Jump to content

Jawo

Members
 • Posts

  905
 • Joined

 • Days Won

  1

Everything posted by Jawo

 1. Håller på med versioneringar på ett projekt. Jag ska stapla upp ett gäng klipp ovanför varandra i olika lager. Klippen är exakt likadana (förutom lite småändringar emellan), klippen är även lite olika långa. Hur frame matchar man enklast olika klipp med varandra, så man vet att det är exakt samma frame? Hur trimmar man sedan ner heads & tails så klippen blir lika långa som orginalet? Jag kommer från premiere där jag är van vid att antingen trycka C och sedan klippa av för långa ändar, eller att bara dra i ändarna tills dom är vart jag vill ha dom. Tack på förhand.
 2. Jag tror det är lite av en generationsfråga. Jag är förvisso ingen musiker, men hade jag varit har jag svårt att tro att jag skulle ha något emot det - så länge dom frågar först och inte tjänar några pengar på det. Några empiriska bevis för min åsikt finns inte, men jag vet att alla mina vänner delar min åsikt (många av dom musiker). Jag har även mailat ett relativt etablerat band (skivkontrakt osv, men förmodligen okänt för de flesta) och för dom gick det bra att jag använde deras musik i okommersiellt syfte. Finns det ingen möjlighet att fråga (ex att artisten är extremt stor) har inte jag, och knappast någon annan i min generation problem med att bara sno låten och använda (i okommersiellt syfte naturligtvis). Är låten såpass etablerad har man på sätt och vis avsagt sig rätten att kunna full kontroll över dess spridning. Samma sak verkar gälla med piratkopiering, gamla rävar avskyr det likt pesten, medan många unga, nya band/artister inte har jätte mycket emot det.
 3. Jag har förvisso aldrig tagit bort en vajer, men jag har tagit bort annat och din metod låter inte bara onödigt krånglig utan även väldigt svår, för att inte säga omöjlig. Att tracka en vajer är i princip omöjligt och att keya ut en svart vajer är mer problem än det är värt (jag har då aldrig sett annat än svarta vajrar). Precis som Kireiiii säger så finns det dedikerade verktyg för sånt, att rota/painta bort en vajer som endast kommer synas som några få pixlar i bredd bör inte vara direkt svårt.
 4. Tycker inte alls att du borde bry dig om plugins innan du lärt dig grunderna. Betalkonto på cgtextures är grovt onödigt om man inte vill stöjda han som driver hemsidan eller tankar sjuka mängder texturer på ett dygn (du får en ny kvot var tjugofjärde timme). Lycka till med skapandet, inlärningskurvan är hög, men så fort man lärt sig grunderna är det fruktansvärt kul att hålla på med.
 5. Se åtminstone till att ha grundläggande högskolebehörighet. Höga betyg är alltid bra, men kanske inte ofta så viktigt som man först tror. Det går ju alltid att läsa upp sen (även om det ser ut att bli svårare nu med nya lagar). Annars finns ju alltid högskoleprovet, om du är en av dom som är bra på sånt. Du kanske inte har tankar på högskola just nu, men om du en dag blir sugen på det så kommer det vara sjukt segt att sitta och läsa upp sina betyg i efterhand. Själv är jag 22 år och pluggar på IAA. När jag var 17 var jag övertygad om att mina betyg var skitsamma - jag skulle komma in intagningsprover, eller ännu hellre börja jobba utan utbildning. Nu blev det inte så (mitt självförtroende var lite väl högt). Det återstår att se, men förmodligen var detta bara till min fördel, då det är Digital Compositing och inte 3D jag velat syssla med hela tiden ändå. Som sagt, för min del ser det - åtminstone just nu ut som att jag inte förlorade så himla mycket på att vara mindre bra i skolan, tack vare att högskoleprovet finns.
 6. Jag kan tänka mig att hjälpa till. Maila mig på jwesstrom[at]gmail[dot]com och förklara lite närmare vad det är du behöver bara. :)
 7. Försöker skapa lite motion graphics med After Effects CS 4, har 4 st 3d lager, varav tre st kastar skuggor (den fjärde är en bakgrund). Har även en spotlight. Ett av lagren är ett comp-lager de två andra är rena text-lager. Problemen som uppstår är att skuggor och hela lager försvinner i olika vyer. I kamera-vyn ser jag comp-lagret, dess skugga samt båda textlagrerna. I resten av vyerna syns endast Compen och dess skugga. Markerar jag texten så ser jag boundingboxen i alla lager. Detta är dock något som ändras lite slumpmässigt. Oftast har det varit så att jag sett alla lager, men skuggan för compen har varit osynlig i kamera-vyn men synlig i alla andra vyer. Problemet kvarstår även vid rendering, vilket gör det hela extrem irriterande. Har provat att öppna upp scenen på olika datorer och även i CS5, det ser likadant ut överallt.
