Jump to content

Jan Gissberg

Members
 • Content Count

  130
 • Joined

Community Reputation

10 Good
 1. När enhetshanteraren säger att senaste drivrutinen för ljudkortet är installerad är det inte att lita på. Jag gick in på tillverkarens hemsida och hämtade senaste så nu funkar allt!
 2. Efter mycket sökande efter lösning har jag upptäckt vad som orsakar felet. Jag drog ur USB-sladden till mitt externa ljudkort Steinberg UR44 som jag använder för musikinspelning. Då plötsligt fungerade alla program jag nämnde tidigare. Ljudet kommer då istället ut i skärmens högtalare. Tydligen en konflikt mellan ljudkortet och Windows10. Båda har senaste uppdateringar så frågan är hur detta löses.
 3. Upptäckte nu att även Spotify inte fungerar. Trycker man play händer ingenting.
 4. Nej jag har inte installerat något. Men om det är fel i Windows borde fler ha skrikit till. Detta fel uppträdde också för några veckor sedan. Men dagen efter uppdaterades Windows och felet försvann. Jag laddade hem trialversionen av Premiere Elements 15 som släpptes ett par dagar sen men det gick inte att spela film där heller. Trialversionen funkar däremot på min iMac som dessvärre inte är lika kraftfull som min stationära PC men jag får prova redigera 4K-film på den istället.
 5. Jag kan spela upp det som finns på Youtube och jag kan spela upp AVI, mp4 mm i VLC och Moviemaker upptäcker jag nu. Mediaplayer och det som är förvalt, Film&TV går inte. Men det går att leva med, problemet är just att det inte går att spela upp i Premiere Elements, varken version 12 eller 13. Alternativet avaktivera kan jag inte se, bara avinstallera. Samma filer låter sig spelas upp på en annan Laptop-PC, Windows 10 i både Film&TV samt Windows Mediaplayer, så det tyder väl på att något i Windows är fel?
 6. Plötsligt vill datorn (Windows 10) inte spela upp filmer, AVI, MTS, AVCHD-filer mm. Ett meddelande att den inte stödjer formatet. Är jag i Premiere Elements och trycker på playknappen händer inget mer än att playknappen blinkar till. Kollar jag i enhetshanteraren fungerar grafikkortet och har senaste uppdateringar liksom Windows. De enda filmer som kan spelas upp är de XAVC-S-filer som ligger i Sonys Playmemory-program och körs i det programmet. Någon som har tips till åtgärd? Som det är nu går det ju inte att redigera film.
 7. Jag provade med VLC samt en del andra spelare men det blir hackigt. Inte ens originalfilen .mts går att spela upp på Mac utan att den blir hackigt med Quicktime, VLC mm. Nog borde det finnas spelare till Mac som kan ta interlacad film tycker jag. Problemet är att jag ville kunna se semesterfilmerna på stora TVn via AppleTV och AppleTV kan bara spela upp filmer i mp4-formatet. Går detta inte att lösa får jag införskaffa en liten PC och placera vid TVn istället. Känns irriterande bara, då jag nyss även köpte en minimac för samma ändamål då AppleTV inte klarade sända högupplösta semesterfilmer
 8. Jag redigerar AVCHD-filer (mts-format) i Premiere Elements 13 på en Windowsdator. Skapar en färdigklippt film i mp4-format H264 1920x1080p 25b/s. Rörelser blir ryckiga. Väljer jag istället m2t-format H264 1920x1080i 25b/s blir inga ryck utan som original mts-filerna. Men nu kan jag inte se den på macdator för den stöder inte formatet utan vill ha mp4-filer. Hur löser jag detta? Det finns inga andra alternativ än dessa två att välja om jag vill ha 1920x1080-upplösning. "p" eller "i" går inte att välja utan det är "i "för m2t-alternativet och "p" för mp4-alternativet.
 9. Alltid detta vindbrus/muller på filmer filmade utomhus. Även med lös mikrofon och pälsöverdrag. Vad använder proffsen? På deras filmer vid intervjuer i blåsigt väder hörs ju inget störande vinddunder.
 10. Ja, när man siktar med kameran innan man trycker på rec-knappen så ställer exponeringen om sig automatiskt efter det utsnitt man riktar kameran mot, så sker ju med alla kameror i automatläget. Är det exempelvis mörk skog med himmel högre upp som inte kommer med i bild riktar jag kameran lite uppåt för att få med lite himmel och få ner exponeringen så att den mörka skogen inte blir för ljus när jag ska filma. Så trycker jag in låsknappen och siktar ned i skogen och börjar filma. Det måste alltså vara från ett automatläge man låser exponeringen. Jag kan sedan gå ur låsta läget under filmandet ge
 11. Brukar byta videokamera efter tre-fyra år då något bättre dyker upp och håller mig i prisklassen 8000-15000 kr. Innan det fanns HD hade jag en Panasonic-DVkamera där det fanns en fysisk knapp som man kunde trycka in och låsa exponeringen. Väldigt smidigt - sikta mot motiv med lagom mycket ljusa och mörka ytor och sen trycka in exponeringslåsknappen precis innan man börjar filma. Tar 2 sekunder. Alla gånger jag köpt ny kamera sen dess har jag saknat denna finess. Jag vill slippa gå in i menyn varje gång jag ska filma en scen och behöva navigera mig fram för att låsa exponeringen. Sådant tar tid
 12. Hittade lösningen - av en slump. Genom att hålla ned Alt och klicka på antingen bild eller ljudspåret gick det att flytta i sidled. En siffra anger hur många rutor man flyttar. Perfekt!
 13. Ungefär 10 rutor skulle bild behöva förskjutas för att bli synk med ljudet. Tidigare har jag använt Pinnacle Studio och kunde låsa ljudspåret och flytta bildspåret (då var det 3 rutors skillnad) men i Premiere Elements 12 hittar jag inte den funktionen. Någon som vet var den är? Film som jag överfört från DV-kamera borde inte bli ur synk tycker jag, men när jag gjort mp4-fil av filmen så är det fortfarande osynk liksom på tidslinjen.
 14. Hur har det gått? Skaffade du nytt redigeringsprogram? Själv har jag använt Pinnacle Studio i alla år tills jag förra året bytte till Premiere Elements. Med inställningen klassiskt läge på PC-datorn fick jag problem med Premiere men då jag tog bort det fungerade programmet perfekt och har aldrig kraschat.
 15. Det är nog som att fråga vilken bil som är bäst, är jag rädd. Har själv alltid använt Pinnacle på grund av att jag såg en demovideo och det var lätt att komma igång. Visst har det hänt flertal gånger att det krashat och jag har köpt och testat både Vegas, Powerdirector och Premiere Elements. Det är mycket svårt att ställa om sig och lära sig nya program när man är inkörd på ett så jag har alltid återvänt till Pinnacle från version 7 till senaste nr 17. Men sista versionen strulade för mig så nu har jag sen några månader tillbaka börjat med Premiere igen och har kommit in i det genom att kolla
×
×
 • Create New...