Jump to content

Skaffa folk att placera framför kamera


ghijohansson

Recommended Posts

Ibland frågar någon hur man skaffar skådespelare. Därför tänkte jag gå igenom vad som är realistiskt. Ni andra är hjärtligt välkomna att komplettera.

 

Givetvis kan man vända sig till Arbetsförmedlingen om uppdraget är betalt.

 

En möjlighet är att fråga på närmaste teater. Fråga hos professionell teater när uppdraget är betalt. Respektive fråga hos amatörteater när uppdraget är obetalt. Givetvis kan man även fråga hos närmaste föreningsdrivna lokal-TV-station eller annan filmskaparförening om de vet någon passande skådespelare. I praktiken är det dock inte så enormt populärt att försöka skaffa skådespelare på detta sätt. Inte heller är det så enormt vanligt att fråga på de utbildningsinrättningar som bedriver skådespelarutbildning. Ofta är det mer praktiskt att gå till relevanta hemsidor.

 

Uppdragsgivare som kan betala skådespelare normalt arvode rekryterar ofta bland Teaterförbundets medlemmar.

https://www.artistkatalogen.com/

För medlemskap krävs att man försörjer sig i branschen, vilket i praktiken betyder att skådespelarna har rutin. Den som betalar 495:- får lov att använda databasen.

 

Därtill finns tre hemsidor som publicerar annonser om skådespelaruppdrag. Huvudregeln är att vem som helst får lov att annonsera ut betalda uppdrag. Och vem som vill får kalla sig skådespelare. När det gäller obetalda uppdrag så ändrar webmaster reglerna "en gång om året". Så om en hemsida säger nej så kan det vara relevant att fråga någon av de båda andra.

När det gäller att använda deras databas är de desto mer olika.

 

https://www.filmcafe.se/

Både privatpersoner och juridiska personer kan vara medlem. Det går att använda databasen även om man är privatperson.

 

https://www.statist.se/common/viewMain

Man kan bara kontakta dem som finns i databasen om man representerar en juridisk person.

 

https://sv.stagepool.com/

Ingen får lov att gå igenom de skådespelare som finns i databasen.

 

Därtill finns några till likartade hemsidor, men de är snarast insomnade, så jag hoppar över dem.

*

Hur sannolikt är det att en tillfrågad skådespelare vill ha en erbjuden roll? Det beror på förutsättningarna. De enda roller jag har erbjudit har varit obetalda. I sådana fall har jag vant mig vid att närmare hälften tackar ja om arbetsinsatsen varit 2-10 timmar (obs dock att det i stor usträckning varit möjligt för mina skådespelare att välja tidpunkt). Det är svårare att rekrytera folk till sådant som tar lång tid. Och det är svårare att rekrytera folk till sådant där de knappt syns. För min del tog det lite tid den gången jag behövde några röstskådespelare.

 

Så om du vill ha tag på en person för normalt skådespeleri, och uppdraget tar ett begränsat antal timmar så kan du göra så här. Kontakta en tänkbar person. Får du ej positivt svar inom två dagar så kontaktar du nästa.

 

Hur stor är sannolikheten att man hittar rätt person? En gammal tumregel är att alla roller som kräver någon form av specialtalang lätt leder till rekryteringsproblem. För andra roller ser det ut så här på de tre hemsidor jag just nämnde. Dubbelt så många kvinnor som män vill skådespela. Åldersfördelning är skev. Få småbarn. Fler äldre barn. Främst unga vuxna. Sedan sjunker antalet medlemmar med stigande ålder. Så det finns få pensionärer.

 

Min erfarenhet av att rekrytera skådespelare till obetalda uppdrag är att det är lättast att rekrytera dem som är i den åldern när de försöker etablera sig på arbetsmarknaden. Näst lättast är det att rekrytera dem som är i den åldern att de är på väg att lämna arbetsmarknaden.

 

Angående vad för uppdrag som annonseras ut på de tre hemsidorna. Vissa uppdrag är inte vad man normalt sett menar med skådespeleri. Jag har sett annonser där journalister sökt intervjuobjekt. Och jag har sett annonser om mässvärd/demonstratör. Så du kan använda hemsidorna till mer än att bara besätta vanliga skådespelaruppdrag.

*

Angående specialare. Skådespelarna skriver inte ut vad som helst i sina CV. Så här kommer fler tips.

 

Om jag skulle behöva någon skådespelare som är ovanligt lång så skulle jag överväga att fråga någon volleybollklubb eller basketbollklubb. Det finns även organisationer för långa människor respektive korta människor. När det gäller handikappade så finns ju handikapporganisationer. För skådespelare med utländskt utseende så är ett alternativ att kontakta invandrarföreningar.

 

Därtill finns ett antal entusiastföreningar. Det finns organisationer för rollspelsentusiaster/lajvare. Det finns hembygdsföreningar. En poäng med att anlita dem kan vara att medlemmarna har passande klädsel respektive känner till rekvisita eller inspelsningsplatser som du har användning för. Vilka sådana föreningar som finns varierar mellan olika orter. Bli inte förvånad om du finner det relevant att ta med dig inspelningsutrustningen för att spela in på den ort där det finns en livaktig entusiastförening. I stället för att personerna kommer till dig.

