Jump to content

Ljussättning i hiss


filmnisse

Recommended Posts

Hej hopp!

 

Dags för dagens utmaning: Hur man ljussäter i en hiss. En trång en (ca 1,5*2 meter, lite längre kanske).

 

Dessutom har hissen en spegel längst in och jag har idag testat lite vinklar så man inte ska se kameran. Men nu till utmaningen: Ljussättningen. Jag får tillräckligt med ljus från lamporna i hissen, men jag vill helst unvika att gå på bara det ljuset och bara färgkorrigera i post. Så har ni några tips om ljussättning i trånga utrymmen och liknande för att få det att se bättre ut?

 

Tack på förhand!

Link to comment
Share on other sites

Guest bollyn

Jag skulle ha åkt till en våning och sedan tryckt på stopp knappen och sedan ha dörren öppen då kanske det blir lättare att ljusätta om det inte var det du tänkte på. Och sedan i efter hand lagt till hiss ljud. Det där med speglarna som kan avslöja både ljus, ljud och kamera blir svårt man kanske får filma i en annan hiss som inte har några speglar.

 

Hoppas mitt svar hjälpte dig. //Bollyn

Link to comment
Share on other sites

Jag kan få hissen att stå stilla, så inga problem med ljudet, men inte ha dörren öppen.

det är den där spegeln som sabbar allt och försvårar det. men samtidigt tycker jag om den. Jag har alltid gillat det typiska Orson Welles-fotot med bakgrunden som bara fortsätter i flera steg. Och spegeln gör sig bra i hissen, för då ser man skådisarnas ryggar och deras ansikten om de vänder på sig. man ser hissdörren och att det är en riktigt liten hiss. och dessvärre kan vi inte få tag på någon annan hiss.

Link to comment
Share on other sites

Min gissning är att du är bunden till batteri i så fall, och då är man ju ganska begränsad. Mini-kinos är nog det bästa alternativet i så fall. På ett bilbatteri kan du ha två enfotssingelrör som du kan fästa i taket och där det inte syns. Om du skaffar fyra mini-kinos bör du kunna få mer kontroll över ljuset, men då jag inte vet riktigt vad du är ute efter är det svårt att ge mer konkreta råd.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

jo, det blir nog så. har dessvärre bara två mini-lampor. de och reflexskärmar funkar kanske. ska försöka ta bilder i hissen och förklara vad jag tror och hur jag tänkt mig i teorin. det enda jag är ute efter är att undvika att bara gå på taklamporna och "amatörlooken"

Link to comment
Share on other sites

har inte läst alla inlägg jättenoga så ursäkta om jag upprepar något!

 

hur ser taket ut? går det komma upp på det? är det lysrör som lyser upp hissen i vanliga fall kanske du kan byta ut dem mot starkare lysrör. annars får du bygga en egen hiss i en studio, då kan ku kontrollera allt och filma/ljussätta var du vill ifrån!

Link to comment
Share on other sites

Wallin: Det är ungefär så jag har tänkt mig. Men frågan är hur det kommer att se ut.

 

Bleckert: Hade jag haft budget så hade jag byggt en egen hiss, ja. Men nu existerar inte det. Och om du läst noga i ett av mina tidigare inlägg så skrev jag att jag gillade det där med spegeln och att man såg att det var en verklig hiss.

Link to comment
Share on other sites

ok, men ett studiobygge behöver inte kosta multum! vi byggde nyligen en hel bar på 8x8 m. vi gick till den lokala bygghandeln och fick sponsring på virket. lokalen låna vi gratis av kommunen. så man behöver inte åtta hundra miljarder för att bygga studio. vi skrapade ihop ca 80 000 kr till en 8 minutersfilm varav vi la ca 15 000 själva (vi var 4 pers som betalade).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...