt tidslinjen i ett videoredigeringsprogram silket hjälper en del. Vi har kört dessa program för studenter under flera år och ca99% av alla kan sätta ihop en enkel låt efter mindre än en timmes bekantskap med programmet. Dock krävs ju speciellt framtagna ljudloopar om man inte själv vill tolka deras hastighet och tonart. Dessutom är ju massor av loopar en stor fördel.
  6. Tricket för att göra menyer som ser grymma ut är att INTE göra dem i DVD-programmet. Oavsett om man använder Encore, DVD Studio eller något annat proffsigt program så ligger det mesta arbetet i AfterEffects och Photoshop (eller motsvarande). Speciella overlays ritas i Phososhop och hela menyn med alla rörligamoch stillastående delar görs som lämpligen en animation i AE. Ju dyrare program destå mindre "funktioner" har det för färdigt utseende.
  7. På Mac har ju Shake fördelar iom integration med Final Cut pro samt att priset är typ hälften av Linux versionen. Det brukar ju skojas om att man får en G5a "på köpet" med Mac versionen. Sen har man ju gratis klusternoder på Mac (om man nu har en hel hög kompetenta Macar som står och skräpar). Shake har iom prissäkningen åxå börjat användas mer i projekt utan skyhög budget, som reklamfilmer och liknande. DF har ju en del funktioner som Shake inte har, som 3D. Det återstår att se hur bra 3D stödet i Shake 4 blir men av vad jag läst verkar det lite begränsat och "påklistrat i efterhand". Jag kan knappast kallas opartisk (har aldrig rört DF) men av vad andra sagt så verkar de flesta föredra Shake till det som Shake är bra på även om de har DF för vissa saker. Men självklart använder många DF till allt åxå. Personligen gillar jag Shakes direkthet. Den gör det den gör väldigt bra. Sen är det ju inte så dyrt om man räknar med vad man kan spara in på plugins man annars skulle köpt (till AfterEffects tex.). Till Shake finns ju hundratals gratis Macron som gör samma saker som plugins för tusentals kronor gör i AE.
  8. Shake dödare var ett epitet som programmet fått på nätet. För att vara en anda mans projekt så är det ett imponerande program men det saknar den sköna lättanvända känslan som Shake har. Men klart kompetent. Man använder dessa program för i princip samma saker som man ofta använder AfterEffects eller liknande till. Färgsättning, keying, tracking och liknande. Poängen med programmen är mest att man kan (men tyvärr även ofta måste) konstruera egna funktioner som kan ge ett unikt resultat. Det mesta som man måste köpa som plugins kan man bygga eller ladda ner gratis till Shake.
  9. Ett tips för riktigt proffsig postpro: Edo är ett helt gratis compositing program som jobbar på lite liknande sätt som Apples Shake. Förutom nod-träd har den 3D och en del annat som saknas i Shake. Har du en Mac så skynda att ladda ner och testa. http://www.anioni.com/edo/
  10. I AfterEffects finns en liten funktion som används för lite. Displacment Map - gör att du kan förvränga bilden med ett lager av brus eller ränder som du animerar. Du kan ju även animera graden av påverkan för att få effekten att öka och minska i intensitet. Om du tillverkar ett lager med animerande ränder och ett med lite skitigt brus och sedan leker med att displace:a i olika ordning så kan du nog hitta en ganska cool felsync effekt.
  11. Det låter som att du sabbat field inställningarna. Om du aldrig greppat dessa till fullo så är du nog inte ensam. odd/even, upper/lower... kärt barn har många namn och olika videoformat har olika krav på hur de skall vara inställda. Kolla: Vilken field-ordning (om någon) använde du när du exporterade från FCP? Vilken fieldordning tolkade AE klippet som? (Interpret Footage) Vilken field-ordning är Comp:en i AE? Vilken field-ordning exporterade du ut som ur AE? (borde vara samma som Compen) Om du vill testa dig fram så börja nerifrån i listan och bara vänd på field-ordningen på det stället, spara ut ett test och kolla. Kanske tråkigt att höra men nyare AfterEffects är bättre på att både tolka och jobba med fields tycker jag. Dags att uppgradera?
  12. En hel del bra aparater för bärbar inspelning finns på följande sida. Från de riktigt billiga till de fullt professionella. http://www.outwardsound.com/ (siten verkar dock vara nere just nu) En ganska bra faktasida om alla termer finns här: http://www.airmedia.org/resources/fieldrec.html
  13. [citat=Kenjin]Men annars så skulle jag hellre satsa på en mini-disc än en mp3 spelar.....Det blir en hårdare komprimering på en mp3 spelare än en mini-disc.....Därav lite bättre kvalité.... [/citat] Ursäkta men nu talar du i nattmössan. ATRAC-kodningen i MD-spelare är låst till en bitrate som är högre än "vanliga Svensson MP3or" men lägre än vad mp3-formatet klarar av på högsta kvallitet. Hur välljudande den ena är jämfört med den andra kodningtypen råder som med allt annat subjektivt en hel del debatt kring. Min erfarenhet säger att mp3 låter mer transparent än MD men att det spelar mycket mindre roll än valet av mikrofon, preamp, etc. Den stora fördelen med mp3-inspelare jämfört med MD är integrationen med datorn. Inte ens MD-spelare med USB kan ju kopiera inspelningarna till datorn (vilket är lite sjukt). VIll man ha en MD med digital utgång och få samma funktionalitet som tex DAT måste man punga ut med väldigt mycket pengar och då faller liksom hela ekonomi-tänkandet.