 

Som exempel kan jag nämna att det finns en livaktig medeltidsförening ett par kilometer från mig. Och vid något tillfälle läste jag om någon militärhistorisk förening på annan ort som hade en fullt fungerande stridsvagn från andra världskriget.

 

Vissa specialintressen är dock sällsynta. Visst finns det organisationer för rymdintresserade, amatörastronomer och science fictionfans, men i praktiken lär det nog ändå bli svårt att hitta folk som har egen rymddräkt.

 

Hur du hittar dem? När det gäller entusiastföreningar relaterade till en viss historisk epok kan en möjlighet vara att fråga något museum. När det gäller rollspelsentusiaster så är många med i en riksorganisation.

http://www.sverok.se/

*

Och så de nakna rollerna. Den som läser skådespelarnas CV på Filmcafe eller Statist upptäcker snabbt att få skriver ut att de är villiga vara naken framför kamera. Och att fråga fel person kan bli pinsamt. Så lite andra tips.

 

Finns någon naturistförening i din närhet så kan du fråga dem.

 

http://www.modellbilder.se/

Jag fick anledning prova båda denna för ett kortfilmsmanus. Noll resultat. Jag skrev alltså till några tjejer som angett i sina CV att de var villiga ställa upp på nakenfoto (jag har diskuterat detta i en annan forumtråd) men inte var de intresserade. Hemsidän är föga aktiv.

 

http://kyo.se/

Konstmodellernas yrkesorganisation. Alla personer där arbetar nakna.

 

Den som funderar på att använda dessa hemsidor ska dock ha följande klart för sig. Deltagarna förväntar sig betalt. Dessutom kan det bli kulturkollision. Vi filmare har ju ibland bostaden som bas. Men konstmodeller förväntar sig att en konstnär har en ateljé medan fotomodeller förväntar sig att en fotograf har en studio. Så det ger inget seriöst intryck att be någon besöka en bostadsadress.

 

När det gäller konstmodeller finns ett annat sätt att hitta dem. Bli bekant med någon konstnär som anlitar konstmodell. Ofta lätt fixat eftersom studieförbunden annonserar ut sina studiecirklar i modellmålning. Andra konstnärer som modellmålar lägger ibland ut meddelanden eftersom det blir billigare för dem ju fler som är med och delar på kostnaden för att hyra konstmodellen.

 

Att hitta stripteaseförmedling är lätt eftersom de annonserar på internet. Bara googla

förmedling striptease

så får du fram några förslag. Återigen, personerna där förväntar sig betalt. Och långtifrån alla som sysslar med striptease vill bli fotograferade.

 

I vissa kommuner finns grupper som sysslar med burlesque. De kan tillfrågas.

*

Så där. Nu får ni andra lägga till. En del av er har väl varit med om udda projekt så att ni känner till fler möjligheter.

 

Själv har jag exempelvis noll koll på var vuxenfilmsentusiaster letar folk. Jag har ingen aning om vilken rekryteringstjänst de anlitar, så det vore bra om någon berättar. Mikael Beckman och andra med anknytning till svenska herrtidningar har ju de senaste tjugo åren spelat in en del så det bör ju finnas folk som har koll på läget. Och härom dagen var det ju en annan branschperson som annonserade efter filmarbetare, så uppenbart skapas en del sådan film.

 

I och för sig hittade jag någon gång en internationell databas med vuxenunderhållare, men där fanns knappt några svenskar. När det gäller internets kontaktannonser för vuxna så har jag ingen koll på om de numera har någon underavdelning för filmning.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Då ingen kommenterat så fann jag för gott att själv lägga till.

 

Vissa personer använder Facebook för att leta skådespelare. Googla

facebook söker skådespelare

så hittar du facebooksida där du kan annonsera. Förutsätter givetvis att du har facebookkonto.

 

Söker man "udda" figurer så kan en möjlighet vara att fråga hos skrädderi/syateljé om tips. Idén fick jag sedan jag en gång själv besökt skrädderi, och kunden bredvid mig var en ovanligt lång kvinna.

 

Angående att fråga naturistförening. Flera av dem kan hittas här :

http://www.scandinavianaturist.org/sv

Förmodligen finns det fler sätt att hitta, men jag kollade inte.

 

Angående det sista jag skrev. Efter postning skrev jag till två kvinnliga filmarbetare som filmat "för vuxna" men ingen svarade. Han som härom veckan sökte hjälp med produktion av sådana filmer hade heller inga tips.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Du undrar om det är realistiskt att söka skådespelare genom Arbetsförmedlingen.

 

Jag har inte provat eftersom jag bara kan erbjuda oavlönade uppdrag. Men många av dem som söker skådespelaruppdrag, de kollar Arbetsförmedlingens utbud av jobb.

 

Genom mina kontakter med skådespelare så har jag förstått att många har tid att skådespela just pga de är undersysselsatta. Så då är det naturligt att de letar jobb. Och många som vill skådespela kan inte försörja sig på skådespeleri, så därför letar de även annat. Så de har anledning kolla vad Arbetsförmedlingen har att erbjuda.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Uppdatering.

