Jump to content

ghijohansson

Members
  • Content Count

    662
  • Joined

  • Days Won

    5

Everything posted by ghijohansson

  1. Nu är även Del 4 redigerad. Så att jag kan skicka vad jag skrivit angående att sälja manus. Sista delen är lika lång som Del 1, 2 och 3.
  2. Eftersom ingen här tycks kunna hjälpa dig så blir du nog tvungen att fråga någon kunnig. Exempelvis fråga på närmaste filmskaparförening. Eller bli medlem på Filmcafe och fråga dem som anger sig vara redigerare.
  3. Nu är även Del 3 redigerad. Så att jag kan skicka vad jag skrivit angående att få (nästan) färdigt manus så bra som möjligt. Lika långt som Del 1 och Del 2. De närmaste veckorna hoppas jag fortsätta redigera Del 4. Denna del är för folk som vill sälja sitt färdiga manus. Del 4 är sista delen i min handledning.
  4. Redigerar du i 4K så har du väl rätt hög bitrate, och hårddisk blir lätt en flaskhals. Så hur lagrar du?
  5. Om du omöjligen kan bli kvitt flimret så kanske du drabbats av belysning som är på 60 Hz. Just det, du kanske drabbats av belysning som följer USA-standard. Prova i så fall att spela in NTSC. Men å andra sidan missuppfattar jag kanske problemet. Jag är osäker på vad din mjukvara klarar, men kanske följande går. Spela in i slowmo, jag menar spela in färre än 25 bilder per sekund, och använd sedan mjukvaran för att det ska bli normalt antal bilder per sekund. Men visst, då får du andra problem. Kanske rentav värre problem. Beror på situationen.
  6. Hur mycket får det kosta? Är även begagnat av intresse?
  7. Om du ansluter din organisation till Sveriges film- och videoförbund så förmodar jag att du kan använda deras medlemsregister för att värva medlemmar. Dessutom kan du fråga de utbildningsinrättningar i din närhet som har filmutbildning.
  8. Det är nog rätt vanligt att folk gör som jag, planerar för att minimera behovet av att lägga på effekter. Visst, det finns mycket som kan läggas på efteråt, men det tar tid, och ibland blir det ändå ej som man tänkt sig.
  9. Jodå, att ändra inställningar kan hjälpa. Liksom att träna på att göra optimala inställningar. Ja, film har bättre kontrastomfång än video, men fortfarande sämre än det mänskliga ögat. Begagnade 8-mm-kameror är billiga. Men filmremsorna kostar, och det blir stumfilm. Postorderföretagen som framkallar tar tid på sig. Om du ej väljer att köpa framkallningsprylar och framkalla själv. Dessutom behöver film mer ljus än video, så du får oftare anledning att använda strålkastare. Kräver utrymme. Bökiga att transportera. Och tidsödande att flytta.
  10. Generellt sett så betyder billig kamera hårt komprimerade filer. Många kameror tillåter att du kopplar till extern hårddisk (Atomos Ninja och allt vad de heter) för att spela in med högre bitrate, men det kostar. Vad det kostar begagnat har jag inte försökt kolla. När det gäller skärpedjup är jag osäker på var ditt problem ligger. En bra tumregel är att gå så nära som möjligt för att få maximalt djup. Och samtidigt slippa skakningar genom att köra maximal vidvinkel.
  11. Nu är även Del 2 redigerad. Så att jag kan skicka. Lika långt som Del 1. De närmaste veckorna hoppas jag fortsätta redigera Del 3. Denna del är för folk som har ett (nästan) färdigt manus, och vill få det så bra som möjligt.
  12. I min hemkommun finns en elektronikverkstad dit det är tänkt att invånarna ska kunna vända sig för att laga elektronikprylar. För att slippa kasta. Du kan kolla om motsvarande finns i din kommun. Finns sådan verkstad i din närhet så bör man veta där.
  13. Generellt sett har videokameror dåligt kontrastomfång. Men obs följande. Ju hårdare videofilerna komprimeras vid lagring, desto mer information försvinner. Så för att maxa kontrastomfånget så är ett alternativ att använda kamera som komprimerar så lite som möjligt. Det betyder dock att filerna tar stor plats på redigeringsdatorn. Och risken finns att du behöver dyrt redigeringsprogram för att redigera.
  14. Jag skriver handledning i hur långfilmsmanus bör skrivas. Skrivandet har avancerat så långt att jag önskar kommentarer på Del 1. Denna del är för folk som vill komma igång. Runt 180 kilobyte. Ge mig din e-postadress så jag skickar texten, plus 3 sidor lång pdf-fil med formateringsexempel. De närmaste veckorna hoppas jag fortsätta redigera Del 2. Denna del är för folk som har ett manus fullt med hål.