  14. Bra budget tips: MP3-spelare med mikrofon ingång (2'000-3'000kr). Jag har en iRiver från ifp-590 serien som är extremt liten, billig, och get rätt hyffsad kvallitet (även om mic-förstärkaren inte är toppklass) jämförbart med MD.
  15. eimermusic

    Eftersynka dialog

    De enda som gör detta bra är egentligen Hollywood. Alla skådisar där är vana och medvetna om att man dubbar mycket och har lärt sig att lägga dubbningen bra. Alltid när det dubbas på Svensk film brukar man kunna se/höra det ganska tydligt och det är aldrig helt bra. Det hänher som sagt mycket på den som talar. Denne måste nästan komma i trans eller nått och verkligen känslomässigt minnas scenen. Digitala hjälpmedel för att synca upp det som inte sitter finns som plugiins till tex. ProTools. Då kan man ser orginalet och det nya, sedan justera timingen på ord och fraser så att det matchar. Programmet räknar sedan ut hur den skall dra i ljudfilen för att det skall bli rätt. Men det är en DYR plugin. Det går ju även i viss mån att justera "manuellt" i ett ljudprogram men det är mindre praktiskt i större sammanhang.
  16. MD konkurrerar inte ut DAT... SolidState recorders (mp3-spelare och liknande utan rörliga delar) däremot är framtiden för portabel inspening. De drar mindre ström eftersom de inte har några motorer och annat som skall drivas. De kan utrustas med diverse minnen och således mycket lång inspelningstid. Du kan välja komprimerad inspelning om det anses duga och få ytterligare inspelningstid. De kan kopplas till datorn för att föra över inspelningarna som färdiga filer, eller redigera direkt mot spelaren. Jag som mest spelar in lite slammer, miljöljud och effekter, nöjde mig med att köpa en ganska billig mp3 spelare med mikrofon ingång... men det finns ju de fullt professionella svindyra okrossbara spelarna åxå.
  17. [citat=Ayame]vi skulle liksom lika gärna ha spelat in en ny låt som låter ungefär lika, man kan väl inte hindra andra från att göra liknande låtar?, isåfall är väl techno branchen rätt knasig..[/citat] Koncentrera dig på reklaminslagen mellan programmen på TV. Var och varannan reklamfilm har musik som är speciellt framtagen för att likna en känd låt som företaget egentligen ville ha men inte fick. :) Det är en av hörnstenarna i utbildning för "media kompositörer" (sånna som gör musik till reklam, tv och film) att lära sig "kopiera" en annan låts "andemening" för att göra en kund glad. Detta gäller hela vägen från reklamsnuttar till långfilm. De flesta film-kompositörer blir tillsagda att göra ett soundtrack som låter precis som de stycken man använt när man klippte filmen... och FORT skall det gå! ;) Min poäng? Jo, att det inte är svårt att hitta någon som kan "kopiera" din drömlåt på ett lagligt sätt.
  18. Alt 1: Skit i aspecten. Om du inte har saker som ska vara helt runda eller kvadratiska kommer nog ingen att bry sig. Rendera ut i 720*576 ut Max och ta in i projektet och se till att det tolkas som PAL aspect så att den INTE stretchas. Alt 2: Ställ in Max rätt för D1-PAL rendering. Se sedan till att Encore (eller vart du tar det därnäst) tolkar filen rätt och inte tror att den är square. Alt 3: Om du inte kan få Encore att tolka rätt så rendera ut ut Max som square orginal PAL (768*576) och låt programmet slita och dra i dina pixlar. antagligen kommer inte något att synas på slutresultatet om inte allt är stiliserad grafik som i din png.