 

I min ursprungliga postning har jag strukit en detalj som blivit inaktuell.

 

Och så dagens största bit.

 

En person gav mig Mikael Beckmans e-postadress. Han svarade snabbt och vänligt så här angående att rekrytera folk till vuxenfilm :

 

"Går inte. Idag är det helt kört. Branschen stendöd. Utländska tjejer går att hitta på nätet. Men kanske krävs kontakter. Och bör finnas någon fungerande modellförmedling i Tjeckien och Ungern än idag... Men Skandinavien kan du glömma... Vi fick framförallt in modeller genom kontakter och andra modeller. Och annonser i våra tidningar. Men det var då... "

 

Vilket fick mig att svara honom så här :

 

"Tack för info. Jag förstår situationen. Eftersom den här typen av film ej längre görs i Sverige så finns inte längre något fungerande system för att hitta de personer som man skulle behöva. Högst logiskt."

 

Så i praktiken är det nog inte lönt för någon att försöka göra traditionell vuxenfilm längre. Och då verksamheten numera är olönsam så finns egentligen inget mer att säga.

 

Men jag kunde inte låta bli att fundera vidare.

 

Gissningsvis går det att hitta folk som under tidigare årtionden sysslat med vuxenfilm, och en del av dem känner nog folk som idag är lagom gamla för att ställa upp.

 

Jag googlade och fick intrycket att de svenska herrtidningarna "ligger i dödsryckningarna". Men av dem som fortfarande existerar så är Dax Privat baserad på att läsarna lämnar in material. Å andra sidan misstänker jag att det i första hand är den äldsta delen av läsekretsen som stannat kvar, och till vuxenfilm efterfrågas i stor utsträckning unga människor. Så jag kan förstå om han anser att det blivit omöjligt att värva genom herrtidningar.

 

Vissa laddar upp hemmagjorda filmer på internet. Det borde gå att hitta sådana personer.

 

Ett alternativ vore att betala en swingerklubb för att göra medlemsutskick. Men om jag uppfattat saken rätt är få deltagare under 30 år, och till vuxenfilm efterfrågas i stor utsträckning unga människor.

 

Jag erinrade mig att för sisådär 15-20 år sedan var det någon vuxenfilmare i USA som satte upp lappar på ställen där studenter sökte extraknäck. Och snabbt förstod att polisen kan höra av sig när folk ljuger om sin ålder. Någon annan nämnde att hemsidan Craigslist godtog annonser för allt.

 

Ja, jag vet hur en del av filmerna i USA skapades. Tragiska historier med knarklangare som hade kontakt med prostituerade, varav en del värvades som skådespelare.

 

Nå, om man är villig offra disproportionerligt mycket tid så går det nog att få tag i skådespelare. Men i praktiken är det inte värt besväret så jag förstår Mikael Beckman. Så alla som har en "pojkdröm" om att göra vuxenfilm bör inrikta sig på att animera.

Link to comment
Share on other sites

Jag fick tag i mer info.

 

Statist, Stagepool och Teaterförbundet vägrar hjälpa till med rekrytering av folk till vuxenfilm. Under de 13 år jag regelbundet kollat Filmcafes annonser så har jag aldrig sett något som verkade vara vuxenfilm, så jag förmodar även de skulle vägra. Arbetsförmedlingen svarade att de ej tar in stötande annonser, vilket onekneligen låter så diffust att en inpiskad kanalje kan nog få hjälp.

 

Följande länk går till en ny undersökning gjord av en organisation som försöker hjälpa kvinnor.

https://talita.se/pornografi

Om rapporten är tillförlitlig så är situationen verkligen rutten. Det tyder på en kortsynthet som nog bäst förklaras av att lönsamheten är så dålig att producenterna förväntar sig att verksamheten snart kommer att läggas ner. Dvs ej lönsamt tänka långsiktigt. Så jag är fundersam över påståendet om hög lönsamhet.

 

Men lägger man ihop Talitas undersökning med Mikael Beckmans påstående så kanske det går att dra följande slutsats. Vissa tjejer kan rekryteras. Men de passar ej för att skådespela eftersom de har fel personlighet. De som skulle passa för att skådespela, de finns någon annan stans. Gissningsvis att de laddar upp egenhändigt inspelade filmer för att själva få hela förtjänsten och dessutom ha kontroll över spridningen.

 

Jag har haft kontakt med två personer i forskarvärlden, men det har ej tillfört något.

 

Så den som har lust att skapa vuxenfilm bör nog inrikta sig på animering, skuggspel eller dockteater.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Melwa, det är oklart för mig att du "är med på". Du svarade ju på en fyra år gammal postning.

För min del är situationen att jag nu översätter ett filmmanus till engelska. Och sedan planerar jag att skriva färdigt pjäs. Plus att jag är mitt uppe i ett forskningsprojekt som går så bra att jag är föga motiverad att offra tid på att vara massmedial. Så i sammanfattning, jag söker inga skådespelare just nu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...