Gå till innehåll

FlumbProd

Medlemmar
  • Inlägg

    52
  • Blev medlem

Allt postat av FlumbProd

  1. Tretow gjorde en cover, vilket upphovsrätten tillåter. Då får J Williams och hans förlag ändå pengar när den spelas in och upp. Att använda skyddat material utan licensiering är olagligt, och därför blir det som sagt både ersättning och eventuellt böter.
  2. FlumbProd

    20th Century Fox

    Den nyaste versionen (som har ett par år på nacken) ägs av Alfred Newman, John Williams och 20th century fox.
  3. kolla på http://www.filmsound.org Där finns en ordlista för de flesta ljudteoretiska termer. Det är den största resursen på webben för filmljud. Du kan också kolla i Michel chions "audio vision"
  4. Ja, förutsatt att det du gör är till för att just styrka ngt annat. Man kan ställa sig frågan: vilka ljud påverkar, kan jag komponera en ljudmiljö som gör det, eller skall jag använda ickediegetisk musik. Egentligen är väl all underscoring ickediegetisk, dvs utanför filmens reella värld. Man skall inte blanda ihop det med t.ex. synchresis.
  5. instrumental music. Underscore syftar till musik eller ljud med ett syfte: att förstärka ngt annat. Den kan bestå av vad som helst, och behöver inte nödvändigtvis vara musik. Det kan lika gärna vara syrsor som en sjungande kvinna eller en orkester. / Patrik Vörén
  6. FlumbProd

    Filmmusik

    Om det låter illa med mjukvarusynthar i andra program beror det nog snarare på att man är ovan än något annat. Reason är lättjobbat, men jag rekommenderar att du skaffar ett program som klarar av både video och ljud/midi. Det gör inte reason, vidare är det begränsat, eftersom du inte kan påverka ljuden med egna effekter och verktyg.
  7. Skriv ett spek-kontrakt där du erbjuder utdelning vid eventuell vinst. På det sättet vet den du vill "få" musik av att du är seriös. När det gäller etablerade artister har de begränsad rätt till inspelningarna av sin musik, de har överlåtit alla förhandlingar till förlag och bolag, Warner tar exempelvis ut licensieringsavgifter på belopp mellan 250 och 35000 euro.
  8. tuff musik på en skräckfilm? vad är tuff i sammanhanget, metal? Det funkar inte. Ingen blir rädd av metal. filmmusikens syfte är att förstärka bilderna, välj något enkelt under filmen och kanske ngt mera svulstigt i slutet.
  9. "det står att den har midianslutning" Titta efter(på både ljudkort och klaviatur), om där sitter en eller flera DIN-kontakter, eller USB, så är du framme. Vad jag förstår har X-FI bara midi via breakoutbox. Har du inte den är det kört. (om inte ditt moderkort har en gameport med midifunktioner). häng inte upp dig på terminologi. Har din dator en ingång som funkar med midi och en midi-utgång på klaviaturen så skall det fungera. Det verkar som om du tänker köpa en klaviatur som inte har midi. Gör inte det, det är meningslöst. Återigen, läs manualen.
  10. läs manualen. om din klaviatur inte kan interagera med datorn, köp en annan.
  11. Lägg reverb i förhållande till den miljö det utspelar sig i. Har du rumsklang, så gör om inspelningen i ett torrt rum.
  12. Andreas, en 49 klaviatur duger utmärkt om du skall göra den musik du tänkt dig. om du behöver andra oktaver är det lätt ordnat på klaviaturen. Jag har arrangerat mycket symfonisk musik i Reason(på en 49 tangenters), och det centrala är att använda många ljud och ha ett kritiskt öra. Lycka till! /Patrik
  13. FlumbProd

