Gå till innehåll

Jonyverse

Medlemmar
  • Inlägg

    218
  • Blev medlem

  • Dagar Vunna

    2

Allt postat av Jonyverse

  1. Gammal tråd, men förmodligen har du kommit på att du egentligen vill ha en greenscreen.
  2. Kodacrome kräver en väldigt speciell och omständig framkallningsprocess och speciella kemikalier. Kodak själva har slutat leverera kemikalierna så inte ens speciallabben kan framkalla Kodacrome längre sedan ganska länge. Film som kräver E6 framkallning kan man nog fortfarande hitta ett lab som tar sig an.
  3. Ja celler är vanlig OH-film. Kanske inte så lätt att att få tag på i stor mängd till vettigt pris men kolla Kontorsmaterialfirmorna. Finns ju en del, Staples och vad dom heter. Papper kan man ju köpa i alla affärer och några till som säljer kontorsmtr. Men även Clas Olsson och andra har ju storpack A4 80 gram copypapper. En pegbar kan du möjligen hitta begagnad på Ebay men då måste du hitta en hålstans som stämmer för hålen och stansa alla OH-celler. Ha en pappa-son-kväll och limma fast en hörnkant-referens på en masonitskiva så kommer det funka lika bra.
  4. Det är inte ovanligt att typsnittsintresserade personer gör egna eller modifierar ett typsnitt och lägger upp någonstans. Om det inte blivit vida spritt så kan det vara svårt att hitta.
  5. Jonyverse

    XLRF-kontakter.

    (F) Female och (M) Male. Känner inte heller till att det finns en speciell kontakttyp med det namnet.
  6. Den kan vara modifierad och skulle kunna ha sitt ursprung i de här.
  7. Du kanske har löst problemet men ändå... Vad menar du med "tjut"? Är det en person som tjuter i bakgrunden? Är det kontinuerligt eller intermittent? Är det ett brum eller högfrekvent ljud?
  8. Medieinstitutet har bra rykte och många på tv-utbildningen får faktiskt jobb. Att jobba på lokal-tv är nog inget som funkar i Stockholm. Konkurrensen kräver att man utbildats till branschstandard och varit ute på riktiga bolag.
  9. Rösten skall ju vara det framträdande. En speaker får vara mer dominant än en dialog. Tänk på vad du har för övriga ljud som konkurrerar. Många störs om musik blandas med rösten. Snabb duckning av övriga ljud när speakern går är en möjlig lösning. En informationsfilm konkurrerar ofta med ljudmiljön i tittningsmiljön så att bearbeta rösten med kompressor och limiter så att den når fram brukar löna sig.
  10. Jonyverse

    Vindbrus

    Precis, lika lätt som att hugga ut en skulptur i sten –bara att hugga bort det som inte ska vara kvar... :) Problemet är att man vid fältinspelning dels inte vet så noga vad som kommer att skita sig och dels inte brukar ha någon större arsenal med filter och analysprogram med sig och framför allt inte tiden att använda dem. Lösningen är att spela in så tekniskt bra och felfritt det går för en bra råvara och sen göra det konstnärliga hemma i EB. Om man skall använda analogin med videospråk igen med att använda color korrektion på slutet så är det som att först filma med negativfilm eller ett RAW-format så att det finns något att dra i efteråt. Har man filmat i ett enkelt komprimerat format och frätt ut bilderna eller underexponerat så kan man liksom inte göra trolleri ens i en bra efterbehandling.
  11. Jonyverse