  19. [citat=e93mw] Dessutom har jag hört att man bör välja antingen Animation eller PNG som codec. Är jag någorlunda rätt på det?[/citat] Någorlunda i alla fall. Animation är en okomprimerad 4:4:4 codec som inte påverkar innehållet alls. PNG däremot har en förmåga att "justera" färgerna lite på egen hand har jag märkt. Den bästa kompromissen brukar oftast vara en av JPEG codecarna satta till +90% (justera mellan 90 och 99 efter behag). Dock är 100% ingen idé. Då kan du lika gärna köra Animation eftersom JPEG då blir större fil. Att köra AVI Okomp. är onödigt slöseri med disk. Den är precis lika okomprimerad som Animation med tar mycker mer plats och går inte lika bra att köra i realtid. Har man en ny dator kan man spela upp Animation utan att det hackar vilket är väldigt trevligt. Jag rekommenderar att du gör dina egna tester. Jag och en arbetskamrat gjorde ganska mycket tester i vintras när vi skulle jobba på foto som var sjukt bra från start. Vi testade massor med inställningar och codecs och jämförde sedan samma bildrutor för att se hur mycket (om något) som hade ändrats genom att lägga dem över varandra och mäta skillnaderna i AfterEffects (eller Photoshop). Vi märkte till exempel hur en mycket liten justering i JPEG codecarna inte ger något resultat tills man passerar en tröskel då filen helt plötsligt blir hälften så stor med väldigt små skillnader i bilden.
  20. eimermusic

    vajer-rigg

    Själva riggen borde inte vara ett stort problem. Det är ju att få en sele som är bekväm, osynlig, flexibel och SÄKER som är det svåra. Jag skulle nog börja med att snacka med en butik/klubb för friklättrare. Ska man kunna göra balancerade manövrar och inte se så "hängande" ut måste det vara en höftsele (typ klättring eller SWAT) för att få lite balans. Det kräver dock lite mer av skådisen än nåt som bara hänger upp honom/henne med en krok i ryggen.
  21. Snyggt. Fiskens rörelser i Catfish2 känns helt rätt men trackingen sitter bara 99%, tyvärr. Catfish1 ser väldigt bra ut den med meen jag tycker nog att den inte rör sig helt rätt när den slukar sitt byte. Den stannar lite för tvärt och glider inte vidare sakta i vattnet som jag sett fiskar göra. Det blir lite stelt. Den går det kanske tom. lite väl snabbt när den anfaller... bara liite.
  22. Mitt personliga intryck efter en ganska kort stunds testande (ca halvtimme): Realtid? Knappast! Redan efter att lagt på en enda effekt var frameraten ganska låg, och den var snabbt nere i 2-4fps vilket är helt oanvändbart. G5an med dubbla CPU borde ju klara av mer om det skall vara någon poäng med att skryta så mycket om denna funktion. I övrigt verkade partikelsystemen vara det som skulle intressera mig. Dessa är riktigt snygga och man har bra presets att utgå ifrån för att skapa snygga abstrakta animationer. Att göra effekterna till Solaris 2 så skulle vara möjligt bara med färdiga presets. Övrig compositing och sånt kändes varken mer eller mindre avancerat än AfterEffects. Bara annorlunda och lite rörigt. Det krävdes en hel del för att få fram en bra timeline med keyframes och sånt. Ingen anledning att byta för dessa funktioner. Interfacet är definitivt skapat för Apples Widescreen-skärmar. Paletter och sånt tar ganska mycket plats vid sidan av bildytan som blir väldigt liten på en "vanlig" 4/3 skärm. Hela GUI:en är åxå paletter och fönster som läggs sida vid sida istället för över varandra. Det är ju bra så inget tappas bort bakom men dåligt om man inte har en 30" skärm. Painting och tracking hade jag inte chans att testa under min korta lekstund. Jag hoppas nog mer på att Adobe ska släppa en bra import script för FCP projekt istället. :)
  23. Har du bara ett chysst ljudkort kan du säkert få riktigt bra ljudkvallitet. Antagligen lite mer brus (vilket alla magnetband har) men subjektivt "varmare" ochn andra vanliga adjektiv för analoga inspelningar. Det räcker säkert långt. Köper du en DAT behöver du ha en digital ingång i datorn av motsvarande typ som på spelaren för att vara riktigt nöjd. Men om det gäller att skaffa en bärbar digital ljudinspelningsuprustning skulle jag rösta för någon minnesbaserad typ (mp3spelar-liknande maskiner). Det finns enklare från iRiver och andra mer proffsiga som kostar ända upp till 20'000kr.
  24. [citat=bengt20700]Jättebra forum det här, man ställer frågor - väntar några dagar - och sen kan man svara själv på frågorna. Just så fungerade mitt inlägg!!! [/citat] Du kanske inte skall döma ut ett forum för att ingen orkade reda ut dina ganska förvirrade frågor. Det hjälper att vara tydlig och kanske även ta en fråga i taget och att fråga efter specifika svar och inte hela utredningar som kräver en nästan identisk uppsättning hård och mjukvara som du själv har. Många av forumets medlemmar är mycket hjälpsamma om du ger dem chansen.
  25. Gissningsvis kan du inte välja det i Nero Express. (har aldrig använd programmet) Om du har inställningar för regionslås brukar kopieringskyddet vara i närheten.
×
×
  • Skapa nytt...