Jump to content

Wallin

Members
 • Posts

  524
 • Joined

 • Days Won

  2

Everything posted by Wallin

 1. Det var som fan :D Varför blir det så? :)
 2. Någon mer som har/har haft problem att skriva bokstaven å i Final Draft (ver 7)? Alla andra bokstäver funkar fint, även ä och ö. Å och å ser däremot ut som L och l. Har installerat om typsnittet direkt från FDs hemsida men det hjälpte inte. Konstigt nog går det bra att skriva å i program som Word och å finns även tydligt med i typsnittsbeskrivningen. Det är bara FD som vägrar förstå det. Hjälp uppskattas!
 3. Har ingen insett att Ryan screenwriter är Johan Ask a.k.a Johan Heart a.k.a The Biggest Bullshitter That Ever Walked This Earth? Ge mytomaner ett eget forum!
 4. Titel: Game Over Voodooversion: 1 Genre: Drama/mörk komedi Göran har uppfostrat sin son till att bli en vinnare. Men kan han hantera den ofrånkomliga situationen när lärling besegrar mästare? Tips och förslag på hur storyn ska fördjupas, breddas, spädas ut etc mottages tacksamt! /"Wallin"
 5. http://aleph.sfi.se/F/JEES9IM4VB7KCTHXU8TRVK7VLHYXU13FK7RCN1TEGC22P6HE3Y-03526?func=full-set-set&set_number=132329&set_entry=000003&format=999 Ibland, IBLAND är Filminstitutet till någon nytta :) Observera att du måste ha speciellt lånekort till Filmhusets bibliotek men det fixar du på plats, kostnadsfritt!
 6. Som sagt; kornen har inget med "upplösningen" att göra, den minsta återgivningsbara detaljen är konstant 0.006mm stor. Intressant tanke dock, att människan genom sin egen tröghet skulle interpolera filmbilden på en psykisk nivå!
 7. Alldeles riktigt, men nu pratar jag inte om enstaka korn, utan om gränsen för vilka detaljer en film kan återge, vilket på sätt och vis kan betecknas som filmens upplösning. För den intresserade ser kornen på Kodaks filmer ut såhär: http://www.kodak.com/US/images/en/corp/researchDevelopment/tgrainSEM.jpg
 8. TS frågade nog inte om hur brännvidden påverkas av en mindre sensor, han ville nog veta hur hög upplösningskvalité 35mm om man jämför med digitalt format. De siffror jag uppgivit beräknas på att den minsta detaljen på ett negativ får vara minimum 0.006mm stor för att kunna återgivas. En "pixel" i den digitala världen motsvaras alltså av en 0.006mm stor punkt på ett filmnegativ. Punkten multipliceras med negativets yta (i fallet S35 = 24.29mm x 18.67mm) och man får fram en "megapixelmotsvarighet". Blev det klarare nu? :)
 9. Grovt räknat kan man säga att S35-formatet har en "upplösning" på 4153 x 3112 pixlar (~12,9 mpix), eftersom minsta återgivningsbara detaljen på negativet är 0.006mm stor. Motsvarande för S16mm är 2058 x 1237 pixlar (~2,54 mpix) och för 65mm 8746 x 3835 (~33,5 mpix) i 5-perf-format.
 10. Alltså, det är ungefär som stop motion. Man plåtar allt med stillbildskamera. Först ställs slutartiden in på en ganska lång sådan, sedan trycker man av och under tiden som bilden exponeras så rör man ficklampan fram och tillbaka för att skapa det önskade mönstret (ungefär som när man målar med en pensel på duk). När slutaren stängs, sparas "målningen" på minneskortet. Sedan går man vidare och tar nästa stillbild, där ficklampan eller vad det nu är för ljus rörs på i ett lite annat mönster. När man tagit flera sådana bilder, går man in i ett redigeringsprogram och klipper ihop alla bilder så att det ser ut som om fiskarna etc rör sig.
 11. Har hört någonstans att i långfilmer lägger man i redigeringen en ton under hela filmen (mycket låg, runt 5 hz eller liknande) som skapar en känsla av kontinuitet mellan klippen. Stämmer det?
 12. Wallin

  nOO 2007

  Nu är det återigen dags för den populära nOO-tävlingen! Anmäl ditt lag så snart som möjligt och var med och tävla om att bli Sveriges bästa 24-timmars-filmare! Mer information på nOOs egen hemsida: http://www.noofestivalen.nu Välj ditt län: Dalarna Jämtland Sörmland Uppland Västernorrland Västmanland Örebro Östergötland
 13. Blev det ett JA, Gruffman? :)
 14. En magic arm borde väl funka?
 15. Wallin

