Gå till innehåll

bjornwahlsten

Medlemmar
  • Inlägg

    16
  • Blev medlem

Personlig information

Utmärkelser för bjornwahlsten

Lärling

Lärling (3/14)

  • Första inlägget
  • Medhjälpare
  • Konversationsstartare
  • Överlevde första veckan
  • En månad senare

Senaste emblem

10

Anseende

  1. Jag håller just på att testa min nyinköpta Sony HDR-HC5. Väger betydligt mindre än min Sony DCR-VX1000E. Bildkvaliteten är imponerande för att bara vara en 1-chip-kamera. Förhållandevis lågt brus. Eftersom jag fick den för 599 Euro (5670 kr) funderade jag inte vidare på de senare modellerna med bättre bildstabilisering och mikrofoningång. Det jag funderar på är vidvinkeln (en gammal Sony *0.6 VCL-063H). Kantskärpan är inte precis perfekt. Hur mycket bättre är "High Grade"objektiven såsom VCL-HG0737?
  2. Jag har en mycket praktisk lösning idag - utan Raid. Vi har ett antal Mac i huset samt två 500 GB USB-hårddiskar. Jo, jag vet att FireWire är snabbare, men det räcker bra för mig. Där har jag alla projekt lagrade. Den ena hårddisken ligger i kassaskåpet och tas bara fram när jag behöver säkerhetskopiera ett projekt som jag redigerat. När nästa Mac mini kommer ut, kommer en sådan att placeras vid sidan av min 50" TV. Min 500 GB USB-hårddisk kan jag lätt flytta mellan redigeringsdatorn och Mac mini. Jodå, det går bar trådlöst också! Programmet Front Row gör det synnerligen bekvämt att med den lilla fjärrkontrollen välja vilket projekt jag vill se på TV´n. Känner inget omedelbart tvång att bränna HD eftersom det dels fortfarande är dyrt och kommer snart att ersättas av nya medier med nano-teknik. 20.000 långfilmer på en skiva är inte dåligt!
  3. När jag läser vissa inlägg förflyttas jag åtta åt tillbaka i tiden. Då jobbade jag med ett skräddarsytt PC-system med DV-Raptor. Många tekniska problem. När jag gick öven till Mac kunde jag ägna mer tid till redigering. Problemet idag är att jag måste sätta ribban högt för att kunna redigera HD, jag måste köpa en kraftfullare maskin. Finns det ingen i detta forum som har en Mac-lösning för HD som fungerar klanderfritt?
  4. [citat=misth]Sen handlade frågan mest om vad ni hade för utrustning, så kom igen och skryt/lägg upp bilder/vara så tekniskt invecklade ni bara kan ;) [/citat] Jag gjorde en test att redigera på en eMac för ett år sedanmed det medföljande programmet iMovie. Testade en "voicover". Sånt kräver kraft. Med 1 GHz processor och 128 MB RAM bör det bli problem. När minnet utökades till 256 MB gick det bra. Så bra att jag köpte en 20" iMac 1.8GHz och 1.25 GB RAM. Det har jag inte ångrat. Funderade på Mac mini, det är en billigare variant.
  5. [citat=sound_front]Okey... .. funkar oxå mycket bra/stabilt! gämfört med Fcp. Men det bror mycket på vad för dator man sitter vid och så... Mvh/ Martin L[/citat] Jag började redigera för många år sedan på PC med Ulead MediaStudio Pro. Jag är säker på att de problem jag hade ibland berodde på buggar i programmet, i andra fall på datorn, dvs hårdvaran var ganska "trång" på den tiden samt att Windows själv har ett slumpmässigt förfarande. De program som heter någonting med "Pro" skulle kunna tyda på att de är bättre än de som säljs till den breda massan. Dyrare är de i alla fall. Jag har även testat enlkare program på PC, t.ex. Pinnacle 8. Den hade många buggar men var ändå inte gratis. iMovie HD, som medföljer Mac GRATIS tror jag passar de flesta nybörjare. Jag får väl upptäcka med tiden hur Fcp uppför sig, hittils har den fungerat bra för mig. Vad beträffar stabilitet är OS-X stabilare än varje Windows!
  6. [citat=Gremanz]Tack för intressant info! :) Är det egentligen någon skillnad mellan vx1000e och vx1000? Och skulle någon med kameran kunna ta ett foto med referens för storleken, t.ex. en person, tangentbord eller hand? Har letar efter bilder men bara hittat med kameran separat.[/citat] Jag har en VX1000E med ett serienummer lägre än 44000. Fördelen med den är att jag lyckats programmera om den så att den har DV-IN. De som har högre serienummer lär man inte kunna "manipulera" (det är ett EU-problem som vanligt). Gränsen går inte exakt vid 44000, räkna med +/- 100. Det enda jag saknar är äkta 16:9.
  7. [citat=sound_front]jo låter som en saga! *ler* Men jag arbetar med Mac och Fcp i skolan varken jag vill det eller inte! men att det skulle funger felfritt utan uppehåll är ju rena skämtet! Mvh/ Martin L[/citat] Jag har oxå Fcp, men håller fortfarande på att lära mig det programmet. Det som jag påstår fungerat helt felfritt är iMovie HD, iTunes, iPhoto, GarageBand, Sound Track och iDVD. Något annat kan jag inte uttala mig om. Jag har bara redigerat sex filmer den här månaden och överfört dem på DVD. Jag skulle kunna skriva en bok om alla problem jag haft med redigering i PC, det brukade oftast braka ihop i slutet av produktionen. De som har goda erfarenheter av PC-redigering är välkomna att berätta!
