Jump to content

Jawo

Members
 • Posts

  905
 • Joined

 • Days Won

  1

Jawo last won the day on February 11 2005

Jawo had the most liked content!

Personlig information

 • City
  Stenungsund
 • Job/title
  Studernade
 • Name
  Jon

Jawo's Achievements

Experienced

Experienced (11/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

12

Reputation

 1. Håller på med versioneringar på ett projekt. Jag ska stapla upp ett gäng klipp ovanför varandra i olika lager. Klippen är exakt likadana (förutom lite småändringar emellan), klippen är även lite olika långa. Hur frame matchar man enklast olika klipp med varandra, så man vet att det är exakt samma frame? Hur trimmar man sedan ner heads & tails så klippen blir lika långa som orginalet? Jag kommer från premiere där jag är van vid att antingen trycka C och sedan klippa av för långa ändar, eller att bara dra i ändarna tills dom är vart jag vill ha dom. Tack på förhand.
 2. Jag tror det är lite av en generationsfråga. Jag är förvisso ingen musiker, men hade jag varit har jag svårt att tro att jag skulle ha något emot det - så länge dom frågar först och inte tjänar några pengar på det. Några empiriska bevis för min åsikt finns inte, men jag vet att alla mina vänner delar min åsikt (många av dom musiker). Jag har även mailat ett relativt etablerat band (skivkontrakt osv, men förmodligen okänt för de flesta) och för dom gick det bra att jag använde deras musik i okommersiellt syfte. Finns det ingen möjlighet att fråga (ex att artisten är extremt stor) har inte jag, och knappast någon annan i min generation problem med att bara sno låten och använda (i okommersiellt syfte naturligtvis). Är låten såpass etablerad har man på sätt och vis avsagt sig rätten att kunna full kontroll över dess spridning. Samma sak verkar gälla med piratkopiering, gamla rävar avskyr det likt pesten, medan många unga, nya band/artister inte har jätte mycket emot det.
 3. Jag har förvisso aldrig tagit bort en vajer, men jag har tagit bort annat och din metod låter inte bara onödigt krånglig utan även väldigt svår, för att inte säga omöjlig. Att tracka en vajer är i princip omöjligt och att keya ut en svart vajer är mer problem än det är värt (jag har då aldrig sett annat än svarta vajrar). Precis som Kireiiii säger så finns det dedikerade verktyg för sånt, att rota/painta bort en vajer som endast kommer synas som några få pixlar i bredd bör inte vara direkt svårt.
 4. Tycker inte alls att du borde bry dig om plugins innan du lärt dig grunderna. Betalkonto på cgtextures är grovt onödigt om man inte vill stöjda han som driver hemsidan eller tankar sjuka mängder texturer på ett dygn (du får en ny kvot var tjugofjärde timme). Lycka till med skapandet, inlärningskurvan är hög, men så fort man lärt sig grunderna är det fruktansvärt kul att hålla på med.
 5. Se åtminstone till att ha grundläggande högskolebehörighet. Höga betyg är alltid bra, men kanske inte ofta så viktigt som man först tror. Det går ju alltid att läsa upp sen (även om det ser ut att bli svårare nu med nya lagar). Annars finns ju alltid högskoleprovet, om du är en av dom som är bra på sånt. Du kanske inte har tankar på högskola just nu, men om du en dag blir sugen på det så kommer det vara sjukt segt att sitta och läsa upp sina betyg i efterhand. Själv är jag 22 år och pluggar på IAA. När jag var 17 var jag övertygad om att mina betyg var skitsamma - jag skulle komma in intagningsprover, eller ännu hellre börja jobba utan utbildning. Nu blev det inte så (mitt självförtroende var lite väl högt). Det återstår att se, men förmodligen var detta bara till min fördel, då det är Digital Compositing och inte 3D jag velat syssla med hela tiden ändå. Som sagt, för min del ser det - åtminstone just nu ut som att jag inte förlorade så himla mycket på att vara mindre bra i skolan, tack vare att högskoleprovet finns.
 6. Jag kan tänka mig att hjälpa till. Maila mig på jwesstrom[at]gmail[dot]com och förklara lite närmare vad det är du behöver bara. :)
 7. Försöker skapa lite motion graphics med After Effects CS 4, har 4 st 3d lager, varav tre st kastar skuggor (den fjärde är en bakgrund). Har även en spotlight. Ett av lagren är ett comp-lager de två andra är rena text-lager. Problemen som uppstår är att skuggor och hela lager försvinner i olika vyer. I kamera-vyn ser jag comp-lagret, dess skugga samt båda textlagrerna. I resten av vyerna syns endast Compen och dess skugga. Markerar jag texten så ser jag boundingboxen i alla lager. Detta är dock något som ändras lite slumpmässigt. Oftast har det varit så att jag sett alla lager, men skuggan för compen har varit osynlig i kamera-vyn men synlig i alla andra vyer. Problemet kvarstår även vid rendering, vilket gör det hela extrem irriterande. Har provat att öppna upp scenen på olika datorer och även i CS5, det ser likadant ut överallt.
 8. Har du aldrig gått träslöjd? :) Att göra 6st exakt lika stora bitar är ju verkligen inte svårt om man har en sticksåg eller liknande. Om din gymnasieskola har en bygglinje (eller liknande) kan du ju alltid be någon där.
 9. Det känns som att dom har sådana ljud i var och varannan film, så tycker det är lite märkligt att det ska vara så svårt att få tag på :( Att spela in själv är inget alternativ, att köpa kanske är men definitivt inte för mycket pengar. Nåväl, är ju faktiskt inte helt 100 på att jag kommer behöva ljudet, och om jag skulle behöva det får jag hoppas att beställaren kan fixa det själv. =/
 10. Har i timmar försökt leta efter ljudeffekter av bil-racing från bilens perspektiv (typ sånt ljud som finns i bilspel). Dvs, inget ljud där bilen står stilla och varvar, eller ljud där bilen åker förbi micken. Har letat igenom alla gratis-sidor som nämns i den klistrade tråden, utan resultat. Har någon tips på vart man kan hitta?
 11. Min farfar lät nyligen scanna in sina gammla 8mm-filmer. Företaget som gjorde det lade in dom på en dåligt gjord dvdmeny och använde något märkligt format som inte går att spela upp med vanliga mediaplayer. Jag skulle vilja rippa ut alla enskilda klipp från dvdn till varsin enskild .avi fil. Någon som har erfarenhet att göra detta och vet några program för ändamålet? Skulle även uppskatta förslag om vilken codec jag ska använda, klippen har inget ljud upplösningen är 720x592 25fps.
 12. Sedan har ju någon lycklig människa fått måla in nya skuggor och i vissa fall sulor på skorna.
 13. Nej, det är ingen tutorial. Var något dom gjorde, lite på skoj för en fejk behind the scenes.
×
×
 • Create New...