Jump to content

Java ex Machina

Members
 • Posts

  1,903
 • Joined

 • Days Won

  3

Everything posted by Java ex Machina

 1. Vi har satt ihop ett tävlingsbidrag till ABCs of Death 2 som heter "M is for Metalhead!". För er som inte är bekant med ABCs of Death, så är det en antologiskräckfilm där 25st etablerade independentregissörer (bland annat Jason Eisner (Hobo with a Shotgun), Xavier Gens (Hitman, The Divide), Nacho Vigalondo (Timecrimes), Ti West (House of the Devil, The Innkeepers), Adam Wingard (You're Next)) från hela världen valts ut av arrangörerna till några av världens största genrefestivaler, och alla har gjort en varsin 3-minuterskortfilm baserad på ett ord som börjar på varsin bokstav i alfabetet. Den 26e bokstaven (T) var en öppen tävling där vem som helst kunde göra en 3-minutersfilm baserat på ett ord som började på T. Vinnaren ("T is for Toilet" av Lee Hardcastle) fick vara en del av antologi-filmen, vilket gav honom en rejäl karriärboost. Nu när uppföljaren, ABCs of Death 2 är på gång har man återigen satt igång tävlingen, och den här gången är bokstaven M. Vårt bidrag, "M is for Metalhead!" går att se om ni klickar på länken nedan. Det är en kul slasherhyllning vi gjorde, och för att komma vidare till final så behöver vi helt enkelt facebook-Likes. Så om ni gillar sidan hjälper ni oss, annars kan ni självklart bara gå in och kolla filmen också om ni känner för det. Men konkurrensen är hård och det vore kul om man kunde se ett svenskt bidrag i ABCs of Death 2 när den kommer nästa år. http://26th.abcsofdeathpart2.com/entry/m-is-for-metalhead/
 2. SVT har en satsning sen tre år tillbaka som heter Frizon, där de köper in en visning av några indepentfilmer.
 3. Missa inte MARIANNE på SVT 2 kl 22.45 ikväll!
 4. En grej som är bra med sponsring är att det blir jättelätt en snöbollseffekt. Om du får en sponsor, så blir det lättare och lättare ju fler du får, för då kan du säga till de nya att "de här företagen sponsrar oss redan". Men att få pengar tror jag inte på. Större chans att få pengar via crowdfunding.
 5. Skitsnyggt. Gör du loggdesign också eller bara animeringar?
 6. Inte dokumentärer, men långfilm. I min erfarenhet är det iaf svårt, om inte helt omöjligt till och med, att få pengar i sponsring. Däremot kan man få rabatterade priser (i vissa fall) eller låna saker.
 7. Skillnaden är stor i många fall. Tydligen är det samma licensavgift oavsett storleken på produktionen, så om Marianne och Harry Potter betalar lika mycket. Jag kan inte tänka mej att det är något som kommer att hålla i längden, priset måste ner om man ska få folk att köpa Blu-ray istället för DVD. Men jag har sett utgåvan som Njutafilms har gjort och är väldigt nöjd med den. Jag vet faktiskt inte hur mycket bättre ljud och bild en Blu-ray skulle ha. Det mesta är filmat med extremkort skärpedjup och det är en lågbudgetfilm så det är inte lika stor skillnad som den tidiga Bladerunner-utgåvan på DVD och den nya på Blu-ray.
 8. I alla kontrakt film- och TV-bolag har när det gäller licens av visningsrätt i ett sammanhang som ett TV-program finns en speciell paragraf om att det inte får visas i förlöjligande syfte. Självklart måste en Amerikansk TV-kanal skriva under ett sånt licensavtal om de vill visa något, så se till att en sån paragraf finns med.
 9. Ta vad du får och var glad för att du får pengar och exponering. Om det är ett YouTube-klipp kan det leda till hundratusentals eller miljontals klick.
 10. Inte i dagsläget, utan bara DVD. Licenskostnaden för att släppa en film på Blu-ray är såpass hög att vi riskerar gå back om vi gör det. Det kan dröja år innan den kommer dit, om den ens gör det. Det beror på hur bra vi säljer den på DVD.
 11. MARIANNE vann precis pris för Bästa Film på Mauvais Genre Festival i Tours (Frankrike)! Jag var där och presenterade filmen häromdan (kom hem sent igårkväll) men fick tyvärr göra tacktalet över Skype för publiken. Kul ändå. =)
