Jump to content

Medieinstitutet - Redigerare


jdekis
 Share

Recommended Posts

Hej!

 

Inför höstens skolstart har jag tänkt söka diverse film/reklam-utbildningar. Jag är främst intresserad av film, och efterbearbetning. Jag har tidigare drivit eget företag inom reklam/film, och har mest fungerat som klipp/grade åt olika produktioner och reklamfilmer. Jag har egentligen noll intresse för regi- eller generella filmutbildningar, som det verkar vara mest av i Sverige. Få utbildningar verkar erbjuda fördjupning inom klippning. Jag har bara hittat STDHs klipputbildning, och Medieinstitutets redigerar-utbildning, som verkar bra. Jag har även tittat på skolor utanför Sverige, men jag stannar helst här.

 

Bara för att klargöra. Jag har inga drömmar om att jobba i Hollywood, utan skulle vara extremt nöjd med ett jobb på ett svenskt produktionsbolag. Så länge jag får jobba med kreativa utmaningar och roliga projekt är jag glad. Jag har tidigare sökt till STDH och fått nej, och ser Medieinstitutet som det näst bästa alternativet för mina mål. Har läst en del om deras TV-utbildning, som jag hört mycket bra om, men har inte hittat alls like mycket om redigerar-utbildningen.

 

Finns det någon här som har gått, eller har någon slags insyn i denna utbildning? Vad tycker ni om den? Vad har den för rykte i branschen och hur pass bra är den?

 

Tacksam för svar!

Link to comment
Share on other sites

Det enda jag vet är att folk tycker den är bättre än de generella, om de ska plocka upp klippare.

 

Men många företag söker ju nischade klippare. Tv-bolagen söker såna som är vana att klippa reality - det finns ju liksom former för det och man bör vara snabb och hantverksmässig. Inom långfilm står konsten snarare i fokus och där känns det nästan som att man lär gå på stdh för att nästla sig in.

Inom reklam finns det mycket nytänkande bolag (och inte), jag vet inte om medieinstitutet kittar dig för det. Möjligen om du går där och gör praktik på typ Chimney, B-reel Post, DDB - och tydligt presenterar för dem vad du vill uppnå med praktiken, så du inte råkar bli runner eller dyl. för det du bör lära dig i den världen är hur tyngre postproduktion fungerar och bli en hejare på det.

 

Det är vad jag tror. Jag har gått en av dessa generella utbildningar och jag gör också "allt" nu när jag jobbar, och det trillar in en hel del - men att vara anställd på ett större bolag känns lite som en annan värld. Så jag kan förstå din sits.

Link to comment
Share on other sites

Tack för ditt svar! Det är delvis på grund av praktiken som jag vill gå på Medieinstitutet. Jag hoppas på att få en fot in på något produktionsbolag, om inte annat så kan man ju hoppas på några bra ord som kan underlätta för framtida anställningar. Det var därför jag funderade på deras rykte. Har hört från folk som studerar reklam att de större byråerna endast tar in praktikanter från Berghs och Hyper Island, och det vore tråkigt att gå en utbildning som stoppar dig från att få bra praktikplatser.

 

Någon mer som vet mer om utbildningen?

Link to comment
Share on other sites

Hört från en fågel att FremantleMedia och Meter Television främst letar att rekrytera personer med TV-utbilding från MedieInstitutet. Detta var dock ett par år sedan, men de har tydligen haft ganska bra rykte inom branschen.

Link to comment
Share on other sites

Jag har ingen aning om detta passar dig, men för vissa personer finns ett alternativ till att gå filmutbildning.

 

Engagera dig i en lokal-TV-station eller filmskaparförening. Där saknas ofta folk som har tillräckligt med tid att engagera sig i själva föreningsarbetet. Om du ringer runt så skulle du nog få beskedet att i vissa föreningar skulle du rentav kunna få bli ordförande relativt snabbt.

 

Just det ja, att ha varit projektledare är en värdefull merit. En del av dem som engagerade sig i den lokal-TV-station där jag lärde mig filma, de har sedan fått jobb i branschen.

