Gå till innehåll

Jonas

Medlemmar
  • Inlägg

    40
  • Blev medlem

Allt postat av Jonas

  1. Jonas

    Repliklöst manus

    Du behöver ha med dig vad skådespelarna vill med varandra i scenen och på vilket sätt de skall få ut det av varandra (vilja och verb), annars är det hög risk att de sitter och småpratar om ditten och datten och inget händer. Det svåraste med improvisation är att det tenderar att bli mer upprepningar än vad som faktiskt är realistiskt. Jag tenderar att begränsa improvisationen så att de måste göra på ungefär samma sätt i varje tagning när det väl finns en tagning man är lite nöjd med (lite som att skådespelarna först skriver sina repliker på plats och sedan skall hålla sig till dem på ett ungefär). En annan stor utmaning med improvisation är att få ihop din historia i slutet så att den inte försvinner under för många lager av vardaglighet.
  2. Om du har relevanta erfarenheter är du inte ointressant på något sätt, tvärt om. Ett sätt att få kontakt om du själv har få kontakter är att försöka få en mer etablerad regissör eller skådespelare att läsa. Om de sedan vill vara med att göra filmen så kan de hjälpa till att ta producentkontakten. Eftersom att alla kan mejla (och massmejla) är det min erfarenhet att det ofta är bättre att slå en signal innan man skickar sitt manus och att man har ett bra argument för varför man vill arbeta med just den producenten (lättast: du har sett en film som de har gjort och tyckte att den var grym och den är dessutom lite lik det du har gjort). Har du skrivit en komedi så gå till ett bolag som gör komedi osv. Om de har begärt att få ditt synopsis så tycker jag du kan skicka ett uppföljningsmejl och höra om de har läst. Viktigt att fråga dig själv är om du själv tycker att manuset är bra, helst bättre än mycket annat som blir gjort, annars är det ju inte så lönt att tro att någon annan skall tycka att det är bättre än vad du tycker. J
  3. Efter 35 kommer det vara väldigt svårt att komma in på en högre regiutbildning i norden så du får nog ändå ta att sätta igång nu. De som debuterade med långfilm vid 35 bestämde sig naturligtvis inte natten innan för att köra igång utan hade oftast harvat i många år. Snittåldern för att bli intagen på DI är 26, numera har de flesta läst någon form av förberedande utbildning (folkhögskola/YH). Lycka till!
  4. Jonas

    Jobba med barn

    Ett tips är att inte bli arg på vuxna skådespelare heller. Det brukar inte vara speciellt konstruktivt ;)
  5. Hej! Försök istället att beskriva de egenskaper som du tycker att Wallander har och sedan kan regissör och skådespelare tolka dem. Spontant låter det dock som en dålig idé att kopiera befintliga karaktärer.
  6. Jag hade kört canon 550d och köpt tre billiga fasta optiker på blocket över gh1 om det är till fiktionsprojekt. Om det är till dokumentär kan nog gh1an vara överlägsen med den flexibla optiken och skärmen, men om man skall göra en dokumentär så bör man nog undvika dslr. Autofokus är nog mer en nackdel än en fördel. Man bör tänka på att man behöver åtminstone en sån här: http://dvcity.com/dve/product_info.php?products_id=276 (typ, verkar finnas en miljon bolag som säljer lösningar som den här) om man skall kunna dra skärpa på ett vettigt sätt. Samt en ljudinspelnings enhet av nått slag då.
  7. Jonas

    Filmskoleguiden

    Tjo! Funderar du på att söka en filmskola? Jag har samlat mina erfarenheter om skolor och annat på min nya blogg: http://nyvag.blogspot.com/ allt gott Jonas
  8. För att söka till kandidatutbildningen i filmisk gestaltning med inriktning mot regi och produktion ska du ha grundläggande behörighet för högskolestudier. Om det finns skäl kan universitetet besluta om dispens från någon av behörighetskraven. De viktigaste grunderna för urvalet är skicklighet i att uttrycka sig konstnärligt, en stark drivkraft att vilja berätta, en personlig motivation samt en dokumenterad erfarenhet av filmproduktion. Behörighetsprövning och urval grundas på insända arbetsprover, den skriftliga ansökan, intervjuer och praktiska ansökningsprover som bedöms av en antagningsjury. Antagningsjuryn arbetar i tre steg. Det första urvalet sker utifrån ansökningshandlingar och arbetsprover. Därefter kallas ett antal sökande till intervju. För dem som går vidare efter intervjun får göra en hemuppgift som också bedöms. De som därefter går vidare till slutprov kommer att under en hel dag arbeta med olika uppgifter som avslutas med en fördjupad intervju. Antagningsjuryn består av en lärare, en extern ledamot samt två studenter. Till slutprovet vidgas antagningsjuryn och ytterligare lärare deltar i urvalet. Sex studenter antas vartannat år. · Sista dag för ansökan 15 januari 2009 · Första intervjun sker i mars/april · Slutproven sker i början av juni · Besked ges i mitten av juni · Kandidatutbildningen startar hösten 2009. http://www.film.gu.se/nyheter/20080929kandidatansokan.htm
  9. Det lättaste är som någon sa att vara ett gäng och göra det ihop. Har du inga intreserade polare så hitta dem på nätet. Alternativet är att sätta en målsättning för vad du skall filma - typ skriv ned det eller ännu bättre säg till någon att du tänker göra det - om man har utalat vad det är man skall göra blir man tvungen att ta itu med det sedan. Det är väldigt lätt att gå runt och vara filmare i sitt eget huvud - men för att få något gjort måste man ändå involvera andra människor. Man måste inte nödvändigtvis jobba med folk som har samma vision och gillar samma grejer - ibland är det viktigare att bara sätta igång och få saker gjorda.
  10. Jonas

