Jump to content

Peter Jackssons kortfilm Crossing the Line


jmalmsten

Recommended Posts

Vet inte varför... men det känns dumt att hålla filmen hämlig på Red-One tråden... Det är alldeles för lite hype runt den (filmen alltså, kameran har nog tillräckligt med PR;)) tycker lilla jag:D

 

För att summera:

 

Oakley är strax färdiga med sin nya kamera... en videokamera för 4K upplösning och 35mm optik (mer diskussioner om kameran finns i videokamera-forumet och på http://www.reduser.net) Och på ett eller annat sätt kom dom i kontakt med den skäggige Kiwin som ville göra några tester. "Finfint" tänkte Jannard och hela teamet "PJ kan ju duga som PR-material", som understatement, och tog med sig ett par test-riggar kallad Borris och Natasha. Väl där möttes dom till sin överraskning av ett helt filmteam som tydligen fått för sig att filma en kortfilm. 2 dagar senare och 500 gb Redcode RAW, var det inspelat och ett par veckor efter det hade dom en fullfjädrad Peter Jacksson produktion att visa upp på NAB i full 4K.

 

Filmen är tydligen 12 minuter lång.

 

klipp i "1K" finns här på servrar som går varma av folk som är ivriga att se dom få sekunderna som erbjuds:

 

http://www.reduser.net/forum/showthread.php?t=1883

 

stillbilder finns på http://www.red.com under gallery>stills

 

Ville bara lyfta ur den ur PR-jippo-träsket och fram till alla er som inte bryr er om kameror mer än vilka filmer som kommer ur dom.

 

(är det inte dags förresten att hitta på ett nytt ord? det var ju ingen film inblandad i denna kortfilm... och fler och fler filmer skjuts på video i övrigt samtidigt som de digitala biograferna är på frammarsch... känns ju samtidigt fel att säga att jag ska se en "långvideo" ;))

Link to comment
Share on other sites

Diskuterade kameran med min far idag (som inte heller har någon koll :p) som frågade vad 4K innebar.. Ja, stort som fan tänkte jag, men jag hade inget vettigt svar. Blir 4K fyra gånger upplösningen 1080p? Som då är vad standard-HD-teveapparaterna klarar av idag? Vad behöver man för teveapparat för att visa 4K?

 

Snyggt litet klipp btw.

Link to comment
Share on other sites

det finns ingen tv som klarar av 4k.

 

Nej jag anade det. Men var ser man en 4k-film då? Det känns lite som att vi lika gärna kan hoppa över HD och gå direkt till 4K. Skippa en generation.

 

Jag har inte ens skaffat HD-tv än och så kommer väl 4K och knackar på dörren snart. Ny teve igen då om 1 år.

 

(är det inte dags förresten att hitta på ett nytt ord? det var ju ingen film inblandad i denna kortfilm... och fler och fler filmer skjuts på video i övrigt samtidigt som de digitala biograferna är på frammarsch... känns ju samtidigt fel att säga att jag ska se en "långvideo" ;))

 

[citat=Nationalencyklopedin]film (eng., eg.: 'hinna', 'tunt skikt'), sammanhängande skildring eller berättelse inspelad med kino- eller videoteknik. Olika typer av film definieras med hänsyn till längd (kortfilm, långfilm), karaktär eller innehåll (spelfilm, dokumentärfilm) eller teknik (videofilm, dockfilm).[/citat]

Ordet film är ju inte längre enbart en benämning på formatet så nåt nytt ord behövs inte.

Link to comment
Share on other sites

lilla_farbrorn

de e en riktigt smart försäljningsteknik det där att först göra tv-apparater som är hd-ready, sälja dom i några år för att sedan övergå till full-hd så alla måste köpa nya till den dagen det kommer 4k apparater. mycket cash inblandat. själv väntar jag med hd-tv tills full-hd är nere i bra pris.

Link to comment
Share on other sites

Kan det mänskliga ögat ens uppfatta kvalitetsskillnaden mellan hd-tv och full-hd? Självklart kommer alla säljare säga det, men jag är tveksam.

 

Beror på hur stor tvn är, på spel kan man definitivt se skillnad.

 

edit: Jag tvekar förövrigt på att upplösningen kommer höjas inom en rimlig framtid efter 1080p. Tror knappast att det kommer gå att se någon skillnad på tv-er som inte är enorma. Däremot så kommer ju själva tvna att förbättras i sig, andra skärmtekniker och kanske till och med HDRI.

Link to comment
Share on other sites

grejen är väl den att om man har 720x576 och ska ha en 50" tv så är det ju fortfarande 720x576 pixlar. pixlarna blir ju bara större. men om man har 1920x1080 på en 50" så får det ju plats fler pixlar och bilden blir därför skarpare eller "bättre". så om man ska ha stora grejer så tror jag att det gör lite skillnad även om man kan va nöjd med 1440x720 med

Link to comment
Share on other sites

Det känns som att tekniken ger oss prestanda vi snart inte kan tillgodogöra oss. Men "den senaste tekniken" går ju alltid att sälja - nya prylar kommer alltid vara status, oavsett om de behövs.

 

Men visst, har man en 100-tummare är det ju synd och skam om man kan se pixlar när man sitter två meter från skärmen.

Link to comment
Share on other sites

Det känns som att tekniken ger oss prestanda vi snart inte kan tillgodogöra oss.
Så sant. Man kan ju filma jäkligt högupplöst och okomprimerad video om man vill men det praktiska problemet ligger i lagringsutrymmet och dataöverföringen. Vi får på något vis alltid mer än vad vi kan hantera när inte alla tekniker utvecklas i samma takt.
Link to comment
Share on other sites

Nu är det väl tänkt att man ska kunna printa upp det på 35mm och visas i bio. Och senare även på 4Kprojektorer när de blir standard

 

Hemma projektorer med fullHD (1080p?) är ju också en marknad. Där ser man skillnad mot 720p antar jag.

 

Men RED är mer riktad mot de som gör film än tvproducenter. Så vad det finns för tvapparater är rätt ointressant.

 

Men allt det här hör mer hemma i REDtråden. Det här är en tråd om Crossing the line som film. Inte tekniken bakom.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...