 8. Har du aldrig gått träslöjd? :) Att göra 6st exakt lika stora bitar är ju verkligen inte svårt om man har en sticksåg eller liknande. Om din gymnasieskola har en bygglinje (eller liknande) kan du ju alltid be någon där.
 9. Det känns som att dom har sådana ljud i var och varannan film, så tycker det är lite märkligt att det ska vara så svårt att få tag på :( Att spela in själv är inget alternativ, att köpa kanske är men definitivt inte för mycket pengar. Nåväl, är ju faktiskt inte helt 100 på att jag kommer behöva ljudet, och om jag skulle behöva det får jag hoppas att beställaren kan fixa det själv. =/
 10. Har i timmar försökt leta efter ljudeffekter av bil-racing från bilens perspektiv (typ sånt ljud som finns i bilspel). Dvs, inget ljud där bilen står stilla och varvar, eller ljud där bilen åker förbi micken. Har letat igenom alla gratis-sidor som nämns i den klistrade tråden, utan resultat. Har någon tips på vart man kan hitta?
 11. Min farfar lät nyligen scanna in sina gammla 8mm-filmer. Företaget som gjorde det lade in dom på en dåligt gjord dvdmeny och använde något märkligt format som inte går att spela upp med vanliga mediaplayer. Jag skulle vilja rippa ut alla enskilda klipp från dvdn till varsin enskild .avi fil. Någon som har erfarenhet att göra detta och vet några program för ändamålet? Skulle även uppskatta förslag om vilken codec jag ska använda, klippen har inget ljud upplösningen är 720x592 25fps.
 12. Sedan har ju någon lycklig människa fått måla in nya skuggor och i vissa fall sulor på skorna.
 13. Nej, det är ingen tutorial. Var något dom gjorde, lite på skoj för en fejk behind the scenes.
 14. Jag har egentligen aldrig provat göra wire-removal, men är det inte enklare i dom flesta fall att ta en stillbild och fixa den i photoshop och sedan motiontracka tillbaka den? Känns rent spontant som att det där inte hade funkat så bra rörligt material.
 15. Jag gjorde så att jag lade dom konverterade filerna i samma map, med samma filnamn. Tog även bort dom gammla .xmp filerna. Det tog ett bra tag för premiere att starta, men när det väl gjorde det så funkade allt perfekt. Edit: Verkar vara lite osynk mellan ljud och bild, men i detta fallet spelar det ingen större roll. Enkelt att fixa.
 16. Adobe Media Encoder skapade samma problem som Premiere. Får göra det med VirtualDub istället. Har dock ingen aning om vilken codec man ska använda sig av, brukar använda dv annars, men mina klipp har ju fel fps och upplösning.
 17. Ja, problemet är väl kanske inte riktigt konverteringen, utan snarare att ersätta dom gammla filerna med nya. Såvitt jag vet kan man bara göra det med en fil i taget? Vilket format är bra att konvertera till? Klippen är 640x480 30fps
 18. Upptäckte en väldigt märklig sak. Spelar jag upp klippet i source monitorn i premiere hoppar den som innan. Kopierar jag min Premiere sequence in i After Effects hoppar den också som i Premiere, men om jag i After Effects kollar klippet i footage monitorn, så spelas den upp som den ska.
 19. Jag har 4.1 och rätt framerate. Finns det något smidigt sätt att batchkonvertera massa filmklipp och ersätta dom i premiere? Kommer ta timmar att göra det manuellt.
 20. Använder Premiere (4.0) för att klippa massa småklipp filmade med en digitalkamera, på dom flesta klipp så sticker premiere in ett par frames i *o-ordning, vilket gör att det hela ser väldigt ryckigt ut. Först trodde jag detta bara var under redigering, men testrenderade ett klipp och problemen består. Finns det någon speciellt mpg codec som Premiere saknar? Vill inte behöva överge att klipparbete jag gjort och göra om det i ett annat program. *Om man skulle räkna frames blir en film uppspelad av premiere såhär: 1-2-3-4-5-6-3-7-8-5-7-9-10-11-9-13-12-16-13-12-14-15.
 21. Väldigt intressant och bra film. Vill dock kritisera två saker, som jag tycker sticker ut, när resten är såpass välgjort. Förmodligen känner ni dessutom till dessa saker själva. 1: Alla effekter (förutom bilkrocken, som såg riktigt bra ut) var ganska halvdassiga. Naturligtvis jämför jag er inte med en komersiell film, men det känns verkligen som att ni/du hade kunnat göra mycket bättre om mer tid fanns. 2: Nu är jag en person som är lite ohälsosmat intresserad av militären, men den fungerade verkligen inte. Dom uppträdde konstigt, hade konstig utrustning på sig (på riktigt hade dom inte haft hjälm, ryggsäck eller snuskburk på sig). Dom var väldigt taktiskt osmarta också. Vänligen notera att jag alltså inte kritiserar er för utrustning dom saknade, den har jag full förståelse för.
 22. Definitionen borde la snarare vara att allt styrs av människor, som dockteater?
×
×
 • Create New...