    Redigering av Xdcam?

    läste någonstans att åtminstone både avid och final cut skulle vara klara att rulla redan. men har ju inte provat.
  11. Filmhögskolan fyller tio år och firar med gratis filmvisningar och seminarium med bla Roy Andersson, på hagabion de 2 och 3e november. Mer info på http://www.film.gu.se ses där!
  12. Jonas

    Hur har dom gjort detta??

    Kanske läge att nämna att de kört det baklänges efteråt, eller?
  13. då blev det ju med ens mer surt :)
  14. Är du inte arton så skulle du fått betydligt mindre i lön än vad som har nämnts.
  15. http://www.fin.fhsk.se/page/Courses/TAB/LongContent/LONGCATEGORY_ID/10/film%252Ftv%252Fvideo.htm och http://film.nu/?page=utbildning är lite mer att välja på.
  16. Beror på, för nya landet fick ju birro och moodysson all cred. Det har väll att göra med vem som är mest känd. De flesta riktigt bra filmer (i min mening) präglas ju oftast av riktigt bra regiarbete samt en stark personlig röst och då hyllas väll den som hyllas bör. Men alla gillar ju inte auteur film och då kanske det vore rimligare att credda manusförfattarna mer i de övriga sammanhangen. Egentligen svårt att komma på balla filmer med dåliga regissörer, möjligtvis i det gamla studio systemet, cassablanca ex. Det har nog mycket att göra med att väldigt få fattar vad som går rätt och vad som går fel när en film blir lyckad och att regissören därför betraktas som lite mystisk, medans alla tycks kunna ha en åsikt om samt skriva ett manus.
  17. Oj, oj, oj. Här kommer den äldsta klyschan: "Hitler var populär i tyskland" Vilket faktiskt inte bara är ett tramsigt påstående i den här diskussionen. En film med stor publik är poppulär. Inte objektivt bra bara därför. En film med storpublik där publiken skulle säga att filmen de sett var bra (man ser ju mycket film som man tycker är kass, de flesta som sett alien vs predator skulle nog säga att den är usel, även att det är många som sett den) skulle kunna ses som lite "bättre" eller åtminstone mer poppulär även efter konsumtionen. De flestas favorit film är inte titanic eller harry potter, men de är de mest sedda filmerna, så även att de haft störst publik så är de inte poppulärast (imdbs omröstning inför mileniskiftet skulle kunna vara en riktlinje här, även att det ju såklart mest är filmbuffs som är inne och röstar där). Ofta ser man ju film av eskapistiska skäl och då är man ju inte så picky, men de filmer som vi har närmst hjärtat är ju ofta de som stimulerat oss på något vidare sätt - verkligen fått oss att känna eller tänka efter (eller skrämt skiten ur en kanske). Jag menar bara att om du stoppar vem som helst på gatan och gör ett genomsnitt på vad "folk" tycker är bra filmer så kommer den inte att vara samma som boxoffice listan. Jag försökte googla harry scheins tio punkter för bedömande av kvalitet som var en del av det ursprungliga filmavtalet (och som nu tagits bort) men kunde inte hitta eländet. Nån som har koll på dem?
  18. Det var nog det minst politiskt korekta jag sätt på väldigt länge.
  19. Synpunkter på posten: Ni "måste" göra en fältsamanslagning av något slag, det går väll att göra i AE? För ytterligare filmlook skulle jag öst på med grain och flicker också. Synd att ni använt så mycket handkamera ur vinklar där det verkligen inte funkar, ex nedifrån på hissknappen.
  20. När din syster tagit bort explorer genvägen från skrivbordet av misstag: "Åhnej, jag har tagit bort internet!" Men det var ju gammalt förra mileniet.
  21. åtminstone film i väst har ett statistregister som är gratis att vara med i (http://www.filmivast.se) kan hända att övriga filmpoler har något liknande.
  22. Det beror på vilket färgblandnings system man använder. i RGB (pantheon) så är grönt en grundfärg (till skilnad från CMYK då).
  23. Sexton är ju inte så jäkla mycket billigare per minut jämfört med 35. Det är väll snarare att det är en annan look samt att kamerorna är billigare att hyra som gör att man använder det. Skall det bara till tv så blir det ju lätt lite overkill med 35 också. Det är ju fullt möjligt att hyra en kamera för en dag om det är ens högsta dröm att göra en kortfilm på 35. Vet du om de pressar filmen nått på csi, munthe?
  24. Katrineberg (finns säkert några till). Du borde vist söka Kalix, eller åtminstone ringa och fråga hur mycket tv det är.
  25. Hallå, typsnitt är ju kärlek. varför måste man ha kärlek?
×
×
  • Skapa nytt...