Jump to content

ghijohansson

Members
 • Posts

  680
 • Joined

 • Days Won

  10

Everything posted by ghijohansson

 1. Jag vet inget om produkten men en tumregel som ofta fungerar är att frågor om en viss produkt brukar besparas bäst på forumet för den specifika produkten. Nej, jag har ingen aning om ifall det finns något forum för den produkt du nämner.
 2. Tyvärr kan jag ej ge sifferuppgifter, men jag hoppas du förstår att det är "botten ur" när det gäller ersättning. Så många kan redigera att jag insett att det lönar sig inte ens för mig att söka redigeringsuppdrag. Dessutom förstår jag ej varför inte dina lärare gett dig uppgifter om ersättning. Men det är kanske så att du studerar utomlands.
 3. Oh, you want to record a movie from Youtube. I thought you wanted to edit a movie to upload. I know nothing about the software you mention. Have you googled "youtubedownloader"?
 4. Du e-postar. Svarar ingen så kan du efter en månad ringa och fråga. Adresser finns här : https://filmtvp.se/
 5. Jag förstår inte. Först skriver du att filmen "är cirka 25 min". Sedan skriver du "Jag har tänkt klippa filmen själv". Så har du redigerat eller är det 25 minuter oredigerat råmaterial du har? Då du gått filmutbildning så bör du ju ha lärt dig klippa, så jag förstår ej varför du skulle be någon annan. När jag själv filmar så bekymrar jag mig inte för redigeringen. Det jag bekymrar mig för är om mitt egenhändigt skrivna manus är tillräckligt bra. 25 minuter är för övrigt lagom längd för filmer att skicka till föreningsdrivna lokal-TV-stationer. Ger många tittare, om du är villig godta att du ej får betalt. Däremot har jag noll koll på festivaler.
 6. Please try DaVinci Resolve. But if something trivial is enough, then I hope you know that a trivial editor is included on Mac and Windows computers.
 7. Juridik är inte min specialitet men på allmän plats är grundregeln att det är "fritt fram" att göra som du vill. Om platsen inte är allmän plats så är huvudregeln att arrangören bestämmer reglerna, och har det juridiska ansvaret. Så om arrangören ger dig tillåtelse så är det arrangören som ska hålla koll på reglerna. Allt som är tillåtet är dock ej tillrådligt så förslagsvis kollar du hur svenska TV-kanaler gör när de visar svenska idrottsevenemang.
 8. Jag har läst och skickade mina kommentarer till den e-postadress som står angiven i manuset
 9. Jag laddade ner, hoppas jag kan kommentera någon av de närmaste dagarna.
 10. Jag försöker inte vara ovänlig men uppriktigt sagt så tror jag du får bättre svar på något annat forum. Själv har jag ingen aning.
 11. Jag använder Windows så jag är egentligen fel person att svara men kolla gärna en länk jag tidigare postat
 12. Angående att du ej kan avvara kameran. Finns företag som hyr ut kamera, men de är ofta riktade till företag så vissa tar ej privatperson som kund.
 13. Generellt sett går det att laga mycket på kameror. Dessutom har den kanske kontakt så du kan koppla i separat skärm, om lagning blir för dyrt. Jag har uppfattat det som att det dessutom är lag på att reservdelar ska finnas tillgängliga under ett antal år, även efter att garantin upphört att gälla. Vill du kan du ringa Sonys serviceverkstad och fråga dem.
 14. Citaträtten är så begränsad att det är bäst du låter bli. Fråga den som har rättigheterna. Frågan har diskuterats ett fåtal gånger tidigare på detta forum. Du kan kanske hitta de gamla inläggen. Själv kommer jag ej ihåg exakt.
 15. Helt rätt, jag vet att det är vetenskapligt bevisat att idrott är bra för hjärnan.
 16. Det är viktigare att du bekymrar dig om att få bra ljud. Ett populärt råd är billigaste kameran med XLR-kontakter. Tycker du det är för dyrt så finns separata ljudinspelare med XLR-kontakter, respektive "lådor" som kopplas till kamerans 3,5-mm-telekontakt. Priser 1,000 till 10,000 kronor. De populärast ligger ungefär mitt i intervallet. Ja, du kan få bra ljud utan XLR-kontakter men det är svårare. I många sammanhang betyder det fler omtagningar. Bra reportagemikrofon kan köpas för några hundralappar. Bra riktmikrofon under 2,000:-. Bra mygga ungefär lika mycket. Vilken typ du har störst behov av beror på hur du tänkt göra programmet. Och använd stativ till kameran så den står stadigt.
 17. På senare år har forskarna insett att det som händer i matsmältningssystemet påverkar hjärnan. Framför allt handlar det om balansen mellan mikroberna i tarmen. Med rätt diet kan alltså skrivandet gå bättre. Någon som har försökt skaffa sig optimal diet? Min erfarenhet är att skrivande går bäst om jag äter kokt potatis en gång om dagen. Men då tarmfloran skiljer sig åt mellan olika personer så betyder det ej att alla gynnas av just den dieten.
 18. Är detta en nollbudgetlångfilm eller får de medverkande betalt? Jag frågar eftersom jag själv nollbudgetfilmat en hel del. I reklamfilmen såg jag namnen på dina tre sponsorer, och jag får väl gratulera till att du fått dem att stötta skräck. Skräckfilmsentusiaster är ju dem som klagar mest på att det är svårt att få stöd till filmskapande.
 19. Nu är även Del 4 redigerad. Så att jag kan skicka vad jag skrivit angående att sälja manus. Sista delen är lika lång som Del 1, 2 och 3.
 20. Eftersom ingen här tycks kunna hjälpa dig så blir du nog tvungen att fråga någon kunnig. Exempelvis fråga på närmaste filmskaparförening. Eller bli medlem på Filmcafe och fråga dem som anger sig vara redigerare.
 21. Nu är även Del 3 redigerad. Så att jag kan skicka vad jag skrivit angående att få (nästan) färdigt manus så bra som möjligt. Lika långt som Del 1 och Del 2. De närmaste veckorna hoppas jag fortsätta redigera Del 4. Denna del är för folk som vill sälja sitt färdiga manus. Del 4 är sista delen i min handledning.
 22. Redigerar du i 4K så har du väl rätt hög bitrate, och hårddisk blir lätt en flaskhals. Så hur lagrar du?
 23. Om du omöjligen kan bli kvitt flimret så kanske du drabbats av belysning som är på 60 Hz. Just det, du kanske drabbats av belysning som följer USA-standard. Prova i så fall att spela in NTSC. Men å andra sidan missuppfattar jag kanske problemet. Jag är osäker på vad din mjukvara klarar, men kanske följande går. Spela in i slowmo, jag menar spela in färre än 25 bilder per sekund, och använd sedan mjukvaran för att det ska bli normalt antal bilder per sekund. Men visst, då får du andra problem. Kanske rentav värre problem. Beror på situationen.
 24. Hur mycket får det kosta? Är även begagnat av intresse?
 25. Om du ansluter din organisation till Sveriges film- och videoförbund så förmodar jag att du kan använda deras medlemsregister för att värva medlemmar. Dessutom kan du fråga de utbildningsinrättningar i din närhet som har filmutbildning.
×
×
 • Create New...