Jump to content

Hur får man inomhusljud att låta som utomhus?


Dario

Recommended Posts

Jag ska lägga på röster till en film i efterhand. Filmen utspelar sig utomhus på öppna ytor, men när man spelar in rösterna inomhus låter det ju inte helt trovärdigt. Jag har lagt på ambience-ljud (vind etc.), men hur kan man behandla rösterna i t.ex. soundforge för att få mer utomhuskänsla?

Link to comment
Share on other sites

Utomhus finns inte den typen av efterklang man kan återskapa med ett vanligt reverb.

Vad du behöver är att spela in dialogen antingen ute (är det dubbing/ADR så brukar sånt vara ganska kört), eller i ett fullständigt stumt rum.

Kan du inte göra något av det så är det inte mycket du kan göra tyvärr förutom att försöka maskera "rummet" (ur ljudet, alltså) så gott det går med ambiance & sånt.

Men kom ihåg, det är inte ett alternativ, det är en kompromiss....

Link to comment
Share on other sites

Har du nån garderob du kan krypa in i kan detta funka, mycket pluffsiga kläder är jättebra. Sen får du ofta stå ganska nära miken, och försöka skruva bort närheten i efterhand för att vinna på att få så stort förhållande mellan direktljudet och reflektionerna som möjligt. Om det är mycket ljud som maskar och hög atmos etc så kan man köpa förvånandsvärt mycket rum på dialogen ändå som man inte märker. Det är värst när det är ganska tyst runt omkring.

Link to comment
Share on other sites

[citat=Christian van Caine]Tält funkar inget vidare, blir väldigt burkigt. Det måste vara tunga textilier & så stor yta som möjligt.

Att täcka väggarna & taket med tjocka mattor är väldigt bra.

Finns billiga trasmattor på Myrorna, Uff & sånt :-)[/citat]

 

Ok, ska överväga det!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det skall ju vara torrt då du spelar in, och sedan kan du försöka hitta impulsfiler till ditt konvolverande reverb! =) I ett konvolverande reverb kan man ladda in impulsfiler som är skapade i rikiga miljöer, det borde finnas möjlighet för dig att antingen spela in en impulsfil eller söka på nätet efter impulsfiler som folk tagit fram. Jag vet inte om det är detta man gör i dubbningsarbetet normalt, men ngt liknande skall väl till för att det inte skall låta galet.

 

Jag har själv inte ljudlagt, men vart med då man gjort det, om man kör överdubb så måste det mesta återskapas/ljudläggas, allt från smack till droppande kranar till fotsteg m.m. Det är ett kul företag som väntar dig! =)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...