    Vindbrus

    Rent tekniskt fungerar det bra utan filtret i den situationen du beskriver, om du inte hör några problem går det säkert bra. Men jag använder lowcut-filtret ganska ofta i dialoginspelning, även inomhus. Av flera orsaker; det kan bli mekaniska störningar via mikbom av rörelser, luftpuffar vid snabba förflyttningar, pratar man nära blir det överdriven bas pga den sk proximityeffekten osv. Dessutom behöver dialog rent generellt inte så mycket bas. Faktum är att dialog med för mycket bas blir "bumlig" och svåruppfattad. Med lägre bas få du bättre dynamisk reserv för det nyttiga ljudet. Det är också ganska problemfritt att dra upp det låga registret i efterbehandlingen om man absolut måste, till skillnad från diskanten där man får mer brus. Inspelning av effekt och miljöljud är en annan sak. Där kanske man vill prioritera linjäritet eller ett fett basljud. För att vara tydlig så är ju inte lowcutfiltret den stora lösningen på vindbrus. I första hand är det vindskydd på mikrofonen och rätt positioner mm man löser det med.
  12. Det här verkar ju seriöst: "vi satsar på att få ut åtminstone en film i Öppna Kanalen inom den närmaste framtiden och på det sättet marknadsföra oss" Marknadsföra sig på öppna kanalen... det är ju snarare motsatsen till marknadsföring.
  13. Jonyverse