Link to comment
Share on other sites

Jag ser inte riktigt kopplingen mellan ordförande i en ideell kulturförening och redigerare på ett superkommersiellt reklambolag, finns inte särskilt många paralleller att dra där. Däremot kan det vara en bra språngbräda in i kulturvärlden, som leder till att man kommer in i filmvärlden lokalt och sedermera kanske också den "riktiga" filmbranschen. Men det känns definitivt som en omväg.

 

Att gå på Medieinstitutet är en supergrej om man vill ta sig in i TV, typ som Meter, Zodiak, Strix, SVT etc.

Av egen erfarenhet så är det dock mest reality i den världen. De söker de som är skolade i att klippa reality helt enkelt. Så vill man göra det råder det ingen tvekan - gå på medieinstitutet eller i Gamleby, som också har en bra connection med de mer traditionella bolagen, dock ej rekommenderat om du vill utvecklas som klippare (GTV alltså).

 

Reklambolagens idéverkstäder söker nog mest folk från Berghs, ja. Åtminstone de mer traditionella. Hyper Island för interaktivt och gränsöverskridande. Sen är jag skeptisk till om postproduktionsbolagen inom reklam ens har traditionella klippare, är nog olika från ställe till ställe. Det är som regel rätt hårt storyboardat i alla fall, dock inte omöjligt att de större har nån/några som bara sitter och sammanställer och mastrar projekten i Premiere eller nåt.

Link to comment
Share on other sites

Ja, som det ser ut idag verkar det vara svårt att endast jobba inom en roll. Många jag känner har flera roller där de jobbar. Jag har t.ex. en vän som brinner för foto, men för att kunna få ett jobb fick han kombinera fotot med klipp, och jobbar nu som fotograf/klippare på ett produktionsbolag. Det räcker inte längre att endast erbjuda expertis inom ett område, som jag ser det.

 

Jag sitter dagligen och tittar på utbildningar, och en tanke som kommit upp för mig är att kombinera utbildningar. På Medieinstitutet skulle jag studera 1,5 år, och eftersom jag jobbat en del med motion graphics, så ser jag det som en möjlighet att gå Motion Creative på Hyper Island, som är en utbildning på ett år. På det sättet har man mer att erbjuda när man väl tar sig ut i arbetslivet.

 

Jag har även tittat på Lodz Film School i Polen, som har en 5-årig klipputbildning, men jag är skeptisk till den eftersom man bara blir klippare. Skulle jag sedan vara tvungen att komplettera med mer studier, så kommer jag ganska enkelt upp i 6-8 studieår, vilket känns lite för mycket.

 

Lokal-TV känns som ett steg i fel riktning för mig. Jag vill inte jobba med TV. Däremot skulle det säkert vara nyttigt att på heltid jobba med olika produktioner, men i så fall går jag hellre tillbaka till att frilansa. Jag har alltså provat på att "göra min egen utbildning". Det har självklart varit lärorikt, men nu jag är faktiskt sugen på att studera på riktigt :)

Link to comment
Share on other sites

Det är nog också olika. Fotograf/klippare är en rätt vanlig kombo. I alla fall inom TV. Jag skulle dock påstå att reklam, om man pratar de största bolagen, dyraste produktionerna etc. så är det inget annat än spetskompetens som gäller. Möjligen kanske man jobbar som C-foto ibland och B-foto ibland. Men det handlar väldigt mycket om att komma in i arbetssättet och hur det funkar på plats. Om man ska jobba on set.

 

Men om du vill jobba inom postproduktion och reklam, och vill ha ett jobb så skulle jag satsa på motion graphics - om du är intresserad av det. Det sagt finns det ju många vägar att gå, men jag tror man kan komma rätt långt på det.

 

Vad lockar dig mest, det tekniska eller att berätta?

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker både om det tekniska och berättandet. Det är nog därför jag har dragits till postproduktion, och just klipp. Det finns både tekniska och mer dramaturgiska element. Jag försöker att inte sätta gränser för mig själv, men samtidigt vara realistisk och därför vill jag gärna jobba på t.ex. B-Reel eller Stopp i framtiden. Men samtidigt vet man ju aldrig var man hamnar tillslut :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...