 12. Nu börjar det dra ihop sej inför DVD-släppet. Den 11e kommer den ut som sagt, och finns att hyra på Hemmakväll, Filmkedjan och Lovefilm. Sen finns den att köpa från alla välsorterade återförsäljare som Rocks, Discshop, CDon, Movieline, Ginza, Webhallen, Buylando, SubDVD, etc etc. I helgen körde vi ett litet försläpp på Science Fiction-mässan i Göteborg där vi sålde signerade DVDer i Njutafilms/Studio S bås. Sammanlagt gick ungefär 100 DVDer på två dagar, vilket känns rätt schysst ändå. Har ingen referenspunkt där iofs, men iaf. Bilder därifrån och från skräckfilmsfestivalen i Alingsås i helgen finns på http://facebook.com/MarianneMovie
 13. Jag stöter ständigt på det här i Adobe CS4. Såhär löser du det: Skapa ett nytt subtitle-spår, och sätt vänster marginal till 120 och höger till 600. Då har du inga problem. Om du redan skapat och lagt ut alla subtitles kan du exportera dem som ett text-dokument, skapa ett nytt spår med de inställningarna, sen importera text-dokumentet igen. Men det kan vara bra att gå igenom alla dialograder efteråt och kolla att radbytena ser bra ut.
 14. Det är för att du söker på köpfilm. Du måste klicka på hyrfilms-fliken först. Här är en direktlänk: Hemmakväll
 15. Marianne distribueras av Njutafilms i Sverige, så den finns på Hemmakväll, Filmkedjan, Lovefilm, Discshop, CDon, Ginza, Movieline, Buylando, SubDVD, Webhallen, Kvarn Video och de flesta andra välsorterade DVDförsäljare och uthyrare.
 16. Efter över tre års hårt heltidsarbete utan att tjäna ett öre, men att ha spenderat 1 miljon kr (varav 500 000kr ligger och drar 8.63% ränta och betalas tillbaka 7000kr/månaden)... Känns det ändå jävligt bra att äntligen få hålla en DVD i handen. Jag fick några idag på posten. Nu väntar bara den officiella DVD-releasen, 11e april. För er som bor i Göteborgsområdet så kommer vi att köra MARIANNE på Den Magiska Biodagen nu på lördag i Alingsås. Det är en skräckfilmsfestival som går av stapeln för femte året i rad. De kommer även att visa bl.a. Evil Dead 2 (35mm), The Woman In Black (35mm), Black Christmas (35mm), Return of the Living Dead (35mm) och Tenabrae nu på fredag/lördag. Jag och Dylan M. Johansson (en av skådespelarna i "Marianne") kommer att vara där och signera affischer och DVDer. Jag kommer även att vara på SciFi-mässan lördag/söndag.
 17. Det är lite svårt att ge råd utan att veta hur gammal du är och vad du gjort tidigare, men efter att själv ha gjort en långfilm som släpps på DVD inom kort skulle jag nog säga att det är extremt mycket jobb och det här med om man får göra parodi eller inte är ett förhållandevis litet problem jämfört med t.ex. att få upp en långfilm på bio idag, eller ens slutföra den. Skriv ett manus, skicka ut det till de större produktionsbolagen som är berättigade till stöd från SFI, och hoppas på att en producent nappar.
 18. Ok nu är jag skitdryg, ber om ursäkt för det, men jag tror du tänker på parodi, inte satir. Parodi brukar räknas under "fair use", men inte satir. Vad jag hört iaf. Inte för att jag är advokat.
 19. Man ska egentligen aldrig nånsin överhuvudtaget ta råd om vad som är lagligt eller inte från anonyma främlingar på ett internetforum. Om du verkligen vill veta så kan du ringa något som kallas Advokatjouren, då du får några minuter ensam med en utbildad professionell advokat som kan ge dig sin åsikt. Det är gratis och finns åtminstone i de större städerna, men kanske alla. Testa att googla "advokatjouren" och din hemstad. Sen finns något som kallas för "Fair use" i USA som innebär att man får göra parodi på något utan att äga rättigheterna till det, men hur det funkar i Sverige vet jag inte. Det ska nämnas också att "Fair use" av rättskyddat material i syfte att göra parodi på det är något man åkallar för domaren när man redan är i rättssalen. Med andra ord, något man bygger