    Surround-mixning

    om du har asioönskemål och inte har bra hårdvara kan du använda http://www.asio4all.com/ Det är ett program som ger asiostöd för (nästan) alla ljudkort. om du har ett äldre ljudkort från soundblaster (liveserien) kan du använda http://www.kxproject.com
  14. Här talas inte i några nattmössor. Om du som upphovsman gör en produktion med högst 1000 kopior kan du komma runt inbetalningen av ncb, men inte annars. Vad du kan göra är att komma överens med upphovsmannen att NCB-pengarna skall läggas ut av producenten så länge och sedan återbetalas av kompositören. Alla tarifferna är satta utefter typ av media och typ av avtal. Det är inte så krångligt, eller så dyrt som det verkar. Jag har gjort musik till massor av lågbudgetproduktioner utan att det kostat någon en endaste krona.
  15. Egentligen är det här ganska enkelt, om någon har tagit fram en produkt som är avtalad enligt vissa rättighets och ersättningssystem kan man inte gå runt det utan problem. Låt säga att en viss kompositör har ägnat ett par månader åt att ta fram musik till en storproduktion och har fått ett par hundra tusen av produktionsbolaget, och orkestern har fått sin del av kakan, då är det omöjligt att få en gratislicens. Det är kanske möjligt att avtala med skivbolag om att få skriva ett avtal som innebär 0:- i licensieringsavgift, men ingen skulle gå med på att slopa synkroniseringsavgiften. Om dom skulle det vore det omöjligt för dem att veta i hur stor utsträckning deras musik används, och hur mkt pengar ngn annan tjänar på deras produkt. Använd originalmusik istället, kontakta en kompositör och skriv ett avtal som ger utdelning vid eventuell vinst. Det finns många sätt att göra detta på. Det finns ingenting som är gratis, om du själv inte är upphovsman till produktionen.
  16. Jag tror nog att de flesta som var på underscore symposium i söndags också håller med, Uematsu är en kameleont, helt autodidakt. När han fick frågan om ett stycke han skrivit till FF6 var en menuett sade han att han har ingen aning, han gör bara det som krävs, men vet inte vad det heter... Utöver hans geni måste jag märka ut Miklos Rosza, som bl.a. skrev musiken till Ben Hur. Han var en av de få gamla rävarna som visade vart skåpet skall stå. En av hans arvtagare, Basil Poledouris, skall heller inte glömmas bort, (bla. den trivialiserade conansoundtracken). Jag tycker dock att det vore omöjligt att bestämma vem den bästa kompositören är... kanske en blandning av uematsu, shore, goldsmith, rosza, goldenthal, barry, mancini och schifrin? En duktig kompositör kan göra vad som helst och komma undan med det.
  17. Helgen över, för den som missade det kan jag lova att liknande händelser kommer igen. Jag har haft långa diskussioner med olika parter (bla Sven, från http://www.filmsound.org), och det ltar åt att det kanske även blir en filmljudhelg nästa år, med workshops mm. Vi får väl se. Uematsu är fantastisk, en oerhört blygsam och trevlig liten man.
  18. Hej Allihop, tänkte bara lägga upp info om vår seminariehelg i Stockholms kulturhus nu i helgen (9-11/6). Jag har lagt upp detta under filmhändelser tidigare, men det här är kanske lite mer "up this alley"... June 9th 18.00 Opening Trumpet call by Magnus Jarlbo 18.05 Introduction speach by Professor Eric Hedling, Lund University 18.30 Music from the film "In the mood for Love". Soloviolin, Pelle Bolander 18.35 Basic Film Music Theory: Seminar with Claudia Gorbman, Professor at University of Washington 19.30 Paus: Erik Malmberg plays Filmhits on Hammond Organ 19.50 Film Music: Towards a practical semiotics: Seminar with Michael Channan, Professor of Cultural Studies at the University of the West of England, Bristol. 20.30 Concert: Great Learning Orchestra performs "Texas Chainsaw Massacre" with Screamers, orchestra and chainsaws. 22.00-01.00 Bar at The movie theatre Zita and screening of "The Texas Chainsaw Massacre" June 10th 12.30 Introduction speach by Joakim Tillman Senior lecturer at Stockholm University 13.00 Per-ūe Holmlander plays music of Nino Rota on Tuba 13.00 The Making of Psycho: Seminar with Peter Bryngelsson, Composer and Writer 14.15 Paus: Erik Malmberg plays Filmhits on Hammond Organ 14.30 Concert: Bernard Herrmanns "A portrait of Hitch" performance on solopiano by John Fritzell 15.00 Theories of sound in "Psycho": Seminar with Michel Chion, Associate Professor at University of Paris III 16.30 Dinner break 18.00 Concert: Guitarists Johan Norberg and Max Schultz performing the guitar variation of Psycho by Bill Frisell and Danny Elfmann 18.30 Stefan Wermelin, radiojournalist speaks about Popular Music of 1960, the year of "Psycho" 19.15 Paus: Erik Malmberg plays Filmhits on Hammond Organ 19.45 Concert: Flesh-Quartet playing "Psycho". The Bernard Herrmann music performed by string quartet and percussion. Introduction speach by Peter Bryngelsson 22.00-01.00 Bar at the movie theatre Zita and screening of Gus Van Zants remake of Psycho June 11th 12.30 Opening music: The Deli Cowboys plays Misirlou from Pulp Fiction 12.35 Introduction speach by Composer Patrik Vörén 12.35 The Power of Film Music: Seminar with Kevin J. Donnally. 14.15 Paus: Erik Malmberg plays Filmhits on Hammond Organ 14.30 Concert: Chip Music. Random performs music composed on Game Boy 15.00 Nobuo Uematsu Composer of the music to the videogame "Final Fantasy " presents his work. 16.15 Presentation of the computergame and artwork "The Shine" by artist Johan Thurfjell 16.30 The Computer as a Tool for Composing: Seminar and workshop with Thomas Lindahl, Composer of Filmmusic 17.15 Performance and Concert by Kallioinia, Matti and Simon Kallioinen 18.00-01.00 Bar at the movie theatre Zita and screening of "The Fearless Wampire Killers" Final Concert with The Molgan Orchestra. Erik Malmberg and band plays TV jingles for children. mer info på http://www.underscore.nu Väl mött där! Patrik Vörén
  19. FlumbProd