    Vindbrus

    Ja! Låga frekvenser kan ofta ha en väldigt stor magnitud. Detta gör att mikrofonförstärkaren storknar och klipper, då försvinner allt ljud under de perioderna det klipper. Det som har försvunnit kan man inte få tillbaks i efterbehandlingen. Membranet och mikrofonens inbyggda förstärkare klarar ofta mycket mer och low-cut filtret är ett ganska snällt filter som gör bra nytta när det bullrar och bumlar.
  14. Det finns fler dimensioner än ren filtrering att ta till för brusreducering. T ex adaptiv brusreducering. Snabbförklaring: En programvara analyserar det bredbandiga bruset utan nyttoljud. Den kurvan används som referens för att släppa igenom de frekvenser av signalen som är starkare och allt annat (brus) dämpas. Det är inte frågan om en simpel noisegate utan det fungerar sas spektralt. Finns flera mer eller mindre bra tillämpningar av detta, tex SoundSoap, förmodligen brusreduceringen i Acoustica och andra ljudprogram och plugin. Bäst funkar det såklart på jämnt brus som bandbrus och mikförstärkarbrus. Ibland får man även buller och brumborttagning på köpet som ev kan ta bort lite vindbuller. Största problemet med vindbuller är att det har låg frekvens och hög amplitud så att det får mik och mikingång att storkna och därigenom sabba nyttoljudet.
  15. Du behöver inte vara så nojjig över räfflorna på mikrofonen. Räfflorna har betydelse för riktverkan vid den lägre halvan av tonomfånget och där är våglängden någon meter och uppåt. Dvs tiotals gånger större än räfflorna. Vid högre frekvenser är det andra fenomen som bestämmer riktverkan. Kolla i tillverkarens spec för att få en hint om riktverkan. Baserat på din beskrivning av arbetssätt vid ljudupptagning och efter att ha lyssnat på ljudet på dina alster skulle jag, om jag var du, fundera på myggmikrofoner på skådespelarna. Alternativt göra som alla andra filmare, sök en ljudtekniker som kan rikta miken och lyssna i luren, skådespelare vill inte hålla på med sånt, men vi ljudintresserade älskar det. Att ställa upp en riktmik på stativ med skådisar som rör sig överallt utom där miken pekar resulterar oftast garanterat i en riktad inspelning av rumseko.
  16. Var det inte så att i den tidiga svenska filmen kom skådisarna från teatern eller utbildades för teater och fick då lära sig att TALA TYDLIGT efter manus så det hördes på scen. På film blev det ju extra överdrivet eftersom bions högtalare gjorde sitt jobb så att säga. I slutet på 60-talet kom en motreaktion bland de nya regissörerna och skådisarna genom att allt skulle låta så naturligt och improviserat att man inte hörde vad en kotte sa. En tradition som tyvärr följt svensk film i olika grad sedan dess.
  17. Lite kort: 1. Det är ett teoretiskt resonemang. Du kommer inte höra någon skillnad på hur räfflorna sitter. Däremot hur du pekar med micken. Att micken är riktad innebär att den är mest känslig i en smal ”stråle” framåt vilket gör att det spelar mindre roll vad du hittar på på sidorna. Vindskydd bakom är inga problem. Om man spelar in dialog på nära håll kan det löna sig att välja en något mindre riktad mick för att få bättre närvaro i ljudet. Det viktigaste är att du faktiskt lyssnar hur det låter. Det kan vara olika saker och fenomen runt om som påverkar helt oförutsägbart. Det är därför man har en ljudtekniker. Var petig och noggrann, det spar tid i efterbehandlingen. 2. Två mikrofoner - det kan vara både en fördel och nackdel. Risken finns att det blir olika fasfel och kameffekter om man blandar två mikrofoner. Det är vanligt att man har en mick till båda ingångarna med dämpning på ena kanalen för att ha reserv för ”överraskningsljud”. En variant som jag själv provat med två mikrofoner är en som är en normal dialogmick och en rundstrålande vänd ut i rummet med mycket rumsklang för att kunna mixa lite lagom ”rum” i det torra riktmikljudet när det är motiverat. Dialog är alltid mono om du har tankar på något annat (stereobilden mixas efteråt). Riktmickars främsta fördel är att dom är riktade. Prova gärna lite olika karaktäristik, och olika mikrofoner över huvud taget.
  18. Eftersom min älskade Canopus dött är ju även jag på jakt efter en ny (eller samma) lösning så jag tackar för informationen.
  19. Det är USB3, dessutom finns den för Thunderbolt om man har det. Men du kommer inte bli besviken på ADVC-110. Man kan köra video såväl in som ut från datorn och det går med ett litet trix även att få igenom kopieringsskyddade VHSer... :)
  20. Tillägg: Canopusen har förmodligen slutat tillverkats men går nog att få tag på. En modernare apparat som jag kollat lite på men inte testat är Black magics Intensity shuttle. Blackmagic Design Intensity Shuttle USB 3.0 | Intensity Shuttle är den första 10 bitars HD/SD re... Det finns en modell för USB3 och en för Thunderbolt.
  21. Ja den får ström via firewiresladden, vilket innebär en sladd om man har sladd med rätt antal trådar.. Men det går att strömförsörja externt också. Det du får i datorn är DV-filer som motsvarar att du spelat över från en DV-kamera alltså. Dessa filer är större men i bättre kvalitet än hårdkomprimerade AVI, MP4 eller vad nu de billigare grabbersarna klämmer ur sig.
  22. Jag håller på med ungefär samma sak, digitaliserar mina gamla VHS och U-matic kassetter med egen produktion och annat av intresse. Nu har jag inte provat så många grabbers, men det som teoretiskt kan skilja i en grabber är flera saker. Till att börja med så utför grabben någon typ av videokomprimering som den kan utföra mer eller mindre slarvigt. Om man har brusiga VHS-band så får den jobba mer vilket ger olika fenomen som blockning osv. Dessutom är ju olika komprimeringar olika bra i sig. I den analoga delen av grabben finns filter som skall skilja ut Cromasignalen från Lumasignalen som kan vara olika bra (eller dåliga) kan ge färgkrypningar i konturer och mer mättade färger. Detta förekommer såklart redan i kompositvideo men blir värre i en dålig grabber. Om man använder en S-VHS-spelare med S-VHS sladden så kan bli även standard VHSer lite bättre. Sen kan det skilja i hur grabbern hanterar signalen rent digitalt med sampling och sånt, dvs AD-omvandlingens kvalitet. En enkel grabber kan ju duga om det bara handlar om att dokumentera för arkivet. Ska man gå vidare med redigering vill man inte att digitaliseringen skall ge ytterligare generationsförluster. Själv har jag en gammal Canopus ADVC110 som jag varit oerhörd nöjd med, prisklassen på den är visserligen en "nolla" till i priset. Tyvärr har den lagt av nu så jag är också på jakt efter en ny.
  23. Ännu en mur! Finns vid St Görans sjukhus.
  24. Ja det är en bred gångtunnel, den fotade delen fortsätter utanför tunneln. Växtligheten växer där på eget bevåg och "förstör" den fina betongkänslan. :) Kan tas bort. Tunneln i sig har en bit betong också, men här är det dagsljus och 20-30 m fritt framför muren.
  25. Under en promenad till Vällingby hittade jag den här sköna miljön... (se bifogad fil Det var ett roligt ämne så nu kan jag inte sluta kolla efter berlinmurar när jag är ute :)
×
×
  • Skapa nytt...