sitt försvar på när man redan är i skiten. Det är egentligen inget man ska använda för att fundera på vad man kan "komma undan" med eller inte. En rättegång för med sig enorma kostnader oavsett man åkallar "Fair Use" eller inte. Mel Brooks och "Weird Al" Yankovic har byggt karriärer på parodier, men på 60- 70- och 80-talet. Mycket har hänt de senaste trettio åren. Friedberg/Seltzer som gjorde Epic Movie, Date Movie, Meet the Spartans etc... vem vet vad deras produktionsbolag hade för avtal med Hollywood-jättarna? Men jag gissar (och det här bygger jag enbart på dina poster i den här tråden) att du inte tänker göra något kommersiellt? Det är ingen långfilm vi pratar om nu, eller hur? Jag menar eftersom din morsa fortfarande ger dig rättsråd? Om det är ett kort roligt youtube-klipp som är en parodi på Karlsson på Taket tror jag absolut ingen kommer att stämma dig för miljonbelopp. Det absolut värsta som skulle kunna hända i så fall är att de som har rättigheterna till Karlsson på Taket ser videon, mailar YouTube (eller fyller i ett formulär online rättare sagt) och YouTube tar ner din video utan att fråga dej. Värre än så blir det inte.
 20. Angående ljuset så är minst 95% av filmen inspelad med befintligt ljus. Jag ville ha det så för att idén var att få en "svensk indie"-look på filmen, och göra en "Fucking Åmål" eller "Farväl Falkenberg" med ett rysarinslag. Filmen är inspelad helt och hållet i Östersund, och hela grejen var att få med de dagsljusa sommarnätterna på ett naturalistiskt sätt. Hela filmen är gjord så naturalistiskt det gick. Mycket av det är filmat efter midnatt med befintligt ljus, men det ser ut som kvällsljus eller skymning, för det blir inte mycket mörkare än så där uppe under sommaren. jmalmsten från Voodoo är A-foto f.ö.
 21. Länkar till recensioner. AIN'T IT COOL NEWS: Ain't It Cool News: The best in movie, TV, DVD, and comic book news. AIN'T IT COOL NEWS: Ain't It Cool News: The best in movie, TV, DVD, and comic book news. BADASS DIGEST: Movie Review: MARIANNE (Fantasia Film Festival 2011)| Badass Digest FEARNET: Fantasia Fest 2011: 'Marianne' Review - FEARnet FANGORIA: “MARIANNE” (Fantasia Film Review) TWITCH: Fantasia 2011: MARIANNE Review TWITCH: LIFF 2011: MARIANNE review YAHOO! MOVIES: 'Marianne' Will Haunt Your Dreams - Yahoo! Movies BETWEEN THE SEATS: Between the Seats: Fantasia 2011 Feedback: Marianne LIVE FOR FILMS: Review: Marianne – A fine example of Swedish horror | Live for Films EAT SLEEP LIVE FILM: Review: Marianne (2011) | EatSleepLiveFilm.com FILMFORUM.SE: Marianne - Filmforum.se LOST IN THE MULTIPLEX: Marianne MCM BUZZ: MCM BUZZ – Movies, TV, Comics, Gaming, Anime, Cosplay News & Reviews » Movie review: Marianne MONSTERS & CRITICS: 'Marianne' Review - Monsters and Critics THE LINK NEWSPAPER: Frame to Frame | Fringe Arts | The Link EFILMCRITIC: Movie Review - Marianne - eFilmCritic SCREEN/READ: MARIANNE | Review (english version) « screen/read | webzine für film und kino
 22. Marianne släpps på DVD 11 april av Njutafilms. Finns att få tag på här (fler ställen lär dyka upp): Köpa: Ginza: Film skräck/gore dvd marianne skräck/gore - Ginza.se Rocks: Marianne / Rocks (www.rocks.se) Kvarn Video: Marianne - Kvarnvideo.se SubDVD: http://www.subdvd.com/productView.do?prod_id=1122115 Hyra: Hemmakväll: Hemmakväll Filmkedjan: Filmkedjan Vallingby Lovefilm: Marianne DVD (2011) - LOVEFiLM
 23. Vad är det för codec på quicktime-filerna? Vilka kameror är de inspelade med? Material från t.ex. en GoPro måste du konvertera i t.ex. Mpeg Streamline för att kunna klippa i Premiere CS4. Är det samma framerate i alla videofiler?
 24. Christian van Caine är lätt en av de mest begåvade ljudnördarna i landet. Utan tvekan. Jepp, det är extremt korkat att inte ha skrivit klart manuset när man börjar med filmen. Håller absolut med. Speciellt om det är mer än dialogputs.
×
×
 • Create New...