  Färger i filmen

  Två fel av två möjliga. Sagan om Ringen plåtades på Kodak-film, Fuji användes enbart till att printa den färdiga kopian. Att Kodak skulle ha varmare färger med gul/röd och Fuji kallare i grön/blå är en myt, som uppstått på grund av filmernas förpackningsfärger. Som alla känner till är Kodaks förpackningar röd-gula och på Fujis står märkesnamnet i grönt.
 16. Som sagt, budget? Bästa lösningen är att hyra en filmkamera, finns många ställen att välja på.
 17. Jamen är det betoning på a eller inte? Caarbe eller Carrbe? :D
 18. Filma i motljus eller sidoljus, gärna på kvällen, så ser det snyggare och mindre "platt" ut. Rengör linsen. Ha bländaren så öppen som det bara går (om du kan ställa in den på din kamera) för att få filmliknande skärpedjup. Underexponera bilden 1 eller 2 steg, då får du mer information på bandet och slipper en massa högdagrar. Om det är gassande solljus, använd ND-filter för att mörka istället för att minska bländaren. Blanda hel- och närbilder, se till att kameran inte står på samma höjd hela tiden (dvs stativet utdraget till max som många amatörfilmare har). Som redan sagts; ljussättning är mycket viktigt! Är du inte avancerad ljussättare så kan du ändå komma långt med tre vanliga redheads och några reflektorer (frigolitskivor eller lakan t ex). Gör gärna storyboards, det underlättar. Det är vad jag kommer på just nu.
 19. Wallin

  Jibb vs kran

  kvällensdebatt har delvis rätt. Kranar som används vid t ex byte av en glödlampa i en lyktstolpe har en "svängarm" längst ut, 2-3 meter lång, som används för att snabbt och smidigt byta höjd utan att för den skulle behöva flytta hela kranarmen. Mycket riktigt kallas en sådan mini-arm för jib. En jib kan också vara, och är oftast i filmsammahang, en liten enkel kran. Den kan du göra kamerarörelser med uppåt och nedåt och åt sidorna om du exempelvis har en vy ovanifrån på en person som sitter vid ett skrivbord och vill komma ner till ansiktsnivå. Då kan en jib vara bra, eftersom en 12 meter lång filmkran oftast är lite bökig i en sådan situation.
 20. Minilamporna i taket och lakan/annat reflekterande på golvet så är du på det torra.
 21. Jag skulle definitivt köpa Munthe-systemet! Skulle dock vara bra om det gick att montera en liten motor på själva "dollyn", eftersom jag har en tagning planerad som går till på så sätt att några bilar står parkerade i rad på en drive-in-bio och kameran ska röra sig mellan dessa bilar i en enda lång åkning (genom nervevade framrutor, riktad mot skådespelarna i framsätena) och då skulle Munthe-rälsen passa utmärkt. Ifall motor-förslaget blir för komplicerat kan den ju dras med ett snöre om passaren är duktig nog att få det hela mjukt. Synd att Eurogrip gått i konkurs. Jag kollade in deras hemsida och en SAM-Dolly (helt motoriserad, se klipp på deras hemsida) vore grym att ha. Varför finns inga såna på Sveriges uthyrningsfirmor? Skulle ju sälja som smör. EDIT: Det är tydligen inte svenska Eurogrip som hemsidan tillhör, utan ett företag med exakt samma affärsidé i Belgien.
 22. Jag tar och citerar mig själv här :D Såhär går det alltså till på de inspelningar jag frekventerar. C-fotografen läser vilken scen och tagning det är efter att ljudkillen svarat "Rullar" på regissörens "Kamera!". Jag vet, inte speciellt logiskt att ropa "kamera" när man menar "ljud", men det är väl tradition. P.S Jag frekventerar inga Munthe-inspelningar, där kan det ju gå till på helt andra sätt
 23. Visst, CL kan klappa när han hör det lilla pipet från kameran, men ibland måste operatören fokusera om så att klappan kommer i fokus, det hinner han ibland inte med direkt och därför är det enklast om operatören ger instruktion när han vill ha klappen. Tycker jag iaf.
 24. Alldeles riktigt, Munthe, det gör dom :) Därmed inte sagt att man inte kan knäppa på kameran samtidigt som ljudet!
 25. Alldeles riktigt, Joel! Plåtar man på video spelar det mindre roll, såvida man inte är riktigt snål och inte vill slösa på band :)
×
×
 • Create New...