Jump to content

Dario

Members
 • Content Count

  351
 • Joined

Community Reputation

10 Good

Personlig information

Filmskapande

 • Influences
  Italiensk grindhouse/exploitation/lågbudgetskräck
 • Gear
  Filmkameror: Arriflex 16 BL, Bolex H16 M, Canon 814 Autozoom Electronic, Nizo S56, Minolta XL 84 S...m.m.
 • Interests
  Film =)
 1. För handhållen/axelhållen kamera får du stabilisering av kameran mot axeln. Ger snyggare bilder utan amatörmässiga små skakningar som uppstår vid handhållet.
 2. De kan fungera alldeles utmärkt. Har själv gjort flera filmer med en liknande gammal mätare. Kolla att den har ASA-tal och slutartid som någorlunda matchar det du tänker köra. Jämför sedan med en mätare du vet fungerar, tex en systemkamera.
 3. Ljusstarkt, dvs stor bländaröppning i förhållande till brännvidd, och därmed lågt F-tal.
 4. Kul att se en ny film av Anders Jacobsson som regisserade Evil Ed.
 5. Ja, det borde den kunna göra om utrustningen får plats. Annars, om man vill ha lite svängrum, så kan man ju bara gå in i vilket rum som helst egentligen, utan fönster eller standbylampor eller liknande som ger ljus. Tex en garderob, källare, vind etc.
 6. Du måste ha mörkrum när du "laddar" i filmen i den. Sedan ska den i teorin vara ljustät.
 7. Jag har också råkat ut för samma problem - på två röde mickar i rad. Bytte på garantin, men samma problem fanns kvar. Har också testat olika inspelningskällor samt kollat glapp. Skumt.
 8. Om du vill prova i Tjeckien, kolla med Barrandov http://www.barrandov.com/en/film-processing-printing
 9. Kolla med http://www.stopp.se i stockholm om de tar s/v reversal.
 10. Det jag kommer att tänka på som är speciellt med svartvitt är som du säger att den är mindre känslig för tungsten. Dessutom märks det mindre om man blandar olika färgtemperaturer. Jag ljussatte med både dagsljus (från höger) och tungsten (från vänster) vilket skulle synts tydligt med färgfilm, men det syntes ingen skillnad med svartvit.
 11. Vad jag känner till så finns det ingen försäljning/uthyrning av studiobelysning i Uppsala, kanske kan du kolla på Bild, Film & Designhuset, Övre Slottsgatan 6 om det finns något företag där som kan ordna sådant. Annars så kan bygglamporna fungera, och 400W klarar nog ditt vägguttag, jag har kört 1000W+ utan problem. Ett tips om du har vita väggar eller tak är att studsa ljuset från den starka bygglampan där så får du ett snyggare, mjukare ljus som träffar försökspersonerna. Dessutom blir de inte lika bländade :)
 12. Det borde gå att ställa in slutartiden på mätaren slutartid = 1/[fps * 360 / slutarvinkel] som i vanliga exemplet 24 fps & 180 gr slutarvinkel blir slutartiden 1/48 s
 13. Du måste ta hänsyn till shutter angle, som påverkar exponeringstiden, i kombination med bilder/s
 14. Nu finns kameran på lager hos panasonic center för 17790 kr.
×
×
 • Create New...