    Filmer utan musik

    Jepp! Så lek loss!
  20. FlumbProd

    Filmer utan musik

    den här länken fanns på sidan, för att förklara Public Domain-stämpeln för filer med den rättighetstillåtelsen: http://creativecommons.org/licenses/publicdomain/ Och enligt den är det enda jag kan säga: Lycka till och ha skitkul!
  21. FlumbProd

    Filmer utan musik

    Det finns ju alltid http://www.archive.org Där finns hur mycket film som helst. Jag har själv använt filmer därifrån och labbat med. Testa att lägga egen musik till exempelvis "duck and cover"... Kanske en egen voice over också?
  22. FlumbProd

    Filmer utan musik

    Genom att börja... Nä, riktigt så enkelt är väl ingenting, men det ligger ngt i det. För du vet inte vad du behöver kunna förrän problemet ligger framför dig. Därför brukar jag råda alla: titta på MYCKET film, flera ggr. Börja med att bara titta på filmen, sedan gör du en ljudanalys, och sedan en musikanalys. Fundera varje gång över vad som funkar och varför. Börja spela in saker och gör lite foley-tester. Lyssna och härma. Lär dig grundläggande akustik och plocka fram fysikkunskaperna igen, hur funkar doppler, vad är det användbart till? Hur låter en explosion, varför, hur kan du göra ljudet själv? Att komponera ljudbilder, eller musik är i princip samma sak. Du arbetar bara med olika grundmaterial (som i sig förvisso har helt olika dramatiska och därför sociala förutsättningar). Hur man gör ljud eller musik spelar ingen som helst roll så länge man lyckas förmedla det som behövs till den aktuella målgruppen. Med det kommer insikten om hur viktigt det är med att ha bredd. Lyssna och härma alla musikstilar, gör det konsekvent, beta av dem, en efter en. Gå sedan tillbaka och gör om det från början, men gör det ännu bättre. Skriv nya låtar i varje genre och förbättra dem över tid. Gör samma sak med ljud, härma, utveckla, uppfinn, återta, förbättra. Du kommer inte ångra det. All den tid jag lagt ner på härmning har lett till stycken/låtar som fått ett mål, eller en del i en produktion. Det är välinvesterad tid. Apropå det, dags att gå till studion! /Patrik Vörén
  23. FlumbProd

    Filmer utan musik

    Hehe... personlig o personlig... Jag är kompositör och ljudtekniker. själv då?
  24. FlumbProd

    Filmer utan musik

    Jag vet, men sett på förutsättningarna så är det teoretisktmöjligt att göra så. Jag har sett en del Hallmark-produktioner där ingen musik ligger i centern, bara vissa fx och dialog. Ingen Dialog ligger i stereokanalerna (förutom ekon och efterklang). Jag skall ta och se om jag kan hitta den filmen (minns inte vilken det var). Musiken låg alltså bara i stereospåret, som ju får centrering iaf om man inte fasvänder. Det där med orkester och mixning tycker jag är intressant. Det finns ju många sätt att micka upp en orkester, ren rumsuppmickning, en stereo per sektion, delade sektioner, varje instrument osv. Jag håller med dig Christian, det mixar sig själv, men först efter att den planerade "mixen" är gjort: orkestreringen. I stora drag är det ju så att det är det man gör. samma sak med hastighet på ett stycke, längden på tonerna osv. Jag har vid ett flertal tillfällen skrivit om stycken för att de skall fungera i en viss lokal. När jag sedan spelat in konserten har jag antingen satt mickar på sektionerna, eller bara på solister och två stereopar, ett fram, för direktljud och ett bak, för lokalens ambiens. Det har funkat skitbra. Sen finns det ju olika dogmer, beroende på vad syftet med musiken är. Jag kan tänka mig att t.ex. Skywalker sound alltid mickar upp allt. Det skulle behövas väldigt många kontrabasar annars...
  25. FlumbProd

    Filmer utan musik

    Att få bort musiken från en 2.0 mix är oerhört svårt om man inte ha tillgång till originalfilerna, eller en exakt reproduktion av BARA musikspåret(med ljudläggarens/masteringteknikerns EQ). Har man det kan man bli av med det genom fasvändning (av hela filen, testa själv, om du har en fil med t.ex ett statiskt brum, eller brus att kopiera en del av bruset, fasvända det och spela upp det tillsammans med originalljudet: voila! Ljudet släcks ut). Det kan naturligtvis ske på bekostnad av annat ljud, men då blir man iaf av med det man vill. Om man plockar centerkanalen får man med största sannolikhet fortfarande soloinstrument och vissa ljud som är viktiga för diegesen, men större delen av musiken och ambiensen ligger i L, R, Ls, Rs. /Patrik
×
×
  • Skapa nytt...