  8. Har du ställ dig frågan: Kan jag enkelt redigera om filmerna finns på en DVD istället för i form av DV-fil (bäst kvalitet). Själv skulle jag köpa en FireWire HD och spara filmerna där (bra att ha vid framtida redigering samt som backup). Låna eller köp en Sony D8 kamera för överföringen.
  9. Eftersom jag redigerat på både PC och Mac vet jag skillnaden. Om man inte tycker om Mac, går man till en PC-butik och talar om vad man vill ha (inte en dator, utan ett system som man kan redigera video med) och gör klart att man inte kommer att betala förrän ALLT fungerar. Jag har själv gjort så och det har fungerat bra. En PC som man redigerar med får givetvis inte kopplas in till Internet, såvida man inte är beredd att installera om mjukvaran. Om man köper en Mac finns allt man behäver förinstallerat och Mac är immun mot virus vilket är bra då man behöver programmuppdateringar via Internet. Generellt kan man säga att om man vill pyssla med dator och lära sig mer om hur en dator fungerar är PC ett gott val. Om man bara vill redigera utan avbrott är Mac det bästa alternativet. Linux har jag inte provat. Jo - det är en sak man måste tänka på. PC eller Mac - ju mer RAM destå bättre. Minst en 1 GB!
  10. [citat=woxaz]Tjenare! Håller just nu på och sommarjobbar för fullt för att jag ska köpa en ny dator som jag ska använda till att redigera film på. Jag siktar in mig på en mac. Men min fråga är då, Vilken av alla datorer är bäst att välja om man vill hamna på ett pris under 15 000 kr? (Med tillbehör)[/citat] Testade att redigera på en eMac 1GHz. Det enda problemet var voice-over. Där hade den problem att hänga med (bara 256MB RAM). En Mac med mer än 1 GHz och gott om RAM, sen är det bara ätt köra! Min 18" iMac med 1.25 GB RAM är ett stort nöje att arbeta med. Jag har Final Cut Pro, men medan jag lär mig alla finesser har jag redigerat massor av video med iMovie HD och bränt DVD och det har aldrig uppstått några problem. Jag skulle kunna skriva en bok om alla problem jag haft när jag redigerat med olika program på PC. Om du vill ha spänning i tillvaron - köp en PC, om du har ett jobb som skall vara färdigt i tid, välj Mac!
  11. Sony DCR-VX1000E. Det enda den saknar är äkta 16:9. Köpte den för länge sedan i Tyskland för 28.000 SEK. Den var då EU-stympad (DV-IN bortopererad) Fick kameran återställd i Sverige för 500 SEK. Då kostadde en Sony DCR-VX1000E ostympad (full EU-skatt) 55.000 SEK. EU har fixat så att man inte skall kunna återställa EU-stympade videokameror i Europa. Har också en Sony DCR-TR7000E, Digital8 för att ta in 8mm video och Hi8 via FireWire. Har en Widget från England som återställde EU-stympningen av den kameran. Numera producerar jag allt på DVD, men att spara redigerade original på band är en bra metod, tycker jag.
  12. Jag har slitit hår i många år. Nu är alla problem över. Med Mac fungerar ALLT ALLTID. Jag har bytt och kommer aldrig mer att ödlsa tid på en PC. De program som man får med gratis för att redigera och bränna DVD på en Mac är mer än tillräkligt för de flesta.
  13. Jag tycker 2GB är att ta till i överkant. Jag lade till 1 GB till de befintliga 0.256 GB och renderingarna går snabbt nog på min 20" iMac G5. Om jag skulle satsa på något "släpbart" blev det nog en Mac mini, den är ändå förhållandevis mycket billigare.
  14. det jag tänker göra: jag tänker främst på att sätta dessa bilder efter varandra i timelinen. redigeringen kommer bestå av lite toningar, och så den tiden som varje enskild bild kommer att visas.. innan nästa bild osv. alltså, jag är inte ute efter att "Bearbeta bilderna" a la photoshop style.[/citat] Läs: Redigering, Lätt som en plätt med Mac och iLife05! Ken Burns är synnerligen enkel att hantera. Med "knappen" Start - Stopp visar man hur bilden ser ut vid in- och utgång. Det finns också reglar för zoom och hur läge scenen skall vara. Med "handen" på bildytan drar man fram den delen av bilden som är intressant. Panorering och tilt ser ut som det vore gjort med videokamera med stativ.
  15. EDIT: Naturligtvis kan du tanka in material i Final Cut Pro utan tidskod. Stäng bara av device control (Non controllable device), sedan trycker du play på bandaren/kameran och trycker på "Capture Now" knappen i log and capture-fönstret. När du är klar så trycker du bara på ESC, så slutar intankningen.[/citat] Testade "Non controllable device" - fungerade naturligtvis perfekt. Nackdelen var att jag behövde titta till bruksanvisningen. Det var just det som var så facinerande att kunna fixa till en DVD på nolltid med iLife05, utan att ens behöva läsa i Hjälp.
×
×
  • Skapa nytt...