  15. Om du planerar att låta folk se filmen gratis så kan jag ge några tips. Själv har jag nämligen fått 10,000-tals tittare till mina filmer genom att skänka bort visningsrätten till föreningsdrivna lokal-TV-stationer.
  16. Eftersom du är villig att betala så får du nog många svar om du annonserar hos filmcafe eller Stagepool. Men vänta gärna några dagar med det eftersom någon kanske kontaktar dig här. Dessutom är din situation kanske sådan att det skulle fungera om du använder stock footage.
  17. Ingen aning, men frågor kring en viss kameramodell får ofta bäst svar om man postar på forumet för ifrågavarande kameramodell.
  18. Var snäll berätta fler detaljer. Har du ett antal videoklipp som helt enkelt ska sättas ihop och ljudläggas? Eller måste den sökande använda 3d-program för att skapa 3d-bilder till filmen? Ju mer relevanta detaljer du berättar, desto större sannolikhet att rätt person svarar.
  19. Med så hög bitrate så får du nog problem. Jag använder Pc så Mac mini och m1-chip vet jag inget om. Men googla raidade diskar. Ju högre bitrate, desto viktigare att fördela materialet på flera diskar. Å andra sidan, om din situation är sådan att du ska arbeta med mycket korta klipp så är det inte lika illa. RAM har ju plats för en begränsad mängd. Ett annat alternativ är att redigera proxy-filer, varpå datorn arbetar med de egentliga film-filerna först när du har redigerat färdigt. Proxy-filer är filer med lägre upplösning och bitrate, varpå man efter redigeringen ber dato
  20. Jag har inte använt den tekniska standarden som du vill använda men när jag redigerat M2TS 24 Megabit per sekund i upplösning 1920*1080 så har jag upplevt att det är hårddiskens hastighet som sätter gränsen. Vad ska du använda för bitrate och upplösning? Du skriver 4K så jag misstänker du vill redigera i upplösningen 3840*2160, men jag håller inte koll på vilken bitrate Blackmagic använder sig av.
  21. Har du frågat på den föreningsdrivna lokal-TV-station som finns närmast dig? Men givetvis inser jag samtidigt att det finns säkert många företag i din närhet som skulle ha glädje av dig.
  22. Jag är långt ifrån expert på juridik, men så här har jag uppfattat det. Vid TV-sändning måste TV-stationen betala. Men om all musik har erhållits gratis, så räcker det att TV-stationen betalar minimiavgiften. Så i princip, vid TV-sändning ska det betalas men i praktiken slipper man eftersom betalningen för gratismusik klumpas ihop med annan betalning. Vid annan distribution tror jag att det är en förhandlingsfråga för det enskilda fallet, och då slipper du.
  23. Detta forum används framför allt av oss som är bakom kamera. Visst, här finns en del som gillar att skådespela, men de utgör en minoritet. Så standardtipset är att annonsera hos Filmcafe, Statist eller Stagepool. Ja, det är gratis. Och numera finns visst även en svensk facebooksida för skådespelaruppdrag, men den vet jag inget om. Obs att du lär bli dränkt i svar. Själv fick jag 20 svar per annons när jag för några år sedan sökte röstskådespelare. Då hade jag tydligt angett att det var obetalt. I vissa fall har jag gjort så här. Skrivit till någon på Filmcafe som haft passande profil
  24. Var snäll ange ungefär hur mycket du är villig betala. Dessutom, behöver du stativ? Ett alternativ är kanske att du knäpper stillbilder och sedan i dator syr ihop dem till 3-d modell som du sedan förvandlar till film, så slipper du köpa kamera. Men obs, det tar tid. Och jag har själv aldrig gjort så här så jag vet ej hur lång tid det skulle ta. Då du beskriver dig som tekniskt okunnig skulle kanske det bästa vara om du börjar samarbeta med någon som har kamera. Men då jag inte vet var i landet du finns så vet jag ej heller om det finns någon filmskaparförening i din närhet.
  25. Jag vet inte, men å andra sidan kan du väl lätt testa. Välj ett band. Digitalisera på båda sätten. Jämför resultaten. Eller missförstår jag dig? Var i landet bor du? Jag frågar eftersom det på föreningsdrivna lokal-TV-stationer och andra filmskaparföreningar kan finnas folk som är vana vid äldre teknik.
×
×
  • Create New...